Τι είναι η νόσος Sjögren η οποία «χτυπά» κυρίως γυναίκες

Date:

Στις 23 Ιουλίου 2024, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Sjögren, ημέρα αφιερωμένη στην ανάδειξη των ανεκπλήρωτων αναγκών των ατόμων που ζουν με αυτή τη χρόνια πάθηση.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Sjögren, «Μαζί Είμαστε Δυνατότεροι», τόνισε τη σημασία της κοινότητας και της συνεργασίας στην υπέρβαση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ζώντες με Sjögren.

Αυτή η χρόνια πάθηση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινή ζωή, τονίζει η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Πρόεδρος της SJÖGREN EUROPE. & Γεν. Γραμματέας της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, που είναι ιδρυτικό μέλος της Sjögren Europe.

Το Sjogren  είναι μια συστηματική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και χαρακτηρίζεται κυρίως από ξηροφθαλμία και ξηροστομία. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν  επίσης πόνο στις αρθρώσεις και κόπωση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά, καθιστώντας την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες σοβαρές επιπλοκές όπως χρόνιο πόνο, δυσλειτουργία οργάνων, νευροπάθεια και  λέμφωμα.  Οι γυναίκες είναι εννέα φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν Sjogren από τους άνδρες και η διάγνωση εμφανίζεται συνήθως περίπου στην ηλικία των 40.

Ανεκπλήρωτες Ανάγκες των ασθενών με Sjögren

Παρά τις προόδους στην έρευνα και τη θεραπεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες στη διαχείριση του Sjögren. Οι ασθενείς συχνά βιώνουν καθυστερήσεις στη διάγνωση (75% των ασθενών να μην έχει ακόμα διαγνωστεί), περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και έλλειψη ολοκληρωμένης φροντίδας. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, και εμφανίζεται συχνά μαζί με κάποια άλλη ασθένεια ή μιμείται άλλες (όπως Σ.Ε.Λ., ρευματοειδή αρθρίτιδα, εμμηνόπαυση, αλλεργίες ή σκλήρυνση κατά πλάκας).

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται σχεδόν τρία χρόνια (μερικές φορές ίσως και περισσότερο) για να γίνει η διάγνωση για Sjögren, από τη στιγμή που θα παρατηρηθούν τα συμπτώματα, επισημαίνει η κα Αντωνοπούλου.

Ανάδειξη της Έρευνας και των Προόδων

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην κατανόηση του Sjögren, χάρη στην αφοσιωμένη έρευνα και την υπεράσπιση. Οι ερευνητές και οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται ακούραστα για να αποκαλύψουν τις αιτίες και να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες,  Η έγκαιρη διάγνωση και οι κατάλληλες θεραπείες είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για το Sjögren αλλά μόνο θεραπείες για την βελτίωση των διαφόρων συμπτωμάτων και την αποτροπή των επιπλοκών π.χ. συνταγογραφούμενα φάρμακα για ξηροφθαλμία και ξηροστομία ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα για την ανακούφιση διαφορετικών τύπων ξηρότητας. Χορηγούνται, επίσης, ανοσοτροποιητικά φάρμακα ανάλογα με τη κλινική έκφραση της νόσου και τα όργανα τα οποία προσβάλει. Ευτυχώς όμως, νέες θεραπείες ερευνώνται και ελπίζουμε ότι θα είναι διαθέσιμες στο εγγύς μέλλον. Κατά μέσο όρο στους ασθενείς συνταγογραφούνται πάνω από 8 φάρμακα για τη θεραπεία του ευρέος φάσματος των συμπτωμάτων», τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Ευτυχώς όμως, σήμερα υπάρχουν σε εξέλιξη περισσότερες από 10 κλινικές μελέτες για την εύρεση θεραπείας και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους πάσχοντες, επεσήμανε η κα Αντωνοπούλου.

Η διαχείριση της νόσου είναι πρωταρχική ευθύνη των ιατρών με ειδικότητα την ρευματολογία. Οι ασθενείς παρακολουθούνται επίσης από οφθαλμιάτρους, οδοντιάτρους και άλλους ειδικούς ανάλογα με τις επιπλοκές της ασθένειας σε κάθε ασθενή. Με αυτό τον τρόπο όμως, χάνεται η συνολική εικόνα για την ασθένεια.

Στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝΣ «Λαϊκό» παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών με Sjögren. Γίνεται ενεργός έρευνα και χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα για την διάγνωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Στην Παθολογική Φυσιολογία της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ διεξάγεται μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την νόσο.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Sjögren

Η Παγκόσμια Ημέρα Sjögren γιορτάζεται ετησίως στις 23 Ιουλίου για να τιμήσει τα γενέθλια του Δρ. Henrik Sjögren και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το σύνδρομο Sjögren και τις συναφείς καταστάσεις. Στοχεύει να ενημερώσει το κοινό, να υποστηρίξει τους επηρεαζόμενους και να προωθήσει την έρευνα για καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και μια θεραπεία.

Σχετικά με τη Sjögren Europe

Η Sjögren Europe, μια ομοσπονδία 18 εθνικών συλλόγων που εκπροσωπούν τους ασθενείς με Sjögren, ιδρύθηκε στην Ελβετία το 2019 και διέπεται από την ελβετική νομοθεσία. Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτός από ένα, πάσχουν από Sjögren. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι όλοι μη αμειβόμενοι εθελοντές και δεν υπάρχει ξεχωριστή γραμματεία επί πληρωμή.

Την Επιστημονική Επιτροπή της Ομοσπονδίας απαρτίζουν καταξιωμένοι καθηγητές- ειδικοί στο Sjögren – μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Παθολογίας Ανοσολογίας, ΕΚΠΑ, Γ.Ν.«Λαϊκό» και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., κος Αθανάσιος Τζιούφας.

Οι κύριοι στόχοι της Sjogren Europe είναι:

  • Η ενδυνάμωση των εθνικών συλλόγων
  • Η ενημέρωση, η ενίσχυση της γνώσης, και η ευαισθητοποίηση όλων (ασθενών, φροντιστών, ιατρικής κοινότητας, κυβερνητικών φορέων, επαγγελματιών υγείας που σχετίζονται με τα Ρευματικά Νοσήματα, φαρμακευτικών εταιρειών και ευρέως κοινού)
  • Η επίτευξη ενός βέλτιστου συστήματος φροντίδας, ιατρικής περίθαλψης και παρακολούθησης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ποιότητας ζωής για όλους τους ασθενείς με σύνδρομο Sjögren στην Ευρώπη
  • Η συμμετοχή των ασθενών σε αποφάσεις, προγράμματα, στρατηγικές κλπ. που επηρεάζουν τους ασθενείς με σύνδρομο Sjögren στην Ευρώπη
  • Η συμμετοχή των ασθενών, σε κλινικές έρευνες αλλά και η πραγματοποίηση ερευνών και ερευνητικών σχεδίων που σχετίζονται με την ασθένεια και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους

Η Sjögren Europe είναι μέλος των European Patients Forum, & EURORDIS και scientific affiliate του EULAR PARE.

Περισσότερες πληροφορίες: www.sjogreneurope.org και στις σελίδες της σε σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Γιώργο Λιάγκα: «Μήπως είναι τελικά πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος;»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Την έντονη αντίδραση του Γιώργου Λιάγκα στον αέρα της εκπομπής του, με αφορμή ένα πλάνο το πρωινό της Τρίτης, σχολίασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή στο Happy Day του Alpha μια μέρα αργότερα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύντομης κουβέντας με την τηλεοπτική της παρέα, η παρουσιάστρια αναρωτήθηκε αν

Οι αποφάσεις του Star για την prime time, η ανανέωση στο Breakfast, οι συζητήσεις με τη Ζήνα Κουτσελίνη και το ερωτηματικό για τη μεσημεριανή...

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Έχοντας στο επίκεντρο τον σχεδιασμό της νέας τηλεοπτικής σεζόν, στο Star βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για πρόσωπα και εκπομπές, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται μέσα στον Ιούνιο. Το κανάλι της Κηφισιάς φαίνεται πως θέλει να κινηθεί με προσεκτικά βήματα, κρατώντας σταθερούς τους βασικούς πυλώνες του

Η εγγονή του Μουσολίνι κέρδισε τη σελέμπριτι εκδοχή του ιταλικού Big Brother

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Ιταλίδα πρώην βουλευτής Αλεσάντρα Μουσολίνι κέρδισε στη χώρα της τη ‘σελέμπριτι’ εκδοχή του ριάλιτι “Big Brother”, στην οποία συμμετέχουν διασημότητες. Η 63χρονη εγγονή του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι αναδείχθηκε νικήτρια στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού μεγάλου τελικού, μεταξύ 15 συμμετεχόντων ύστερα από 1.500 ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης.

Δαγκώματα από φίδια: Ποιες κινήσεις σώζουν ζωές – Πότε υπάρχει κίνδυνος

Ο βιολόγος Ηλίας Στραχίνης εξηγεί τα μέτρα πρόληψης, τις σωστές πρώτες βοήθειες μετά από δάγκωμα οχιάς και καταρρίπτει μύθους για αύξηση του πληθυσμού των φιδιών στην Ελλάδα Τρόπους προστασίας από τα δαγκώματα φιδιών μπορούν να ακολουθήσουν όσοι ζουν και κινούνται στην ύπαιθρο ή εργάζονται σε αυτήν προκειμένου να αποφύγουν ένα δάγκωμα ή να μην κινδυνεύσουν

Άννα Κουρουπού για τον ομαδικό βιασμό της από 7 άνδρες όταν ήταν 15 ετών: Μπορεί να μην είχα ζήσει, αν ο ένας ήταν λίγο...

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Άννα Κουρουπού, τρανς ακτιβίστρια, συγγραφέας, αρθρογράφος και καλλιτέχνης, ήταν καλεσμένη στις Rainbow Mermaids. H ίδια μίλησε για τον ομαδικό βιασμό της από 7 άνδρες όταν ήταν 15 ετών. «Θα μπορούσα να μην είχα ζήσει, αν ήταν λίγο πιο διεστραμμένος ένας από αυτούς. Τα 7 άτομα

Η Ελεονώρα Μελέτη έκλεισε 9 χρόνια σχέσης με τον Θοδωρή Μαροσούλη και το γιόρτασε στο Instagram

Η Ελεονώρα Μελέτη και ο Θοδωρής Μαροσούλης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της δημοσιότητας και έχουν μάθει να κρατούν τον γάμο τους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.  Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ο επιχειρηματίας σύζυγός της την Τετάρτη (20.05.2026) έκλεισαν 9 χρόνια σχέσης και η Ελεονώρα Μελέτη το γιόρτασε και στο Instagram.

Σπύρος Μπιμπίλας για Στάθη Μαντζώρο: Η οικογένειά του περνάει πολύ δύσκολες καταστάσεις, βρίσκεται στον 11ο μήνα αυτής της μεγάλης δοκιμασίας

Σπύρος Μπιμπίλας για Στάθη Μαντζώρο: Η οικογένειά του περνάει πολύ δύσκολες καταστάσεις, βρίσκεται στον 11ο μήνα αυτής της μεγάλης δοκιμασίας Ο ηθοποιός νοσηλεύεται τους τελευταίους μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη Ιωάννα Μαρίνου 20.05.2026, 13:52 Τις δύσκολες στιγμές που περνάει η οικογένεια του Στάθη Μαντζώρου τους τελευταίους έντεκα μήνες λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη, 

Ιωάννα Τούνη: Φάγαμε πόρτα στη Μαδρίτη, αλλά ένας φίλος είπε ότι είμαι διάσημο μοντέλο και μας άφησαν να μπούμε στο μαγαζί

Ιωάννα Τούνη: Φάγαμε πόρτα στη Μαδρίτη, αλλά ένας φίλος είπε ότι είμαι διάσημο μοντέλο και μας άφησαν να μπούμε στο μαγαζί Ιωάννα Τούνη: Φάγαμε πόρτα στη Μαδρίτη, αλλά ένας φίλος είπε ότι είμαι διάσημο μοντέλο και μας άφησαν να μπούμε στο μαγαζί Βάλαμε τα καλά μας και πηγαίναμε χωρίς κράτηση, με ψυχολογία λες και ήμασταν

Νιώθετε γενναιόδωροι μετά την άσκηση; Δεν είναι η ιδέα σας

Νιώθετε γενναιόδωροι μετά την άσκηση; Δεν είναι η ιδέα σας ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Νέα έρευνα εξετάζει με ποιον τρόπο η καλή διάθεση μετά την άσκηση επηρεάζει τη γενναιοδωρία και τη συμπεριφορά  Η άσκηση δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία και τη γνωστική λειτουργία, αλλά βελτιώνει και την κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μποφίλιου, Καραμουρατίδης σε νέο label της Panik Entertainment Group

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, μία από τις πιο ξεχωριστές, επιτυχημένες και διαχρονικές δημιουργικές τριάδες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αποτελούν το πρώτο καλλιτεχνικό σχήμα που παρουσιάζει η Cut, το νέο δισκογραφικό label που δημιουργείται σε συνεργασία με την Panik Entertainment Group. Η Cut, με αυτόνομη καλλιτεχνική ταυτότητα και φιλοσοφία, έχει

Μποφίλιου, Καραμουρατρίδης και Ευαγγελάτος δημιουργούν νέο label με την Panik Entertainment Group

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, μία από τις πιο ξεχωριστές, επιτυχημένες και διαχρονικές δημιουργικές τριάδες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αποτελούν το πρώτο καλλιτεχνικό σχήμα που παρουσιάζει η Cut, το νέο δισκογραφικό label που δημιουργείται σε συνεργασία με την Panik Entertainment Group. Η Cut, με αυτόνομη καλλιτεχνική ταυτότητα και φιλοσοφία, έχει

Αιμίλιος Χειλάκης για Άδωνι Γεωργιάδη: Ξέρω ανθρώπους που τον μισούσαν και τους βοήθησε σε μια δύσκολη στιγμή

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google «Δεν έχεις ζητήσει ποτέ ρουσφέτι;», ρώτησε η Αθηναΐς Νέγκα τον Αιμίλιο Χειλάκη στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» του Action24, με τον γνωστό ηθοποιό να απαντά πως δεν έχει ζητήσει ποτέ και λέγοντας ότι το μόνο ρουσφέτι που αποδέχεται είναι για θέματα υγείας. «Δεν έχω ζητήσει, απ’ ό,τι