«Η Ελλάδα θα γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στον σχεδιασμό πολυτελών θαλαμηγών»

Date:

Τα «ξύλινα τείχη» της Ελλάδος ταξίδεψαν με τον designer Γιώργο Βαφειάδη στη Ρώμη και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Απέκτησαν ταυτότητα και δημιούργησαν ένα από τα διάσημα ατελιέ σχεδίασης και κατασκευής πολυτελών σκαφών με αμέτρητες διακρίσεις σε Μονακό, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Τοκυο! Και όλα αυτά, ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν για τον ιδρυτή του «Studio Vafiadis», Γιώργο Βαφειάδη!

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Στέφο

Σήμερα, στην εταιρεία, που όχι μόνο σχεδίασε αλλά και κατασκεύασε «πλωτό στάβλο» σε θαλαμηγό για έναν τεξανό μεγιστάνα, προστέθηκε δίπλα στο όνομα του Γιώργου Βαφειάδη και αυτό του γιου του, Στέφανο Βαφειάδη.

– Στέφανο, θέλω να θυμηθείς και να μου περιγράψεις την πρώτη συνεργασία με τον πατέρα σου, Γιώργο Βαφειάδη.

Η πρώτη συνεργασία με τον πατέρα μου ήταν για ένα πολύ ενδιαφέρον concept ενός πελάτη, που ήθελε ένα σκάφος εμπνευσμένο από μια γνωστή ιταλική μάρκα σπορ αυτοκινήτων. Είχα μόλις αποφοιτήσει και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος με την ιδέα. Το αποτέλεσμα στην αρχή ήταν πραγματικά εξωφρενικό: γι’ αυτόν τον λόγο αυτό το έργο ονομάστηκε «Extravagant». Οι επιφάνειες ήταν πολύπλευρες και πολύ κοφτερές. Ήταν μια περίοδος που οι άνθρωποι ήταν πολύ «τολμηροί», θα μπορούσαμε να πούμε, με τα σχήματα, και τα σκάφη εξακολουθούσαν να έχουν πολύ σπορ επιρροές.

Τελικά, αν και το έργο της κατασκευής του σκάφους – θαλαμηγού στη συνέχεια «μαλάκωσε», πριν γίνει η παρουσίαση από τον πατέρα μου στον πελάτη, αυτός έμεινε πολύ ευχαριστημένος. Έτσι, από κοινού πήραμε την απόφαση και φτιάξαμε μια πολύ επιτυχημένη σειρά πολυτελών γιοτ, που προέκυψε ακριβώς από αυτό το concept.

Ο Γιώργος Βαφειάδης με τον γιο του, Στέφανο

– Με την πάροδο του χρόνου, ακόμα κι αν είναι μικρή αυτή η περίοδος στην ουσία, υπήρξαν διαφορές ή ακόμη και αυτό που λέμε «ένταση» ανάμεσα σε σένα και τον πατέρα σου (στην κατασκευή, τη σχεδίαση, ή σε κάποιο άλλο τομέα ενός project).

Είμαστε ξεχωριστοί άνθρωποι, οπότε είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές. Ευτυχώς! Δεν σου κρύβω πως έμαθα πολλά από αυτόν και η σχεδιαστική μου μέθοδος σίγουρα επηρεάστηκε, για να πετύχω το καλύτερο, από τις δικές του παροτρύνσεις και προτροπές. Σίγουρα μοιραζόμαστε πολύ πάθος για τη δουλειά μας. Μου αρέσει πολύ να ζωγραφίζω, όπως και εκείνος, και κάθε έργο «γεννιέται» πάνω στο χαρτί. Κάτι που είναι πολύ σπάνιο σήμερα με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών! Σίγουρα έχω το δικό μου στυλ, το οποίο προσπαθώ να διατηρήσω, εμπνευσμένο από την ελληνική αρμονία της γλυπτικής, τη λειτουργικότητα της αρχιτεκτονικής και τα συναισθήματα που προκαλεί ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου, που αποτελούν το DNA μου.

– Τι θαυμάζεις στον πατέρα σου, Γιώργο Βαφειάδη;

Πολλά πράγματα. Το μεγάλο του ταλέντο, όχι μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στη διαχείριση έργων και στο πώς να παραδίδει πάντα τα πάντα στην εντέλεια! Και δη ένα σκάφος-θαλαμηγό πολλών μέτρων. Ο αληθινά μεγάλος αλτρουισμός του είναι ένα άλλο πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό στον σημερινό κόσμο. Η ταχύτητα στη διεκπεραίωση των πραγμάτων είναι επίσης πάντα ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει το Studio Vafiadis, την εταιρεία μας. Ο μπαμπάς το συγκρίνει πάντα με ένα εστιατόριο, όπου το φαγητό πρέπει να βγαίνει γρήγορα και τέλειο.

Το μεγάλο προσόν του από σχεδιαστική άποψη, που κανείς δεν έχει σαν αυτόν, είναι να δημιουργεί σχέδια που είναι διαχρονικά και δεν θα παλιώσουν ποτέ. Αν δούμε τα σκάφη που κατασκεύασε το στούντιο από το πρώτο, το «Gran Mudder», το 1980, μέχρι τα πιο σύγχρονα, δεν φαίνεται να χάνουν ποτέ τη γοητεία και την ηλικία τους.

– Υπήρξε στιγμή που ένιωσες λίγο παραπάνω το βάρος της εταιρείας «Στούντιο Βαφειάδης» και αναρωτήθηκες αν θα τα καταφέρεις;

Ναι, υπάρχουν πάντα στιγμές κρίσης, αλλά δεν έχω δει ποτέ τη ζωή μου έξω από αυτό το στούντιο, που είναι η ταυτότητά μου και η οικογένειά μου. Στις οικογενειακές επιχειρήσεις, το εγώ πολύ συχνά διαφθείρει τους ανθρώπους και κυριαρχεί η επιθυμία να διεκδικήσουν τον εαυτό τους πάνω από τους άλλους, κάτι που είναι πολύ επιβλαβές. Ξέρω πολλές εταιρείες που έχουν αποτύχει εξαιτίας αυτού και είναι πραγματικά κρίμα. Δεν θα ήθελα ποτέ να τελειώσει έτσι.

Ο Στέφανο Βαφειάδης

– Σε πόσα projects έχεις συμμετάσχει μαζί με τον πατέρα σου από την αρχή της πορείας σου και ποια είναι αυτά;

Θυμάμαι δυο συγκεκριμένα, εκεί που άφησα την καρδιά μου: το ένα ήταν ένα ανοιχτό Mangusta 50 μέτρων, μοντέλο 165, από το οποίο φτιάξαμε πολύ όμορφους εσωτερικούς χώρους, αλλά που σπάνια φαινόταν, λόγω της μυστικότητας του έργου και ενός πολύ «συγκρατημένου» πελάτη. Αυτό το σκάφος ονομαζόταν Pumpkin. Ένα άλλο, πολύ όμορφο έργο, στο οποίο είχα την τύχη να συμμετάσχω, είναι το 72 μ. που κατασκευάστηκε για την Golden Yachts, «O’ Pari 3», που ήταν το πρώτο μεγάλο σκάφος που δούλεψα, για το οποίο είμαι πολύ περήφανος για το «Studio Vafiadis». Η θαλαμηγός αυτή είναι ένα πολύ όμορφο έργο, με διαχρονικές γραμμές, που εξακολουθούν να ενθουσιάζουν τόσο πολύ ακόμη και σήμερα, μετά από 8 χρόνια, όσο και την πρώτη μέρα.

– Έχετε ταξιδέψει πολύ με τον πατέρα σου, αυτό είναι βέβαιο, δεδομένης της φύσης της δουλειάς σας. Σε ποια θέση θα τοποθετούσατε την Ελλάδα και σε ποια την Ιταλία όσον αφορά την κατασκευή πολυτελών γιοτ και γενικότερα στον τομέα εργασίας σας;

Η Ιταλία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον σχεδιασμό πολυτελών θαλαμηγών στον κόσμο και οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Η Ελλάδα έχει σίγουρα μεγάλες δυνατότητες στον ναυτικό τομέα. Πολλά όμορφα πλοία έχουν ήδη ναυπηγηθεί στην Ελλάδα και νιώθω ότι αυτές τις μέρες γράφουμε την ιστορία του ελληνικού κλάδου του yachting με υπέροχες δημιουργίες, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από σκάφη που προέρχονται από πιο «καθιερωμένες» χώρες, ας πούμε, στη ναυπήγηση σκαφών. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς «παίκτες» στο μέλλον. Η δεξιοτεχνία, η δουλειά και η ιδιοφυΐα του ελληνικού λαού είναι απαράμιλλη στον κόσμο και θα μπορούσαν να κάνουν πραγματική διαφορά στην κατασκευή σκαφών υψηλού επιπέδου.

– Θα σκεφτόσασταν, από κοινού μαζί με τον πατέρα σου, να ανοίξετε ένα γραφείο στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, παρόμοιο με αυτό που έχετε στη Ρώμη;

Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο άμεσο μέλλον μια τέτοια κίνηση, αλλά σίγουρα θα ήταν μια πολύ καλή επένδυση και θα υπήρχαν, επίσης, καλοί λόγοι να ανοίξουμε ένα ελληνικό υποκατάστημα. Πρώτον, γιατί θα ήθελα να έρχομαι ακόμα πιο συχνά στην Ελλάδα, όπου περνάω ήδη πολύ χρόνο. Δεύτερον, πολλοί από τους πελάτες μας δραστηριοποιούνται και ζουν στην Ελλάδα και θα είχαν στενότερη επαφή με την εταιρεία. Και τρίτον και σημαντικότερο, αυτό το στούντιο ναυπήγησης να είναι δίπλα στη θάλασσα.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νέες 3D μνήμες από τη Samsung αντί για φθηνότερες DDR5

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Κάποτε, όταν ακούγαμε τη Samsung να ανακοινώνει μια νέα γενιά μνημών 3D ή V-NAND αποθηκευτικών μέσων, χαμογελούσαμε πλατιά. Ξέραμε ότι αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερα boot times για τα PC μας, μηδενικά loading screens στα αγαπημένα μας games και ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που σπάνε τα κοντέρ. Σήμερα, ωστόσο

Η Ελένη Φωτοπούλου στην πιο τρυφερή εξομολόγηση για τον σύζυγο της, Άκη Παυλόπουλο: «Είναι ο φύλακας άγγελος όσων έχουν την τύχη να βρίσκονται κοντά...

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Μέσα από τα social media επέλεξε η Ελένη Φωτοπούλου, το βράδυ της Πέμπτης, να εκφραστεί με τον πλέον τρυφερό τρόπο για τον αγαπημένο της σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, Άκη Παυλόπουλο. Αφορμή γι’ αυτή την όμορφη εξομολόγηση από την δημοσιογράφο στάθηκε η ονομαστική εορτή του νέου

Τροχαίο ατύχημα για τον Mike

Δύσκολες ώρες πέρασε ο Mike, καθώς ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, γεγονός που τον υποχρεώνει να αλλάξει το πρόγραμμά του και να απέχει προσωρινά από τη δουλειά του. Ο δημοφιλής τραγουδιστής επέλεξε να ενημερώσει τους ακολούθους του για την κατάσταση της υγείας του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram το

Ρουμελιώτη: Δεν σταματά να γκρινιάζει ο γιος της – Η ανάρτηση και οι απορίες της νέας μαμάς

Στη νέα της καθημερινότητα ως μητέρα προσαρμόζεται η Μαριαλένα Ρουμελιώτη, η οποία μοιράζεται συχνά με τους ακολούθους της στιγμές από τη φροντίδα του νεογέννητου γιου της. Η ίδια δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, εκφράζοντας με χιούμορ τις απορίες και την κούραση που συνοδεύουν τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό στο σπίτι.

Οι καρτ ποστάλ της Δώρα Παντέλη από τη Μύκονο: «Μαρμαροκολόνα μου» της γράφουν, δείτε φωτογραφίες

Οι καρτ ποστάλ της Δώρα Παντέλη από τη Μύκονο: «Μαρμαροκολόνα μου» της γράφουν, δείτε φωτογραφίες Οι καρτ ποστάλ της Δώρα Παντέλη από τη Μύκονο: «Μαρμαροκολόνα μου» της γράφουν, δείτε φωτογραφίες Αυτή τη φορά στο άλμπουμ των φωτογραφιών της Δώρα Παντέλη πρωταγωνιστεί η ίδια Ένα νέο άλμπουμ φωτογραφιών από τις διακοπές της στη Μύκονο μετά τον

Στην Πάρο ο Χρήστος Μάστορας, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στην Πάρο ο Χρήστος Μάστορας, δείτε βίντεο και φωτογραφίες Στην Πάρο ο Χρήστος Μάστορας, δείτε βίντεο και φωτογραφίες Στο νησί των Κυκλάδων βρέθηκε και η Μελίνα Νικολαΐδη Την Πάρο επέλεξε για τις καλοκαιρινές του διακοπές ο Χρήστος Μάστορας. Την Πέμπτη 6 Αυγούστου ο τραγουδιστής εντοπίστηκε σε beach bar του νησιού να διασκεδάζει και να συζητά με την παρέα του.

Για σένα: Η Αλεξάνδρα Κολαΐτη είναι η Μαργαρίτα, το κορίτσι που θα ρισκάρει τα πάντα για τα όνειρά της

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στο «Για σένα», που έρχεται τη νέα σεζόν στο πρόγραμμα του Alpha, κάθε σχέση κρύβει τη δική της ιστορία, κάθε οικογένεια προστατεύει τα δικά της μυστικά και κάθε απόφαση αφήνει το αποτύπωμά της στις ζωές πολλών ανθρώπων. Κάποιοι άνθρωποι αρκούνται σε όσα τους χαρίζει η ζωή. Η

Τροχαίο για τον Mike – Η ανακοίνωση που έκανε ο ράπερ στα social media

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram επέλεξε ο Mike, το βράδυ της Πέμπτης, να γνωστοποιήσει στους διαδικτυακούς του φίλους πως είχε ένα τροχαίο ατύχημα πριν από κάποια 24ωρα. Απ’ αυτό, μάλιστα, ο νεαρός ράπερ ενημέρωσε άπαντες πως δεν θα μπρέσει να εργαστεί για κάποιο χρονικό

Ζώδια σήμερα: Η Σελήνη στους Διδύμους φέρνει ανατροπές – Ποιοι δέχονται την ευεργετική επίδραση του Δία από το απόγευμα;

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Τα ζώδια σήμερα επηρεάζονται άμεσα από τη μετακίνηση της Σελήνης στους Διδύμους, η οποία επιταχύνει τις εξελίξεις, ενισχύει τις επαφές και φέρνει στο προσκήνιο ανανεωμένες ιδέες. Οι ταυτόχρονες θετικές σχηματισμοί με τον Πλούτωνα, τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό δημιουργούν κατάλληλο έδαφος για σημαντικές συνειδητοποιήσεις και αποφάσεις

«Τον είδα μπροστά μου, λαμπερό…» – Πώς η Αγγελική Ηλιάδη είδε τον Χριστό μπροστά της

Με αφορμή τη μεγάλη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η Αγγελική Ηλιάδη προχώρησε σε μια από τις πιο προσωπικές αποκαλύψεις της ζωής της, περιγράφοντας στους ακολούθους της στο Instagram ένα περιστατικό που παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη της. Η αγαπημένη τραγουδίστρια αναφέρθηκε σε μια δύσκολη στιγμή του παρελθόντος, όταν ο μικρότερος γιος της χρειάστηκε να

Ξέσπασε η Ναταλί Κάκκαβα: «Πόσο ενοχλητικοί μπορείτε να γίνετε;»

Την έντονη ενόχλησή της εξέφρασε η Ναταλί Κάκκαβα μέσα από ένα βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο TikTok, θίγοντας ένα ζήτημα που απασχολεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες: τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις από εταιρείες ενέργειας και άλλες υπηρεσίες. Η γνωστή παρουσιάστρια έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαρροή των προσωπικών μας δεδομένων, υπογραμμίζοντας πως αυτή η

Ξεσπά η Άριελ Κωνσταντινίδη: «Δεν πρόκειται να κρύβομαι επειδή κάποιοι θέλουν να σχολιάσουν

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Άριελ Κωνσταντινίδη στο νέο τεύχος του περιοδικού Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Βαζαίο, αυτή την εβδομάδα. Μέσα σε όλα, μάλιστα, η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε στον τρόπο που επηρεάζει το δικό της μεγάλωμα εκείνο των παιδιών της αλλά και στα