Ιδιοπαθής τρόμος: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πως αντιμετωπίζεται

Date:

Έχει κοινά σημεία και σημαντικές διαφορές με το τρέμουλο λόγω ηλικίας ή λόγω παθήσεων όπως η νόσος Πάρκινσον.

Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τρέμουλο το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια συγκεκριμένη αιτία. Ο ιδιοπαθής τρόμος, όμως, μπορεί να είναι σοβαρός, προκαλώντας σημαντική αναπηρία στην πλειονότητα εξ αυτών.

Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι η πιο συχνή αιτία τρέμουλου στο πλαίσιο νευρολογικής νόσου. Στην ουσία, πρόκειται για ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από βραδέως επιδεινούμενο τρόμο (τρέμουλο) των άνω άκρων.

«Είναι μία διαταραχή των νευρωνικών κυκλωμάτων που συγχρονίζουν την κίνηση, ενώ το υπόλοιπο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) δεν επηρεάζονται», επισημαίνει ο κ. Φώτης Μπουρλογιάννης, αναπληρωτής Διευθυντής Νευροχειρουργικής στο Metropolitan Hospital.

Ο ιδιοπαθής τρόμος χαρακτηρίζεται από προοδευτική και βραδεία επιδείνωση που αφορά συνήθως και τα δύο άνω άκρα, αλλά ασύμμετρα. Επίσης επηρεάζονται το κεφάλι, η φωνή και το πρόσωπο.

Ο τρόμος επιδεινώνεται σε συγκεκριμένες στάσεις των χεριών και κατά την κίνηση. Επιπλέον, η ένταση του τρέμουλου ποικίλει και επιδεινώνεται από:

  • Το στρες
  • Την κόπωση
  • Την πείνα
  • Τις ακραίες θερμοκρασίες κ.ά.

Στο 50-70% των ασθενών ο τρόμος βελτιώνεται προσωρινά μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Εν τούτοις, μπορεί να προκληθεί αντιδραστική επιδείνωση (rebound effect) με άμεση υποτροπή των συμπτωμάτων.

Χρειάζεται ενδελεχής νευρολογική εξέταση για να εξακριβωθεί η αιτία του τρέμουλου, επισημαίνει ο κ. Μπουρλογιάννης. Και αυτό, διότι ο ιδιοπαθής τρόμος έχει κοινά σημεία αλλά και σημαντικές διαφορές από φυσιολογικές καταστάσεις όπως ο γεροντικός τρόμος ή νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον.

Σημαντική έως σοβαρή αναπηρία

Ο ιδιοπαθής τρόμος δεν είναι πολύ συχνός. Εκτιμάται ότι προσβάλλει το 0,32% του πληθυσμού. Γυναίκες και άνδρες επηρεάζονται με την ίδια συχνότητα, ενώ συνήθως εκδηλώνεται στις ηλικίες 35 έως 45 ετών.

Η θνησιμότητα δεν έχει διαφορά από το γενικό πληθυσμό, διότι δεν είναι νευροεκφυλιστικό νόσημα που επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής. Προκαλεί όμως σημαντική αναπηρία στο 85% των ασθενών και σοβαρή στο 15%.

Η διάγνωσή του γίνεται με κλινική εξέταση, εξέταση του οικογενειακού ιστορικού και απεικονιστικό έλεγχο για αποκλεισμό άλλων αιτιών. Στις μισές τουλάχιστον περιπτώσεις υπάρχει κληρονομικό ιστορικό. «Η κληρονομικότητα είναι αυτοσωμική επικρατής, με περιορισμένη διεισδυτικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί γονιδιακές παραλλαγές εντός της οικογένειας. Οι υπόλοιπες είναι σποραδικές περιπτώσεις αγνώστου αιτιολογίας», τονίζει ο κ. Μπουρλογιάννης.

Και προσθέτει: «Δεδομένης της πληθώρας των καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν δευτεροπαθή τρόμο αλλά και των νευρολογικών παθήσεων που εμφανίζονται με τρόμο και μαζί με άλλα συμπτώματα, είναι ουσιώδης η νευρολογική εξέταση από ειδικό στις κινητικές διαταραχές».

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο ιδιοπαθής τρόμος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, χειρουργικές παρεμβάσεις και μη παρεμβατικές μεθόδους.

Στο 50% και πλέον των περιστατικών, φάρμακα όπως η πριμιδόνη και η προπρανολόλη παρέχουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη χρόνια φαρμακευτική αγωγή, η παρεμβατική μέθοδος επιλογής η εν τω βάθει διέγερση εγκεφάλου (Deep Brain Stimulation – DBS).

Το DBS συνίσταται στην στερεοτακτική εμφύτευση ηλεκτροδίων διά των οποίων τροποποιούνται τα παθολογικά νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου. Είναι ασφαλής και αποτελεσματική χειρουργική μέθοδος, αντιστρέψιμη, τροποποιήσιμη και ανθεκτική στο χρόνο, κατά τον κ. Μπουρλογιάννη.

Υπάρχουν επίσης και μη παρεμβατικές θεραπευτικές μέθοδοι που βασίζονται στη στερεοταξία, αλλά για την πρόκληση μη αναστρέψιμης διατομής. Μία νέα τεχνολογία που καθιερώνεται σταδιακά είναι ο εστιασμένος υπέρηχος με στερεοτακτική καθοδήγηση από μαγνήτη.

Η στερεοτακτική πρόκληση διατομής με ραδιοσυχνότητες είναι μία παραδοσιακή μέθοδος που με τις κατάλληλες ενδείξεις χρησιμοποιείται με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Επίσης και η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (γ-knife) έχει ένδειξη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, καταλήγει ο ειδικός.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σπάνια εμφάνιση για τη Γωγώ Μαστροκώστα! Λαμπερή και με υπέροχο σύνολο

Μετά από αρκετό καιρό η Γωγώ Μαστροκώστα έκανε βραδινή εμφάνιση και εντυπωσίασε.

Χανταμπάκης: Μιλά πρώτη φορά για την μετακόμιση στην Ισπανία – «Μακάρι να με πάρουν για δουλειά»

Για πρώτη φορά ο Στέλιος Χανταμπάκης μίλησε για την απόφασή του να μετακομίσει στην Ισπανία με την οικογένειά του. Το πρωί της Δευτέρας (16-09) ο Στέλιος Χανταμπάκης σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή Buongiorno από τη Μαδρίτη, μίλησε για όλα. Χανταμπάκης - Πηλιάκη: Δεν φαντάζεστε πόσα πλήρωσαν για κλειδαρά στην Μαδρίτη «Δεν ξυπνήσαμε μια ημέρα

Power of Love: Η άρνηση πληγώνει

Το Gala συνεχίζεται με νέες εντάσεις και τις ψηφοφορίες να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.Ο Νίκος εξακολουθεί να

Γιάνης Βαρουφάκης: “Ντρέπομαι πάρα πολύ, ήταν τεράστιο προσωπικό μου λάθος”

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ντρέπομαι πάρα πολύ, ήταν τεράστιο προσωπικό μου λάθος» Δευτέρα, 16.9.2024, 20:37 Zappit@ZAPPIT_ Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη στο Πρωινό ΣουΣου και στον Οδυσσέα Μητσόπουλο και κατακεραύνωσε τον Στέφανο Κασσελάκη. Παράλληλα, μίλησε για τη φωτογράφιση που είχε κάνει με τη σύζυγό του πριν από

Η συγκινητική ανάρτηση της Σμαράγδας Καρύδη για τον θάνατο του πατέρα της

Μια φωτογραφία από την παιδική της ηλικία ανέβασε η Σμαράγδα Καρύδη, για να αποχαιρετήσει τον πατέρα της, Ντίνο, που πέθανε χθες, Κυριακή, έπειτα από χρόνια μάχη με τον καρκίνο. Η αγαπημένη ηθοποιός ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία, στην οποία η ίδια είναι μωρό και παίζει στην αγκαλιά του πατέρα της, ο οποίος της δίνει ένα

Ο Χρήστος Φερεντίνος υποσχέθηκε “τρελές πτώσεις” στην πρεμιέρα του Still Standing

Πρεμιέρα έκανε απόψε ο Χρήστος Φερεντίνος στον ΣΚΑΙ, ο οποίος την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν θα παρουσιάζει το Still Standing. Ο παρουσιαστής

Νάσος Γκαβέλας: “Γονιδιακή ασθένεια ήταν, καταστρεφόταν ο μυς του ματιού μου”

Ο χρυσός Παραολυμπιονίκης, Νάσος Γκαβέλας, φιλοξενήθηκε στο Στούντιο 4 το απόγευμα της Δευτέρας και μίλησε για την κατάκτηση του μεταλλίο

Ερευνητές δημιουργούν ολοκληρωμένους χάρτες για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με έρευνα περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορεί να συρρικνώνονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά να έχουν καλύτερη συνδεσιμότητα, ενώ λίγες μόνο είναι οι περιοχές του εγκεφάλου που παραμένουν ανέγγιχτες κατά τη μετάβαση στη μητρότητα. Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature Neuroscience» και φαίνεται να αποτελεί έναν από τους πρώτους ολοκληρωμένους χάρτες

Πατριαρχέας – Δράκου: Βάφτισαν την τρίτη τους κόρη – Το γλέντι και το σπάνιο όνομα της μικρής

Την τρίτη τους κορούλα βάφτισαν ο Θανάσης Πατριαρχέας και η Βίβιαν Δράκου.

Βίκυ Καβουρά: Σχεδιάζουμε την βάπτιση και είμαστε πολύ κοντά στο όνομα που θα της δώσουμε

Η Βίκυ Κάβουρα μίλησε για τη βάπτιση της κόρης της αλλά και για το όνομα που θα της δώσουν.

Αρχελάου 5: Το γηροκομείο του παππού της Δώρας πιάνει φωτιά

Δευτέρα, 16.9.2024, 17:57 Γιάννης Κωστίκας@ Αρχελάου 5: Απόψε στις 21.00 στην ΕΡΤ. Αρχελάου 5 – Επεισόδιο 6ο: Το γηροκομείο του παππού της Δώρας πιάνει φωτιά και έτσι η Δώρα με τη Λυδία τον παίρνουν σπίτι τους. Η Λυδία δυσκολεύεται πολύ με τη συνύπαρξη των τριών τους και ψάχνει όλη μέρα τρόπο να το πει στη

Ευαγγελία Συριοπούλου: Γιατί ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της στον έβδομο μήνα;

Καλεσμένη στο πλατό του Happy Day ήταν σήμερα η Ευαγγελία Συριοπούλου, η οποία βρίσκεται μια ανάσα από τη μέρα που θα φέρει...