Μικροβιακή αντοχή: Το 2035 οι ασθενείς θα κινδυνεύουν στα νοσοκομεία από τα πολυανθεκτικά μικρόβια

Date:

  «Οκτώ ημέρες μετά τη γέννησή του, το κορίτσι μου πέθανε στην αγκαλιά μου. Μου πήρε πολύ χρόνο για να συγχωρήσω αυτό που συνέβη».

Με αυτά τα λόγια η Pernilla Ronnholm περι- πώς έχασε το ένα από τα δίδυμά της, εξαιτίας ενός ανθεκτικού μικροβίου, του οποίου η ίδια ήταν φορέας αλλά δεν το γνώριζε.

Μια λοίμωξη την οδήγησε σε πρόωρο τοκετό. Ως εκείνη τη στιγμή ούτε οι γιατροί γνώριζαν τι προκάλεσε αυτή την εξέλιξη. Το διαπίστωσαν αργότερα. «Έμεινα στο νοσοκομείο πριν γεννήσω τα δίδυμα και πήρα αντιβίωση για δύο ημέρες. Και τα δύο γεννήθηκαν υγιή. Το ένα είχε μικρότερο βάρος και μια μικρή δυσκολία στην αναπνοή» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Pernilla.

Την τέταρτη ημέρα η υγεία τού ενός από τα δύο κορίτσια, επιδεινώθηκε. Από τα τεστ που έγιναν στη μητέρα προέκυψε ότι είχε μολυνθεί από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά μικρόβιο. «Επρόκειτο για την Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae). Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση του, το κορίτσι μου πέθανε» αφηγείται στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος την συνάντησε στο πλαίσιο σεμιναρίου με θέμα την μικροβιακή αντοχή που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημοσιογράφους Υγείας στις Βρυξέλλες.

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την οποία οι πολίτες δεν γνωρίζουν αρκετά

Η μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) είναι η ικανότητα των μικροοργανισμών να επιβιώνουν ή να αναπτύσσονται παρά τις αντιμικροβιακές ουσίες (αντιβιοτικά) που κανονικά αναστέλλουν ή σκοτώνουν τον εν λόγω μικροοργανισμό.

Η μικροβιακή αντοχή στα υπάρχοντα αντιβιοτικά ευθύνεται ήδη για περισσότερους από 35.000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ.

 «Πρόκειται για μια σιωπηλή πανδημία που κοστίζει χιλιάδες ζωές, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνονται από κάποια λοίμωξη κάθε χρόνο στην Ευρώπη» επισημαίνει η Στέλλα Κυριακίδη, Ευρωπαία Επίτροπος υπεύθυνη για την Υγεία και τα Τρόφιμα, και εκτιμά πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν διεθνώς το 2050 εξαιτίας των λοιμώξεων που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. «Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση για τα εθνικά συστήματα υγείας. Πήραμε πολλά μαθήματα από τη διαχείριση της πανδημίας Covid – με το σημαντικότερο αυτό της συνεργασίας – και αυτά θα αξιοποιήσουμε και εδώ».

Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα τελευταία 20 χρόνια, αυξάνει πιο γρήγορα η αντοχή των μικροβίων απ’ ό,τι αυξάνει η παραγωγή νέων αντιβιοτικών. Μιλούν πλέον για ένα «τσουνάμι σε αργή κίνηση», που όμως κατά κάποιο τρόπο είναι «αόρατο» και γι’ αυτό δύσκολο να επικοινωνηθεί και να κατανοηθεί από το ευρύ κοινό.

Το 2035 θα είναι προτιμότερο να μένουμε σπίτι για μια νόσο, παρά να νοσηλευόμαστε στο νοσοκομείο

Όμως, πώς φτάσαμε σε αυτό το τέλμα; Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για την Roser Domenech-Amado, διευθύντρια του προγράμματος One Health της ΕΕ η οποία εξηγεί γιατί η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια. «Χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά για τα πάντα, ακόμη και για τα πιο απλά. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βιομηχανία παραγωγής κρέατος, με αποτέλεσμα την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των λαχανικών κατ’ επέκταση. Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς, επιδεινώνει αυτή την κατάσταση».

Πάνω από 50% η μικροβιακή αντοχή σε χώρες της Ευρώπης

Δυστυχώς, 1 στα 5 μικρόβια είναι ήδη ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Η μικροβιακή αντοχή φτάνει το 50% ή το ξεπερνά σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία που εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τη μικροβιακή αντοχή.

«Το 2035 θα είναι προτιμότερο για κάποιον να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας στο σπίτι του απ’ ό,τι να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, λόγω των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά ενδονοσοκομειακών μικροβίων» υποστήριξε η Domenech-Amado προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο.

Την ίδια ώρα, η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι εξαιρετικά χαμηλή, τόνισε και πρόσθεσε «Μάθαμε λόγω της πανδημίας Covid να πλένουμε τα χέρια μας, ας το συνεχίσουμε. Μην πιέζετε τους γιατρούς σας να σας συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά. Μην παίρνεται τα αντιβιοτικά που έχουν ξεμείνει στο σπίτι ή αυτά που σας συνέστησε κάποιος φίλος. Βρείτε με τις κατάλληλες εξετάσεις το αντιβιοτικό που χρειάζεστε, αν πραγματικά χρειάζεστε αντιβίωση».

Ακολουθώντας τα απλά αυτά βήματα, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα βελτίωσης, κατέληξε.

Από την πλευρά της η Malin Grape, εκπροσωπώντας το σουηδικό υπουργείο Υγείας, εξήγησε πως πλέον «η δεύτερη αιτία για έναν ασθενή με καρκίνο – μετά τον καρκίνο – για να φύγει από τη ζωή, είναι οι λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν». Παρότι παρατηρείτε μεγάλη μείωση στη συνταγογράφιση των αντιβιοτικών από το 1987 έως και το 2022 και μεγάλη μείωση στην κατανάλωση τους, όπως παρατήρησε, αυξάνει δραματικά και συνεχόμενα η αντοχή των μικροβίων στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε στοχευμένη πρόληψη. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιούνται αξιόπιστα και αποτελεσματικά αντιβιοτικά για τον άνθρωπο και τα ζώα μόνο όταν πραγματικά τα έχουν ανάγκη», κατέληξε.

   Τι γίνεται και τι μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον για να αντιμετωπιστεί η μικροβιακή αντοχή

 «Μέχρι να συμβεί σε σένα ή σε κάποιον δικό σου μοιάζει να είναι ένα ζήτημα που δεν σε αφορά» εξήγησε ο Dominique Monnet από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο οποίος επισήμανε ότι σε επίπεδο πρόληψης μπορούν να γίνουν πολλά ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη. Μάλιστα αναφερόμενος στις δράσεις του ECDC, επισήμανε ότι στις προτεραιότητες του οργανισμού είναι η συνετή χρήση αντιβιοτικών, δηλαδή χρήση τους μόνο όταν είναι απαραίτητα και στην σωστή δόση και διάρκεια χορήγησης τους.

   Επίσης, πολλά μπορούν να γίνουν στους χώρους νοσηλείας. Όπως είπε μεταξύ άλλων, πρόληψη και έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με σωστή υγιεινή των χεριών, έλεγχο και απομόνωση ασθενών, επαρκή καθαρισμό του νοσοκομειακού περιβάλλοντος. «Πρόσφατα διαπιστώθηκε πως στα μονόκλινα δωμάτια νοσηλείας και στα δωμάτια που υπήρχε αλκοολούχο διάλυμα σε κάθε κρεβάτι, μειώθηκε η μικροβιακή αντοχή» επισήμανε ο κ. Monnet.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους ειδικούς παραμένει το μικρόβιο Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae), της οποίας η εκτιμώμενη επίπτωση από το 2019 έως το 2022 σε αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, ήταν αυξημένη κατά 49,7 % στο μέσο ευρωπαϊκό όρο και 38% στην Ελλάδα.

Επίσης, άλλος ένας πονοκέφαλος παραμένει η μεταφορά ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων μέσω των ταξιδιών – κυρίως των αεροπορικών. Ο εντοπισμός πολυανθεκτικών στο έντερο βακτηριδίων σε διεθνείς ταξιδιώτες, είναι πλέον πολύ συχνός. Πριν από μια δεκαετία ανάλογη μελέτη είχε δείξει ότι ταξιδιώτες που γύρισαν από την Λατινική Αμερική ήταν φορείς τέτοιων μικροβίων, σε ποσοστό 31,1% από την υποσαχάρια Αφρική σε ποσοστό 47,7% και από χώρες της Ασίας σε ποσοστό 72,4%.

   Μετά το τέλος των αντιβιοτικών τι;

Από την πλευρά της, η Francesca Day εκπροσωπώντας το European Medicines Agency είπε ότι ο ΕΜΑ ( Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων ) προσπαθεί να ενθαρρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να συνεχίσουν πιο εντατικά την έρευνα για την ανακάλυψη νέων πιο αποτελεσματικών αντιβιοτικών. «Το τελευταίο αντιβιοτικό ανακαλύφθηκε στο τέλος του 1980. Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα για νέα αντιβιοτικά είναι εξαιρετικά δαπανηρή για τις εταιρείας και στο τέλος δεν είναι επικερδής διαδικασία για την φαρμακοβιομηχανία» επισήμανε η κ. Day, η οποία πρόσθεσε πως υπάρχουν και καλά νέα καθώς μικρές εταιρείας βιοτεχνολογίας συνεχίζουν την έρευνα.

   «Αναζητούνται νέοι αντιμικροβιακοί παράγοντες, δηλαδή φάρμακα με έναν νέο μηχανισμό δράσης κατά των μικροβίων» τόνισε και έκανε λόγο και για μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία όπως είπε, είναι πολλά υποσχόμενα ακόμα κι αν δημιουργηθούν για να εξουδετερώσουν ειδικές μικροβιακές λοιμώξεις.

Δυστυχώς, όπως εξήγησε, απαιτείται πολύς χρόνος για κλινικές δοκιμές και μελέτες σε ανθρώπους. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και αρκετά εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί και γίνονται για αρκετές μικροβιακές λοιμώξεις, επισημαίνοντας πως έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον μετά τον Covid για περισσότερα εμβόλια και σ’ αυτό τον τομέα.

Τέλος, η ίδια υποστήριξε πως με την Τεχνητή Νοημοσύνη «θα μπορούμε πλέον ευκολότερα να εντοπίζουμε ανάμεσα σε εκατομμύρια μόρια, τα 50 ή 70 που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν -πέρα από το εργαστήριο και στον άνθρωπο -ως νέα αποτελεσματικά αντιβιοτικά».

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Ελένη Χατζίδου για τον Δημήτρη Ουγγαρέζο: Με έχει μπλοκάρει εδώ και χρόνια

Μια ανακοίνωση έκανε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος στα MAD VMA όταν βρέθηκε στη σκηνή με τον Fipster. Ειδικότερα, ο παρουσιαστής αποφάσισε να σταματήσει τα unfollow και τα block στα social media, αφού μέχρι στιγμής δεν ήταν λίγα τα πρόσωπα της σόουμπιζ, τα οποία είχε βάλει σε αυτή τη λίστα. Το εν λόγω απόσπασμα από τη σκηνή

Ο Τζέιμι Φοξ αποκάλυψε τι τον οδήγησε στη μυστηριώδη νοσηλεία του το 2023

O Τζέιμι Φοξ έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για τη μυστηριώδη περιπέτεια υγείας που πέρασε τον περσινό Απρίλιο, όπως αναφέρει η Daily Mail. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της κατασκοπευτικής κωμωδίας «Back in Action» με την Κάμερον Ντίαζ στο πλευρό του, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο έπειτα από αδιευκρίνιστο επείγον

Ποια αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη αύξηση βάρους

Τα Lexapro, Paxil και Cymbalta ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους από το Zoloft, ενώ όσοι παίρνουν το Wellbutrin έχουν λιγότερες πιθανότητες να παχύνουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε οκτώ δημοφιλή αντικαταθλιπτικά. Οι ερευνητές του ινστιτούτου υγειονομικής περίθαλψης του Harvard Pilgrim (HPHCI) ανέλυσαν το βάρος περισσότερων από 183.000 ενήλικων που ήταν χρήστες αντικαταθλιπτικών για

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Προληπτικοί έλεγχοι υγείας «Back to school» σε προνομιακές τιμές

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την έναρξη της περιόδου των εγγραφών, για τη νέα σχολική χρονιά, το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών & το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα προληπτικών εξετάσεων « Back to school » σε προνομιακές τιμές. Τα πακέτα « Back to school » ισχύουν έως 31

Λευτέρης Πανταζής: Όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί στο νέο του βιντεοκλίπ

Ο Λευτέρης Πανταζής, παρουσιάζει με music video το πιο ανεβαστικό «Block», του φετινού καλοκαιριού. Ο αγαπητός τραγουδιστής, μας χαρίζει ένα δυναμικό τσιφτετέλι, που περιγράφει όλα εκείνα τα «Block» σ' έναν έρωτα. Τη μουσική έγραψε ο Μάριος Ψιμόπουλος και τους στίχους η Jenny Tsiko. J2US - Η συγκίνηση του Πανταζή για τον Βασίλη Καρρά: «Μου είπε

Cash or Trash – Θάνος Μαρίνης: Νίκησε τον καρκίνο – Κάντε εξετάσεις, αγαπήστε τους γύρω σας παραπάνω

Ο buyer του Cash or Trash, Θάνος Μαρίνης νίκησε τον καρκίνο και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους διαδικτυακούς του φίλους.  Ο Θάνος Μαρίνης αποκάλυψε την περιπέτεια υγείας του. Συγκεκριμένα ανέφερε: Awareness post και τίποτε άλλο γιατί αυτά δεν πρέπει να είναι ταμπού όπως ήταν κάποτε στα χωριά.Δε θα πω fuck cancer, δε θα πω love

Ελπίδα: Έχασα τον άντρα μου, έπαθα έμφραγμα και αργότερα ήρθε και η απώλεια του εγγονού μου

Το έμφραγμα το πρόλαβα για πέντε λεπτά, θα είχα φύγει, περιέγραψε η τραγουδίστρια

Τζέιμι Φοξ: Αποκάλυψε τι τον οδήγησε στη μυστηριώδη νοσηλεία του το 2023

Ο Τζέιμι Φοξ «έλυσε» εν μέρει  τη σιωπή του για το σοβαρό πρόβλημα υγείαςπου οδήγησε στη μυστηριώδη νοσηλεία του τον Απρίλιο του 2023. Ο 56χρονος ηθοποιός εισήχθη στο νοσοκομείο για ένα απροσδιόριστο ιατρικό επείγον περιστατικό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Back in Action» στην Ατλάντα με τον σταρ να έχει παραδεχτεί δημόσια ότι παραλίγο

Ο Θάνος Μαρίνης του Cash or Trash αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο: Τον βρήκαμε και τον πέταξα

Ένας από τους αγοραστές της εκπομπής Cash or Trash ο Θάνος Μαρίνης αποκάλυψε τη μάχη που έδωσε τις τελευταίες μέρες με τον καρκίνο, ανεβάζοντας μια σειρά από φωτογραφίες στο Instagram. O αγοραστής της εκπομπής Cash or Trash αποκάλυψε πως εντόπισε έγκαιρα τον καρκίνο, τον αφαίρεσε και πλέον προχωρά «με δόξα στον Θεό, στην επιστήμη και

Αίας Μανθόπουλος: Η οικογένειά του δώρισε τα όργανά του – Έδωσε ζωή σε πέντε ανθρώπους

Ο θάνατος του Αίαντα Μανθόπουλου τον Οκτώβριο του 2023, είχε προκαλέσει θλίψη και σοκ, και εννέα μήνες μετά η πράξη της οικογένειάς του συγκινεί με τη δωρεά των οργάνων του. Η Στέλλα Τσιάτσιου, η πρώην σύζυγος του Αίαντα Μανθόπουλου, αποκάλυψε πως δώρισαν τα όργανά του σε πέντε ανθρώπους. Η πρώην σύντροφος του αείμνηστου ηθοποιού, με

«Θα παραμείνει για έξι μήνες στο νοσοκομείο, είναι δύσκολα τα πράγματα», λέει η Ματίνα Παγώνη για τον Δημήτρη Κόκοτα

Για την πορεία της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα, τρεις μήνες μετά το έμφραγμα, μίλησε η Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή «Το Πρωινό». Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αποκάλυψε ότι ο τραγουδιστής θα παραμείνει συνολικά έξι μήνες στο νοσοκομείο και ότι δεν είναι ακόμα σε κατάσταση για να μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης «Αυτή τη στιγμή έχει κλείσει 2

Σπάνιες παθήσεις: Μετ’ εμποδίων η διάγνωση – Καθυστερεί 5 έως 10 χρόνια

Δυσάρεστα ευρήματα από μεγάλη έρευνα για τις σπάνιες παθήσεις στην Ευρώπη. Λάθος διάγνωση για 7 στους 10. Πέντε χρόνια κατά μέσον όρο χρειάζονται οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις έως ότου γίνει σωστή διάγνωση της ασθένειάς τους, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS). Αυτό όμως ισχύει εφ’ όσον είναι ενήλικες. Αν είναι έφηβοι, η διάγνωση