Καρδιά: Με αδιάγνωστο πρόβλημα στις βαλβίδες πολλοί 60άρηδες

Date:

Τα ευρήματα νέας μελέτης με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες. Γιατί δεν γνωρίζουν οι ασθενείς την κατάστασή τους.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις υγιείς ενήλικες άνω των 60 ετών έχουν βαλβιδοπάθεια στην καρδιά αλλά δεν το ξέρουν, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ύποπτα συμπτώματα, ούτε άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα, ενώ ως φαίνεται δεν πηγαίνουν προληπτικά στον καρδιολόγο ιατρό.

Η νόσος των καρδιακών βαλβίδων αναπτύσσεται όταν δεν λειτουργεί σωστά μία ή περισσότερες βαλβίδες της καρδιάς. Μπορεί να επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η βαλβιδοπάθεια στην καρδιά αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία, διότι οι βαλβίδες υφίστανται ανατομική και λειτουργική εκφύλιση.

Καθώς όμως αυξάνεται διαρκώς το προσδόκιμο ζωής, αυξάνονται και οι ηλικιωμένοι. Επομένως το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των ασθενών, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal Cardiovascular Imaging.

Η μελέτη

Ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι έχουν αδιάγνωστη βαλβιδοπάθεια στην καρδιά, προσθέτουν. Για τον σκοπό αυτό, προσκάλεσαν τυχαία επιλεγμένους εθελοντές, ηλικίας 60 ετών και άνω, να συμμετάσχουν στη μελέτη τους.

Επρόκειτο για 4.237 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ήσαν υγιείς, χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, ούτε ύποπτα συμπτώματα. Οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιά τους με υπερηχογράφημα, διαπιστώνοντας ότι το 28,2% είχαν πρόβλημα σε μία ή περισσότερες βαλβίδες. Πιο αναλυτικά:

  • Το 13,8% είχαν πρόβλημα στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς
  • Το 12,8% είχαν πρόβλημα στην μιτροειδή βαλβίδα
  • Το 8,3% στην αορτική βαλβίδα

Από τους ασθενείς αυτούς, οι περισσότεροι είχαν ήπιο πρόβλημα. Ωστόσο το 2,4% είχαν κλινικώς σημαντική βαλβιδοπάθεια, δηλαδή μέτρια (το 2,2%) και σοβαρή (το 0,2%).

Ο ρόλος της ηλικίας

«Πραγματοποιήσαμε την μελέτη μας για να εξακριβώσουμε πόσο εκτεταμένα είναι τα προβλήματα με τις βαλβίδες της καρδιάς στους υγιείς, ασυμπτωματικούς ενήλικες», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA), στο Νόργουϊτς.

«Τα στοιχεία μας έδειξαν πως η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας που σχετίζεται με αυτά τα προβλήματα στην καρδιά. Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιθανότερο είναι να έχει σημαντικό πρόβλημα στις καρδιακές βαλβίδες».

Η βαλβιδοπάθεια μπορεί να είναι για αρκετό καιρό «σιωπηρή» (ασυμπτωματική). Αργότερα, όμως οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Δύσπνοια
  • Πόνο στο στήθος
  • Αίσθημα αδυναμίας ή ζάλη
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους και τους άκρους πόδες
  • Αίσθημα κόπωσης εντονότερο από το συνηθισμένο
  • Αίσθημα παλμών στον θώρακα ή τον λαιμό

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φέι Ντάναγουεϊ: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του Faye, του ντοκιμαντέρ για την ηθοποιό

Φέι Ντάναγουεϊ: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του Faye, του ντοκιμαντέρ για την ηθοποιό Θα είναι διαθέσιμο από τις 13 Ιουλίου στο MAX Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Φέι Ντάναγουεϊ, αφηγείται σε πρώτο πλάνο τους θριάμβους και τις προκλήσεις μιας λαμπρήςχολιγουντιανής καριέρας που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες, στο πρώτο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για εκείνη με τίτλο «Faye».

Ριάνα: Ραπάρει και ο ASAP Rocky την κοιτάει σιωπηλά σε χιουμοριστικό βίντεο

Ριάνα: Ραπάρει και ο ASAP Rocky την κοιτάει σιωπηλά σε χιουμοριστικό βίντεο Η σούπερ σταρ και ο σύντροφός της σε μια σπάνια προσωπική στιγμή Η Ριάνα ανέβασε ένα χιουμοριστικό βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η 36χρονη σούπερ σταρ, που σπάνια μοιράζεται στιγμές από την προσωπική της ζωή, ανάρτησε ένα κλιπ στο οποίο ραπάρει

Χρήστος Βαλαβανίδης: «Έχω ζήσει ανταγωνισμό σε μορφή μπούλινγκ – Αν η αναπνοή σου είχε κάτι ιδιαίτερο σε έτρωγε η μαρμάγκα »

Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου» παραχώρησε ο Χρήστος Βαλαβανίδης. Τον σπουδαίο ηθοποιό συνάντησε ο δημοσιογράφος Ισίδωρος Φίκαρης και μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις δυσκολίες στον χώρο της υποκριτικής, τις αλλαγές που έφερε το #metoo, ενώ θυμάται το δικό του ξεκίνημα στην τηλεόραση στο πλευρό του Λάμπρου Κωνσταντάρα. «Έχω ζήσει ανταγωνισμό σε πολύ κακή μορφή

Αγγελική Ηλιάδη: «Άρχισα να φωνάζω, τον έγδαρα στο πρόσωπο και κατάφερα να φύγω»

Στην κάμερα της εκπομπής Ακόμα δεν είδες τίποτα και στην Ελένη Μουστάκη μίλησε  η Αγγελική Ηλιάδη το μεσημέρι του Σαββάτου 29/6.

Ρούλα Κορομηλά: Ξανά μπροστά στο δημαρχείο της Σύρου 26 χρόνια μετά την τελευταία εκπομπή στο νησί

Στην αγαπημένη της Σύρο βρέθηκε πρόσφατα η Ρούλα Κορομηλά και μάλιστα επισκέφτηκε και το δημαρχείο του νησιού που για πολλά χρόνια έκανε την τελευταία εκπομπή της σεζόν με το Μπράβο. Η μεγάλη παραγωγή που είχε τον τίτλο Μια βραδιά κάτω από τα αστέρια ήταν μία ακόμη σημαντική επιτυχία για την παρουσιάστρια. Πριν από μερικούς μήνες

Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Μπορεί να μην μου έμαθαν να αγαπώ τον εαυτό μου όπως θα έπρεπε

Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Μπορεί να μην μου έμαθαν να αγαπώ τον εαυτό μου όπως θα έπρεπε Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Μπορεί να μην μου έμαθαν να αγαπώ τον εαυτό μου όπως θα έπρεπε Εννοώ με το να τον φροντίζω, ανέφερε ο ηθοποιός Ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος μίλησε για τη νέα θεατρική παράσταση, στην οποία συμμετέχει, το επάγγελμα που σκεφτόταν

Χρήστος Βαλαβανίδης: “Ο Γιάννης Μπέζος δεν είναι τέτοιας κατηγορίας ηθοποιός”

Χρήστος Βαλαβανίδης: «Ο Γιάννης Μπέζος δεν είναι τέτοιας κατηγορίας ηθοποιός» Σάββατο, 29.6.2024, 23:58 Zappit@ZAPPIT_ "Περιμένω στην άκρη να δω το πτώμα του εχθρού μου να περνάει". Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου» παραχώρησε ο Χρήστος Βαλαβανίδης. Τον σπουδαίο ηθοποιό συνάντησε ο δημοσιογράφος Ισίδωρος Φίκαρης και μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις δυσκολίες στον χώρο της

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη παρέλαση στο Europride 2024 με κεντρικό σύνθημα “Επιμονή – Πρόοδος

Europride 2024: Το παρών στη διοργάνωση έδωσαν ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης, καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Τζωρτζ Τσούνης.

Ελένη Φουρέιρα: Έρχεται το νέο μέλος της οικογένειάς της – Η εγκυμοσύνη και το φύλο του μωρού!

Το νέο μέλος στην οικογένεια της Ελένης Φουρέιρα έρχεται και αυτό γιατί ο αδελφός της, Γιώργος θα γίνει πατέρας όπως αποκάλυψε η ίδια μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.  Το ζευγάρι έκανε την αποκάλυψη το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου και μάλιστα διοργάνωσε gender reveal party για τη μεγάλη ανακοίνωση όσον αφορά το

Πάρης Αλεξάνδρου: Στη Σύρο με την Τούνη και οι αγκαλιές με τον μπαμπά του

Στη Σύρο βρίσκονται οικογενειακώς η Ιωάννα Τούνη, ο Δημήτρης Αλεξάνδρου και ο γιος τους Πάρης. Με αφορμή το φεστιβάλ μπάσκετ που διεξάγεται στο νησί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, στην πλατεία Μιαούλη, βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν τους αγώνες αλλά και για να συμμετέχει σε αυτούς ο Δημήτρης Αλεξάνδρου. Όπως ήταν φυσικό, η

Κατερίνα Δαλάκα: Μέσα στο Survivor δεν υπήρξε κάποιο φλερτ

Κατερίνα Δαλάκα: Μέσα στο Survivor δεν υπήρξε κάποιο φλερτ Με τον Σάββα ήμασταν πάρα πολύ κοντά και με τον Αλέξη, την Όλγα και με την Ασημίνα φυσικά, ανέφερε Λίγες ημέρες αφότου ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος του «Survivor», με την Κατερίνα Δαλάκα να τερματίζει στην 3η θέση, τον Φάνη Μπολέτση στη 2η και τον Ντάνιελ Νούρκα