Είναι σωστό να γυμναζόμαστε στον καύσωνα; Ένας ειδικός απαντά

Date:

Είναι σωστό να γυμναζόμαστε στον καύσωνα; Ένας ειδικός απαντά

FITNESS

Η ζέστη μπορεί πραγματικά να μας αρρωστήσει, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Όλα είναι καλύτερα το καλοκαίρι: Ο καιρός, η διάθεση, οι δραστηριότητες, όλα. Οι μεγάλες, θερμές ημέρες μας δίνουν την ευκαιρία να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να αποκομίζουμε όλα τα τα πολύτιμα οφέλη που μας προσφέρει η επαφή με τη φύση. Το ίδιο ισχύει και για τις προπονήσεις μας: Μπορούμε να τις κάνουμε σε υπαίθριους χώρους, χωρίς να χρειάζεται να φοράμε πολλά και βαριά ρούχα ή να ανησυχούμε ότι θα γλιστρήσουμε στη βροχή ή τον πάγο. Όλα μοιάζουν πιο απλά. Είναι, όμως, έτσι;

Κατά μία έννοια, ναι. Οι ηλιόλουστες ημέρες με την υψηλή θερμοκρασία, όμως, ενέχουν τους δικούς τους κινδύνους. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να καταπονήσει σημαντικά τον οργανισμό, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες, αν δεν προσέξουμε. Ο ιατρός επειγόντων περιστατικών της Cleveland Clinic, Tom Waters, αναλύει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, τα συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν, ενώ δίνει και συμβουλές για να προφυλαχθούμε από τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, όταν ασκούμαστε, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Τότε, ο οργανισμός παράγει ιδρώτα, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος σε κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, υπό συνθήκες ακραίας ζέστης και υγρασίας, οι προσπάθειες του σώματος για ψύξη μέσω του ιδρώτα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. «Η εφίδρωση είναι ο κύριος μηχανισμός για να αποβάλλουμε τη θερμότητα. Όταν έχει ζέστη και υγρασία, όμως, αυτός ο μηχανισμός δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός, ώστε να απαλλαγούμε από τη θερμότητα», εξηγεί ο δρ. Waters. Τότε είναι που η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για να τη μειώσετε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε από τον ήλιο και να πιείτε πολλά υγρά. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε αυτόματα καλύτερα. Αν, όμως, αντιμετωπίζετε πιο σοβαρά συμπτώματα, τότε αυτά τα απλά μέτρα μπορεί να μην επαρκούν και ίσως χρειαστούν πιο δραστικά βήματα. Σημειώνεται ότι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στην υψηλή θερμοκρασία, επομένως θα πρέπει να εκτίθενται λιγότερο στη ζέστη και να πίνουν άφθονα υγρά.

Υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν πότε είναι η ώρα να σταματήσετε. Οι κυριότερες είναι:

1.Κράμπες: Είναι το πρώτο σημάδι ότι έχετε εκτεθεί υπερβολικά στη ζέστη και πρέπει να δροσιστείτε. Εάν, λοιπόν, αισθανθείτε μυϊκούς σπασμούς κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας:

  • Σταματήστε και πηγαίνετε σε ένα πιο δροσερό μέρος
  • Τεντώστε απαλά και κάντε μασάζ στους μύες που επηρεάζονται
  • Πιείτε νερό ή ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες
  • Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ
  • Μην ξαναασκηθείτε για το υπόλοιπο της ημέρας και βεβαιωθείτε ότι έχετε καταναλώσει άφθονο νερό.

Εάν οι κράμπες σας δεν υποχωρούν μετά από μία ώρα ή έχετε καρδιακά προβλήματα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

2. Θερμική εξάντληση: Η θερμική εξάντληση είναι πιο σοβαρή από τις κράμπες. Μπορεί να έχετε συμπτώματα, όπως:

  • Ακραία κόπωση
  • Δύσπνοια
  • Ζάλη
  • Εμετό
  • Λιποθυμία
  • Δέρμα κρύο και υγρό ή ζεστό και ξηρό
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Αδύναμο, αλλά γρήγορο σφυγμό
  • Αίσθημα ψύχους ή ανατριχίλας, παρά την υψηλή θερμοκρασία.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απομακρυνθείτε από τη ζέστη και τον ήλιο το συντομότερο δυνατό. Αν είναι δυνατόν, παραμείνετε σε έναν κλιματιζόμενο χώρο. Χαλαρώστε τα ρούχα σας και πιείτε νερό ή ροφήματα με ηλεκτρολύτες. Αν έχετε πρόσβαση σε δροσερό μπάνιο ή βρεγμένα πανιά, χρησιμοποιήστε τα για να ρίξετε τη θερμοκρασία του δέρματός σας. Εάν κάνετε εμετό ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μέσα σε λίγα λεπτά, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

3. Θερμοπληξία: Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή μορφή της δυσφορίας που προκαλείται από τη ζέστη. Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς, αν δεν λάβετε θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Δέρμα καυτό και ερυθρό ή ξηρό
  • Αίσθημα αποπροσανατολισμού ή σύγχυσης
  • Ζάλη
  • Γρήγορο σφυγμό και αναπνοή
  • Λιποθυμία.

Ένα άτομο που έχει πάθει θερμοπληξία χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει να παραμείνει σε ένα δροσερό μέρος και να χρησιμοποιήσει κρύες κομπρέσες, για να κατεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός του.

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις υπαίθριες προπονήσεις όταν κάνει ζέστη, απλώς να γνωρίζετε πότε πρέπει να σταματήσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα

  • Τα υγρά είναι απαραίτητα. Φροντίστε να πίνετε νερό ή ροφήματα με ηλεκτρολύτες κάθε 15 λεπτά όταν γυμνάζεστε στη ζέστη, ακόμη κι αν δεν διψάτε. Στοχεύστε σε 2 έως 4 φλιτζάνια υγρών κάθε ώρα. Καταναλώστε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την προπόνηση.
  • Μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε επακριβώς το πρόγραμμα γυμναστικής σας όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταπονούν περισσότερο το σώμα, καθώς εργάζεται πιο σκληρά για να σας δροσίσει. Αν θέλετε να γυμναστείτε έξω, μειώστε την ένταση της άσκησής σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να την κάνετε πιο σύντομη απ’ το συνηθισμένο. Μια λιγότερο έντονη και πιο σύντομη προπόνηση δεν είναι σημάδι ότι είστε εκτός φόρμας. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να παραμείνετε υγιείς.
  • Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Μπορεί το τρέξιμο χιλιομέτρων να μην είναι η καλύτερη ιδέα όταν έξω έχει καύσωνα. Σκεφτείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε μια βόλτα με το ποδήλατο ή ακόμη και μια δροσερή βουτιά.
  • Κάντε την προπόνησή σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Το μέσο της ημέρας δεν είναι καλή ώρα για να γυμναστείτε τους θερμούς μήνες. Βγείτε έξω πριν από τις 9 π.μ. ή μετά τις 7 μ.μ. για να αποφύγετε τον καυτό ήλιο και την υπερβολική ζέστη. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, προτιμήστε να κάνετε την προπόνησή σας μέσα στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιά: Πόσο επικίνδυνες είναι οι καλοκαιρινές βραδιές για τους 60ρηδες

Καύσωνας: Αντιμετωπίστε σωστά τα 40αρια

Γιατί το καλοκαίρι επιδεινώνονται οι ψυχικές παθήσεις;

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Diddy: Νέα καταγγελία για τον ράπερ – «Με βίασε ενώ ήμουν αναίσθητη από την κεταμίνη που μου έδωσε και με άφησε έγκυο»

Η μήνυση αναφέρει ότι ο ράπερ δεν ήθελε η γυναίκα να κρατήσει το παιδί και την πίεσε να κάνει άμβλωση 

Ο Τζέιμς Κάμερον δέχτηκε αρνητικά σχόλια για τη συνεργασία του με εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης

Ο Τζέιμς Κάμερον δέχτηκε αρνητικά σχόλια για τη συνεργασία του με εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Ο Τζέιμς Κάμερον δέχτηκε αρνητικά σχόλια για τη συνεργασία του με εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης «Το να ασχολείται με ΑΙ είναι απογοητευτικό καθώς άρχισε από ταινίες του Ρότζερ Κόρμαν κάνοντας matte paintings για τον Τζον Κάρπεντερ» γράφουν στα social media Ο σκηνοθέτης

Αλέξανδρος Παρθένης: «Δεν είμαι βιολογικός γονέας, γονέας είναι όμως αυτός που μεγαλώνει τα παιδιά»

Ο Αλέξανδρος Παρθένης συνάντησε την Τζένη Θεωνά, το απόγευμα του Σαββάτου, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μαμα-δες» στην ΕΡΤ. Ανάμεσα σε άλλα, δε, το γοητευτικό μοντέλο αναφέρθηκε στον πρόσφατο του γάμο με την εκλεκτή της καρδιάς του, Βιβή και το γεγονός πως εκείνη έχει ήδη δυο παιδιά από παλαιότερη της σχέση. Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος Παρθένης σημείωσε χαρακτηριστικά

Ο Τάκης Ζαχαράτος γονατίζει και φιλάει τη σκηνή που κατέρρευσε η Μαρινέλλα στο Ηρώδειο – Δείτε το βίντεο

Και θα φιλήσω αυτή τη γη που λαβώθηκε ο αετός για να σηκωθεί να γίνει καλά και να έρθει εδώ να συνεχίσει γιατί η τέχνη δεν έχει ηλικία, είπε ενώ καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο

Αναστασία Γιάμαλη για Άδωνι Γεωργιάδη: “Η αμήχανη στιγμή που ο υπουργός κοιτάζει καλύτερα την κάμερα του από εμένα”

Αναστασία Γιάμαλη για Άδωνι Γεωργιάδη: «Η αμήχανη στιγμή που ο υπουργός κοιτάζει καλύτερα την κάμερα του από εμένα» Σάββατο, 28.9.2024, 18:28 Zappit@ZAPPIT_ "Η εικόνα που έχω γω για το εθνικό σύστημα υγείας είναι εντελώς διαφορετική, δεν πειράζει" επισήμανε η Αναστασία Γιάμαλη στον υπουργό Υγείας. Με καλεσμένο τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη έκανε πρεμιέρα η Αναστασία Γιάμαλη

Φωτεινή Πιπιλή: “Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει σαν κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που του πήραν τα παιχνίδια”

"Από πολύ πλούσιος έγινε απλός πλούσιος με τα προβλήματα του πατέρα του, που σέρνεται τώρα και στα δικαστήρια", σχολιάζει η Φωτεινή Πιπιλή.

Συγκινεί ο Κώστας Χατζής για την Μαρινέλλα: «Μου είπαν τι συμβαίνει ακριβώς»

Για την αγαπημένη του φίλη και συνάδελφο, Μαρινέλλα κλήθηκε να μιλήσει ο Κώστας Χατζής το μεσημέρι του Σαββάτου στον αέρα της πρώτης φετινής εκπομπής για το «Καλύτερα δε γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού στον Alpha. Μάλιστα, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό όσα έμαθε για την εξέλιξη της υγείας της ερμηνεύτριας μετά το βαρύ εγκεφαλικό

Κλέλια Ανδριολάτου και Μαρία Καβογιάννη θα συμμετάσχουν σε ξένη κινηματογραφική παραγωγή στη Μύκονο

Την πρώτη της συμμετοχή σε ξένη κινηματογραφική παραγωγή απολαμβάνει αυτήν την περίοδο στη Μύκονο η Κλέλια Ανδριολάτου. Και στην ίδια ταινία συμμετέχει και άλλη μια από τις πρωταγωνίστριες του Maestro, η Μαρία Καβογιάννη. Την αποκάλυψη έκανε με ένα βίντεο από τα γυρίσματα το Mykonos Live Tv δίνοντας και λεπτομέρειες από τις σκηνές και την ταινία.

Κεφτέδες σε πιάτο-μανιτάρι

Προσθήκη στα αγαπημένα Αυτοί οι κεφτέδες-γίγαντες δεν είναι συνηθισμένοι. Είναι από κιμά κοτόπουλου, γεμάτοι αρωματικά μπαχαρικά και χόρτα, πλασμένοι ανάλαφρα και… κάπως γενναιόδωρα, μα προπάντων σερβιρισμένοι μέσα σε ένα πολύ ασυνήθιστο πιάτο! Τα εξίσου γιγάντια, ξεροψημένα μανιτάρια γίνονται μπολ και φιλοξενούν τους ζουμερούς κεφτέδες, όπου καταλήγουν και σμίγουν όλες οι εκρηκτικές γεύσεις,  χαρίζοντάς μας την

Γαρίδα, η πρωταγωνίστρια

Προσθήκη στα αγαπημένα Αυτή η σαλάτα ξεκίνησε σαν μια απλή και ταπεινή πατατοσαλάτα. Μέχρι που ήρθε η γαρίδα να την ανεβάσει σε υπερπαραγωγή! Να της δώσει εκείνη την ξεχωριστή θαλασσινή γεύση και υπόσταση με τις γνωστές διατροφικές της αξίες και το όμορφό της παρουσιαστικό! Άψογα εναρμονισμένη με τα υπόλοιπα εκλεκτά και καλοφτιαγμένα υλικά, προσθέτει μια

Λυκουρέζος-Οικονόμου: Η νέα επίσημη εμφάνιση στον γάμο της Θεοδώρας & το ruby red maxi φόρεμα

Συνοδευόμενος από τη νέα του σύντροφο, Τζένη Οικονόμου εμφανίστηκε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος στον γάμο της Θεοδώρας και του Μάθιου Κουμάρ στη Μητρόπολη Αθηνών. Όλα αυτά μετά την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο pre-wedding δείπνο στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο το βράδυ της Παρασκευής 27/9. Exclusive - Γάμος Θεοδώρας-Κουμάρ: Οι πρώτες φωτό των νεονύμφων μετά τον γάμο