Δρεπανοκυτταρική Νόσος: Η κληρονομική νόσος από την οποία νοσούν 103.000 άτομα στην Ευρώπη

Date:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, σήμερα 19 Ιουνίου, ο ΠΑΣΠΑΜΑ μας συστήνει τη νόσο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η οποία ταλαιπωρεί εκατοντάδες ασθενείς στη χώρα μας.

Η 19η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2008, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προώθηση της κατανόησης και της αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής κληρονομικής νόσου. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια, υποστηρίζοντας τους ασθενείς και προωθώντας την ενημέρωση και την έρευνα.

Η Δρεπανοκυτταρική Νόσος

Η Δρεπανοκυτταρική Νόσος περιλαμβάνει την ομόζυγη Δρεπανοκυτταρική Αναιμία και τη Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία (συνδυασμός Δρεπανοκυτταρικής και Μεσογειακής αναιμίας). Πρόκειται για μια σοβαρή κληρονομική αιμοσφαιρινοπάθεια που προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των πασχόντων, επηρεάζοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό.

Η νόσος κληρονομείται όταν και οι δύο γονείς είναι φορείς του παθολογικού γονιδίου, αυξάνοντας την πιθανότητα γέννησης παιδιού με τη νόσο. Όταν μόνο ένας γονιός είναι φορέας, το παιδί μπορεί να γίνει φορέας (ετεροζυγωτία ή στίγμα δρεπανοκυτταρικής ή δρεπανοκυτταρικό χαρακτηριστικό) χωρίς να νοσεί.

Κλινικές Εκδηλώσεις και Επιπλοκές

Οι πιο συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου περιλαμβάνουν την εύκολη κόπωση, το αίσθημα κακουχίας, τη μειωμένη αντοχή, τη ζαλάδα ή λιποθυμική τάση και τις επώδυνες αγγειοαποφρακτικές κρίσεις που εντοπίζονται στα οστά. Εξωτερικοί παράγοντες όπως η αφυδάτωση, το κρύο, η ζέστη, η υγρασία, η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, οι λοιμώξεις, η έλλειψη οξυγόνου και οι ψυχολογικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως το οξύ θωρακικό σύνδρομο, το εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο και οι απλαστικές κρίσεις. Η Δρεπανοκυτταρική Νόσος επηρεάζει επίσης τα συμπαγή ζωτικά όργανα, προκαλώντας βλάβες στο ήπαρ, στους νεφρούς, στην καρδιά, στον σπλήνα, στα μάτια, καθώς και στα οστά με την οστεοπενία και την οστεοπόρωση.

Στατιστικά Στοιχεία και Γεωγραφική Συγκέντρωση

Παγκοσμίως, περίπου το 7% του πληθυσμού είναι φορέας του γονιδίου της Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, κυρίως σε πληθυσμούς από την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τα νησιά της Καραϊβικής, τις χώρες της Μεσογείου, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία.

Στις ΗΠΑ, η νόσος επηρεάζει 50.000 έως 100.000 άτομα, ενώ στην Ευρώπη νοσούν περίπου 103.000 άτομα. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο στην Ελλάδα εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες.

Αντιμετώπιση και Θεραπευτική Προσέγγιση

Οι επώδυνες κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με επαρκή αναλγησία και ενυδάτωση. Οι μικρής κλίμακας κρίσεις μπορούν να διαχειριστούν στο σπίτι, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη με ισχυρά αναλγητικά και οξυγόνο.

Επίσης, υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα (Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου) σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας που παρέχουν θεραπεία και παρακολούθηση στους ασθενείς με Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Η φαρμακευτική αγωγή με υδροξυουρία και άλλες καινοτόμες θεραπείες διαδραματίζουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των κρίσεων και των επιπλοκών. Οι μεταγγίσεις αίματος και οι αφαιμαξομεταγγίσεις είναι επίσης σημαντικές για την αντιμετώπιση της νόσου, προλαμβάνοντας ή μειώνοντας τις αγγειοαποφρακτικές κρίσεις και διατηρώντας την υγεία των οργάνων και των οστών.

Πρόοδος και Προκλήσεις

Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος στην ιατρική φροντίδα έχει βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ασθενών με Δρεπανοκυτταρική Νόσο. Οι ασθενείς έχουν πλέον μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, εργάζονται, εντάσσονται κοινωνικά, δημιουργούν οικογένειες και τεκνοποιούν. Παράλληλα, τα συλλογικά τους όργανα φροντίζουν να τους παρέχονται από την πολιτεία διάφορες νομοθετικές διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νόσου.

Ωστόσο, το ψυχικό βάρος της νόσου παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Το χρόνιο άγχος, η κατάθλιψη και οι ψυχοσωματικές διαταραχές που προκύπτουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς. Οι ασθενείς χρειάζονται έγκαιρη ενημέρωση και εκπαίδευση για το νόσημα, τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους, την κοινωνική ζωή και τις σχέσεις τους.

Η ψυχολογική υποστήριξη από την εφηβική ηλικία και ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι απαραίτητα για την οικονομική αυτάρκεια και την εξάλειψη των αισθημάτων ανικανότητας, ανασφάλειας και αποκλεισμού.

Πρόληψη και Έλεγχος

Η πρόληψη της Δρεπανοκυτταρικής Νόσου μπορεί να επιτευχθεί μέσω προγεννητικού ελέγχου, ο οποίος περιλαμβάνει την ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης ή/και τη μοριακή ανάλυση. Στην Ελλάδα, ο προγεννητικός έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο πραγματοποιείται σε ορισμένα θεσμοθετημένα κέντρα πρόληψης της Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου σε δημόσια νοσοκομεία. Η έγκαιρη διάγνωση και η ενημέρωση των μελλοντικών γονέων είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη της νόσου.

Κάλεσμα για Δράση

Ο Σύλλογος ΠΑΣΠΑΜΑ καλεί την πολιτεία και την κοινωνία να στηρίξουν τις προσπάθειες για την καλύτερη φροντίδα και υποστήριξη των ατόμων με Δρεπανοκυτταρική Νόσο. Η ενημέρωση, η έρευνα και η πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας καθώς και η άμεση αντιμετώπιση των επώδυνων κρίσεων τόσο στο σπίτι όσο και στα νοσοκομεία, όπου θα διασφαλίζεται η κατάλληλη εφαρμογή των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης τους σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς των ασθενών και τους ιατρούς των κλινικών νοσηλείας, είναι κλειδιά τόσο για την επιβίωση των ασθενών όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και των οικογενειών τους.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη διαφορά!

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική

Έρευνα αποκαλύπτει τον χρόνο που πρέπει να προπονείστε για να χτίσετε μυς

Αν πιστεύετε ότι η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο και εξαντλητικά προγράμματα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Mια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, καταρρίπτει την επικρατούσα αντίληψη, αποκαλύπτοντας πως η μυϊκή ανάπτυξη δεν απαιτεί υπερπροσπάθεια και πολυάριθμες εξαντλητικές προπονήσεις. Το μυστικό δεν είναι ο χρόνος.

Καρκίνος στομάχου: Το 75% των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί στοχεύοντας ένα και μόνο βακτηρίδιο

Τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι γιατροί εξαλείψουν τη μόλυνση από ένα κοινό βακτηρίδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με το 76% των μελλοντικών περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, ανέφεραν οι ερευνητές στις 7 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Medicine . Ο καρκίνος του στομάχου, στις

Παγωτό: Γιατί σας κάνει καλό, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα επιφυλάσσει η κατανάλωση του παγωτού για την υγεία μας. Τι λένε οι ειδικοί για τα βιολογικά παγωτά. Της: Μαρίας Παπαδοπούλου* Υγιεινή απόλαυση χωρίς …ενοχές με το βιολογικό παγωτό! Κυπελάκια, ξυλάκια, γρανίτες και πύραυλοι από βιολογικό γάλα, με ή χωρίς ζάχαρη, βρίσκονται στα ψυγεία των επιλεγμένων σούπερ μάρκετ, προσφέροντάς σας μια δροσερή και