Κολύμπι στη θάλασσα: Γιατί είναι η καλύτερη άσκηση και πόσες θερμίδες καίμε

Date:

Το καλοκαίρι έφτασε και το κολύμπι στη θάλασσα γίνεται πλέον η αγαπημένη μας δραστηριότητα, και όχι άδικα, καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να έχουν 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Το κολύμπι στη θάλασσα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δουλέψεις ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σου σύστημα.

Μια ώρα κολύμβησης καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο, χωρίς όλες τις επιπτώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις σας.

Η κάθε μορφή άσκησης στο κολύμπι, όπως το ελέυθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο ή η πεταλούδα, εστιάζει σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Τα οφέλη που έχει το κολύμπι 

1. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι λειτουργεί πραγματικά σε ολόκληρο το σώμα σας, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Τονώνει τους μυς και «χτίζει» δύναμη και αντοχή.

2. Καίτε θερμίδες

Το κολύμπι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες. Ένα άτομο περίπου 70 κιλών καίει περίπου 423 θερμίδες την ώρα ενώ κολυμπάει με χαμηλό ή μέτριο ρυθμό. Το ίδιο άτομο μπορεί να κάψει έως και 715 θερμίδες την ώρα κολυμπώντας με πιο έντονο ρυθμό, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Για να συγκρίνουμε αυτούς τους αριθμούς με άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες, το ίδιο άτομο περίπου θα έκαιγε μόνο περίπου 314 θερμίδες περπατώντας για μία ώρα. Οι αριθμοί αυτοί ποικίλλουν ανάλογα με την φυσική κατάσταση κάθε ατόμου.

3. Το καρδιαγγειακό σύστημα

Ενώ οι μύες σας δυναμώνουν, υπάρχουν οφέλη και για το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Το κολύμπι κάνει την καρδιά και τους πνεύμονές σας δυνατά. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Σε σύγκριση με τους ανενεργούς ανθρώπους, οι κολυμβητές έχουν περίπου το μισό κίνδυνο θανάτου.

Ορισμένες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

πισίνα

4. Το κολύμπι είναι μια καλή επιλογή για άτομα με άσθμα

Οι αναπνευστικές ασκήσεις που σχετίζονται με το κολύμπι, όπως το κράτημα της αναπνοής σας, μπορεί να βοηθήσουν στην επέκταση της χωρητικότητας των πνευμόνων σας και να αποκτήσετε τον έλεγχο της αναπνοής σας.

Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά αλλάζουν αν κολυμπάτε σε πισίνα, λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται.

5. Ευεργετικό και για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί επίσης να βρουν την κολύμβηση ευεργετική. Το νερό κάνει τα άκρα να επιπλέουν, βοηθώντας τα στη στήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το νερό παρέχει επίσης μια ήπια αντίσταση.

Σε μια μελέτη, ένα πρόγραμμα κολύμβησης 20 εβδομάδων οδήγησε σε σημαντική μείωση του πόνου για άτομα με ΣΚΠ. Αυτά τα άτομα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις σε συμπτώματα όπως κόπωση και κατάθλιψη.

6. Κατάλληλο για άτομα με τραυματισμούς και αρθρίτιδα

Το κολύμπι μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή άσκησης για τα περισσότερα άτομα με αρθρίτιδα, κάποια αναπηρία και άλλες παθήσεις που δυσκολεύουν τις έντονες σωματικές δραστηριότητες.

Η κολύμβηση μπορεί ακόμη και να μειώσει τον πόνο σας ή να βελτιώσει την ανάρρωσή σας από έναν τραυματισμό. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων μετά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το κολύμπι και η ποδηλασία.

Το κολύμπι σε κρύο νερό έχει σημαντικά οφέλη στην εμμηνόπαυση

7. Το κολύμπι σας φτιάχνει τη διάθεση

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια μικρή ομάδα ατόμων με άνοια και είδαν βελτίωση της διάθεσης μετά τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα κολύμβησης 12 εβδομάδων.

Η κολύμβηση και οι προπονήσεις στο νερό δεν είναι μόνο ψυχολογικά ωφέλιμες για άτομα με άνοια. Η συγκεκριμένη άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση και σε άλλους ανθρώπους.

8. Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Μια έρευνα εξέτασε 101 άτομα, από τα οποία τα 44 ανέφεραν ότι είχαν ήπια κατάθλιψη και αισθάνονταν άγχος που σχετίζεται με γρήγορους ρυθμούς ζωής. Μετά το κολύμπι, ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούσαν να αναφέρουν ότι αισθάνονται άγχος μειώθηκε σε μόλις οκτώ.

Η κολύμβηση είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να ανακουφιστείτε γρήγορα από το άγχος.

9. Βελτιώνει τον ύπνο σας

Το κολύμπι μπορεί να έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Σε μια μελέτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ώθηση τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στον ύπνο μετά από τακτική αερόβια άσκηση.

Δείτε επίσης: Έγκαυμα από τον ήλιο: Πότε να πάτε στον γιατρό – Τι να προσέξετε

10. Ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους μπορούν επίσης να ευχαριστηθούν το κολύμπι στη θάλασσα. Εκτός από τα πιθανά οφέλη για το παιδί, η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα τρία τρίμηνα.

Ωστόσο, αν και το κολύμπι θεωρείται γενικά ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περιορισμούς στη δραστηριότητα λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε επίσης: Περπάτημα και απώλεια βάρους: Αποφύγετε αυτά τα 10 λάθη για καλύτερα αποτελέσματα

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σήμερα η πρώτη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο: Ουρές έξω από το στάδιο πριν καν ανοίξουν οι πύλες

Η ώρα έναρξης της συναυλίας είναι στις 21:00 - Χιλιάδες θεατές αναμένεται να κατακλύσουν το στάδιο

Με πήρε τηλέφωνο εκείνο το βράδυ και μου είπε «είναι ένα περιπολικό έξω από το σπίτι μου», λέει ο δικηγόρος του Γιώργου Μαζωνάκη

Όταν συλλαμβάνεται από αστυνομικούς και οδηγείται σε μια δημόσια ψυχιατρική δομή, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο, τόνισε ο δικηγόρος του τραγουδιστή

Η Ελένη Χατζίδου αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας: «Είμαι 16η μέρα σήμερα με κορτιζόνη, λόγω του αυχένα»

Ένα νέο πρόβλημα υγείας ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες την Ελένη Χατζίδου και αποφάσισε να το μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους μέσω του Instagram. Σε ένα story που ανέβασε την Παρασκευή (13.09.2025) η παρουσιάστρια του STAR και τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι έχει πρόβλημα στον αυχένα της και για τον λόγο αυτόν κάνει θεραπεία με κορτιζόνη. Η

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη πόζαρε αγκαλιά με τον γιο της: Όλος ο κόσμος μου, έγραψε

Η αθλητικογράφος ανάρτησε μια φωτογραφία αγκαλιά με το παιδί της

Ευγενία Σαμαρά: Η συντροφικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μου, είναι απαραίτητη για εμένα

Ευγενία Σαμαρά: Η συντροφικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μου, είναι απαραίτητη για εμένα Ευγενία Σαμαρά: Η συντροφικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μου, είναι απαραίτητη για εμένα Δεν έχω υπάρξει σε τοξική σχέση, παραδέχτηκε η ηθοποιός Γεωργία Κοτζιά 13.09.2025, 14:28 Στην αξία της συντροφικότητας αναφέρθηκε η Ευγενία Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί έναν

Τι είναι και τι δεν είναι η Ψυχογενής Ανορεξία, με παραδείγματα

Το άρθρο που ακολουθεί εξηγεί τα αληθινά συμπτώματα της ψυχογενούς ανορεξίας και διαλύει μύθους. Η ψυχολόγος σε ένα (υποθετικό) δημόσιο λύκειο παρατηρεί εδώ και καιρό ορισμένα κορίτσια με άριστη ακαδημαϊκή απόδοση μονίμως σε δίαιτα που, μετά το γεύμα, επισκέπτονται αμέσως το μπάνιο, πιθανόν για πρόκληση εμέτου. Πλέον, όλο και συχνότερα, τα βλέπει να χαρίζουν το

Μαρία Κορινθίου: «Με τον Γιάννη ήμασταν μαζί 17 χρόνια, τα οποία είναι πολύτιμο κομμάτι της ζωής μου»

Η Μαρία Κορινθίου, σε συνέντευξή της στο περιοδικό OK! και τον Αστέρη Κασιμάτη, αναφέρθηκε για πρώτη φορά με ειλικρίνεια στον χωρισμό της από τον Γιάννη Αϊβάζη. Όπως εξήγησε η Μαρία Κορινθίου, τα 17 χρόνια που μοιράστηκαν με τον Γιάννη Αϊβάζη αποτελούν για εκείνη «πολύτιμο κομμάτι ζωής» που κρατάει στην καρδιά της, μαζί με την κοινή

Ευγενία Σαμαρά: «Τις φορές που δεν ένιωσα καλά σε σχέση, έφυγα»

«Γιατί εγώ να είμαι σε μια τοξική σχέση; Καλό θα είναι όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας», είπε η Ευγενία Σαμαρά. Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Καλημέρα είπαμε;» ήταν σήμερα η Ευγενία Σαμαρά. Η γνωστή ηθοποιός απάντησε, μεταξύ άλλων, και για την έννοια της τοξικότητας. «Πλέον έχω αλλάξει πάρα πολύ τον τρόπο σκέψης μου. Μου

Ανδρομάχη και Γιώργος Λιβάνης γιόρτασαν τα πρώτα γενέθλια του γιου τους: «Θεέ μου, σ’ ευχαριστούμε γι’ αυτήν την ευλογία»

Το πρώτο κεράκι της τούρτας του, έσβησε την Παρασκευή (12.09.2025) ο γιος της Ανδρομάχης και του Γιώργου Λιβάνη. Το γνωστό ζευγάρι γιόρτασε τα γενέθλια του παιδιού του, με την γνωστή τραγουδίστρια να ανεβάζει μία τρυφερή ανάρτηση στα social media. Η τραγουδίστρια ανέβασε μία φωτογραφία με τον γιο της και έγραψε λίγα λόγια στη λεζάντα για

44χρονος παντρεμένος γιατρός έκανε σeξ με νοσηλεύτρια, ενώ ο ασθενής βρισκόταν σε αναισθησία

Ενδιαφεροντα ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΣΕΞ 44χρονος παντρεμένος γιατρός έκανε σeξ με νοσηλεύτρια, ενώ ο ασθενής βρισκόταν σε αναισθησία Το αδιανόητο περιστατικό έλαβε χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου του 2023 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας - Γιατί η υπόθεση έρχεται ξανά στο φως Τζωρτζίνα Φράγκου 13.09.2025 | 13:36 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ένας παντρεμένος αναισθησιολόγος είχε σεξουαλική επαφή με νοσηλεύτρια σε χειρουργική αίθουσα

Αλέξανδρος Τσουβέλας: Viral η παράστασή του στην Στυλίδα – Τραγούδησε σε παππά το soundtrack του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»

Δεν μπορούσαν να σταματήσουν να κρατούν την κοιλιά τους από τα γέλια όσοι βρέθηκαν στην παράσταση του Αλέξανδρου Τσουβέλα στην Στυλίδα που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (12.09.2025). Ενώ ο stand up comedian έλεγε τα αστεία του πάνω στην σκηνή, ξαφνικά από πίσω του εμφανίστηκε ένας παππάς. Σε βίντεο που ανέβηκε στα social media, φαίνεται

Ο Τζον Κράιερ αποκαλύπτει για το «Two and a Half Men»: «Έπαιρνα τρεις φορές λιγότερα από τον Τσάρλι Σιν»

Στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «aka Charlie Sheen», ο ηθοποιός Τζον Κράιερ ρίχνει φως στα παρασκήνια της επιτυχημένης σειράς «Two and a Half Men», αποκαλύπτοντας ότι η δική του αμοιβή ήταν μόλις το ένα τρίτο σε σύγκριση με εκείνη του Τσάρλι Σιν, παρά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Μια αποκάλυψη ακόμη πιο εντυπωσιακή από τον ηθοποιό