Αφασία και δυσαρθρία: Πότε επανέρχονται τα προβλήματα ομιλίας μετά από το εγκεφαλικό

Date:

Η γενναία και συγκινητική ανάρτηση του γνωστού ταλαντούχου καλλιτέχνη, Δημήτρη Σταρόβα, φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα επικοινωνίας που ταλαιπωρούν περισσότερους από 1 στους 3 ασθενείς μετά το εγκεφαλικό.

Η προσπάθεια του Δημήτρη Σταρόβα να επικοινωνήσει μέσω των social media και να ευχαριστήσει τους χιλιάδες φίλους, θαυμαστές και συναδέλφους που του συμπαραστάθηκαν στην περιπέτεια της υγείας του, αποτυπώνει με τον πιο σαφή τρόπο την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλει το 35% των ασθενών μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο να επανέλθει στην κανονικότητα.

Τα προβλήματα λόγου και ομιλίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ονομάζονται αφασία και δυσαρθρία.

Από αφασία υποφέρει περίπου το 35% των ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Συνήθως, η βλάβη βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.
Ο ασθενής είτε δεν μπορεί να μιλήσει, είτε μιλά με λόγο μη κατανοητό, είτε δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο.

Η αφασία μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές σε όλο το φάσμα της επικοινωνίας: την ομιλία, τη γραφή, την ανάγνωση και την κατανόηση.

Λιγότερο σοβαρή είναι η δυσαρθρία, που δημιουργεί προβλήματα στην άρθρωση του λόγου εξαιτίας αδυναμίας των μυών του προσώπου.

 «Γεια σας. ‘Ένας μήνας έχει περάσει από την περιπέτειά μου. Δεν ήθελα να κάνω το βίντεο αυτό για να μη με δείτε έτσι όπως δεν με έχετε συνηθίσει αλλά σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Μέσα στη ζωή είναι όλα. Θέλω να πάρετε πληροφορίες από πρώτο χέρι ότι είμαι καλά», ανέφερε συγκεκριμένα ο Δημήτρης Σταρόβας με εμφανή τη δυσκολία του να μιλήσει γρήγορα και σωστά. Παρ΄ όλα αυτά δεν πτοήθηκε.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο που ανάρτησε στα social media o δημοφιλής καλλιτέχνης:

Ένα μεγάλο «τείχος» στην επικοινωνία

Όποιος φροντίζει αγαπημένο πρόσωπο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης μετά από εγκεφαλικό, τα προβλήματα επικοινωνίας μοιάζουν με «τείχος» μεταξύ ασθενούς και φροντιστεί. Ακόμη κι αν ο ασθενής μπορεί να σκεφτεί καθαρά, μπορεί να δυσκολεύεται να εκφράσει αυτό που θέλει να επικοινωνήσει.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Δημήτρη Σταρόβα, που αποδεικνύουν αυτήν την τεράστια προσπάθεια:

«Κάθε μέρα βελτιώνομαι, όλο και καλύτερα πάνε τα πράγματα. Θέλω να σας πω τόσα πολλά και να ευχαριστήσω τόσους ανθρώπους αλλά δεν γίνεται θα μας πάρει δυο μέρες το βίντεο, οπότε επιφυλάσσομαι για αργότερα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τα προβλήματα επικοινωνίας μετά από εγκεφαλικό τείνουν να βελτιώνονται με τον χρόνο και με την στοχευμένη θεραπεία των συμπτωμάτων. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει κανείς το αγαπημένο του πρόσωπο να ανακτήσει τις δεξιότητες που έχασε.

Γλωσσικά Προβλήματα: Αφασία

Η αφασία, που παρουσιάζεται μετά το εγκεφαλικό, σχετίζεται με το πως οι άνθρωποι επεξεργάζονται τη γλώσσα – προφορική ή γραπτή – στον εγκέφαλό τους. Ένα άτομο που έχει υποστεί εγκεφαλικό μπορεί να σκέφτεται το ίδιο καλά όπως πριν από το εγκεφαλικό, αλλά δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει ή να καταλάβει τη γλώσσα. Υπάρχουν πολλοί τύποι αφασίας με διαφορετικά συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι με αφασία καταλαβαίνουν τη γλώσσα, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν. Οι άλλοι μπορούν να μιλήσουν, αλλά δεν … βγάζουν νόημα γιατί οι προτάσεις τους είναι συνονθύλευμα τυχαίων ή κατασκευασμένων λέξεων. Η αφασία μπορεί επίσης να κάνει δύσκολη ή αδύνατη την ανάγνωση ή τη γραφή.

Προβλήματα λόγου: Δυσαρθρία και Απραξία

Τα άτομα με προβλήματα ομιλίας καταλαβαίνουν τη γλώσσα. Ξέρουν επίσης τι θέλουν να πουν και πώς να το πουν. Αλλά οι λειτουργίες τους δεν συνεργάζονται. Οι μύες της γλώσσας, των χειλιών και άλλα μέρη του σώματος μπορεί να είναι αδύναμα για ομιλία.

Ή ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να μην στείλει σωστά μηνύματα για να κάνει αυτούς τους μύες να λειτουργούν συγχρονισμένα.

Παραδείγματα προβλημάτων ομιλίας είναι:

  • Δυσαρθρία. Το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει καθαρά και μπερδεύει τα λόγια του. Μπορεί να έχει πρόβλημα να μιλήσει σε κανονικό τόνο. Μπορεί επίσης να μιλά πολύ σιγά ή αργά.
  •  Απραξία λόγου. Το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να αρθρώσει σωστά τις λέξεις, επειδή δεν μπορεί να ελέγξει  τη γλώσσα ή τα χείλη του, ώστε να λειτουργήσουν σωστά. Μπορεί να μιλά αργά, με μεγάλες παύσεις και να δυσκολεύεται με τις πιο μεγάλες λέξεις ή με συγκεκριμένους φθόγγους.

Πώς θεραπεύονται τα Προβλήματα Επικοινωνίας

Η διαδικασία αποκατάστασης μετά το εγκεφαλικό είναι καλό να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Οι λογοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά προβλήματα επικοινωνίας.

Στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Βοηθούν τους ασθενείς να ανακτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας, όπως η αναγνώριση λέξεων και η ανάγνωση
  • Διδάσκουν στα άτομα και τις οικογένειές τους πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας, όπως είναι οι χάρτες, οι ηλεκτρονικές συσκευές κ.α.
  • Βοηθούν τους ασθενείς με ασκήσεις να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη στους μύες του στόματος ή της γλώσσας (στα άτομα με δυσαρθρία)

Άλλες θεραπείες για προβλήματα επικοινωνίας μετά από εγκεφαλικό περιλαμβάνουν:

  • Μελωδική θεραπεία τονισμού, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να τραγουδούν λέξεις που δεν μπορούν να πουν
  • Θεραπεία μέσω της τέχνης
  • Ομαδική θεραπεία μέσω ομάδων υποστήριξης

Οι επιστήμονες πειραματίζονται μάλιστα και με ορισμένα είδη φαρμάκων, τα οποία μπορούν δυνητικά να θεραπεύσουν γλωσσικά προβλήματα.

Γενικότερα το πότε κάποιο άτομο θα αναρρώσει από το εγκεφαλικό, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Συνήθως, τα προβλήματα επικοινωνίας βελτιώνονται φυσιολογικά μέσα σε κάποιες εβδομάδες ή και μήνες.

Ο εγκέφαλος συχνά προσαρμόζεται και αποκτά νέες δεξιότητες για να αναπληρώσει κάποια «κομμάτια» από αυτά που έχασε.

Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους τα προβλήματα επικοινωνίας παραμένουν. Έτσι, ίσως χρειαστεί να οι φροντιστές τους να επινοήσουν νέους τρόπους για να συνδεθούν ξανά με το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τομ Χανκς – Ρόμπιν Ράιτ: Εμφανίζονται πολύ νεότεροι στις πρώτες φωτογραφίες της ταινίας, Here

Τομ Χανκς - Ρόμπιν Ράιτ: Εμφανίζονται πολύ νεότεροι στις πρώτες φωτογραφίες της ταινίας, Here Οι δύο ηθοποιοί επανενώνονται με τον σκηνοθέτη του Forrest Gump, Ρόμπερτ Ζεμέκις Ο Τομ Χανκς και η Ρόμπιν Ράιτ φαίνονται δεκαετίες νεότεροι στις πρώτες φωτογραφίες από το «Here», την πολυαναμενόμενη επανένωσή τους με τον σκηνοθέτη του «Forrest Gump» Ρόμπερτ Ζεμέκις. Την

Κριστίνα Άπλγκεϊτ: Η 13χρονη κόρη της διαγνώστηκε με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας

Κριστίνα Άπλγκεϊτ: Η 13χρονη κόρη της διαγνώστηκε με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας Το μισώ αυτό για σένα, αγάπη μου, είπε η ηθοποιός στην κόρη της Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ διανύει μία από τις δυσκολότερες χρονιές της ζωής της, με τα προβολήματα που αντιμετωπίζει λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ένα ακόμη πρόβλημα υγείας ήρθε να προστεθεί στην

Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη, λένε οι ειδικοί

Αυξάνονται συνεχώς οι θάνατοι και οι ασθένειες που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ολοένα περισσότερες ζωές κοστίζει στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή, καθώς βαθαίνει τις ανισότητες στην υγεία και οδηγεί στην εξάπλωση τσιμπουριών και άλλων εντόμων που μεταφέρουν ασθένειες, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική έκθεση. Διεθνής ομάδα επιστημόνων επανεξέτασε εκατοντάδες μελέτες για τις συνέπειες που

Νάνσυ Ζαμπέτογλου σε Μαρία Χατζηστεφανή: Αχ, αν μπορείς μην το λες τόσες πολλές φορές, το καταλάβαμε

Η Μαρία Χατζηστεφανή πήγε καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4» το μεσημέρι της Τρίτης και μίλησε για όλα με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο. Η επιχειρηματίας που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της ως Dragon στο «Dragons’ Den» του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία της καριέρας της και τη γνωστή

«Η βελτίωση στην ομιλία του είναι πιο πίσω σε ρυθμό», λέει η σύντροφος του Σταρόβα

Η σύντροφος του Δημήτρη Σταρόβα, Άννα Σταθάκη μίλησε στην εκπομπή «Το Πρωινό» για την κατάσταση της υγείας του, λίγη ώρα αφότου ανέβηκε το βίντεο όπου τον βλέπουμε να παίζει κιθάρα Η Άννα Σταθάκη σχολίασε το πρόσφατο βίντεο που ανέβασε ο Δημήτρης Σταρόβας στο Instagram, στο οποίο κατέγραψε τον εαυτό του να παίζει κιθάρα, λίγο καιρό μετά το εγκεφαλικό που

Ο ΠΟΥ «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου: 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως δεν ασκείται αρκετά

Για τη διατήρηση της καλής υγείας, ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» μετά τη δημοσίευση έρευνας που αποκαλύπτει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται, δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, γεγονός που απειλεί τη

Μπόμπα – Τανιμανίδης: Πάρτι υπερπαραγωγή για τα 3α γενέθλια των διδύμων- Το παραμυθένιο σκηνικό

Οι κόρες της Χριστίνας Μπόμπα και του Σάκη Τανιμανίδη , η Αριάνα και η Φιλίππα έγιναν τριών χρονών.

Τόνια Σωτηροπούλου: Ποζάρει με το μαγιό της την ώρα που φτιάχνει γεμιστά!

Καλοκαιράκι είναι, μαγιό φοράμε, γεμιστά τρώμε… οπότε η Τόνια Σωτηροπούλου είπε να τα συνδυάσει και να μπει στην κουζίνα με το μπικίνι της. Η ηθοποιός την οποία αυτή την περίοδο απολαμβάνουμε στη σειρά Ψυχοκόρες, πέρασε ένα ονειρεμένο τριήμερο παρέα με τον σύζυγό της αλλά και φίλους σε προορισμό που είναι ένας από τους αγαπημένους της

Οδοντιατρική 2.0: Πώς η ψηφιακή εποχή έχει αναβαθμίσει τη φροντίδα της στοματικής υγείας

Η ψηφιακή εποχή έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, με την ειδικότητα της Οδοντιατρικής να μην αποτελεί εξαίρεση. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν συστήσει τους επαγγελματίες οδοντιάτρους σε μια νέα εποχή, όπου τα καθημερινά ζητήματα που αφορούν τη στοματική υγεία των ανθρώπων διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται με εντελώς σύγχρονο τρόπο. Οι ψηφιακές αυτές καινοτομίες

Μαρία Αντωνά: Όλη η Ελλάδα βλέπει πόσο καλός είναι ο Γιώργος Λιάγκας στη δουλειά του

«Δεν περίμενα ότι σε μισό χρόνο θα συνέβαιναν περισσότερες αλλαγές στη ζωή μου από όσες είχαν συμβεί την τελευταία δεκαετία», λέει η Μαρία Αντωνά. Συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ και τον Νίκο Γεωργιάδη παραχώρησε η Μαρία Αντωνα. Η παρουσιάστρια κλήθηκε να απαντήσει και για τη σχέση της με τον Γιώργο Λιάγκα. Εδώ και έξι μήνες το

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Ευρωπαϊκή πρωτιά στη μελέτη εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μέλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, έλαβε εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα, ο πρώτος ασθενής Πανευρωπαϊκά, που συμμετείχε σε Κλινική μελέτη Αμερικανικής Εταιρίας σε συνεργασία με το Ογκολογικό τμήμα κλινικών μελετών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, υπό την επίβλεψη της Δρ. Σοφίας Μπάκα, Παθολόγου – Ογκολόγου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μοριακής Ιατρικής ΑΠΘ. Η

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Κόκοτα: «Θέλει χρόνο ακόμα»

«Θέλει μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα», είπε η Ματίνα Παγώνη για την πορεία της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας μετά από έμφραγμα και ανακοπή που υπέστη. Μιλώντας στο Mega εξήγησε ότι: «παραμένει σταθερή η κατάστασή του, δεν έχουμε κάτι νεότερο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι παρακολουθείται από