Παράλυση προσώπου: Οι περίπλοκες αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν

Date:

Η παράλυση προσώπου είναι μία σχετικά σπάνια, και δύσκολη στη διαχείριση πάθηση, που επηρεάζει τον πάσχοντα σε λειτουργικό, ψυχικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, η παράλυση του προσωπικού νεύρου, είναι η συχνότερη νευρολογική βλάβη κρανιακού νεύρου, που όταν συμβεί, οδηγεί σε αδυναμία ή παράλυση των μιμικών μυών του προσώπου.

Εκτός των μυών, το προσωπικό νεύρο, μεταφέρει νευρικές ίνες για  τους δακρυϊκούς και σιελογόνους αδένες, καθώς και νευρικές ίνες για την μεταφορά της αίσθησης της γεύσης από την γλώσσα προς τον εγκέφαλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα παράλυσης του προσώπου;

Τα συμπτώματα που εμφανίζει κατά την παράλυση του προσώπου ο ασθενής είναι:

  • Ασυμμετρία στο πρόσωπο με έλξη της γωνίας του στόματος προς την υγιή πλευρά
  • Εξαφάνιση ρυτίδωσης μετώπου
  • Εξαφάνιση ρινοχειλικής αύλακας
  • Λαγόφθαλμο (Αδυναμία σύσφιξης του βλεφάρου)
  • Εκτρόπιο (πτώση κάτω βλεφάρου)
  • Αδυναμία ανύψωσης φρυδιών
  • Αδυναμία επίδειξης δοντιών
  • Αδυναμία σφυρίγματος
  • Αδυναμία να «φουσκώσει» το στόμα

Ποιες είναι οι αιτίες της παράλυσης του προσώπου;

Η πιο συνήθης μορφή παράλυσης προσώπου είναι η παράλυση τύπου Bell. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως η παράλυση είναι προσωρινή και σε μεγάλο ποσοστό η αποκατάσταση είναι πλήρης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις παραλύσεων που συνδέονται με λοιμώξεις, κυρίως ιογενείς.

«Η συχνότερη είναι λόγω του ιού VZV (έρπητα ζωστήρα) που προκαλεί δερματικό εξάνθημα γύρω από το αυτί, έντονο πόνο και απώλεια γεύσης, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εντός 72 ωρών, μπορεί να εξελιχθεί σε πολλή σοβαρή και να μειώσει τις πιθανότητες αποκατάστασης στο ένα μισό των περιπτώσεων», τονίζει ο κ. Ανδρέας Γραββάνης Διευθυντής Μονάδας Πλαστικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Αισθητικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

«Παράλληλα, άλλες περιπτώσεις συνδέονται με όγκους, με πιο συχνό το ακουστικό νευρίνωμα, ενώ λιγότερο συχνά, η παράλυση οφείλεται σε όγκους του προσωπικού νεύρου, διάφορους όγκους στην περιοχή της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας, στη νευροϊνωμάτωση τύπου ΙΙ και όγκους στην παρωτίδα. Η μαστοειδίτιδα και η εσωτερική και εξωτερική ωτίτιδα, επίσης μπορούν να προκαλέσουν προσβολή του προσωπικού νεύρου.

Στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται ακόμη ένα αιμαγγείωμα, ένα ανεύρυσμα της καρωτίδας αρτηρίας ή μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση και πίεση στο νεύρο σε περίπτωση παράλυσης. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν ακόμη, τραύμα στο κεφάλι με κάταγμα του κροταφικού οστού, σαρκοείδωση, σύνδρομο Miller Fisher, σύνδρομο Guillain-Barre και πολλαπλή σκλήρυνση», συμπληρώνει.

Πώς γίνεται η διάγνωση της παράλυσης του προσώπου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κλινική εξέταση αρκεί για να γίνει η διάγνωση. Για παράδειγμα, η παράλυση ενός προσώπου από τη μία πλευρά, χωρίς άλλα νευρολογικά συμπτώματα, υπονοεί μια ιδιοπαθή παράλυση του προσώπου. Ωστόσο, όταν υπάρχουν και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, όπως προβλήματα όρασης, μουδιάσματα ή αστάθεια, τότε είναι απαραίτητο να γίνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για να εντοπιστεί η αιτία.

«Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που παρατηρείται μόνο πτώση γωνίας του στόματος, για να αποκλειστεί η περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν από την εξέταση παρατηρηθεί ερυθρότητα και φουσκάλες στην είσοδο του ακουστικού πόρου, συνοδευόμενες από πόνο, τότε είναι απαραίτητο να γίνει εκτίμηση από ΩΡΛ» αναφέρει ο γιατρός.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας και της εμφάνισης, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη του ασθενούς. Κεντρική στόχευση αποτελεί το κλείσιμο του βλεφάρου για την προστασία του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού, καθώς και η αποκατάσταση του χαμόγελου του ασθενούς, που έχει επιπλέον θετική επίδραση στην ομιλία, τη λήψη τροφής και τον έλεγχο των σάλιων.

«Η χειρουργική αντιμετώπιση της παράλυσης διακρίνεται σε πρώιμη (άμεση) και καθυστερημένη (απώτερη) φάση» σημειώνει ο ειδικός.

Η πρώιμη παράλυση

Ορίζεται ως η παράλυση εντός των 2 πρώτων ετών από την εμφάνισή της, οπότε και θεωρείται ότι οι μύες δεν έχουν ατροφήσει οριστικά.

«Σε περιπτώσεις πρώιμης παράλυσης από αιτίες, όπως η ενδοκρανιακή βλάβη από ατύχημα ή χειρουργείο, υπάρχει ένδειξη για άμεση ανανέωση των μιμικών μυών του προσώπου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της σύνδεσης διαφόρων συνδυασμών νευρικών μεταφορών, γνωστών ως νευρικές μεταφορές, δηλαδή το μασητήριο νεύρο (masseter nerve) σε συνδυασμό με κλάδο του ετερόπλευρου υγιούς προσωπικού νεύρου (cross face nerve graft)» αναφέρει ο κ. Γραββάνης.

Η χρόνια παράλυση

Απώτερη ή χρόνια χαρακτηρίζεται όταν έχει περάσει ένα διάστημα δύο ετών από την εμφάνιση της παράλυσης, με αποτέλεσμα την εκδήλωση παράλυσης της νευρομυϊκής σύναψης και συνεπώς την οριστική παράλυση του μιμικού μυός. Σε αυτή την περίπτωση, η βελτίωση συνήθως συνίσταται στη μεταφορά λειτουργικών μυών προκειμένου να αποκατασταθούν οι μόνιμα παραλυμένοι μυς, σε δύο ή περισσότερα χειρουργικά στάδια. Αρχικά, συνήθως χρησιμοποιείται το αντίπλευρο υγιές προσωπικό νεύρο για τη νεύρωση του μυός, με τη χρήση νευρικού μοσχεύματος, συνήθως του γαστροκνήμιου.

Στο δεύτερο στάδιο, μετά από 6 έως 9 μήνες, διάστημα που επιτρέπει τη νευρική αναγέννηση, πραγματοποιείται η μικροχειρουργική μεταμόσχευση του μυός, ο οποίος θα έχει δυναμική κίνηση λόγω της σύνδεσής του με το αναγεννημένο νευρικό μόσχευμα. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την επίτευξη ενός σχετικά φυσιολογικού χαμόγελου που είναι συγχρονισμένο με το υγιές πρόσωπο.

Παρόλα αυτά, ως διαδικασία συνοδεύεται και από μειονεκτήματα, όπως δύο χειρουργεία, επιπλέον ουλές στο υγιές πρόσωπο και πιθανή νοσηρότητα από τη λήψη του νευρικού μοσχεύματος. Επιπλέον, απαιτείται αρκετός χρόνος για την ανάκαμψη, ο οποίος υπολογίζεται περίπου στο ενάμισι έτος.

Η μέθοδος ενός σταδίου

Τα τελευταία χρόνια, έχει επικρατήσει παγκοσμίως η στρατηγική του ενός σταδίου. Πρόκειται για αποκατάσταση της παράλυσης του προσώπου μέσω της μικροχειρουργικής μεταμόσχευσης μυός ισχνού προσαγωγού, του οποίου η επανανεύρωση επιτυγχάνεται με την άμεση σύνδεση του νεύρου με το νεύρο του μασητήρα μυός.

«Αυτή η μέθοδος προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία δύο σταδίων, καθώς παρέχει λύση στον ασθενή με ένα μόνο χειρουργείο και επιφέρει αποτελέσματα σε περίπου 3 έως 4 μήνες. Επιπλέον, δεν επιβαρύνεται η υγιής πλευρά με παρεμβάσεις και αποφεύγονται περαιτέρω ουλές, ενώ εξασφαλίζεται ένα δυνατό χαμόγελο, που μπορεί όμως να υστερεί σε φυσικότητα» καταλήγει ο κ. Γραββάνης.

*Με γνώμονα τη σύγχρονη ανάγκη του ατόμου για βελτίωση της εμφάνισής του και με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης κάθε εμφανούς ατέλειας, το Metropolitan Hospital διαθέτει μια πρωτοποριακή Κλινική Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής , η οποία συνεργάζεται με διαφορετικά τμήματα του Νοσοκομείου, ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας για όλα τα προβλήματα που χρίζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Η Κλινική διαθέτει πλήρως καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας  με σκοπό να στέκεται επάξια ανάμεσα σε ευρωπαϊκές κλινικές, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις σε κάθε ασθενή.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοφία Παθέκα: Χωρισμός μετά από 21 χρόνια από τον Λεωνίδα Παπασταύρου

Η Σοφία Παθέκα έχει φύγει ήδη από το σπίτι όπου συζούσαν. Τίτλους τέλους έβαλαν στο γάμο τους η γυμνάστρια Σοφία Παθέκα και ο γνωστός θωρακοχειρουργός, Λεωνίδας Παπασταύρου, σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso και τον δημοσιογράφο Ηλία Μαραβέγια. Η κρίση στον γάμο τους υπήρχε εδώ και καιρό, αλλά γίνονταν προσπάθειες για να παραμείνουν μαζί για χάρη

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης στον Τιμωρό

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης στον Τιμωρό Στη νέα σειρά του Alpha. Μπορεί να τον αγαπήσαμε ως κυρ Ηλία μέσα από το «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», ωστόσο τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη θα τον δούμε σε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο από αυτόν που τον έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Τη νέα σεζόν θα υποδυθεί έναν πολύ χαρακτηριστικό ήρωα στον ΤΙΜΩΡΟ

Βέρα Μακρομαρίδου για τη δεύτερη γαμήλια τελετή δίπλα στη θάλασσα: Θέλαμε να κάνουμε ένα πάρτι για τους φίλους μας

Βέρα Μακρομαρίδου για τη δεύτερη γαμήλια τελετή δίπλα στη θάλασσα: Θέλαμε να κάνουμε ένα πάρτι για τους φίλους μας Βέρα Μακρομαρίδου για τη δεύτερη γαμήλια τελετή δίπλα στη θάλασσα: Θέλαμε να κάνουμε ένα πάρτι για τους φίλους μας Η πρόταση γάμου έγινε πέρσι στην Αίγινα, αποκάλυψε η ηθοποιός Η Βέρα Μακρομαρίδου μίλησε για τη δεύτερη

Σάνεν Ντόχερτι: Ο ογκολόγος της περιγράφει τις τελευταίες της στιγμές – Δεν ήταν έτοιμη να φύγει, λέει

Σάνεν Ντόχερτι: Ο ογκολόγος της περιγράφει τις τελευταίες της στιγμές - Δεν ήταν έτοιμη να φύγει, λέει Σάνεν Ντόχερτι: Ο ογκολόγος της περιγράφει τις τελευταίες της στιγμές - Δεν ήταν έτοιμη να φύγει, λέει Η «Μπρέντα» της σειράς Beverly Hills άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 53 ετών, μετά από μια δύσκολη μάχη με

«Δεν ήταν έτοιμη να φύγει: Συγκινεί ο ογκολόγος της Σάνεν Ντόχερτι για τις τελευταίες της στιγμές

Τις τελευταίες στιγμές της Σάνεν Ντόχερτι, η οποία πέθανε το Σάββατο έπειτα από χρόνια μα΄χη με τον καρκίνο, περιγράφει ο γιατρός της, Λόρενς Πιρό. Η 53χρονη ηθοποιός ήταν «περιτριγυρισμένη από μερικούς πολύ στενούς φίλους», αναφέρει ο δόκτωρ Πιρό δύο μέρες μετά το θάνατό της. «Ήταν σε ένα μέρος που αισθανόταν πολύ άνετα και κοιμόταν. Ο

Χριστίνα Παππά: Η ανάρτηση για τον γιο της – Το πιο σημαντικό δώρο που έχω κάνει στη ζωή μου είναι η γέννησή του,...

Χριστίνα Παππά: Η ανάρτηση για τον γιο της - Το πιο σημαντικό δώρο που έχω κάνει στη ζωή μου είναι η γέννησή του, γράφει Χριστίνα Παππά: Η ανάρτηση για τον γιο της - Το πιο σημαντικό δώρο που έχω κάνει στη ζωή μου είναι η γέννησή του, γράφει Δείτε τη δημοσίευση της ηθοποιού στο Instagram

Σοφία Παθέκα – Λεωνίδας Παπασταύρου: Χώρισαν μετά από 21 χρόνια γάμου

Σοφία Παθέκα - Λεωνίδας Παπασταύρου: Χώρισαν μετά από 21 χρόνια γάμου Έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για το διαζύγιό τους - Έχουν αποκτήσει μαζί δύο γιους  Η Σοφία Παθέκα και ο σύζυγός της, Λεωνίδας Παπασταύρου χώρισαν μετά από 21 χρόνια γάμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso, η γνωστή γυμνάστρια και ο γιατρός σύζυγός της έχουν ξεκινήσει

Λένα Μαντά: Ένας μήνας χωρίς τον σύζυγό της, η σπαρακτική ανάρτησή της

«Δεν προλάβαμε ψυχή μου να ζήσουμε όσα θέλαμε και όσα ονειρευτήκαμε», έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram η Λένα Μαντά. Η γνωστή συγγραφέας Λένα Μαντά, σήμερα το πρωί (16.07.2024), ανέβασε στο Instagram μία κοινή της φωτογραφία με τον σύζυγό της Γιώργο, ο οποίος πέθανε πριν από ένα μήνα. Τη φωτογραφία συνόδευσε με μία λεζάντα που

Ο γιατρός της Σάνεν Ντόχερτι αποκαλύπτει τις σπαρακτικές τελευταίες στιγμές πριν πεθάνει: «Δεν ήταν έτοιμη να “φύγει”»

Ο γιατρός της Σάνεν Ντόχερτι  αποκάλυψε τις σπαρακτικές τελευταίες στιγμές της αγαπημένης ηθοποιού του «Beverly Hills 90210», λίγο πριν εκείνη φύγει από τη ζωή, σε ηλικία 53 ετών μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Η Σάνεν Ντόχερτι, πρωταγωνίστρια του «Beverly Hills, 90210» έσβησε το περασμένο Σάββατο (13.07.2024) και λίγα εικοσιτετράωρα μετά, ο γιατρός της

«Είμαι 30 κιλά άνθρωπος, θα ήταν λίγο απίθανο να τον δείρω» – Η Φαίη Ζαφειράκου για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Τη δική της εκδοχή έδωσε η ηθοποιός Φαίη Ζαφειράκου, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών, που την θέλουν να έχει εμπλακεί σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος του πρώην συντρόφου της, Ανδρέα Κομπόση, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Κάρυστο. Μιλώντας στην εκπομπή «Summer’s Cool» η ηθοποιός είπε: «δεν έχει γίνει τίποτα απ’ όλα

Συγκλονίζει ο Μελέτης Ηλίας για τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του: «Το πρόλαβα τελευταία στιγμή»

«Εάν λειτουργούσα με το δεδομένο ότι είμαι ηθοποιός και θα παίξω ακόμα και με 40 πυρετό, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο», δήλωσε ο ηθοποιός Μελέτης Ηλίας. Για την πολύ σοβαρή περιπέτεια που πέρασε με την υγεία του πριν από κάποια χρόνια, μίλησε ο Μελέτης Ηλίας το βράδυ της Δευτέρας (15.07.2024) στην εκπομπή «Στιγμές» με τον

Οι Smashing Pumpkins θα τα «σπάσουν» απόψε στο ΣΕΦ

Μία τρομερή εμπειρία πρόκειται να ζήσουν οι Έλληνες φαν του συγκροτήματος Smashing Pumpkins, οι οποίοι θα δώσουν συναυλία απόψε (16.07.2024) στο ΣΕΦ. Μετά την πρώτη τους εμφάνιση το 1998 στον Λυκαβηττό, οι θρύλοι της alternative rock σκηνής Smashing Pumpkins επιστρέφουν στην Αθήνα για δεύτερη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το κορυφαίο συγκρότημα υπόσχεται στο