Παρβοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την «πέμπτη νόσο»

Date:

Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19.

Ο παρβοϊός Β19, που προσφάτως κόστισε τη ζωή σε ένα παιδάκι ηλικίας 3,5 ετών στη χώρα μας και νόσησε αρκετά άλλα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις εγκύους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Οι παρβοϊοί είναι μια οικογένεια μικρών DNA ιών που ανακαλύφθηκαν το 1960. Μολύνουν κυρίως ζώα (π.χ. γάτες, σκύλους), προκαλώντας σοβαρή νόσο. Ένας από αυτούς τους ιούς είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19. Ανακαλύφθηκε το 1974 και μπορεί να  μολύνει τους ανθρώπους, προκαλώντας διάφορα κλινικά σύνδρομα, ποικίλης βαρύτητας.

Όπως εξηγεί ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, οι παρβοϊοί πήραν το όνομά τους από τη λατινική λέξη parvum που σημαίνει «πολύ μικρός». Αυτό έγινε λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους.

Ο παρβοϊός Β19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκθεση έως την ανάπτυξη συμπτωμάτων (περίοδος επωάσεως) είναι περίπου 7-14 ημέρες. Η μετάδοση του ιού σταματά μετά την εμφάνιση χαρακτηριστικού δερματικού εξανθήματος.

Διαβάστε ακόμα ΕΟΔΥ: Παιδί 3,5 ετών πέθανε από παρβοϊό – Συρροή 11 κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό της Β. Ελλάδας

Συναγερμός στην Ευρώπη για επικίνδυνο ιό που απειλεί εγκύους και μωρά

Τα συμπτώματα

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα κλινικά σύνδρομα, αναλόγως με:

  • Την ηλικία
  • Την κατάσταση υγείας
  • Τα τυχόν υποκείμενα νοσήματα του ασθενούς

Στα παιδιά ο παρβοϊός Β19 μπορεί να προκαλέσει την χαρακτηριστική πέμπτη νόσο ή εξάνθημα των χαστουκισμένων μάγουλων. Είναι μία μια ήπια εμπύρετη νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από:

  • Έντονο κοκκίνισμα στα μάγουλα και
  • Εξάνθημα στον κορμό και τα άκρα

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από κακουχία, ρινίτιδα, πονοκεφάλους και διάρροιες. Η νόσος έχει καλοήθη πορεία και συνήθως αποδράμει εντός λίγων εβδομάδων.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ο παρβοϊός μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Αρθραλγίες ή αρθρίτιδες
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Προσβολή του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος.

Ειδικά σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, ο παρβοϊός Β19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Σε άτομα με αναιμία, παραδείγματος χάριν, ή με αιματολογικές ή ανοσοποιητικές παθήσεις, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, όπως η απλαστική κρίση, με σημαντική ελάττωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό οφείλεται σε καταστολή του μυελού των οστών.

Αντίστοιχα, στις εγκύους η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή του εμβρύου με εκδηλώσεις όπως:

  • Αποβολή
  • Ενδομήτριο θάνατο
  • Εμβρυικό ύδρωπα

«Ο εμβρυϊκός ύδρωπας είναι μία κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται υγρό σε διάφορους ιστούς του εμβρύου και μπορεί να αποβεί μοιραία», εξηγεί ο κ. Γώγος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19. Στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, καταφέρνει να καταπολεμήσει τον ιό χωρίς προβλήματα.

Εν τούτοις, σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα η λοίμωξη μπορεί να έχει πιο σοβαρή και πιο χρόνια πορεία. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό έχουν λ.χ.:

  • Οι πάσχοντες από αιματολογικά νοσήματα
  • Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία
  • Όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της μόλυνσης από τον παρβοϊό Β19 γίνεται συνήθως με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς και ορολογικές εξετάσεις που ανιχνεύουν ειδικά αντισώματα (IgG και κυρίως IgM) εναντίον του ιού.

Υπάρχουν επίσης πολύ ειδικές και ευαίσθητες μοριακές μέθοδοι διάγνωσης με τη χρήση της ποσοτικής PCR, αναφέρει ο κ. Γώγος.

Ο παρβοϊός Β19 στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί ειδική θεραπεία. Τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, «σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών, όπως η απλαστική κρίση ή οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, η θεραπεία πρέπει να είναι υποστηρικτική και περιλαμβάνει μεταγγίσεις αίματος, ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη και φροντίδα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων», επισημαίνει ο ειδικός.

Η πρόληψη

Η πρόληψη της μόλυνσης από τον παρβοϊό Β19 συμπεριλαμβάνει κυρίως τη σωστή υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας /αποφυγή στενής επαφής με μολυσμένα άτομα.

Είναι επίσης σημαντικό «να εφαρμόζεται η απομόνωση του πάσχοντος και να αποφεύγεται η κοινή χρήση αντικειμένων που μπορεί να είναι μολυσμένα, όπως ποτήρια και μαχαιροπίρουνα», καταλήγει ο κ. Γώγος.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιώργος Σαμπάνης για Ιωάννα Σαρρή: Κουφέτα θα φάτε κάποια στιγμή και από εμένα

Όσα είπε ο τραγουδιστής για το ενδεχόμενο γάμου με τη σύντροφό του 

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Επίσης, αποκάλυψε ότι μία από τις αιτίες σύγκρουσης των δύο ηθοποιών ήταν ποιανού το όνομα θα μπει

Άννα Κουρή: Με τον σύζυγό μου είμαστε 30 χρόνια μαζί! Τέλειο για μας, βαρετό για τον κόσμο

Για την προσωπική της ζωή και πώς έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να την κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Άνν

Χρήστος Μάστορας: Η ανάρτηση για την Σοφία Πετρούνια-Ευχές & αδημοσίευτα βίντεο με τη βαφτιστήρα του

Μία πάρα πολύ τρυφερή ανάρτηση έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Χρήστος Μάστορας για τη βαφτιστήρα του, Σοφία Πετρούνια. Ο frontman των Μελισσών, έχει βαφτίσει την κόρη του Λευτέρη Πετρούνια και της Βασιλικής Μιλλούση και θέλησε να της ευχηθεί και δημόσια για τα γενέθλιά της - αν και καθυστερημένα. Ο Χρήστος Μάστορας πόσταρε

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια – Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια - Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία Ο ηθοποιός και συχνός συνεργάτης του Κουέντιν Ταραντίνο είχε πρόσφατα συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία Ο Μάικλ Μάντσεν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τη σύζυγό του, ΝτεΆννα Μάντσεν, μετά από 28 χρόνια γάμου. Ο πρωταγωνιστής του

Μελ Γκίμπσον: Ψάχνει τοποθεσίες στην Ευρώπη για να γυρίσει το σίκουελ του Passion of the Christ

Ο Μελ Γκίμπσον βρίσκεται στην Ευρώπη και αναζητά τοποθεσίες για τη συνέχεια της άκρως επιτυχημένης ταινίας του 2004, «Passion of the Christ», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σίκουελ θα γίνει πραγματικότητα. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Γκίμπσον φέρεται να περιηγήθηκε στη Μάλτα με μια ομάδα παραγωγής και στη συνέχεια έφτασε στη νότια

Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral

Ενδιαφεροντα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΕΥΖΩΝΑΣ Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα στο «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου από την Προεδρική Φρουρά Τζωρτζίνα Φράγκου 20.09.2024 | 00:19 Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η χώρα από το «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου

Survivor: «Άρχισαν τα όργανα» στους πράσινους – «Στήνει αυτί και έχει πονηριά, δεν μας ξεγελάς αγάπη μου»

«Άναψαν τα αίματα» στην ομάδα των πράσινων στο Survivor με τον Απόστολο Μιχαήλ να ξεσπά κατά της Αγγελικής λέγοντας ότι «κρυφακούει για να έχει το προβάδισμα». «Μετά από περίπου μία εβδομάδα μπορώ να διακρίνω με ποια άτομα είμαι εντελώς άσπρο μαύρο κι ένα από αυτά είναι η Αγγελική. Δεν ταιριάζουμε καθόλου γιατί συνεχώς πετά κακίες

Δανάη Παππά: Εντυπωσιακή στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τον ντόρο για τον χωρισμό

Στην avant premiere της σειράς Άγιος Έρωτας βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι, το βράδυ της Πέμπτης 19/9 και το gossip-tv δεν θα μπορούσε να λείπει από εκεί.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέα βραδινή έξοδος – Ποζάρει ερωτευμένη στην αγκαλιά του Παναγιώτη Κουτσουμπή

Μία νέα βραδινή έξοδο πραγματοποίησε η Κατερίνα Καινούργιου, το βράδυ της Πέμπτης 19/9, ενώ νωρίτερα είχε πάει και στο Ζάππειο.

Survivor: Απόστολος για Αγγελική – Πιστεύει στα ζώδια, για εκείνη οι πλανήτες φταίνε για όλα

Survivor: Απόστολος για Αγγελική - Πιστεύει στα ζώδια, για εκείνη οι πλανήτες φταίνε για όλα Δεν ταιριάζουμε καθόλου, πετάει συνεχώς κακίες, πρόσθεσε Στο σημερινό επεισόδιο του «Survivor», ο Απόστολος εξέφρασε το παράπονό του για την Αγγελική, με την οποία όπως είπε δεν ταιριάζουν καθόλου. Αρχικά, είπε: «Μετά από περίπου μια βδομάδα μπορώ να διακρίνω με

Φλόρενς Πιου: Έκανε ένα διάλειμμα από την υποκριτική για πρώτη φορά – Μισώ το πόσο πολύ από τη ζωή μου έχω χάσει, δήλωσε

Φλόρενς Πιου: Έκανε ένα διάλειμμα από την υποκριτική για πρώτη φορά - Μισώ το πόσο πολύ από τη ζωή μου έχω χάσει, δήλωσε Φλόρενς Πιου: Έκανε ένα διάλειμμα από την υποκριτική για πρώτη φορά - Μισώ το πόσο πολύ από τη ζωή μου έχω χάσει, δήλωσε Η 28χρονη ηθοποιός αποφάσισε να αξιοποιήσει αυτό το καλοκαίρι