Βιδωτό καπάκι ή φελλός; Ποιο είναι το ιδανικό για το κρασί

Date:

Βιδωτό καπάκι ή φελλός; Ποιο είναι το ιδανικό για το κρασί

Αρκετοί έχουν την αίσθηση ότι τα βιδωτά καπάκια στα κρασιά χρησιμοποιούνται σε φτηνότερα, χαμηλότερης ποιότητας κρασιά που προορίζονται για μαζική κατανάλωση. Όμως, τα βιδωτά καπάκια υπάρχουν στον χώρο του κρασιού εδώ και περίπου 80 χρόνια. Πλέον, η χρήση τους έχει ξεκινήσει να κερδίζει περισσότερο έδαφος, σε σχέση με τον γνωστό, σε όλους μας, παραδοσιακό φελλό.

Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούν τα βιδωτά καπάκια (stelvin) κυρίως στα λευκά και κόκκινα κρασιά που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, ενώ αρκετοί παραγωγοί από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία υιοθέτησαν τα βιδωτά καπάκια και τα χρησιμοποίησαν ακόμη και σε πιο premium κρασιά τους. Εξάλλου, η σύγχρονη τεχνολογία stelvin επιτρέπει την πλήρη σφράγιση του περιεχομένου, αποκλείοντας την έκθεση του κρασιού στο οξυγόνο και το φαινόμενο της οξείδωσης.

Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει τα κρασιά που είναι σφραγισμένα με φελλό. Άλλωστε, η διαδικασία του ανοίγματος μιας φιάλης με τιρμπουσόν έχει αποκτήσει το χαρακτήρα ιεροτελεστίας, που συνοδεύει ένα ρομαντικό δείπνο. Βέβαια, για κάποιους η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να μην είναι αρεστή, καθώς κατά την προσπάθεια αφαίρεσης του φελλού, ενδεχομένως να θρυμματιστεί, με αποτέλεσμα ορισμένα κομματάκια να εισέλθουν στο κρασί. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο να έχετε ανοίξει ένα μπουκάλι κρασιού και να αναδύεται μια περίεργη μυρωδιά, λες και πρόκειται για μούχλα, ενώ η γεύση του είναι στυφή.

Αυτό σημαίνει ότι το κρασί είναι φελλωμένο και οφείλεται σε μια χημική ένωση που ονομάζεται TCA (2, 4, 6 – τριχλωροανισόλη). Το TCA διεισδύει στο κρασί όταν ένας μύκητας που συνήθως μολύνει τον φελλό έρχεται σε επαφή με προϊόντα χλωρίου που χρησιμοποιούνται στα οινοποιεία για απολύμανση. Τα προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν χλώριο θεωρήθηκαν μείζον πρόβλημα τόσο στη βιομηχανία φελλού όσο και στο οινοποιείο, αλλά έχουν γίνει προσπάθειες για τη μείωση αυτής της πηγής μόλυνσης.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το TCA μπορεί να σχηματιστεί εξίσου σε φλοιό δέντρων, πριν από την παραγωγή φελλού, καθώς επίσης να μολύνει τον εξοπλισμό στο οινοποιείο. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι το 5% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού επηρεάζεται σε μέγιστο βαθμό από την «ασθένεια» του φελλού. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο φελλός επιτρέπει στο κρασί να «αναπνέει», βελτιώνοντας την υφή των κρασιών ιδιαίτερα εκείνων που είναι υψηλής ποιότητας και απαιτούν παλαίωση.

Για παράδειγμα, στα κόκκινα κρασιά, προτιμάται η χρήση φελλού, καθώς θεωρείται ότι αυτά βελτιώνονται από τις μικροποσότητες οξυγόνου που εισχωρούν μέσα από τους πόρους του φελλού. Σύμφωνα με τους παραγωγούς οι μικροποσότητες αυτές βοηθούν στη βελτίωση την γεύσης του κρασιού με την εξομάλυνση των τανινών χαρίζοντας βελούδινη αίσθηση στο στόμα.

Να σημειωθεί ότι ο φελλός που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πωμάτων προέρχεται από τον εξωτερικό φλοιό της φελλοφόρου δρυός (επιστημονική ονομασία Quercus suber) που είναι ένας είδος μεσαίου μεγέθους, αειθαλούς βελανιδιάς.

Απαντάται στη φύση στη νοτιοδυτική Ευρώπη, ιδίως στην Ιβηρική χερσόνησο, και τη βορειοδυτική Αφρική. Σε αντίθεση με το φελλό, που απαιτεί την χρήση εργαλείων, το βιδωτό καπάκι δεν χρειάζεται απολύτως κανένα αξεσουάρ.

Ενδεχομένως, βέβαια, να χρησιμοποιήσετε λίγο χαρτί, σε περίπτωση που είναι ιδρωμένα τα χέρια σας και γλιστράνε.

Όμως, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, θα απολαύσετε το κρασί στο ποτήρι σας, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες από την Βρετανία, οι ηλικιωμένοι προτιμούν τις φιάλες κρασιού με βιδωτά καπάκια, ενώ οι νεότερες γενιές επιλέγουν εκείνες με φελλό. Και οι δύο τύποι, πάντως, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του κρασιού, την προτίμηση του καταναλωτή καθώς και τον σκοπό της αγοράς.

To άρθρο Βιδωτό καπάκι ή φελλός; Ποιο είναι το ιδανικό για το κρασί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η ηλικία στην οποία κορυφώνονται οι νοητικές μας ικανότητες είναι μάλλον έκπληξη

Νιώθετε πολύ μεγάλοι για να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι; Ξανασκεφτείτε το. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι φτάνουν στο απόγειο των γνωστικών ικανοτήτων τους μεταξύ 55 και 60. Οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε την ιδέα του γήρατος, αλλά μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει ένα απροσδόκητο όφελος της γήρανσης: η νοητική μας λειτουργία κορυφώνεται

Σούπα μινεστρόνε με μακαρόνια και όσπρια Μιτσίδη

ΥΛΙΚΑ ¼ φλ. (60γρ.) ελαιόλαδο2/3 φλ. (100γρ.) ψιλοκομμένο κρεμμύδι1 φλ. (130γρ.) καρότο κομμένο σε φετάκια1 φλ. (170γρ.) πατάτες κομμένες σε κυβάκια1 φλ. (135γρ.) σέλινο κομμένο σε φέτες2 σκελίδες  (4γρ.) σκόρδο ψιλοκομμένες   1 φλ. (150γρ.) κολοκυθάκι κομμένο σε φετάκια1 κουταλάκι (20γρ.) πάστα ντομάτας ΜΙΤΣΙΔΗ1 συσκευασία (400γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες ΜΙΤΣΙΔΗ1/2 φλ. (100γρ.) φασόλια μέτρια ΜΙΤΣΙΔΗ1 φλ. μικρά

Ζεστή σαλάτα με σοταρισμένα μανιτάρια με ντοματίνια και πιπεριές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 400 γρ. μανιτάρια λευκά ή καφέ, κομμένα στη μέση 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμάτια 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες 1 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 3 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. λευκό κρασί (προαιρετικά) ½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Πανταζής – Δημητρίου: Viral η αφίσα τους! «Ποιοι είναι αυτοί; – Το photoshop σήκωσε τα χέρια ψηλά»

Ο Λευτέρης Πανταζής και η Άντζελα Δημητρίου, που έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, συναντιούνται ξανά επί σκηνής.

Ιωάννα Τούνη: Η υπέροχη έκπληξη που δέχτηκε από τον σύντροφό της στο σπίτι

Η γνωστή influencer έκανε πρόσφατα την πρώτη δημόσια εμφάνισή της με τον Δημήτρη Σπυριδωνίδη στη Μύκονο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες για τη νέα της σχέση. Το follow του Λιάγκα στην Τούνη και η αντίδρασή της - «Καλά κάνει… Κι εγώ στη θέση της…» Σε παλαιότερο βίντεο στο Instagram, η Ιωάννα είχε μιλήσει με ειλικρίνεια για τον

Η Ιρίνα Σάικ μεταμορφώθηκε σε Τσιτσιολίνα για το Χάλογουιν – «Αιώνιο είδωλο», σχολίασε

Η Ιρίνα Σάικ μεταμορφώθηκε σε Τσιτσιολίνα για το Χάλογουιν - «Αιώνιο είδωλο», σχολίασε Η Ιρίνα Σάικ μεταμορφώθηκε σε Τσιτσιολίνα για το Χάλογουιν - «Αιώνιο είδωλο», σχολίασε Το διάσημο μοντέλο δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στιγμιότυπα με τη μεταμφίεσή της Ιωάννα Μαρίνου 31.10.2025, 17:56 Μια εντυπωσιακή και σέξι εμφάνιση έκανε για το φετινό Χάλογουιν η Ιρίνα Σάικ.

Ιωάννα Τούνη: Η έκπληξη από τον σύντροφό της – «Δεν ξέρετε πόσο αγαπώ αυτούς που γνωρίζουν ότι θα με κάνουν χαρούμενη»

Η Instagrammer μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της ακόλουθους την τρυφερή χειρονομία του Δημήτρη Ρομπέρτο Σπυριδωνίδη

O «Γιατρός» έχει πρεμιέρα απόψε με «αφυπνίσεις» στον Alpha

Η δραματική σειρά "Γιατρός" του Alpha που μας γοήτευσε, μας συγκίνησε, μας καθήλωσε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, επιστρέφει απόψε στις 22:00. Μέχρι

Συνελήφθη γνωστός τηλεοπτικός σεφ για χρέη στο Δημόσιο

Για χρέη στο Δημόσιο, τα οποία και ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ, συνελήφθη γνωστός τηλεοπτικός σεφ. Ειδικότερα, ο 58χρονος φέρεται να είχε συστήσει επιχείρηση εμπορίας τροφίμων, με συνολικά έσοδα που υπολογίζονται μεταξύ 1,3 και 1,4 εκατομμυρίων ευρώ αλλά δεν απέδωσε τον ΦΠΑ που αναλογούσε στα έσοδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το χρέος άνω των 350.000 ευρώ.

Χάρης Φραγκούλης: «Δεν έχω ίντερνετ στο σπίτι, δεν έχω λεφτά να πάω στον οδοντίατρο»

Μια σπάνια συνέντευξη παραχώρησε ο Χάρης Φραγκούλης στην εκπομπή Buongiorno. Ο ηθοποιός, που μέχρι σήμερα εμφανίζεται μόνο στο θέατρο, μίλησε για το πόσο έχει καταπονήσει το σώμα του, τον λόγο που δεν έχει ίντερνετ και social media, αλλά και για τις χαμηλές απολαβές από το θέατρο. «Το σώμα μου το έχω διαλύσει. Έχω τρείς κήλες

Τα σημάδια εμφράγματος που πολλοί προσπερνούν

Όταν μιλάμε για έμφραγμα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων είναι ο πόνος στο στήθος. Όμως, όπως εξηγεί στο Newsbeast ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο προφανή «σήματα κινδύνου» που στέλνει το σώμα μας, αλλά δυστυχώς συχνά αγνοούνται. Ζάλη, ναυτία ή

Ύπνος: Καθηγητής του Χάρβαρντ διαψεύδει ότι χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η βέλτιστη διάρκεια ύπνου τη νύχτα για πολλούς υγιείς ενήλικες είναι πιο κοντά στις επτά ώρες, με τους κινδύνους για την υγεία να αυξάνονται εκατέρωθεν αυτού του επιπέδου σε σχήμα «U». Ο εξελικτικός βιολόγος του Χάρβαρντ Ντάνιελ Ε. Λίμπερμαν χαρακτηρίζει τον άκαμπτο κανόνα των 8 ωρών «ανοησία» της Βιομηχανικής