Γονείς: Μη σας τρομάζει ότι το παιδί τρώει πολλή ζάχαρη – Τι είναι αυτό που πρέπει να σας ανησυχήσει

Date:

Γονείς: Μη σας τρομάζει ότι το παιδί τρώει πολλή ζάχαρη – Τι είναι αυτό που πρέπει να σας ανησυχήσει

ΠΑΙΔΙ

Μάλλον δεν πρέπει να μας ανησυχεί τόσο πόση ζάχαρη τρώνε τα παιδιά μας, αλλά από πού προέρχοντα τα σάκχαρα που καταναλώνουν – Δείτε γιατί

-

Από τη φθορά των δοντιών μέχρι την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, τα σάκχαρα έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια αλλά ούτε και εξίσου βλαβερά για την υγεία, καθώς όλα εξαρτώνται από το από πού προέρχονται. Ειδικότερα, ερευνητές από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι η πηγή των σακχάρων (η ποιότητα) που καταναλώνουν τα παιδιά αποτελεί βασικότερο παράγοντα για την πρόσληψη περαιτέρω βάρους, και άρα και παχυσαρκίας, από την ποσότητα που προσλαμβάνεται.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η συνολική ποσότητα σακχάρων που καταναλώνεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία είναι ασήμαντη για την αύξηση του βάρους στην ηλικία των 10 ή 11 ετών. Αντίθετα, είναι η πηγή τους που συμβάλλει στην κακή υγεία, όπως όταν προέρχονται από την κατανάλωση συσκευασμένων κέικ ή γλυκών και σοκολατούχου γάλακτος.

Αντίθετα, τα φυσικά σάκχαρα από φρούτα συσχετίστηκαν με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, όσα παιδιά λάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος των σακχάρων από μη σακχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

«Τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Θέλαμε, λοιπόν, να διερευνήσουμε εάν η προέλευση των σακχάρων, η προστιθέμενη έναντι της φυσικής, καθώς και η ποσότητα, επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας. Αν και αυτό έχει μελετηθεί στο παρελθόν, τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά και υπάρχει έλλειψη έρευνας υψηλής ποιότητας για το θέμα» επισημαίνει ο Δρ Junyang Zou, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Groningen και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Groningen.

Η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα υγείας από τη μελέτη GEKCO Drenthe, μια διαχρονική μελέτη που παρακολουθεί την υγεία και την πρόσληψη σακχάρων των παιδιών που γεννήθηκαν στη Βόρεια Ολλανδία μεταξύ Απριλίου 2006 και Απριλίου 2007. Οι γονείς των 891 παιδιών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή των παιδιών, όταν τα παιδιά ήταν τριών ετών. Βασισμένοι στις απαντήσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν την ημερήσια πρόσληψη σακχάρων και πόσα από αυτά καταναλώνονται καθημερινά από 13 ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων ολικής αλέσεως, των δημητριακών, του κρέατος, των αυγών, του βουτύρου, του γάλακτος, του καφέ και του τσαγιού, των σακχαρούχων ποτών και σνακ και των έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων.

Οι νοσηλευτές μετρούσαν το ύψος και το βάρος των παιδιών από την ηλικία των τριών έως των 10 ή 11 ετών. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά έτρωγαν 112 γραμμάρια σακχάρων καθημερινά -φυσικά και τεχνητά- τα οποία αποτελούσαν το 32% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των 1.388 θερμίδων. Οι κύριες πηγές σακχάρων ήταν τόσο τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και τα σακχαρούχα ποτά και σνακ.

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 102 παιδιά που είχαν φυσιολογικό βάρος στην ηλικία των τριών ετών έγιναν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Ωστόσο, η συνολική ποσότητα σακχάρων που καταναλώθηκε στα τρία χρόνια δεν είχε σχέση με την αύξηση του σωματικού βάρους αργότερα κατά την εφηβεία. Ο βασικός επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχάρων από τα συσκευασμένα προϊόντα. Αντιστρόφως, όσα παιδιά λάμβαναν φυσικά σάκχαρα από φρούτα είχαν χαμηλότερο βάρος.

Η μελέτη δεν εξέτασε γιατί τα σάκχαρα από αυτά τα διαφορετικά προϊόντα επηρεάζει ποικιλοτρόπως το βάρος. Πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν την πιο αργή απελευθέρωση των σακχάρων από τα φρούτα σε σχέση με τα σακχαρούχα σνακ, τα οποία θα κρατούσε τα παιδιά χορτάτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα διαφορετικά σάκχαρα επηρεάζουν το σώμα με διαφορετικούς τρόπους. Τα κέικ και τα είδη ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιούν σακχαρόζη, ενώ τα φρούτα χρησιμοποιούν φρουκτόζη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα λακτόζη.

Διαβάστε επίσης:

Tα «εύκολα» και αγαπημένα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Αυτός είναι ο λόγος που παχαίνουν τα παιδιά

Παιδική Παχυσαρκία: Απογειώνει τον κίνδυνο αυτής της γλυκιάς νόσου

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία – Συμπτώματα και θεραπευτικές κατευθυντήριες

Η μελέτη CUPISCO που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, προσφέρει σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση της εξατομικευμένης θεραπείας για τον μεταστατικό καρκίνο Ο καρκίνος άγνωστου πρωτοπαθούς (CUP) είναι μια σπάνια και πολύπλοκη κατάσταση, όπου τα καρκινικά κύτταρα εντοπίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος χωρίς να είναι δυνατόν να εντοπιστεί το σημείο προέλευσης (πρωτοπαθές). Αυτός ο τύπος καρκίνου

Μακροζωία: Εκατό 100ντάχρονοι αποκαλύπτουν 6 συνήθειες που τους κρατούν υγιείς

Αναζητώντας το μυστικό της μακροζωίας, οι ερευνητές κατέληξαν σε έξι απλές, επαναλαμβανόμενες πρακτικές που οι 100ντάχρονοι ενσωματώνουν στην εβδομαδιαία τους ρουτίνα Οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι η μακροζωία δεν είναι αποτέλεσμα ενός και μόνο παράγοντα, αλλά προκύπτει από τον συνδυασμό της γενετικής προδιάθεσης και των καθημερινών επιλογών. Το λεγόμενο «γενετικό λαχείο» μπορεί να προσφέρει μια

Λέμφωμα: Πώς φαίνεται στις αιματολογικές εξετάσεις – Τι πρέπει να ξέρουμε

Ποιες εξετάσεις γίνονται και τι δείχνουν. Ο ρόλος τους στην παρακολούθηση των ασθενών. Το λέμφωμα είναι ένας γενικός όρο που περιγράφει κακοήθεις νόσους του λεμφικού συστήματος – του δικτύου των αγγείων και των οργάνων που μεταφέρει τη λέμφο και βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Το λέμφωμα θεωρείται αιματολογική κακοήθεια, επειδή αρχίζει στα λευκά

Οι εννέα κορυφαίες ιατρικές μελέτες του 2025, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό JAMA

Εννέα μελέτες  που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας – από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο έως την άνοια και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης – ξεχώρισε για το 2025 η ιατρική επιθεώρηση JAMA. Οι οκτώ από αυτές αφορούν επιτεύγματα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικό αριθμό ασθενών. Η ένατη αφορά μία μεγάλη αποτυχία που σχετίζεται

Πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου η σεμαγλουτίδη και οι άλλοι αγωνιστές του GLP-1

Τα ευρήματα συνδυασμένης ανάλυσης 48 προγενέστερων μελετών με περισσότερους από 94.000 συμμετέχοντες. Τα τελευταία χρόνια, τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους (οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1) έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του επιστημονικού και δημόσιου ενδιαφέροντος. Φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του σακχαρώδους

Οστεοαρθρίτιδα: Εμβόλιο μπορεί να καταπολεμά για μήνες τον πόνο στο γόνατο

Τα ευρήματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών. Πόσο καιρό διήρκησε η δράση του. Σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα των πασχόντων από οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προσφέρει μια νέα θεραπεία, που δρα διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία. Η θεραπεία γίνεται με έγχυση ενός ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου, το οποίο στοχεύει την ιντερλευκίνη-6. Η ουσία αυτή

Διαταραχές του εντέρου και ψυχιατρικές παθήσεις: Η ψυχική νόσος δεν είναι μόνο «στο μυαλό»

Η σχέση μεταξύ γαστρεντερικού συστήματος και ψυχικής υγείας δεν αποτελεί πλέον θεωρία εναλλακτικής ιατρικής, ούτε πεδίο μελέτης. Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής επιστημονική έρευνα καταγράφει με σαφήνεια ότι οι διαταραχές του εντέρου δεν συνυπάρχουν απλώς με τις ψυχιατρικές παθήσεις, αλλά εμπλέκονται στην εμφάνιση, την ένταση και την παθοφυσιολογία τους. Η έννοια της «ψυχικής νόσου» ορίζεται

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ διασκέδασε στην πρεμιέρα του Κωνσταντίνου Αργυρού μαζί με τη Μαριάννα Λάτση

Το βράδυ της Παρασκευής (12.12.2025) έκαναν πρεμιέρα σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Δέσποινα Βανδή. Στην έναρξη του σχήματος πολλά λαμπερά πρόσωπα έδωσαν το «παρών» για να στηρίξουν τους δύο καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ήταν η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και η Μαριάννα Λάτση. Η Αμερικανίδα πρέσβης στην Ελλάδα διατηρεί μία άψογη φιλική

Η Ιωάννα Τούνη για τον Δημήτρη Αλεξάνδρου: «Είμαι πάρα πολύ κουρασμένη, δε θέλω να κάνω κάποια δήλωση»

Η Ιωάννα Τούνη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτή τη φορά λόγο της κόντρας που φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εκείνη και τον πρώην σύντροφό της, Δημήτρη Αλεξάνδρου, τον οποίο κατηγόρησε ότι είπε ψέματα σε πρόσφατη συνέντευξή του. Το Σάββατο (14.12.2025) η κάμερα της εκπομπής «Πρωινό Σαββατοκύριακο» συνάντησε την Ιωάννα Τούνη στο αεροδρόμιο

Όταν η μαστογραφία «βλέπει» την καρδιά

Οι τακτικές μαστογραφίες αποτελούν εδώ και δεκαετίες βασικό όπλο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, πέρα από τον πρωταρχικό τους σκοπό, φαίνεται ότι κρύβουν και πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς. Οι ακτινογραφικές εικόνες μπορούν να ανιχνεύσουν ασβέστιο στις αρτηρίες του μαστού, ένα εύρημα που υποδηλώνει σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων και

Γιατί οι δότες σπέρματος γίνονται πατέρες εκατοντάδων παιδιών; – Τα ζητήματα που προκύπτουν μετά την υπόθεση του άνδρα από τη Δανία

Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση ενός άνδρα από τη Δανία του οποίου το σπέρμα περιείχε μια γενετική μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καρκίνου σε παιδιά. Το περιστατικό προσφέρει μια σπάνια εικόνα για το μέγεθος της βιομηχανίας δωρεάς σπέρματος. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ήταν ότι το σπέρμα του άνδρα στάλθηκε σε 14 χώρες

Πώς η Ρέμπελ Γουίλσον βρήκε την «πριγκίπισσα της ζωής της» – Περιμένουν το δεύτερο παιδί τους

Πριν από λίγα χρόνια ήταν απλώς δύο γυναίκες που συστήθηκαν μέσω μιας κοινής φίλης. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρέμπελ Γουίλσον, και η σχεδιάστρια ρούχων και κοσμημάτων, Ραμόνα Αγκρούμα, είναι ένα από τα πιο αγαπητά, χαμηλών τόνων ζευγάρια της διεθνούς σκηνής, με μια σχέση που κερδίζει φυσικά την προσοχή. Οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν στα τέλη