Kυβέλη, η μεγάλη θεατρίνα που παντρεύτηκε τον Γεώργιο Παπανδρέου – Ο θυελλώδης έρωτας που είχε άδοξο τέλος

Date:

Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού, Κυβέλης Αδριανού. Στις 26 Μαΐου 1978 το ελληνικό θέατρο θρήνησε τον θάνατο μίας από τις εμβληματικότερες ελληνίδες ηθοποιούς, την Κυβέλη.

Η Κυβέλη μεσουράνησε στην ελληνική θεατρική σκηνή κατά το α’ μισό του 20ού αιώνα. Ήταν υιοθετημένη και είχε καταγωγή από τη Σμύρνη, χωρίς να είναι βέβαιο ότι γεννήθηκε εκεί. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1887, άλλοι πάλι έλεγαν ότι ήταν νόθο παιδί του βασιλιά Γεωργίου του A’. Η βιολογική της μητέρα την εγκατέλειψε σε ένα καλάθι με ένα κόσμημα στον λαιμό, όπου ήταν χαραγμένο το όνομά της.

Η Κυβέλη μεγάλωσε με αγάπη από τους θετούς της γονείς, τη Μαρία και τον τσαγκάρη Αναστάσιο. Φοίτησε στο Παρθεναγωγείο Χιλ, όπου διακρίθηκε για την εξυπνάδα της. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα απαγγελίας και μάλιστα βραβεύτηκε για την επίδοσή της.

Το 1901 αποδείχτηκε μια χρονιά ορόσημο στη ζωή της – τι και αν ήταν μόλις 14 ετών. Ο Κωνσταντίνος Χριστομάνος της έδωσε την ευκαιρία να παίξει τον ρόλο της Ιουλιέτας σε μια έκτακτη εμφάνισή της στη «Νέα Σκηνή», όπου η Κυβέλη πήρε το βάπτισμα της σκηνής. Η Κυβέλη έγινε η αγαπημένη του πρωταγωνίστρια και μέσα σε ελάχιστο διάστημα καθιερώθηκε ως μία από τις καλύτερες ελληνίδες ηθοποιούς.

Την περίοδο 1901-1906, στη «Νέα Σκηνή», έπαιξε σε εκπληκτικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, και μετά τη διάλυσή της συγκρότησε δικούς της θιάσους, ανεβάζοντας κωμωδίες και δράματα. Στην παράσταση του έργου «Φωτεινή Σάντρη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, η ερμηνεία της εντυπωσίασε τον συγγραφέα, ο οποίος έγραψε έργα αποκλειστικά για εκείνη ως το 1925.

Το θέατρο «Βαριετέ» επονομάστηκε αργότερα σε θέατρο «Κυβέλης» και ανέβασε το 1911 το έργο «Η Άγνωστος». Αυτό το έργο, 44 χρόνια μετά, έγινε μια από τις καλύτερες ταινίες του Ορέστη Λάσκου, που γύρισε στη Φίνος Φιλμ με πρωταγωνίστρια την ίδια, αποτελώντας μια από τις δύο μόνο κινηματογραφικές της εμφανίσεις.

Την περίοδο 1932-1935 αποφάσισε να συμμαχήσει με το αντίπαλο δέος της, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το νεοϊδρυθέν Εθνικό Θέατρο, ανεβάζοντας σημαντικά θεατρικά έργα.

Ο τρίτος γάμος με τον Γεώργιο Παπανδρέου

Ο πρώτος γάμος της Κυβέλης ήταν με τον επίσης ηθοποιό, Μήτσο Μυράτ, και ο δεύτερος με τον επιχειρηματία, Κώστα Θεοδωρίδη. Ο τρίτος γάμος ήταν με τον πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, από τον οποίο απέκτησε τον Γιώργο, ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σε μια περιοδεία της στη Χίο, η Κυβέλη έμελλε να γνωρίσει τον τρίτο της σύζυγο, τον Γεώργιο Παπανδρέου. Οι Αρχές της εποχής είχαν λογοκρίνει ένα από τα έργα του θιάσου της που είχε γράψει ο Παντελής Χορν και η Κυβέλη πήγε να διαμαρτυρηθεί στον γενικό διοικητή του νησιού, που ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν τότε παντρεμένος με τη Σοφία Μινέκο, μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, όμως ο έρωτάς του με την Κυβέλη ήταν κεραυνοβόλος. «Αν δεν είχα συναντήσει τον Γιώργη, δεν θα είχα μάθει ποτέ τι πράγμα είναι ο έρωτας», θα ομολογούσε η ίδια αργότερα.

Η παράνομη σχέση τους κράτησε αρκετά χρόνια. Αν και είχαν αποκτήσει τον γιο τους, Γιώργο Παπανδρέου –στον οποίο η Κυβέλη είχε παθολογική αδυναμία–, άργησαν να παντρευτούν.

Το 1934 η Κυβέλη αποφάσισε να σταματήσει το θέατρο μέχρι το 1949, καθώς ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν ήθελε τη σύζυγό του στη σκηνή. Η επανεμφάνισή της το 1950 έγινε δεκτή ως μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός και συνέχιζε να παίζει μέχρι το 1965.

Δεν πήραν ποτέ διαζύγιο, αλλά παρέμειναν σε διάσταση. Όπως λέγεται, οι περιπέτειες του Γεώργιου Παπανδρέου με τη τραγουδίστρια, Ροζίτα Σεράνο, από την οποία πήρε το όνομά της και η γνωστή πάστα, τους οδήγησαν σε ρήξη. Με τηλεγράφημά της από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, του ζήτησε να φύγει από το σπίτι. Ο Γεώργιος Παπανδρέου στη διαθήκη του την κατήγγειλε για εγκατάλειψη στέγης με τη θέλησή της. Πάντως στην κηδεία του που έγινε στις 3 Νοεμβρίου 1968 η Κυβέλη με τον γιο τους ήταν εκεί.

Η Κυβέλη «έφυγε» από τη ζωή σαν σήμερα, στις 26 Μαΐου του 1978, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Κυριάρχησε επί επτά δεκαετίες στο θεατρικό σανίδι, δίνοντας σπουδαίες ερμηνείες. Η «Μεγάλη Κυρία» του θεάτρου δεν ανήκει σε καμία κατηγορία ηθοποιών, ούτε μπορεί να ενταχθεί σε κάποιον κώδικα υποκριτικής. Αποτελεί ένα ξεχωριστό, αυτόνομο είδος καλλιτέχνη, που μαγνήτιζε το κοινό με την εμπνευσμένη παρουσία της, σφραγίζοντας την ιστορία του νέου ελληνικού θεάτρου.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ντέσσυ Κουβελογιάννη: Δεν καίγομαι να γυρίσω στην τηλεόραση, δεν ήταν αυτοσκοπός μου να είμαι στο γυαλί

Ντέσσυ Κουβελογιάννη: Δεν καίγομαι να γυρίσω στην τηλεόραση, δεν ήταν αυτοσκοπός μου να είμαι στο γυαλί Ντέσσυ Κουβελογιάννη: Δεν καίγομαι να γυρίσω στην τηλεόραση, δεν ήταν αυτοσκοπός μου να είμαι στο γυαλί Η παρουσιάστρια ρωτήθηκε για το αν σκέφτεται την τηλεοπτική της επιστροφή Σχετικά με το ενδεχόμενο τηλεοπτικής της επιστροφής τοποθετήθηκε η Ντέσσυ Κουβελογιάννη, ξεκαθαρίζοντας

Ελευθερία Ελευθερίου: Οι σέξι πόζες της σε παραλία της Λευκάδας

Ελευθερία Ελευθερίου: Οι σέξι πόζες της σε παραλία της Λευκάδας Ελευθερία Ελευθερίου: Οι σέξι πόζες της σε παραλία της Λευκάδας Ξεκούραση και βουτιές λίγο πριν ξεκινήσουμε τα καλοκαιρινά μας lives, έγραψε η τραγουδίστρια, αφού δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες Λίγο πριν ξεκινήσει τις live εμφανίσεις της γι' αυτό το καλοκαίρι, η Ελευθερία Ελευθερίου πέρασε μερικές στιγμές χαλάρωσης

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στο Ασκληπιείο της Βούλας νοσηλεύεται από χθες ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο. Ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ ένιωσε έντονη αδιαθεσία ενώ ήταν σπίτι του, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και οι γιατροί να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις. Πληροφορίες από το

Σταματίνα Τσιμτσιλή – Το συμβολικό περιστατικό στην ταφή της Γωγώς Μαστροκώστα: «Μπορεί να σας ακούγεται κάπως αλλά έτσι το βίωσαν όσοι ήταν εκεί»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Τη νέα συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο Τραϊανός Δέλλας στα social media με αφορμή την επέτειο γάμου του με τη Γωγώ Μαστροκώστα σχολίασαν η Σταματίνα Τσιμτσιλή και οι συνεργάτες της στο Happy Day της Παρασκευής (29/5). Η παρουσιάστρια του Alpha, αφού εξήρε τη δύναμη ψυχής του πρώην

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Έχω αποφασίσει να αφήσω τον εαυτό μου να μεγαλώσει κανονικά

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Έχω αποφασίσει να αφήσω τον εαυτό μου να μεγαλώσει κανονικά Πέγκυ Σταθακοπούλου: Έχω αποφασίσει να αφήσω τον εαυτό μου να μεγαλώσει κανονικά Η ηθοποιός δέχτηκε ερώτηση σχετικά με το αν θα προχωρούσε σε αισθητική παρέμβαση Τον λόγο που δεν έχει προχωρήσει σε αισθητικές επεμβάσεις, όσο περνούν τα χρόνια, επισήμανε η Πέγκυ Σταθακοπούλου. Η

Μαρία Ηλιάκη: Η κόρη μου ζήτησε να υιοθετήσουμε παιδί, κόντεψα να πνιγώ

Μαρία Ηλιάκη: Η κόρη μου ζήτησε να υιοθετήσουμε παιδί, κόντεψα να πνιγώ Μαρία Ηλιάκη: Η κόρη μου ζήτησε να υιοθετήσουμε παιδί, κόντεψα να πνιγώ Δεν έχω κουράγιο, μακάρι να ήμουν μικρότερη, εξήγησε η παρουσιάστρια Μία συζήτηση που είχε με την κόρη της μετέφερε στους διαδικτυακούς της ακόλουθους η Μαρία Ηλιάκη. Μέσα από ένα βίντεο στο

Μαρκουλάκης: Δεν το έχω βρει ποτέ δύσκολο να βρίσκω φίλους και να τους κρατώ

Για τον χρόνο που αφιερώνει στην προσωπική του ζωή αλλά και για τις φίλιες στον χώρο, μίλησε πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Σκηνοθεσία ή υποκριτική; Με ευχαριστεί πολύ ή σκηνοθεσία, γιατί είναι μια διαδικασία πνευματική, πολύ δημιουργική, κατά τη διάρκεια των προβών γίνεται ιδιαίτερα πρακτική και αφού ολοκληρωθεί πηγαίνεις στο επόμενο. Η υποκριτική επίσης με ευχαριστεί

Παπακωστοπούλου: Έχω χάσει τον πετέρα μου από το 2018 και δεν έχει απαλυνθεί ο πόνος

Για την απώλεια του πατέρα της και πώς την διαχειρίστηκε, μίλησε πρόσφατα η Κατερίνα Παπακωστοπούλου. Πόσο καιρό σου πήρε να διαχειριστείς την απώλεια του πατέρα σου; Δεν μου έχει περάσει, δυστυχώς. Τον έχω χάσει από το 2018 και δεν μπορώ να σου πω ότι έχει απαλυνθεί ο πόνος. Κάποιες φορές είναι και χειρότερα. Μου λείπει

Γιώργος Λιάγκας: «Έχει ένα θέμα με το τι παίζει η πρωινή ζώνη ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, δεν του έχει φύγει αυτό απ’ το μυαλό»

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου βρέθηκε στο συνέδριο «Ηγεσία και Εργασία» το απόγευμα της Πέμπτης 28 Μαΐου και απόσπασμα όσων είπε έπαιξαν στο Πρωινό. Μετά την προβολή του βίντεο, ο Γιώργος Λιάγκας θέλησε να σχολιάσει τα όσα είπε ο Γρηγόρης για την ψυχαγωγία και την ενημέρωση στην τηλεόραση. Στην ομιλία του, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ανέφερε μεταξύ άλλων

Γωγώ Μαστροκώστα – Ξέσπασε σε λυγμούς η Sylvia Gabriel στο Buongiorno: «Ήταν τόσο χαρούμενη για μένα που ξεπέρασα τον καρκίνο, ενώ αυτή ήταν άρρωστη»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στον αέρα της εκπομπής «Buongiorno» βγήκε σήμερα η Sylvia Gabriel, στενή φίλη της Γωγώς Μαστροκώστα και φωτογράφος στο γάμο της με τον Τραϊανό Δέλλα. Η Sylvia ήταν πάρα πολύ συγκινημένη, μίλησε για την κοινή τους πορεία και ξέσπασε σε λυγμούς… «Κλαίω από την πρώτη στιγμή που μου

Η Ιωάννα Σιαμπάνη δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της: «Ήσουν πάντα κομμάτι της καρδιάς μας»

Η Ιωάννα Σιαμπάνη δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της: «Ήσουν πάντα κομμάτι της καρδιάς μας» Η Ιωάννα Σιαμπάνη δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της: «Ήσουν πάντα κομμάτι της καρδιάς μας» Η Instagrammer και ο σύζυγός της απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους πριν από μερικές μέρες Φωτογραφίες από το μαιευτήριο

Αμαλία Κωστοπούλου και Τζέικ Μέντγουελ: Το πάρτι σε παραλία πριν τον γάμο τους στην Ελλάδα

Αμαλία Κωστοπούλου και Τζέικ Μέντγουελ: Το πάρτι σε παραλία πριν τον γάμο τους στην Ελλάδα Αμαλία Κωστοπούλου και Τζέικ Μέντγουελ: Το πάρτι σε παραλία πριν τον γάμο τους στην Ελλάδα Το ζευγάρι έχει ήδη παντρευτεί με πολιτικό γάμο στην Αμερική Ένα πάρτι σε παραλία οργάνωσαν η Αμαλία Κωστοπούλου και ο σύζυγος της, Τζέικ Μέντγουελ, λίγο