Ο Τζορτζ Λούκας έλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών – Το βραβείο του έδωσε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα

Date:

Ο Τζορτζ Λούκας έλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών – Το βραβείο του έδωσε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ο θρύλος του σινεμά Φράνσις Φορντ Κόπολα συνάντησε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών τον φίλο του Τζορτζ Λούκας για να του δώσει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

Στα πλαίσια του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών σημειώθηκε σήμερα (26.05.2024) μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία. Ο Τζορτζ Λούκας έλαβε από τα χέρια του καλού του φίλου, Φράνσις Φορντ Κόπολα, τιμητικό βραβείο Χρυσού Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του. «Ήρθα για να σας ευχαριστήσω όλους. Είμαι απλώς ένα παιδί από την Καλιφόρνια, ένα μέρος περιτριγυρισμένο από αμπελώνες, κι έκανα ταινίες στο Σαν Φρανσίσκο, με τον φίλο μου Φράνσις», είπε αρχικά ο ίδιος. 

Στην πραγματικότητα δεν έκανα ποτέ μία ταινία στο Hollywood ως σκηνοθέτης. Γι’ αυτό είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα», δήλωσε συγκινημένος ο δημιουργός «των Star Wars» και του «Ιντιάνα Τζόουνς», αλλά και ο σκηνοθέτης του «THX-1138» και του «American Graffiti», Τζορτζ Λούκας, παραλαμβάνοντας το βραβείο, με τους θεατές να τον χειροκροτούν όρθιοι για αρκετή ώρα.

Στην ερώτηση «τι χρειάζεται για να κάνεις συνέχεια καλές ταινίες» που συνόδευε το εισαγωγικό βίντεο που προβλήθηκε στην αίθουσα Lumière με τα σημαντικά φιλμ της καριέρας του, ο Αμερικανός σκηνοθέτης απάντησε «επιμονή».

Στην ομιλία του, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα θυμήθηκε την εποχή που ο Λούκας ήθελε να κάνει μία κινηματογραφική μεταφορά του «Φλας Γκόρντον» αλλά οι παραγωγοί του Χόλιγουντ αρνήθηκαν να τον χρηματοδοτήσουν επειδή δεν ήταν «τόσο σημαντικός» σκηνοθέτης. Και τότε πήρε την απόφαση να κάνει μία εντελώς προσωπική ταινία, η οποία φυσικά ήταν το «Star Wars». «Συγχαρητήρια Τζορτζ, δεν είμαστε μόνο εγώ και οι πολλοί φίλοι σου περήφανοι για σένα, αλλά όλος ο κόσμος που είναι εδώ απόψε για να σε τιμήσει», ανέφερε ο Κόπολα.

Κατά την ανακοίνωση του Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα, η διοργάνωση επαίνεσε τον Λούκας για το «ακλόνητο πάθος του για την τεχνολογία» που τον έκανε «έναν από τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας οπτικών εφέ».

«Το Φεστιβάλ των Καννών είχε πάντα μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου», είχε δηλώσει ο Αμερικανός σκηνοθέτης όταν έμαθε για τη βράβευσή του. «Έμεινα έκπληκτος κι ενθουσιάστηκα όταν η πρώτη μου ταινία, το “THX-1138”, επιλέχθηκε για να παρουσιαστεί εδώ, σ’ ένα νέο πρόγραμμα για πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, που λεγόταν Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών. Από τότε έχω επιστρέψει στο Φεστιβάλ σε πολλές περιστάσεις και με διαφορετικές ιδιότητες, ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Αυτή η αναγνώριση που μου γίνεται φέτος με τιμά κι έχει μεγάλη σημασία για μένα. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ, παρότι νιώθω κι ένα αίσθημα νοσταλγίας, καθώς έχω έρθει συχνά για τον “Ιντιάνα Τζόουνς” και το “Star Wars”. Προφανώς έχω πολλούς θαυμαστές, αλλά ποτέ δεν έκανα ταινίες που κερδίζουν βραβεία. Γι’ αυτό και ο Τιμητικός Χρυσός Φοίνκας είναι για μένα μία σπουδαία διάκριση» σημείωσε.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Festival de Cannes (@festivaldecannes)

Την περασμένη Παρασκευή (24.05) ο Τζορτζ Λούκας έδωσε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ένα μοναδικό masterclass στην αίθουσα Debussy, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 1.000 θεατές.

Σε αυτό, ο Τζορτζ Λούκας είπε ότι η επιθυμία του να κάνει ταινίες γεννήθηκε όταν πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας: «Ποτέ δεν ήθελα να κάνω συμβατικές ταινίες. Οι καθηγητές μάς έλεγαν συνεχώς ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θα καταφέρουμε ποτέ να γίνουμε σκηνοθέτες. Ευτυχώς, οι άνθρωποι που είχαν χτίσει το Χόλιγουντ είχαν αρχίσει πια να αποσύρονται και τα στούντιο προσλάμβαναν νέους ανθρώπους. Εκεί γνώρισα τον Φράνσις Φορντ Κόπολα. Έκανε διάφορα γυρίσματα και μου ανέθεσε κάποια πράγματα και έτσι ξεκίνησα στο σινεμά. Εκείνο που πάντα με ενδιέφερε ήταν να κάνω ταινίες, δεν μ’ ενδιέφερε να βγάλω λεφτά».

Σχετικά με την αρνητική κριτική που του έχει γίνει μέσα στα χρόνια ότι «ο “Πόλεμος των Άστρων” είναι γεμάτος λευκούς άντρες», ο ίδιος δήλωσε: «Μα οι περισσότεροι εκεί μέσα είναι εξωγήινοι. Η ιδέα είναι ότι πρέπει ν’ αποδέχεσαι τον κόσμο γι’ αυτό που είναι, είτε είναι μεγαλόσωμοι και τριχωτοί είτε πράσινοι είτε οτιδήποτε. Η ιδέα είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι».

To άρθρο Ο Τζορτζ Λούκας έλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών – Το βραβείο του έδωσε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Muhammara

ΥΛΙΚΑ 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές (ψητές & καθαρισμένες) 1 φλιτζάνι καρύδια 1–2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή ψίχα ψωμιού 1 σκελίδα σκόρδο 2–3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. πελτές ντομάτας 1 κ.σ. χυμός λεμονιού 1 κ.γ. πάπρικα ή μπούκοβο 1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά) 1–2 κ.γ. μελάσα ροδιού (αν υπάρχει) Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ψήνουμε τις κόκκινες πιπεριές μέχρι

Ζεστό ντιπ με αγκινάρες και σπανάκι

ΥΛΙΚΑ 200 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο (καλά στραγγισμένο) 200 γρ. καρδιές αγκινάρας σε βάζο ή κονσέρβα, ψιλοκομμένες 200 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου 120 γρ. κρέμα γάλακτος 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 120 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1–2 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι και λευκό πιπέρι Μια πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ζεσταίνουμε

Η συγκίνηση του Τρύφωνα Σαμαρά on air για τον θάνατο της σκυλίτσας του: Άρχισε εσύ, δεν μπορώ

Η συγκίνηση του Τρύφωνα Σαμαρά on air για τον θάνατο της σκυλίτσας του: Άρχισε εσύ, δεν μπορώ Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι εδώ πάνω και να κάνει τη δουλειά του, είπε ο Χάρης Λεμπιδάκης Το αποψινό βράδυ στο Just the Two of Us είναι δύσκολο για τον Τρύφωνα Σαμαρά, καθώς προ ημερών σκοτώθηκε το σκυλί του

Σίντνεϊ Σουίνι για Έρικ Ντέιν: Θα σε αγαπώ για πάντα

Οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν στα γυρίσματα του Euphoria

Δημήτρης Πανόπουλος: «Έκανα προβολή στις κοπέλες που συναντούσα, πως θα ‘θελα να συμπεριφέρονται στην αδελφή μου»

Ο Δημήτρης Πανόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή "Ζω καλά" με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, το οποίο και θα προβληθεί το πρωινό της

J2US – «Έσπασε» ο Τρύφωνας Σαμαράς για την απώλεια της σκυλίτσας του: «Δεν μπορώ»

Πιστός στο τηλεοπτικό του πόστο βρέθηκε ο Τρύφωνας Σαμαράς, το βράδυ του Σαββάτου, όταν και ήρθε το 2ο επεισόδιο του J2US στους δέκτες μας μέσα από το πρόγραμμα του OPEN. Όταν ο Νίκος Κοκλώνης συνδέθηκε με το green room, ωστόσο, ο γνωστός κομμωτής δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την συναισθηματική του φόρτιση μιας και ο Χάρης

Θάνος Πλαΐνης: «Από τότε που απέκτησα οικογένεια μείωσα την ταχύτητα στη μηχανή, έφτασα να λέω ”ευτυχώς που μου την έκλεψαν”»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Χρήστος Πλαΐνης στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» του Action 24 με την Αθηναΐδα Νέγκα. Ο ηθοποιός άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για τη βαθιά αλλαγή που έφερε στη ζωή του η πατρότητα, για την περίοδο που τα έβλεπε όλα «μαύρα», αλλά και για τη στάση ζωής που έχει επιλέξει σήμερα. «Όταν έκανα

Η Δέσποινα Μοιραράκη ντύθηκε Βραζιλιάνα και το έριξε στον χορό

Σε ρυθμούς καρναβαλιού έχει μπει η Δέσποινα Μοιραράκη, η οποία ντύθηκε Βραζιλιάνα και χόρεψε με τους συνεργάτες της στο στούντιο της εκπομπής «Cash or Trash» που παρουσιάζει στο STAR. Η γνωστή επιχειρηματίας και παρουσιάστρια του καναλιού της Κηφισιάς το Σάββατο (21.02.2026) μοιράστηκε μία σειρά από φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταμφίεσή της στο Instagram και

Ευλαμπία Ρέβη: «Η αγκαλιά μου πιο γεμάτη από ποτέ» – Νέα φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της

Μία από τις πιο υπέροχες περιόδους της ζωής της βιώνει η Ευλαμπία Ρέβη. Η γνωστή δημοσιογράφος, η οποία εδώ και έναν μήνα είναι μητέρα, πλημμυρίζει από τρυφερότητα και ευτυχία. Η δημοσιογράφος Ευλαμπία Ρέβη απολαμβάνει τη νέα καθημερινότητά της δίπλα στο νεογέννητο παιδί της, έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της, Σωτήρη Σκουλούδη. Το ζευγάρι ζει

Λένα Παπαληγούρα: «Προσπαθώ πολύ να βρίσκουμε χρόνο, όχι επειδή πρέπει αλλά γιατί το θέλω και μου λείπει»

Την Λένα Παπαληγούρα φιλοξένησε η Βαλέρια Κουρούπη, το απόγευμα του Σαββάτου, στα πλαίσια του νέου επεισοδίου για την εκπομπή “Μαμα-δες” που παρακολουθήσαμε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η δημοφιλής πρωταγωνίστρια αναφέρθηκε στην προσωπική της ζωή και τους χρόνους που προσπαθεί να βρει μες στην καθημερινότητα για τον αγαπημένο της σύζυγο, Άκη Πάντο. Πιο

«Έφυγε μακριά μας, τον θέρισε ένας καρκίνος-Λερναία Ύδρα που όσο κι αν αγωνίστηκε για να τον αντιμετωπίσει, στάθηκε αδύνατο»

Ενδιαφεροντα ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΙΔΙΑ «Έφυγε μακριά μας, τον θέρισε ένας καρκίνος-Λερναία Ύδρα που όσο κι αν αγωνίστηκε για να τον αντιμετωπίσει, στάθηκε αδύνατο» «Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τότε που έχασα τον γιο μου, που τώρα θα ήταν μαθητής της Α’ τάξης του Λυκείου. Έφυγε μακριά μας, γιατί τον θέρισε ένας καρκίνος-Λερναία Ύδρα που όσο

Η Δέσποινα Μοιραράκη ντύθηκε εκρηκτική Βραζιλιάνα για τις Απόκριες και… ταρακούνησε το Instagram

Η Δέσποινα Μοιραράκη ξέρει καλά πώς να κλέβει τις εντυπώσεις – και το απέδειξε για ακόμη μία φορά με την αποκριάτικη εμφάνισή της.