Ο Τζορτζ Λούκας έλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών – Το βραβείο του έδωσε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα

Date:

Ο Τζορτζ Λούκας έλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών – Το βραβείο του έδωσε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ο θρύλος του σινεμά Φράνσις Φορντ Κόπολα συνάντησε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών τον φίλο του Τζορτζ Λούκας για να του δώσει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

Στα πλαίσια του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών σημειώθηκε σήμερα (26.05.2024) μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία. Ο Τζορτζ Λούκας έλαβε από τα χέρια του καλού του φίλου, Φράνσις Φορντ Κόπολα, τιμητικό βραβείο Χρυσού Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του. «Ήρθα για να σας ευχαριστήσω όλους. Είμαι απλώς ένα παιδί από την Καλιφόρνια, ένα μέρος περιτριγυρισμένο από αμπελώνες, κι έκανα ταινίες στο Σαν Φρανσίσκο, με τον φίλο μου Φράνσις», είπε αρχικά ο ίδιος. 

Στην πραγματικότητα δεν έκανα ποτέ μία ταινία στο Hollywood ως σκηνοθέτης. Γι’ αυτό είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα», δήλωσε συγκινημένος ο δημιουργός «των Star Wars» και του «Ιντιάνα Τζόουνς», αλλά και ο σκηνοθέτης του «THX-1138» και του «American Graffiti», Τζορτζ Λούκας, παραλαμβάνοντας το βραβείο, με τους θεατές να τον χειροκροτούν όρθιοι για αρκετή ώρα.

Στην ερώτηση «τι χρειάζεται για να κάνεις συνέχεια καλές ταινίες» που συνόδευε το εισαγωγικό βίντεο που προβλήθηκε στην αίθουσα Lumière με τα σημαντικά φιλμ της καριέρας του, ο Αμερικανός σκηνοθέτης απάντησε «επιμονή».

Στην ομιλία του, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα θυμήθηκε την εποχή που ο Λούκας ήθελε να κάνει μία κινηματογραφική μεταφορά του «Φλας Γκόρντον» αλλά οι παραγωγοί του Χόλιγουντ αρνήθηκαν να τον χρηματοδοτήσουν επειδή δεν ήταν «τόσο σημαντικός» σκηνοθέτης. Και τότε πήρε την απόφαση να κάνει μία εντελώς προσωπική ταινία, η οποία φυσικά ήταν το «Star Wars». «Συγχαρητήρια Τζορτζ, δεν είμαστε μόνο εγώ και οι πολλοί φίλοι σου περήφανοι για σένα, αλλά όλος ο κόσμος που είναι εδώ απόψε για να σε τιμήσει», ανέφερε ο Κόπολα.

Κατά την ανακοίνωση του Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα, η διοργάνωση επαίνεσε τον Λούκας για το «ακλόνητο πάθος του για την τεχνολογία» που τον έκανε «έναν από τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας οπτικών εφέ».

«Το Φεστιβάλ των Καννών είχε πάντα μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου», είχε δηλώσει ο Αμερικανός σκηνοθέτης όταν έμαθε για τη βράβευσή του. «Έμεινα έκπληκτος κι ενθουσιάστηκα όταν η πρώτη μου ταινία, το “THX-1138”, επιλέχθηκε για να παρουσιαστεί εδώ, σ’ ένα νέο πρόγραμμα για πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, που λεγόταν Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών. Από τότε έχω επιστρέψει στο Φεστιβάλ σε πολλές περιστάσεις και με διαφορετικές ιδιότητες, ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Αυτή η αναγνώριση που μου γίνεται φέτος με τιμά κι έχει μεγάλη σημασία για μένα. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ, παρότι νιώθω κι ένα αίσθημα νοσταλγίας, καθώς έχω έρθει συχνά για τον “Ιντιάνα Τζόουνς” και το “Star Wars”. Προφανώς έχω πολλούς θαυμαστές, αλλά ποτέ δεν έκανα ταινίες που κερδίζουν βραβεία. Γι’ αυτό και ο Τιμητικός Χρυσός Φοίνκας είναι για μένα μία σπουδαία διάκριση» σημείωσε.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Festival de Cannes (@festivaldecannes)

Την περασμένη Παρασκευή (24.05) ο Τζορτζ Λούκας έδωσε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ένα μοναδικό masterclass στην αίθουσα Debussy, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 1.000 θεατές.

Σε αυτό, ο Τζορτζ Λούκας είπε ότι η επιθυμία του να κάνει ταινίες γεννήθηκε όταν πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας: «Ποτέ δεν ήθελα να κάνω συμβατικές ταινίες. Οι καθηγητές μάς έλεγαν συνεχώς ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θα καταφέρουμε ποτέ να γίνουμε σκηνοθέτες. Ευτυχώς, οι άνθρωποι που είχαν χτίσει το Χόλιγουντ είχαν αρχίσει πια να αποσύρονται και τα στούντιο προσλάμβαναν νέους ανθρώπους. Εκεί γνώρισα τον Φράνσις Φορντ Κόπολα. Έκανε διάφορα γυρίσματα και μου ανέθεσε κάποια πράγματα και έτσι ξεκίνησα στο σινεμά. Εκείνο που πάντα με ενδιέφερε ήταν να κάνω ταινίες, δεν μ’ ενδιέφερε να βγάλω λεφτά».

Σχετικά με την αρνητική κριτική που του έχει γίνει μέσα στα χρόνια ότι «ο “Πόλεμος των Άστρων” είναι γεμάτος λευκούς άντρες», ο ίδιος δήλωσε: «Μα οι περισσότεροι εκεί μέσα είναι εξωγήινοι. Η ιδέα είναι ότι πρέπει ν’ αποδέχεσαι τον κόσμο γι’ αυτό που είναι, είτε είναι μεγαλόσωμοι και τριχωτοί είτε πράσινοι είτε οτιδήποτε. Η ιδέα είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι».

To άρθρο Ο Τζορτζ Λούκας έλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών – Το βραβείο του έδωσε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπάρκα: To άγχος για την κορτιζόλη, οι σκέψεις που δεν την αφήνουν σε ησυχία & οι μέρες στη Μάνη

Την καθημερινότητά της στη Μάνη απολαμβάνει η Δανάη Μπάρκα, η οποία μοιράστηκε με τους ακολούθους της στο Instagram φωτογραφίες από τις στιγμές χαλάρωσης που περνά κοντά στη θάλασσα, παρέα με φίλους και αγαπημένα της πρόσωπα. Ήλιος, βόλτες, νόστιμο φαγητό και φρούτα από τον κήπο συνθέτουν το σκηνικό των ημερών της. Δανάη Μπάρκα: Οι νέες φωτογραφίες

Οι αιχμές Χατζίδου για Κουτσελίνη: «Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα. Ο σεβασμός όμως ευθύνη»

Θέση στη συζήτηση που έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις της Ζήνας Κουτσελίνη για τη Μαρία Αντωνά πήρε η Ελένη Χατζίδου, μέσα από μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η τραγουδίστρια και παρουσιάστρια δημοσίευσε ένα Instagram Story με αναφορά στην ελευθερία της έκφρασης και στα όρια που, όπως επισημαίνει, χρειάζεται να υπάρχουν όταν κάποιος

GNTM – Ο Ζαν έκανε τη Ζενεβιέβ Μαζαρί να παραληρεί: «Είναι πανέξυπνος, βγήκε έξω από το κουτί»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Τις εντυπώσεις έκλεψε ο Ζαν στο νέο επεισόδιο του GNTM, που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2026. Ο 23χρονος διαγωνιζόμενος κατάφερε να ενθουσιάσει τη Ζενεβιέβ Μαζαρί και τον Άγγελο Μπράτη με την πρωτότυπη ιδέα που παρουσίασε στη φωτογράφισή του. Η δοκιμασία ήταν εμπνευσμένη από την

Απασφάλισε η Ελένη Χατζίδου: «Το να λες “θα λέω πάντα τη γνώμη μου και την αλήθεια μου” δεν σου δίνει αυτομάτως το δικαίωμα να...

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Μια αιχμηρή ανάρτηση έκανε η Ελένη Χατζίδου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, το μεσημέρι της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2026. Η παρουσιάστρια και τραγουδίστρια τοποθετήθηκε δημόσια για τα όρια της ελευθερίας του λόγου, τονίζοντας πως η έκφραση της προσωπικής άποψης δεν δικαιολογεί προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε άλλους

Ελένη Χατζίδου για Ζήνα Κουτσελίνη: «Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα, ο σεβασμός όμως είναι ευθύνη»

Με μια αιχμηρή ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Ελένη Χατζίδου έδωσε τη δική της άποψη με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες γύρω από τις δηλώσεις της Ζήνας Κουτσελίνη για τη Μαρία Αντωνά. Η Ελένη Χατζίδου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τα όρια της ελευθερίας του λόγου, τον σεβασμό

Μέγκαν Μαρκλ: Η νέα τηλεοπτική δουλειά στην Αυστραλία και το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν μαζί της ο Χάρι και τα παιδιά

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Μέγκαν Μαρκλ ετοιμάζεται να περάσει αρκετές εβδομάδες στην Αυστραλία για τα γυρίσματα του Junior MasterChef, καθώς αναμένεται να συμμετάσχει στη νέα σεζόν της εκπομπής που θα προβληθεί το 2027. Ο πρίγκιπας Χάρι και τα δύο παιδιά τους, ο Άρτσι και η Λίλιμπετ, ενδέχεται να την

Ελένη Χατζίδου: «Το να λες θα λέω πάντα τη γνώμη μου δεν σου δίνει το δικαίωμα να προσβάλλεις»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και την προσβλητική συμπεριφορά έθεσε η Ελένη Χατζίδου, προβαίνοντας σε μια αιχμηρή τοποθέτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram το απόγευμα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2026. Η Ελένη Χατζίδου αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η επίκληση της

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέξης Σταυράκης – Το «αντίο» του Σπύρου Μπιμπίλα

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Αλέξης Σταυράκης. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, το βράδυ της Τρίτης (27.10.2026). Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του διαδρομής, ο Αλέξης Σταυράκης είχε συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις και θεατρικές παραστάσεις, ενώ είχε συνεργαστεί με τον Σπύρο Μπιμπίλα, σε

Τατιάνα Στεφανίδου: Η συγκινητική στιγμή του 95χρονου πατέρα της με τον γιο της – Βίντεο

Μια οικογενειακή στιγμή με τον 95χρονο πατέρα της και τον γιο της, Νικόλα, δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Τατιάνα Στεφανίδου, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Στο βίντεο που αναρτήθηκε από τη συνάντηση της οικογένειας σε εστιατόριο της περιοχής τους, ο πατέρας της δημοσιογράφου φαίνεται να κρατά το

Μπόμπα: «Έμπαινα σπίτι & αντί να αγκαλιάσω την οικογένειά μου έβγαζα το κινητό & είχα 1000 μηνύματα»

Με αφορμή την έναρξη της τρίτης σεζόν του podcast «BeWell», η Χριστίνα Μπόμπα έκανε έναν απολογισμό της διετούς πορείας του και μοιράστηκε όσα κράτησε από τις συζητήσεις με τους καλεσμένους της.  Όπως αποκάλυψε, κάποιες από τις συμβουλές που άκουσε την έκαναν να αναθεωρήσει καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τον χρόνο της.

Ιζαμπέλλα Φούλοπ: Η γνωριμία με τον σύζυγό της, Γιώργο Δερβίση, από τα παιδικά χρόνια μέχρι τον γάμο

Η Ιζαμπέλλα Φούλοπ μίλησε στο περιοδικό ΟΚ! και στον Γιώργο Πράσινο για τη συμμετοχή της στη σειρά «Μπλε Ώρες» του Ανδρέα Γεωργίου, αλλά και για την προσωπική της ζωή. Η ηθοποιός αναφέρθηκε στη σχέση της με τον σύζυγό της, Γιώργο Δερβίση, αργυρό Ολυμπιονίκη του πόλο, με τον οποίο γνωρίζονται από τότε που ήταν παιδιά. Φούλοπ

The Duskbloods: Πάει για το 2027; Μάθε τι πιστεύουν οι fans

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Το The Duskbloods ήταν ένα από τα games που πολλοί περίμεναν να παίζουν αυτό το Halloween. Το Σάββατο έρχεται, και το νέο project της FromSoftware με τη Nintendo δεν έχει ακόμα ούτε ημερομηνία κυκλοφορίας ούτε καν συγκεκριμένο παράθυρο. Επίσημα παραμένει τίτλος του 2026. Στην κοινότητα όμως η