5+1 πράγματα να δεις και να κάνεις στο Εδιμβούργο, την ωραιότερη πόλη της Σκωτίας

Date:

5+1 πράγματα να δεις και να κάνεις στο Εδιμβούργο, την ωραιότερη πόλη της Σκωτίας

Τα μεσαιωνικά κτίρια γοτθικού χαρακτήρα στο Εδιμβούργο συνυπάρχουν αρμονικά και εκείνα του γεωργιανού ρυθμού και αποπνέουν μια αίσθηση μυστηρίου, μεταφέροντας τους επισκέπτες νοερά σε μια άλλη εποχή.

Ο λόγος για την πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Μια μαγευτική πόλη που αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε.

Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού χάρη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη κι έρχεται δεύτερη σε τουρίστες πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Λονδίνο.

Η ονομασία της πόλης προέρχεται από το βρυθονικό Din Eidyn (Φρούριο του Έντιν), ενώ αναφέρεται και σε ένα ποίημα του 600 μ.Χ. με τίτλο Y Gododdin. Μετά την πολιορκία του από τους Άγγλους, μετονομάστηκε σε Εδιμβούργο.

Το Εδιμβούργο συχνά αποκαλείται «Αθήνα του Βορρά» για πολλούς λόγους. Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των δυο πόλεων φανέρωνε ότι είχαν την ίδια τοπογραφία, καθώς η Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου αντιστοιχούσε με την Ακρόπολη στην Αθήνα. Κι οι δυο πόλεις βρίσκονταν σε πεδιάδα, που κατέληγε σε λιμάνι: ο Πειραιάς στην Αθήνα και το Λιθ στο Εδιμβούργο. Επίσης, αφού η πόλη του Εδιμβούργου ήταν κέντρο του Διαφωτισμού, με προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Χιουμ κι ο Άνταμ Σμιθ, πολλοί ήλπιζαν πως θα επηρέαζε πολιτισμικά το Λονδίνο με τον ίδιο τρόπο που η Αθήνα επηρέασε τη Ρώμη.

Το Εδιμβούργο είναι επίσης γνωστό ως Ντούνεντιν, που προέρχεται από τη γαελική ονομασία Dùn Èideann. Η πόλη Ντούνεντιν στη Νέα Ζηλανδία αρχικά ονομαζόταν Νέο Εδιμβούργο ενώ ακόμα είναι γνωστή ως το «Εδιμβούργο του Νότου».

Μεσαιωνική αρχιτεκτονική και Παλαιά Πόλη

Η Παλαιά Πόλη έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης. Μεγάλα τετράγωνα ανάμεσα στους δρόμους αποτελούν λαϊκές αγορές ή περιφράζουν δημόσια κτίρια, όπως τα Δικαστήρια. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Σχολείο Τζορτζ Χέριοτ και πολυάριθμοι υπόγειοι δρόμοι, απομεινάρια παλαιότερων φάσεων οικοδόμησης της πόλης. Αναμφισβήτητα, το πιο εμβληματικό αξιοθέατο της πόλης είναι το περίφημο κάστρο του  Εδιμβούργου. Στο παρελθόν, το κάστρο αποτελούσε την οικεία της βασιλικής οικογένειας, το στρατιωτικό φρούριο, τη φυλακή, καθώς και το κοινοβούλιο. Ένα ακόμη εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το Palace of Holyroodhouse, που αποτελούσε την επίσημη κατοικία της βασίλισσας και το σπίτι της σκωτσέζικης βασιλικής ιστορίας.

Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν τις βασιλικές αίθουσες, όπου διέμεναν οι μονάρχες της Σκωτίας, καθώς και την αίθουσα του Θρόνου, όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τελετές.  Πολύ κοντά στο παλάτι του Holyrood, βρίσκεται το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, το οποίο έχει μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική.

Ο πιο διάσημος και ιστορικός δρόμος της πόλης είναι το Royal Mile  (βασιλικό μίλι) που συνδέει το Κάστρο του Εδιμβούργου με το Παλάτι του Χόλυρουντ σε απόσταση ενός μιλίου. Κατά μήκος του του κεντρικού δρόμου υπάρχουν πληθώρα από αξιοθέατα, γραφικά στενάκια, μαγαζιά, καφετέριες και εστιατόρια.  Πολύ κοντά στο παλάτι του Holyrood υπάρχει το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, το οποίο έχει πρωτοποριακή αρχιτεκτονική.

Διασχίζοντας στη Royal Mile θα συναντήσετε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αιγιδίου. Μια ιστορική εκκλησία που εντυπωσιάζει με τη μοναδική της γοτθική αρχιτεκτονική.

Το εθνικό ποτό της Σκωτίας είναι το ουίσκι. Συνεπώς, με την ξενάγηση σας στο The Scotch Whisky Experience θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για την παραγωγή και την ποικιλία του ουίσκι, αφού στο εν λόγω κτίριο εκτίθεται η μεγαλύτερη συλλογή ουίσκι στον κόσμο, με πάνω από 3.000 μπουκάλια.

Η Νέα Πόλη δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα, ως λύση για τον υπερπληθυσμό της Παλαιάς Πόλης, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα δείγματα Γεωργιανής αρχιτεκτονικής σ’ όλο τον κόσμο. Το 1766 έγινε διαγωνισμός για την κατασκευή της Νέας Πόλης, η οποία δημιουργήθηκε με αυστηρό σχεδιασμό, όπως ταίριαζε και στο ορθολογιστικό πνεύμα που επικρατούσε τότε, στα χρόνια του Διαφωτισμού. Ο κύριος εμπορικός δρόμος είναι η Princes Street, ενώ στην ανατολική και δυτική άκρη υπάρχουν οι πλατείες St. Andrew’s Square και Charlotte Square αντίστοιχα. Στη βόρεια πλευρά της δεύτερης πλατείας βρίσκεται κι η επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Σκωτίας, επονομαζόμενη Bute House. Η Νέα Πόλη ήταν τόσο επιτυχημένη που γρήγορα επεκτάθηκε, χωρίς να διατηρήσει τον αυστηρό σχεδιασμό της.

Το Λιθ είναι το λιμάνι του Εδιμβούργου με παραδοσιακές παμπ και δεκάδες μπιστρό μέσα στο νερό.  Αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από το Εδιμβούργο: το 1920 μάλιστα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, όταν το «φρούριο» του Λιθ ενώθηκε με την κομητεία του Εδιμβούργου. Με τον επανασχεδιασμό του λιμανιού, το Εδιμβούργο έγινε κέντρο πολλών ναυτιλιακών εταιρειών, που προσέφεραν δρομολόγια προς τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου

Το Εδιμβούργο είναι ιδιαίτερα γνωστό για το ομώνυμο φεστιβάλ του, που αποτελείται από μια σειρά γεγονότων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το μακροβιότερο φεστιβάλ είναι το Παγκόσμιο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, που ξεκίνησε το 1947 και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει θεατρικές παραγωγές και μουσικές παραστάσεις υψηλού κύρους, φιλοξενώντας παγκοσμίως γνωστούς συνθέτες, μαέστρους και ορχήστρες. Επίσης, υπάρχει το Φεστιβάλ Παγκόσμιου Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Τζαζ και το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου.

Τη νύχτα της 30ης Απριλίου στο Εδιμβούργο επιβιώνει ακόμη η παραδοσιακή κελτική γιορτή του Μπελτέιν: οι μεγάλες φωτιές που ανάβονται έχουν τις ρίζες τους σε παγανιστικά έθιμα για τον ερχομό της Άνοιξης.

Το Εδιμβούργο έχει μακρά λογοτεχνική παράδοση από την εποχή του Διαφωτισμού στη Σκωτία. Οι συγγραφείς Ουόλτερ Σκοτ και Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, για παράδειγμα, έζησαν και εργάστηκαν στην πόλη αυτή.  Μάλιστα, προς τιμήν του  Sir Walter Scott υπάρχει ένα νεογοτθικό μνημείο που μπορείτε να επισκεφθείτε με εκθέματα και αντικείμενα από τη ζωή και το έργο του, ενώ ανεβαίνοντας στην κορυφή του έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε την πόλη από πανοραμική θέα.

Το Εδιμβούργο έχει μεγάλο αριθμό νυχτερινών κέντρων, παλιών παμπ και εστιατορίων. Οι περιοχές του Εδιμβούργου που παραδοσιακά είχαν πιο έντονη νυχτερινή ζωή είναι η Λόθιαν Ρόουντ, η Γκράσμαρκετ και η συνέχειά της, η Κάνονγκειτ, στην παλιά πόλη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ανερχόμενες περιοχές γνωστές για τη νυχτερινή τους ζωντάνια είναι η Τζόρτζ Στριτ στη νέα πόλη καθώς επίσης και η περιοχή δίπλα στη θάλασσα στο Λιθ.

Στην πόλη οργανώνονται επίσης συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, τόσο κατά τη διάρκεια του Φρίντζ Φεστιβάλ, που διεξάγεται παράλληλα με το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο.

Δοκιμάστε την αυθεντική σκωτσέζικη κουζίνα

Το εθνικό πιάτο της Σκωτίας που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Χάγκις. Είναι κιμάς από καρδιά, συκώτι και πνεύμονες προβάτου, ανακατεμένος με αλεύρι βρώμης και καρυκευμένος με κρεμμύδια και μπόλικο πιπέρι, ο οποίος σιγοβράζει μέσα σε στομάχι προβάτου για περίπου τρεις ώρες. Συνιστάται με γεύση πικάντικη με πιπέρι και πλιγούρι βρώμης όπως γίνονται τα λουκάνικα.

Συνήθως σερβίρεται τη νύχτα των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και από πολλούς θεωρείται σαν το εθνικό παραδοσιακό φαγητό των Σκωτσέζων. Σερβίρεται ζεστό, βγαλμένο από τη «θήκη» του και συνοδεύεται από καρότα και πατάτες πουρέ.

To άρθρο 5+1 πράγματα να δεις και να κάνεις στο Εδιμβούργο, την ωραιότερη πόλη της Σκωτίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Στέφανος Πιτσίνιαγκας εξομολογείται: “Πλήρωσα το τίμημα της επιτυχίας, ξαφνικά έμεινα στα αζήτητα”

"Πέρασα μια μίνι κατάθλιψη. Κλείστηκα στον εαυτό μου και φοβόμουν να κυκλοφορήσω", παραδέχεται ο Στέφανος Πιτσίνιαγκας.

Σωκράτης Ελ Γκαμαλί: “Είδα στο τηλέφωνο πως με έκλεβαν και πήγα σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στο σπίτι μου”

Σωκράτης Ελ Γκαμαλί: «Είδα στο τηλέφωνο πως με έκλεβαν και πήγα σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στο σπίτι μου» Τετάρτη, 12.6.2024, 13:58 Zappit@ZAPPIT_ "Πήδηξε από το μπαλκόνι, διέφυγε και μου πήρε όλα μου τα ρολόγια και κάποια χρήματα" περιγράφει ο Σωκράτης Ελ Γκαμαλί. Ο Σωκράτης Ελ Γκαμαλί παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα και τη δημοσιογράφο

Εύκολη τυροκαυτερή με λιαστές ντομάτες

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 500γρ φέτα 200γρ στραγγιστό γιαούρτι 100γρ λιαστές ντομάτες (σε λάδι) 1 κουταλιά σούπας ξύδι 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά) Εκτέλεση Χτυπάμε μαζί σε μπλέντερ τη φέτα, το γιαούρτι και τις λιαστές ντομάτες, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το ξύδι και την πάπρικα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αν θέλουμε

Σπαγγέτι ολικής με ψαρονέφρι

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 250 γρ. σπαγγέτι ολικής αλέσεως 1 κουταλάκι λάδι σουσαμιού ή ελαιόλαδο 350 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε μικρές λωρίδες. 1 κουταλάκι κινέζικο μείγμα μπαχαρικών (Chinese 5 spice powder) 1 κουταλιά κορν φλαόυρ 1 κουταλιά σόγια σος 1 κουταλιά ξηρό σέρι ή λευκό κρασί 1 κουταλάκι καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη 3 κουταλιές ελαιόλαδο

Survivor: Την πέταξαν στον τάκο γιατί οι δυο τους θέλουν να είναι παρέα

Ανησυχία προκάλεσε χθες ο ξαφνικός τραυματισμός της Κατερίνας Δαλάκα στο Survivor. Οι συμπαίκτες της αναρωτιούνταν αν θα καταφέρει

Σοφία Μουτίδου: “Το Booth θα γίνει στο Open τέλη Αυγούστου με την ίδια σύνθεση”

Τετάρτη, 12.6.2024, 15:50 Zappit@ZAPPIT_ "Έχουμε εντολή όντως ότι θα γίνει. Θα είμαστε όλοι. Μας το έχουν πει κανονικότατα". «Το Booth θα γίνει όντως;», ρώτησε η Φαίη Σκορδά την καλεσμένη της. Η απάντηση που έδωσε η Σοφία Μουτίδου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ήταν πολύ συγκεκριμένη. «Κοίταξε, εμείς έχουμε όντως εντολή. Έχουμε εντολή όντως ότι θα γίνει

Τζένη Καζάκου: Θα μου ανοίξουν και πέντε πόρτες παραπάνω αλλά το θέμα είναι εγώ τι θα κάνω

«Δεν μπορώ με την αγένεια, έχω αλλεργία», είπε, μεταξύ άλλων, η Τζένη Καζάκου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωίαν σε είδον» με τον Φώτη Σεργουλόπουλο. Καλεσμένη της ΕΡΤ και του «Πρωίαν σε είδον», η Τζένη Καζάκου μίλησε στον Φώτη Σεργουλόπουλο για την οικογένειά της, αλλά και το εάν την επηρεάζουν τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να

Survivor 2024: Κλείδωσαν οι τρεις μονομάχοι, αλλάζουν οι ασυλίες – Δείτε βίντεο

Οι Κόκκινοι μείωσαν σε 2-1 τις ασυλίες κατακτώντας την 3η την 23η εβδομάδα του Survivor 2024 και οι Μπλε έριξαν στην αρένα ξανά τη Δώρα Νικολή, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους Γιώργο Γκιουλέκα και Χριστόφορο Ταξίδη για την παραμονή της στο ριάλιτι επιβίωσης του ΣΚΑΙ. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Λιανός από την

Survivor – Δαλάκα για την ανησυχία της Δώρας για τον τραυματισμό της: Το θεωρώ λίγο υπερβολικό όλο αυτό

Καταλαβαίνω ότι είναι μαμά και νοιάζεται για όλους μας, αλλά θεωρώ ότι κάποιες φορές έχει παραπάνω άγχος από ό,τι πρέπει, πρόσθεσε

The 2Night Show: Μαργαρίτα Αλεξιάδη και Ανέστης Μαντάς ανοίγουν τα χαρτιά τους στον Γρηγόρη Αρναούτογλου

«The 2Night Show»: Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 24:00 στον ΑΝΤ1.

Ψυχοκόρες: Ο Τάσος αποκαλύπτει στην Νέλλα τη συμφωνία του με τον Κοσμά

Ψυχοκόρες: Ο Τάσος αποκαλύπτει στην Νέλλα τη συμφωνία του με τον Κοσμά Τετάρτη, 12.6.2024, 16:11 Zappit@ZAPPIT_ Ψυχοκόρες, απόψε στις 21:00 στον ΑΝΤ1. Ψυχοκόρες, Τετάρτη 12/6 (21:00, ΑΝΤ1) – Η Δεσποινιώ αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Βικτωρία γιατί δεν θέλει να δουλέψει ως ένα από τα κορίτσια της Μαρί. Η Αρχοντούλα δεν νιώθει καλά. Η Βασιλική αρνείται να

Γιάννης Μπρατάκος – Έλενα Ράπτη: Η πρώτη φωτογραφία από τον γάμο τους και η αποκάλυψη για την περιπέτεια υγείας

Ο Γιάννης Μπρατάκος δημοσίευσε για πρώτη φορά μία φωτογραφία από τον πολιτικό γάμο του με την Έλενα Ράπτη. Το μυστήριο τελέστηκε, ως γνωστόν, τα περασμένα Χριστούγεννα στο δημαρχείο Αθηνών με κουμπάρο τον Κώστα Μπακογιάννη. Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Μπρατάκος θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τη γυναίκα της ζωής του, Έλενα Ράπτη. Η υφυπουργός