Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με όσες δεν έτρωγαν καθόλου.
Το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά για το πρωινό και είναι γνωστό για τα οφέλη που έχει για την υγεία. Μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι αυτή η δημοφιλής τροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, ειδικά για τις γυναίκες.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του διαβήτη σε ενήλικες. Αυτή η μελέτη εξέτασε ένα δείγμα περισσότερων από 28.000 ενηλίκων διαφόρων ηλικιών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με όσες δεν έτρωγαν καθόλου.
Οι γυναίκες που έτρωγαν αβοκάντο (30-38 γραμμάρια/ημέρα) είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες διαβήτη, λαμβάνοντας υπόψη και διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, το σωματικό βάρος, η σωματική δραστηριότητα και άλλα.
Ωστόσο, ενώ η μελέτη αποκάλυψε χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη για τις γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση στους άνδρες.
Δείτε επίσης: Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται γενετικά με τρεις μορφές καρκίνου
Αβοκάντο και Διαβήτης: Ποια είναι η σύνδεση;
Πρώτον, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στον κορεσμό.
Καθώς οι φυτικές ίνες διασχίζουν το πεπτικό σύστημα, επιβραδύνουν την πέψη, κάτι που κάνει δύο πράγματα: μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επίσης αποτρέπει την ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Και τα δύο είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη.
Δεύτερον, το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, κάτι που επίσης μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
Ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται στενά επειδή οι παράγοντες κινδύνου είναι παρόμοιοι. Το αβοκάντο είναι μια υγιεινή τροφή για την καρδιά και τα ακόρεστα λίπη και οι φυτικές ίνες που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
«Ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό για τον κίνδυνο διαβήτη, το σάκχαρο στο αίμα και τη μεταβολική λειτουργία», εξηγεί η διατροφολόγος Wendy Bazilian.
«Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα φρούτα, το αβοκάντο δεν περιέχει φυσικά σάκχαρα και δεν επηρεάζει τη γλυκαιμική απόκριση», πρόσθεσε.
Δείτε επίσης: Διαβήτης τύπου 2: Οι σύγχρονες προσεγγίσεις στην αντιμετώπισή του
Γιατί είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα σε άνδρες και γυναίκες;
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαφορά στα ευρήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να αποδοθεί στους διαφορετικούς παράγοντες του τρόπου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών. Συγκεκριμένα, περισσότεροι άνδρες στη μελέτη έτειναν να είναι καπνιστές (38%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (12%) και το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Επιπλέον, είναι πιθανό οι ορμονικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών να συμβάλλουν σε παραλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το αβοκάντο επηρεάζει τη μεταβολική υγεία.
-: healthline.com / Φωτογραφία iStock