Τα πόδια που μυρίζουν είναι μία φυσιολογική κατάσταση, ειδικά στα άτομα που ιδρώνουν πολύ λόγω άσκησης, ζέστης ή παπουτσιών που δεν αναπνέουν. Η εντατική φροντίδα των ποδιών μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται κανείς για να καταπνίξει τη μυρωδιά. Είναι, όμως, ένα θέμα που δύσκολα συζητάμε.
«Το βλέπω συνέχεια», λέει ο Δρ. Nicholas Butler, ποδίατρος στο Beachwood του Οχάιο. «Οι άνθρωποι ντρέπονται ακόμη και να έρθουν να με δουν γι’ αυτό», εξηγεί.
Αν κάποιος έχει βρωμιδρωσία (αυτός είναι ο τεχνικός όρος για τη μυρωδιά των ποδιών και του σώματος γενικότερα), τότε το πιθανότερο είναι να ευθύνονται ο ιδρώτας και τα βακτήρια.
Οι ιδρωτοποιοί αδένες βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και έχουμε περισσότερους από αυτούς σε σημεία όπως οι μασχάλες, οι παλάμες και τα πέλματα των ποδιών. Αλλά ο ιδρώτας από μόνος του δεν έχει οσμή, σημειώνει ο Butler. Τα βακτήρια τρέφονται από τον ιδρώτα, παράγοντας οξέα που μπορούν να κάνουν τα πόδια να μυρίζουν σαν τυρί, θείο ή ξίδι.
Γιατί κάποια πόδια μυρίζουν περισσότερο και άλλα λιγότερο;
Αν τα πόδια κάποιου είναι πάντα υγρά, ακόμα και σε αδράνεια, ή αν αφήνουν σημάδια στο πάτωμα όταν περπατούν ξυπόλητοι, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα, λέει ο γιατρός. Για παράδειγμα, μπορεί να ευθύνεται η πελματιαία υπεριδρωσία, μια κατάσταση όπου οι υπερκινητικοί ιδρωτοποιοί αδένες προκαλούν υπερβολική εφίδρωση στα πόδια.
«Όσο περισσότερο ιδρώνεις, τόσο πιο υγρά είναι», λέει η Δρ Alicia Canzanese, ποδίατρος στο Glenside της Πενσιλβάνια, και τα υγρά πόδια προκαλούν περισσότερα πράγματα από τη συσσώρευση βακτηρίων.
Τα υγρά πόδια δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για μυκητιάσεις. Ορισμένες μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούν οσμές, αλλά πολλοί άνθρωποι που τις έχουν μπορεί να έχουν και μύκητες και βακτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία της μυκητιασικής λοίμωξης από μόνη της μπορεί να μην σκοτώσει τη μυρωδιά, λέει η Δρ Lori S. Weisenfeld, ποδίατρος στη Νέα Υόρκη.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ορμονικές αλλαγές, όπως οι έφηβοι και οι έγκυες, μπορεί επίσης να ιδρώνουν περισσότερο στα πόδια, λέει ο Δρ Κώστας Π. Αντωνόπουλος, ποδίατρος στο Sioux City της Άιοβα.
Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά
Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα μόλυνσης -όπως κνησμός, ερυθρότητα, ξηρότητα ή σκασμένο δέρμα- κάποιες μικρές προσαρμογές μπορούν, λογικά, να βοηθήσουν, λέει ο Δρ Butler.
Διατηρήστε τα πόδια και τα νύχια σας καθαρά
Πολλοί άνθρωποι, ειδικά παιδιά και έφηβοι, δεν αφιερώνουν χρόνο για να καθαρίσουν τα πόδια τους.
Ο Δρ Αντωνόπουλος συνιστά να τρίβετε τα πόδια σας καθημερινά, ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας. Χρησιμοποιήστε σαπούνι χωρίς άρωμα, γιατί τα αρωματικά σαπούνια μπορεί μεν να καλύπτουν την οσμή, αλλά είναι πιο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα.
Η βρομιά, τα βακτήρια και τα κατάλοιπα που παγιδεύονται κάτω από τα νύχια των ποδιών σας μπορεί να κάνουν τα πόδια σας να μυρίζουν, λέει η Canzanese, οπότε να τα κόβετε τακτικά. Και να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας πριν φορέσετε κάλτσες.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιιδρωτικό ή αποσμητικό
Η ίδια προτείνει να περνάτε με αντιιδρωτικό-αποσμητικό στικ τα πέλματα των ποδιών. Χρησιμοποιήστε κάποιο χωρίς μυρωδιά και χρώμα, για να μειώσετε τον κίνδυνο ερεθισμού. Απλά φροντίστε να το κρατάτε αποκλειστικά για τα πόδια.
Αλλάξτε κάλτσες και παπούτσια
Το να φοράτε κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες «είναι μια εγγυημένη συνταγή για πόδια που μυρίζουν πολύ», προσθέτει. Αλλάζοντας κάλτσες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάλτσες από βαμβάκι ή μαλλί, μπορείτε να απορροφάτε την υγρασία.
Το να φοράτε διαφορετικά παπούτσια μέρα παρά μέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ.
«Όταν φοράς πάντα το ίδιο ζευγάρι παπούτσια, δεν προλαβαίνει να στεγνώσει», λέει η Δρ Jessica Milliman, ποδίατρος στην Ashtabula του Οχάιο. Αλλά αλλάζοντας ζευγάρια και επιλέγοντας παπούτσια με ύφανση ή ανοιχτά παπούτσια που προάγουν την κυκλοφορία του αέρα, μπορείτε να κρατήσετε τα πόδια σας πιο στεγνά.
Απολυμαίνετε τα παπούτσια σας
Η ίδια συνιστά επίσης να πλένετε τα παπούτσια, να τα ψεκάζετε με ένα απολυμαντικό όπως το Lysol και να τα αφήνετε να στεγνώσουν, έτσι ώστε τα βακτήρια να μην έχουν ευκαιρίες να συσσωρευτούν. Αντί της πλύσης στο πλυντήριο, ο Δρ Αντωνόπουλος προτείνει να αλλάζετε πάτους κάθε λίγους μήνες.
Πότε είναι η ώρα να επισκεφτείτε γιατρό;
Εάν κάποιος εξακολουθεί να έχει δυσοσμία στα πόδια μετά από μερικές εβδομάδες σχολαστικής φροντίδας, τότε πρέπει να δει γιατρό.
Ορατές δερματικές αλλαγές – όπως εξανθήματα, μικρές εσοχές ή επίμονο ξεφλούδισμα ή κνησμός – είναι και αυτά σημάδια που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό. Η στικτή κερατόλυση, για παράδειγμα, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί μικρές εσοχές στο δέρμα και αντιμετωπίζεται με τοπικά αντιβιοτικά.
Εάν φταίει η πελματιαία υπεριδρωσία, ένας ποδίατρος μπορεί να συστήσει επιλογές όπως συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά ειδικά για τα πόδια. Μπορεί επίσης να προτείνει ενέσεις botox ή ιοντοφόρηση (χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στο δέρμα των ποδιών σας).
Είτε είναι υπερβολικός ιδρώτας που συνοδεύεται από βακτήρια ή και μύκητες είτε κάτι περισσότερο, ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει. Εν τω μεταξύ, τα καθαρά, στεγνά πόδια είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός: «Όλοι έχουμε μια ζώνη όπου ευδοκιμούμε καλύτερα», λέει η Δε Weisenfeld: «Το ίδιο συμβαίνει και με τα βακτήρια».
Φωτογραφία: iStock