Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε στα κάρβουνα

Date:

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε στα κάρβουνα

Αύριο, Κυριακή του Πάσχα, το έθιμο επιβάλλει το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, είτε αρνί, είτε κατσίκι, ενώ την τιμητική τους έχουν κι άλλα εδέσματα για το πασχαλινό τραπέζι, όπως κοκορέτσι, παϊδάκια, μπριζολάκια και λουκάνικα.

Το νόστιμο κρέας, όμως, απαιτεί σωστό ψήσιμο. Γι’ αυτό το λόγο, σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απολαύσετε ζουμερά κρέατα, γιορτάζοντας το Πάσχα με την οικογένεια σας.

Καθαρίστε την σχάρα: Aφήστε την σχάρα να «καεί» στη φωτιά, προτού τοποθετήσετε τα κρέατα. Στην συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα βουρτσάκι για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε υπολείμματα. Ακολούθως, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε καλά τη σχάρα με την εσωτερική του πλευρά. Καλό είναι, επίσης, να έχουμε αλείψει τη σχάρα με ελαιόλαδο και να έχει «κάψει» καλά για 5 λεπτά πριν τοποθετήσουμε το κρέας.

Τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο: Eπίσης, πρέπει να προμηθευτείτε όλα τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο, όπως γάντια, σπάτουλες και τσιμπήδες τόσο για τα κάρβουνα όσο και για τα ψητά. Χρησιμοποιήστε σχάρες με μεγάλες και αποσπώμενες μπάρες, καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να μην κολλήσουν τα τρόφιμα στην σχάρα και να αποφευχθεί η δημιουργία καπνού.

Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας κάρβουνο: Προτιμήστε φυσικό κάρβουνο, και αποφύγετε τα κατεργασμένα κάρβουνα και τα προϊόντα με χημικά πρόσθετα.

Προθερμαίνετε το κάρβουνο: Πριν τοποθετήσετε τα τρόφιμα στη σχάρα, αφήστε το κάρβουνο να θερμανθεί για 20-30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και σταθερό κλίμα μαγειρέματος. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν βλέπουμε πως στην επιφάνεια τους εμφανίζεται γκρι στάχτη.

Ελέγχουμε τη θερμοκρασία: Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να ρυθμίζουμε ανάλογα τη θερμοκρασία του κάρβουνου ή των άλλων πηγών θερμότητας. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε στις κατάλληλες θερμοκρασίες, ώστε να αποφεύγετε την υπερθέρμανση και την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατάμε προσεκτικά την παλάμη μας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση λίγων εκατοστών. Εάν το χέρι μας αρχίσει να θερμαίνεται μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, τότε, η θερμοκρασία είναι υψηλή, σε 3-4’’ κανονική, σε 5-6’’ μέτρια, σε 7-8’’ χαμηλή. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος, σκορπίστε τα κάρβουνα.

Περιορίστε τη χρήση λίπους: Το περιττό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε «διαρροή» λίπους στις φλόγες και στη δημιουργία καπνού. Καθαρίστε το υπερβολικό λίπος και όταν γυρίζετε το κρέας, μετακινήστε το σε διαφορετική θέση στη σχάρα.

Αποφύγετε την επαφή του φαγητού με τις φλόγες: Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή του φαγητού με τις φλόγες και τον καπνό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών. Μπορείτε να τοποθετήσετε το φαγητό στο κέντρο της σχάρας και να το γυρίζετε συχνά, ώστε να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και να αποφύγετε τις φλόγες. Για να πετύχουμε ένα πιο ομοιόμορφο μαγείρεμα πρέπει να τοποθετούμε τα κρέατα στην σχάρα, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους.

Μειώστε το χρόνο ψησίματος: Όσο μειώνουμε το χρόνο ψησίματος, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινογόνων ουσιών. Είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα μέχρι να «τρυπάνε» εύκολα με ένα μαχαίρι και όχι μέχρι να «καούν».

Μαγειρεύετε σε καλά αεριζόμενο χώρο: Είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε σε καλά αεριζόμενο χώρο, έτσι ώστε ο καπνός και άλλες εκπομπές από το ψήσιμο να απομακρύνονται από εμάς.

Ασφάλεια και κανόνες προστασίας : Κρατήστε την ψησταριά σας μακριά από ότι είναι εύφλεκτο (όπως ξύλινοι φράχτες, χόρτα, υφάσματα κ.α).

Αφήστε το κρέας σας να «ξεκουραστεί»: Τοποθετήστε το κρέας σε μια πιατέλα και αφήστε το να «ξεκουραστεί» για δέκα λεπτά μετά το ψήσιμο, ώστε να είναι πιο ζουμερό, διατηρώντας τους χυμούς του.

To άρθρο Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε στα κάρβουνα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπρουκ Σιλντς: Μιλάει για τη δημόσια λεκτική επίθεση που είχε δεχτεί πριν χρόνια από τον Τομ Κρουζ – Τελικά ζήτησε συγγνώμη, είπε

Tην είχε χαρακτηρίσει «ανεύθυνη» επειδή λάμβανε αγωγή για την επιλόχειο κατάθλιψη και είχε δηλώσει πως «δεν φάνηκε να θεράπευσε κάτι»

«Chikara» και «Venyx Noir»: Οι νέες κολεξιόν κοσμημάτων από την Ευγενία Νιάρχου

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, για να υποδεχτεί τη νέα χρόνια, η Ευγενία Νιάρχου λανσάρει καινούργιες σειρές κοσμημάτων, επηρεασμένες από την Ιαπωνία. Οι φετινές σειρές, που τιτλοφορούνται «Chikara» και «Venyx Noir», κυκλοφορούν από τη «Venyx world», το brand της Ευγενίας Νιάρχου, και είναι επηρεασμένες από την ιαπωνική κουλτούρα των 90ies καθώς και από τα ιαπωνικά

«Ανασύρονται σπουδαίες αναμνήσεις»: Ενθουσιασμένοι Ρουβάς και Παπαρίζου για την παρουσίαση του Εθνικού Τελικού της Eurovision

Η Έλενα Παπαρίζου και ο Σάκης Ρουβάς, δύο από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες που θριάμβευσαν στη Eurovision, θα παρουσιάσουν τον Εθνικό Τελικό 2025, που θα διεξαχθεί στο Christmas Theater την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, από τον οποίο θα προκύψουν το τραγούδι και ο καλλιτέχνης/ιδα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον κορυφαίο μουσικό διαγωνισμό. Η Έλενα

Η Κέιτ Μίντλετον δηλώνει πως ο καρκίνος της είναι σε ύφεση

Η Κέιτ Μίντλετον, που είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι ολοκλήρωσε τη χημειοθεραπεία της, δήλωσε σήμερα πως «νιώθει ανακούφιση, καθώς αυτήν τη στιγμή, ο καρκίνος της βρίσκεται σε ύφεση». «Όπως γνωρίζουν όλοι εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί κανείς σε μια νέα κανονικότητα. Ανυπομονώ για τη χρονιά που έρχεται», έγραψε

Κώστας Αποστολάκης: «Είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού – Πηγαίνω 3 φορές την εβδομάδα στην εκκλησία»

Για τον βαθμό που η πολιτική ορθότητα έχει επηρεάσει την τέχνη αλλά και για τη σχέση του με τη θρησκεία μίλησε ο Κώστας Αποστολάκης. «Το political correct και βέβαια έχει επηρεάσει την κωμωδία. Έχει καταστραφεί η κωμωδία τελείως. Η κωμωδία σήμερα είναι είδος προς εξαφάνιση. Δεν του φτάνει τόσο κλάμα του κόσμου κάθε μέρα στη

Κώστας Αποστολάκης: «Θέλω να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό»

«Ο θείος έρωτας δε θα σε προδώσει ποτέ», είπε ο Κώστας Αποστολάκης. Για το πως έχει επηρεαστεί η κωμωδία από την πολιτική ορθότητα αλλά και για την αγάπη του στον Θεό, μίλησε από καρδιάς, ο Κώστας Αποστολάκης στην εκπομπή Super Κατερίνα, το πρωί της Τρίτης (14.01.2025). Ο γνωστός ηθοποιός ξεκαθάρισε πως η κωμωδία είναι πλέον

Στέλλα Γκρέκα: Σε κοιμητήριο μοναστηριού της Βοιωτίας η τελευταία της κατοικία – Σε στενό κύκλο με δέκα άτομα η κηδεία

Σε κοιμητήριο μοναστηριού της περιοχής του Κάστρου – Βοιωτίας, αναπαύεται πλέον η Στέλλα Γκρέκα, η ακριβοθώρητη τραγουδίστρια και ηθοποιός, που στο πικ της καριέρας της τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε στην Αμερική. Νωρίτερα στην Ιερά Μονή πραγματοποιήθηκε και η Εξόδιος Ακολουθία στην οποία παρέστησαν δέκα μόλις άτομα, ανάμεσα τους, ο αγαπημένος της γιος μαζί με

Kneecap: Aπέσπασε 17 υποψηφιότητες για τα βραβεία Ιρλανδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

Το βιογραφικό φιλμ είναι επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού

Κάποιες μέρες, ένα πιάτο φαγητό μπορεί να κάνει τη διαφορά

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, για κάποιες μέρες μετά την εκάστοτε θεραπεία, οι ασθενείς με καρκίνο μαστού αντιμετωπίζουν αυξημένη δυσκολία αυτό-εξυπηρέτησης. Η ασθενής χρειάζεται να διαχειριστεί τις παρενέργειες των θεραπειών, που πολύ συχνά συμπεριλαμβάνουν το αίσθημα της αδυναμίας, της ατονίας και της κόπωσης. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν σταματούν. Η καθημερινή

Η φιλία χρόνων της Ελένης Κυπραίου και της Στέλλας Γκρέκα – «Δεν ήθελε να δει κανέναν στα τελευταία της, είχε μεγάλη αξιοπρέπεια»

Η Ελένη Κυπραίου, η γυναίκα και δημοσιογράφος που είπε «καλησπέρα» για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, μιλά στο Newsbeast και αποκαλύπτει την απαρχή της γνωριμίας της με την τραγουδίστρια, Στέλλα Γκρέκα, που πέθανε στις αρχές του μήνα. Μιας γνωριμίας που κατέληξε σε φιλία χρόνων, με πυλώνα της τον αλληλοσεβασμό. Μιας γνωριμίας που ξεκίνησε κάτω από