Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Date:

Η βαφή των αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν όμως τα πασχαλινά αυγά στο σπίτι χρειάζεται ώρα και υπομονή. Παρόλα αυτά είναι μια ωραία δραστηριότητα, ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, με τα οποία μπορεί να υπάρξει διασκεδαστικός και ποιοτικός χρόνος! Μια ακόμα καλύτερη ιδέα για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι αντί να χρησιμοποιηθούν οι κλασικές χημικές βαφές, να γίνει με φυσικό τρόπο, από υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Πως όμως μπορεί να γίνει η βαφή των αυγών με φυσικό τρόπο; Υπάρχουν διάφορες επιλογές τροφίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με το επιθυμητό χρώμα.

Αυτές οι επιλογές είναι:

  • Για κόκκινα/ ροζ αυγά:

Παντζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς

  • Για πορτοκαλί/ κοραλί αυγά:

Φλούδες λευκών κρεμμυδιών

  • Για ανοιχτό μπλε/ θαλασσί αυγά:

Φύλλα από κόκκινο λάχανο

  • Για σκούρα μπλε αυγά:

Βατόμουρα

  • Για κίτρινα αυγά:

Κουρκουμάς

Για πράσινα αυγά: Μαϊντανός ή φύλλα από σπανάκι

Βαφή για κόκκινα αυγά

Παντζάρια

Θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια παντζάρια

5 κουταλιές ξύδι λευκό

1 κουταλιά αλάτι

Ξεφλουδίστε τα παντζάρια, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το ξύδι, το αλάτι να βράσουν. Όταν ο ζωμός κρυώσει εντελώς, τοποθετείστε σε μια κατσαρόλα τα αυγά και ρίξτε μέσα τον κόκκινο ζωμό. Βράστε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμείτε. Για πιο έντονο χρώμα, μπορείτε να τα αφήσετε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο. Βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

Βαφή για πορτοκαλί αυγά

Φύλλα από λευκά κρεμμύδια.

Βάλτε 4 φλιτζάνια φύλλα από κρεμμύδια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα. Τοποθετείστε τα αυγά, σκεπάστε με νερό και προσθέστε 5 κουταλιές ξύδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράστε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμείτε. Για πιο έντονο χρώμα, μπορείτε να τα αφήσετε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο. Βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

Βαφή για μπλε αυγά

Κόκκινο λάχανο

Σε μια κατσαρόλα βάλτε 3 φλιτζάνια κόκκινο λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Τοποθετείστε τα αυγά, σκεπάστε με νερό και προσθέστε 5 κουταλιές ξύδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράστε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμείτε. Για πιο έντονο χρώμα, μπορείτε να τα αφήσετε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο. Βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

Βατόμουρα

Σε μια κατσαρόλα βάλτε 4 φλιτζάνια βατόμουρα. Τοποθετείστε τα αυγά, σκεπάστε με νερό και προσθέστε 5 κουταλιές ξύδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράστε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμείτε. Για πιο έντονο χρώμα, μπορείτε να τα αφήσετε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο. Βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

4 φλυτζάνια μύρτιλα!

Βαφή για κίτρινα αυγά

Κουρκουμάς

Σε μια κατσαρόλα με νερό, ρίξτε 3-4 κουταλιές κουρκουμά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε 5 κουταλιές ξύδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράστε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμείτε. Για πιο έντονο χρώμα, μπορείτε να τα αφήσετε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο. Βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

Βαφή για πράσινα αυγά

Σπανάκι

Σε μια κατσαρόλα βάλτε αρκετά φύλλα από σπανάκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Προσθέστε 5 κουταλιές ξύδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράστε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμείτε. Για πιο έντονο χρώμα, μπορείτε να τα αφήσετε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο. Βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

Σχέδια με φύλλα από λουλούδια

Πάρτε διάφορα φύλλα από φυτά και βρέξτε τα ελαφρώς για να μπορούν να κολλήσουν εύκολα πάνω στο αυγό. Τυλίξτε το αυγό προσεκτικά με ένα κομμάτι τούλι ή καλσόν, σφίξτε το πολύ καλά και δέστε το με μια κλωστή. Βράστε τα αυγά με όποιο τρόπο θέλετε ανάλογα το χρώμα που επιθυμείτε Αφήστε τα να στεγνώσουν καλά πριν αφαιρέσετε το τούλι.

Σχέδια με χαρτοπετσέτα

Προμηθευτείτε χαρτοπετσέτες με σχέδια της επιλογής σας και κόψτε με ένα ψαλίδι τα σχέδια που θέλετε. Χτυπήστε το ασπράδι από ένα αυγό και αλείψτε τη χαρτοπετσέτα πάνω στο βρασμένο αυγό για να κολλήσει. Αφήστε το να στεγνώσει πολύ καλά πριν το γυαλίσετε με ελαιόλαδο.

Tips για την βαφή των αυγών με φυσικό τρόπο

Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε, καλό θα ήταν να είναι λευκά. Έτσι θα χρωματιστούν ακόμα καλύτερα και το χρώμα τους θα είναι πιο έντονο σε σχέση με τα καφέ αυγά. Τα λευκά αυγά δεν έχουν μικρότερη θρεπτική αξία σε σχέση με τα καφέ!

Επίσης τα αυγά θα χρωματιστούν καλύτερα, αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε τα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν εκτός ψυγείου.

Πριν τα βάψετε, φροντίστε να τα έχετε καθαρίσει πολύ καλά με νερό και σαπούνι, ή ένα πανάκι και λίγο ξύδι.

Χρησιμοποιήστε γάντια για να μη λερωθείτε κατά τη διαδικασία.

Από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Αναστασία Μαμάτσιου

- Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο - Diatrofi.gr.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

«Σπάστε Τα»: Καλτ αισθητική, λαϊκό vibe και απόλυτη ελευθερία στο νέο video clip της Αναστασίας

Η Αναστασία κυκλοφορεί το νέο της τραγούδι με τίτλο «Σπάστε Τα», ένα ανεβαστικό, σύγχρονο λαϊκό  anthem που έρχεται ήδη με τεράστια δυναμική από τα social media, όπου το teaser του τραγουδιού έγινε viral πριν από την επίσημη κυκλοφορία του. Το «Σπάστε Τα» συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερο video clip σε σκηνοθεσία του Bodega, με εικόνες που αποτυπώνουν τη χαρά, την ελευθερία και την αυθεντική πλευρά της διασκέδασης.

Θεοφανία Παπαθωμά: «Τους έδιωξα όλους από το σπίτι, ήθελα να γεννήσω μόνη μου»

Η γνωστή ηθοποιός, που φέτος απέχει από την τηλεόραση, μίλησε μεταξύ άλλων για την ξεχωριστή της εμπειρία να γεννήσει στο σπίτι μόνη της. «Γέννησα το τρίτο μου παιδί στο σπίτι. Δυστυχώς μόνο το τρίτο και όχι τα άλλα δύο. Έπρεπε να με είχε φωτίσει ο Θεός να γεννήσω από την αρχή όλα τα παιδιά στο

Γιώργος Λιάγκας για όσα είπε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στο συνέδριο του Newsbeast: «Στεναχωριέμαι πολύ – Δεν τα ήξερα αυτά»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η ψυχολογική πίεση, η αδυναμία διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου και η ριζική αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης που έκανε ο Γιώργος Λιάγκας με αφορμή την εξομολόγηση-σοκ που πραγματοποίησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, στο συνέδριο του Newsbeast. Με αφορμή την παραδοχή του δεύτερου ότι

Η νικήτρια του «My Style Rocks», Σοφία Χριστοδούλου, για τo body shaming που δέχτηκε: Είχαμε παρόμοιο σωματότυπο

Ένα απίστευτο περιστατικό βίωσε η νικήτρια του τελευταίου κύκλου του τηλεπαιχνιδιού μόδας του ΣΚΑΪ, «My Style Rocks», Σοφία Χριστοπούλου, όταν έπεσε θύμα body shaming από μία άγνωστη γυναίκα.  Η ίδια κατήγγειλε το γεγονός μέσω των social media, δημοσιεύοντας ένα σχετικό βίντεο από το περιστατικό. Την Παρασκευή (29.05.2026) η Σοφία Χριστοδούλου του «My Style Rocks» περιέγραψε

Πότε το ποδήλατο ωφελεί και πότε επιβαρύνει τα γόνατα – Τι προειδοποιούν οι ειδικοί

Αν και θεωρείται μία από τις πιο φιλικές μορφές άσκησης για τις αρθρώσεις, τα λάθη στη στάση, τον εξοπλισμό και την προπόνηση μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς και χρόνιο πόνο Το ποδήλατο κερδίζει συνεχώς έδαφος, τόσο ως μέσο μετακίνησης όσο και ως μορφή άσκησης. Θεωρείται δραστηριότητα χαμηλής καταπόνησης, καθώς το βάρος του σώματος δεν φορτίζει

Αναστασία: Καλτ αισθητική και λαϊκό vibe στο νέο video clip της για το τραγούδι «Σπάστε τα»

Η Αναστασία κυκλοφορεί το νέο της τραγούδι με τίτλο «Σπάστε τα», ένα ανεβαστικό, σύγχρονο λαϊκό κομμάτι που έρχεται έχει τεράστια δυναμική στα social media. Μάλιστα, όπου το teaser του έγινε viral πριν από την επίσημη κυκλοφορία του. Το κομμάτι «Σπάστε τα» της Αναστασίας συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερο video clip σε σκηνοθεσία του Bodega, με εικόνες

Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου φοβόταν τον Σημίτη και εμπιστευόταν τον Γεννηματά – Τον τσάκισε η διαδοχή»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Buongiorno» βρέθηκε σήμερα η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, η οποία μίλησε για όλα στη Φαίη Σκορδά και τους συνεργάτες της. «Εμένα προσωπικά η Μαρία Καρυστιανού μου είναι μία πολύ συμπαθής γυναίκα, μια γυναίκα που είναι μαχήτρια. Μπορώ να της χρεώσω κιόλας ότι η

Βίκυ Παγιατάκη σε Φαίη Σκορδά: «Υπάρχει ένα μεγάλο μυστικό στην υπόθεση του Μάριου Παπαγεωργίου… Αγγελική, συγγνώμη»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Σε μια προσωπική εξομολόγηση προχώρησε σήμερα η Βίκυ Παγιατάκη στον αέρα του “Buongiorno”, με αφορμή την εξαφάνιση του Μάριου Παπαγεωργίου, με την οποία θα ασχοληθεί απόψε η Αγγελική Νικολούλη. «Υπάρχει ένα μεγάλο μυστικό με αυτή την υπόθεση και θα στο πω τώρα», είπε αρχικά η Βίκυ Παγιατάκη.

Σοφία Μουτίδου για Real View: «Η εκπομπή κόπηκε – Δεν πέρασα καλά, ανακουφίζομαι που τελειώνει»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε η Σοφία Μουτίδου στην τελευταία τηλεοπτική μετάδοση της εκπομπής Real View, επιλέγοντας να μην ακολουθήσει την πεπατημένη των τυπικών αποχαιρετισμών. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό Open, η οποία ξεκίνησε με το τραγούδι «Ο τελευταίος χορός», η

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ διαψεύδει ότι λιποθύμησε – Η απάντηση για τη νοσηλεία στο Ασκληπιείο Βούλας

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Γιάννης Παπαμιχαήλ τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για έκτακτη εισαγωγή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα εξαιτίας λιποθυμίας.  Με μια γραπτή τοποθέτηση στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθάρισε την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του σε

Ο πατριός του Μάθιου Πέρι για την καταδίκη του προσωπικού του βοηθού: Το να πω ότι είμαι θυμωμένος είναι λίγο, η μητέρα του είναι...

Ο πατριός του Μάθιου Πέρι για την καταδίκη του προσωπικού του βοηθού: Το να πω ότι είμαι θυμωμένος είναι λίγο, η μητέρα του είναι συντετριμμένη Ο πατριός του Μάθιου Πέρι για την καταδίκη του προσωπικού του βοηθού: Το να πω ότι είμαι θυμωμένος είναι λίγο, η μητέρα του είναι συντετριμμένη Στον Κένεθ Ιουαμάσα αποδόθηκε ποινή

Γυναίκα έκανε body shaming στην περσινή νικήτρια του My Style Rocks και την αποκάλεσε «εμετό», δείτε βίντεο

Γυναίκα έκανε body shaming στην περσινή νικήτρια του My Style Rocks και την αποκάλεσε «εμετό», δείτε βίντεο «Έκατσα πέντε λεπτά και έκλαιγα, πραγματικά με διέλυσε αυτό που άκουσα», είπε η Σοφία Χριστοδούλου, εξηγώντας πως αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη γυναίκα και να της ζητήσει εξηγήσεις Ιωάννα Μαρίνου 29.05.2026, 15:41 Body shaming έκανε γυναίκα στην περσινή