Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται γενετικά με τρεις μορφές καρκίνου

Date:

Τι έδειξε η ανάλυση του DNA χιλιάδων εθελοντών, αρκετοί εκ των οποίων είχαν διαβήτη και καρκίνο μαζί.

Τον λόγο για τον οποίο ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ.

Αναλύοντας το DNA περισσότερων από 36.000 εθελοντών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται γενετικά με τρεις μορφές καρκίνου:

  • Του μαστού μετά την εμμηνόπαυση
  • Του παχέος εντέρου
  • Του παγκρέατος

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο Diabetes UK Professional Conference 2024. Το συνέδριο διεξήχθη 17-19 Απριλίου 2024, στο Λονδίνο.

Όπως είπαν οι ερευνητές, εντόπισαν δύο συγκεκριμένες γενετικές μεταλλαγές που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Η μία από αυτές ενέχεται στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και του διαβήτη. Η άλλη στην ανάπτυξη της μεταβολικής νόσου και των τριών μορφών καρκίνου που προαναφέρθηκαν.

Επομένως, όσοι φέρουν την μία από τις δύο μεταλλαγές, έχουν αυξημένη ευπάθεια στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και αυτών των καρκίνων, είπαν οι ερευνητές.

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 έχει αναγνωριστεί εδώ και δεκαετίες ως παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη πολλών συχνών καρκίνων. Υπολογίζεται ότι σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:

  • Του ήπατος
  • Του παγκρέατος
  • Του ενδομητρίου

Αυξάνει επίσης κατά 20-50% τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:

  • Του παχέος εντέρου
  • Του μαστού
  • Της ουροδόχου κύστεως

Ο αυξημένος κίνδυνος εξηγείται εν μέρει από κοινούς παράγοντες κινδύνου για τις δύο ασθένειες (διαβήτης και καρκίνος). Τέτοιοι παράγοντες είναι λ.χ.:

  • Η ηλικία
  • Η παχυσαρκία
  • Η ανθυγιεινή διατροφή
  • Η καθιστική ζωή

Πώς εξηγείται η συσχέτιση

Μόνο αυτοί οι παράγοντες, όμως, δεν αρκούν για να εξηγηθεί πλήρως ο αυξημένος κίνδυνος. Γι’ αυτό τον λόγο διεξήχθη η νέα μελέτη, η οποία κατέδειξε ότι ρόλο παίζουν και τα γονίδιά μας.

Εκτός από τις δύο γονιδιακές μεταλλαγές που προαναφέρθηκαν, οι ερευνητές εντόπισαν ακόμα 17 μεταλλάξεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη. Όπως διαπίστωσαν, οι μεταλλάξεις αυτές εμμέσως αυξάνουν και τον κίνδυνο καρκίνου, μέσω βιολογικών διεργασιών που αφορούν τον διαβήτη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Dr. Inga Prokopenko, καθηγήτρια Ψηφιακής Ενιαίας Υγείας (e-One Health) και επικεφαλής Στατιστικής Πολυομικής (statistical multi-omics) στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ, εκτιμούν ότι ο διαβήτης τύπου 2 δημιουργεί ένα περιβάλλον στο σώμα που διευκολύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Σε αυτό συμβάλλουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου), ινσουλίνης και φλεγμονής, λένε.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μελ Μπρουκς – Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards

Μελ Μπρουκς - Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards O κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα λάβει το φετινό Βραβείο Πίμποντι Επιτεύγματος Σταδιοδρομίας Ο Μελ Μπρουκς και η Κουίντα Μπράνσον θα είναι δύο από τα τιμώμενα πρόσωπα, στα  Peabody Awards. O ηθοποιός κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα τιμηθεί με το φετινό Βραβείο Πίμποντι

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Στην Πάρο με τους γιους της – Οι φωτογραφίες που ανέβασε

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου περνάει τις διακοπές του Πάσχα μαζί με τους δύο γιους της, Φίλιππο και Διονύση Πηλαδάκη. Η ηθοποιός και τα παιδιά της ταξίδεψαν στην Πάρο, όπως έκανε γνωστό μέσα από φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Instagram. Μητέρα και γιοι, ποζάρουν μαζί από την Πάρο κοιτάζοντας χαμογελαστοί τον φακό, ενώ σε άλλο στιγμιότυπο, φαίνεται να είναι

Λίλα Τριάντη: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι συμβαίνει στην προσωπική της ζωή

"Είμαι εργασιομανής. Έχω να πάω για καφέ πάρα πολλά χρόνια. Δεν κυκλοφορώ πολύ λόγω της αναγνωρισιμότητας, προτιμώ να μένω σπίτι", δηλώνει η Λίλα Τριάντη.

Μιχάλης Αεράκης: “Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος”

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος» Παρασκευή, 3.5.2024, 15:00 Zappit@ZAPPIT_ "Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδομές" ομολογεί ο Μιχάλης Αεράκης. Για την απόφαση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του… στην Ευρωβουλή μίλησε ο Μιχάλης Αεράκης στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Μέσα σε όλα

Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση»

Ενδιαφεροντα ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΥΔΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση» «Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, καθώς μετά από αυτήν τη "http://www.diaforetiko.gr/"Μαύρη Μέρα" και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση Ιλιάδα Νομικού 03.05.2024 | 17:04 Στον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής που είναι μουντός και

Στις εξέδρες του Βίλα Παρκ ο Μάρκος Σεφερλής – Είδε από κοντά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού, έβγαλε selfie με Ποντένσε

Στην εξέδρα με τους φίλους του Ολυμπιακού στο Βίλα Παρκ, όπου οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία τους, φτάνοντας ένα βήμα μακριά από τον τελικό του Europa Conference League, βρέθηκε ο Μάρκος Σεφερλής. Ο διάσημος Έλληνας κωμικός συνοδευόταν από τον γιό του, ενώ μετά το τέλος του αγώνα και εν μέσω

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος»

Ο Μιχάλης Αεράκης παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα και μίλησε για τις δυσκολίες που έχει βιώσει.

Eurovision 2024: Η πρώτη πρόβα της Γαλλίας «κόβει την ανάσα»- Σε ποια θέση είναι στα στοιχήματα;

Eurovision 2024: Ο Slimane που εκπροσωπεί φέτος τη Γαλλία με το αισθαντικό “Mon Amour” ανέβηκε στη σκηνή του Μάλμε, να κάνει την πρώτη του τεχνική πρόβα.

Εριέττα Κούρκουλου: «Δεν μου είναι απαραίτητο να τρώω κρέας»

«”Γιατί δεν τρως κρέας;” Με ρωτούν… “Γιατί δεν είναι απαραίτητο”, απαντώ», αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου αναφορικά με τον vegan τρόπο ζωής της. Το πρωί της Μ. Παρασκευής (03.05.2024), η Εριέττα Κούρκουλου, έστειλε το δικό της μήνυμα ενόψει του Πάσχα. Η εγγονή του Νίκου Κούρκουλου έχει επιλέξει να μην τρώει κρέας και έκανε μία ανάρτηση στο

Η Βαλέρια Κουρούπη ανέβασε τη δική της εκδοχή του «Ζάρι» σατιρίζοντας την Μαρίνα Σάττι

Το λογοπαίγνιο «Δικαίωμα στη Σάττι-ρα», έγραψε σε μία αυτοσχέδια πινακίδα η Βαλέρια Κουρούπη θέλοντας στην δική της εκδοχή του «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι, με το οποίο συμμετέχει στην Eurovision. Με μια δόση χιούμορ, πάντως, η Βαλέρια Κουρούπη σατιρίζει το «Ζάρι» σε ένα απολαυστικό video σε Tik Tok και Instagram. Μάλιστα, πολλοί έχουν επιχειρήσει να κάνουν

Μαρία Καρλάκη: Το πρώτο Πάσχα του γιου της στη Μύκονο και η λαμπάδες που προκάλεσαν ερωτηματικά

Η Μαρία Καρλάκη έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί πριν από λίγο καιρό και το μεγαλώνει μόνη της, καθώς η ίδια έχει πει πως δεν έχει σχέσεις με τον πρώην.

Τερέζα: «Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη»

Η Τερέζα παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και αναφέρθηκε και στον Άλκη Κούρκουλο.