Συγχωνευτικές σχέσεις: Όταν γονείς και παιδιά χάνουν τα όρια και τον εαυτό τους – Τα «καμπανάκια» κινδύνου

Συγχωνευτικές σχέσεις: Όταν γονείς και παιδιά χάνουν τα όρια και τον εαυτό τους – Τα «καμπανάκια» κινδύνου

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Όσο και να αγαπάμε τα παιδιά μας κι αυτά εμάς, είναι χρέος μας να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την ατομικότητα και την προσωπικότητά τους και εμείς να διατηρήσουμε τη δική μας

-

Όταν στο πλαίσιο της οικογένειας, οι προσωπικότητες των μελών της τείνουν να «καταπίνονται» η μία από την άλλη, μιλάμε για συναισθηματική συγχώνευση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες, ωστόσο, όχι στον ίδιο βαθμό.

Σε μια συγχωνευτική σχέση (ή αλληλοεξαρτητική όπως ονομάζεται αλλιώς), οι εμπλεκόμενοι νιώθουν μονίμως ότι πρέπει να φροντίζουν σε καταναγκαστικό βαθμό ο ένας τον άλλον, παραμελώντας τα δικά τους συναισθήματα και τις δικές τους ανάγκες και τους είναι τρομερά δύσκολο να φανταστούν μια δική τους αυτόνομη ζωή χωρίς τη συχνή επαφή με τον άλλον.

Τα «καμπανάκια» που πρέπει να προσέξετε

Η μητέρα ασκεί έντονο έλεγχο
Είτε «ανακατεύεται» συνεχώς στη ζωή του παιδιού π.χ. επεμβαίνει υπερβολικά αν κάποιος «της το πλήγωσε», είτε υπαγορεύει επιλογές του (π.χ. τις εξωσχολικές του δραστηριότητες ή τι να σπουδάσει ή τι θα φορέσει ακόμα κι όταν είναι έφηβος ή ενήλικας).

Δείχνει υπερβολική φροντίδα
Αν το παιδί έφαγε, αν ντύθηκε καλά, το παίρνει τηλέφωνο κάθε λίγο να δει τι κάνει. Ακόμα κι αν το παιδί είναι ενήλικο πια μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς του, να του μαγειρεύει κ.λπ.

Θυσιάζει άλλες σχέσεις
Για παράδειγμα δεν βλέπει αρκετά τον σύντροφο ή τους φίλους της για να περνάει ακόμα περισσότερο χρόνο με το παιδί.

Γίνεται χειριστική
Κάνει το παιδί να νιώθει ένοχο και επίσης θεωρεί τον εαυτό της πάντα το «θύμα» ώστε το παιδί να την παρηγορήσει. Επίσης, μπορεί να γίνεται παθητικο-επιθετική.

Δεν παραδέχεται τα λάθη της
Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία για τις συμπεριφορές της καθώς αν παραδεχτεί ότι έσφαλε, μπορεί να νιώσει ότι χάνει την «αυθεντία» της απέναντι στο παιδί.

Βλέπει τον εαυτό της μέσα από το παιδί
Όταν το παιδί δείχνει χαρούμενο εξαιτίας της, τότε είναι κι αυτή. Αν όχι, «σκοτεινιάζει». Επίσης, προσπαθεί να εκπληρώσει απωθημένα της μέσα από το παιδί (π.χ. να ασχοληθεί με κάτι που η ίδια δεν τα κατάφερε).

Έχει συναισθηματικές μεταπτώσεις
Μπορεί να κλαίει όταν χάνει τον έλεγχο σε μια διαφωνία, να καταφεύγει σε φωνές, απόσυρση, να κατηγορήσει το παιδί για «αναισθησία» αν δεν περνάει το δικό της. Μπορεί επίσης να έχει έντονες διαβαθμίσεις στο συναίσθημά της κι εκεί που είναι όλα καλά ξαφνικά να περάσει στον θυμό, στη λύπη και ξανά στην ηρεμία.

Δυσκολεύεται να βάλει όρια
Κυρίως επειδή φοβάται ότι αν το κάνει, το παιδί θα ενοχληθεί και ενδεχομένως την απορρίψει ή απομακρυνθεί.

Πώς «σπάνε οι αλυσίδες»

Φροντίστε τον εαυτό σας
Αντί να εξαντλείτε όλη τη φροντίδα και την αγάπη στο παιδί σας με λάθος τρόπους , ικανοποιήστε τις δικές σας ανάγκες. Φροντίστε την εμφάνιση και την υγεία σας, πηγαίνετε ένα ταξίδι, δείτε τους φίλους σας κλπ.

Μην λύνετε τα προβλήματά του
Δείξτε στο παιδί πώς να διαχειρίζεται τα θέματα που το απασχολούν μόνο του. Αφήστε το να κάνει και λάθη.

Δουλέψτε την επικοινωνία σας
Αφουγκραστείτε ποιες είναι οι πραγματικές του επιθυμίες και ανάγκες και μην τις συγχέετε με τις δικές σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει σωστά μιλώντας μαζί του.

Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια
Αυτές οι συμπεριφορές είναι πολύ βαθιά ριζωμένες καθώς συνήθως τις έχουμε βιώσει και με τους δικούς μας γονείς, οπότε μην περιμένετε να απαλλαγείτε κατευθείαν. Μην το βάζετε όμως κάτω.

Βάλτε όρια και κρατήστε τα
Μην ενδίδετε στις πιέσεις του παιδιού να κοιμάται μαζί σας, , μην αναλαμβάνετε τις υποχρεώσεις του αν είναι μεγαλύτερο κ.ο.κ. Είναι απολύτως σημαντικό όμως όταν θέτετε ένα όριο να το τηρείτε!

Μιλήστε με έναν ειδικό
Αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου θεραπευτή.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τούνη – Αλεξάνδρου: Στις Σεϋχέλλες για Πάσχα – Έφτασαν και δες το υπερπολυτελές σπίτι που μένουν

Πάσχα στις Σεϋχέλλες για την Ιωάννα Τούνη, τον Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον γιο τους, Πάρη.

Οικονομάκου: To όλο νόημα βίντεο στο Tik Tok λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του χωρισμού της

Μετά από δέκα χρόνια κοινής πορείας η Αθηνά Οικονομάκου και ο Φίλιππος Μιχόπουλος ανακοίνωσαν το χωρισμό τους. Η λύση του γάμου τους ήρθε μετά από έξι χρόνια με την σχετική ανακοίνωση να αναφέρει πως: Φίλιππος Μιχόπουλος - Αθηνά Οικονομάκου «Έπειτα από 10 χρόνια κοινής διαδρομής και την απόκτηση των δύο παιδιών μας, είμαστε στη δυσάρεστη

Ηλιοθεραπεία και δέρμα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Πότε είναι υπερβολική η έκθεση στον ήλιο

Η UVB είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα, ωστόσο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Όλοι χρειάζονται λίγη έκθεση στον ήλιο για να παράγουν βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για πιο δυνατά και υγιή οστά). Ωστόσο, η απροστάτευτη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες

Jean Jacket: 4 τρόποι να το φορέσεις την φετινή Άνοιξη

Η Άνοιξη είναι εδώ και ένα από τα πιο κλασσικά κομμάτια που μπορείς να φορέσεις είναι σίγουρα, το jean jacket σου. Αν έχεις ήδη στην ντουλάπα σου ένα ή σκέφτεσαι να αγοράσεις πρέπει να μείνεις παρακάτω για να δεις πως μπορείς να το φορέσεις. Έχε κατά νου σου ότι στην αγορά, θα βρεις πολλά τζιν

Αγγελόπουλος – Βαμβακούση: Πρώτο Πάσχα με την κόρη τους στη Σκιάθο! Υπέροχες φωτό

Ο προορισμός του ζευγαριού το φετινό Πάσχα είναι ένας κι αυτός δεν είναι άλλος από τη γενέτειρα του Γιώργου Αγγελόπουλου.

Χρηστίδου: Οι ανασφάλειες, η ηλικία και εξομολόγηση: Τώρα το λυπάμαι αυτό το κορίτσι, κρίμα

Άκρως αποκαλυπτική η Σίσσυ Χρηστίδου. Χαμογέλα και πάλι, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μαρία τη νύχτα» με τη Μαρία Σολωμού και ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για τη ζωή της μετά το χωρισμό από τον Θοδωρή Μαραντίνη αλλά και πώς διαχειρίζεται πλέον την εικόνα της. Σίσσυ Χρηστίδου: H σχέση της με την σύντροφο του γιου της – «Είναι

Ο Γιώργος Μαζωνάκης τραγουδά το «Du Hast» των Rammstein και αποθεώνεται

Είναι εκκεντρικός, σταρ και ακούει στο όνομα Γιώργος Μαζωνάκης. Ο δικός μας λαϊκός αοιδος Γιώργος Μαζωνάκης, θέλησε να μπεί στα hard rock παπούτσια του frontman των Rammstein,Till Lindermann επ’ ευκαιρία της άφιξης των Γερμανών στις 30 Μαΐου, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο Γιώργος Μαζωνάκης, ετοιμάζεται (μπροστά στον καθρέφτη του) για το live του εκρηκτικού γκρουπ

Eurostat: Πρωταθλητές της ΕΕ στην υπερεργασία οι Έλληνες – Πόσοι δουλεύουν 10ωρο

Νέα δεδομένα της Eurostat. Σε ποιες χώρες είναι άγνωστη έννοια η υπερωρία. Περισσότεροι από επτά στους εκατό Ευρωπαίους δουλεύουν επί σχεδόν 10 ώρες την ημέρα, με τους Έλληνες να είναι οι «πρωταθλητές» στην υπερεργασία αφού η αντίστοιχη αναλογία είναι πάνω από ένας στους δέκα. Στον αντίποδα, η υπερβολική εργασία είναι σχεδόν άγνωστη έννοια σε χώρες