Φάσμα αυτισμού: Οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας που συνιστάται να ελεγχθούν – Οι ειδικοί διευκρινίζουν

Date:

Φάσμα αυτισμού: Οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας που συνιστάται να ελεγχθούν – Οι ειδικοί διευκρινίζουν

ΠΑΙΔΙ

Νέα επιστημονικά στοιχεία ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αποφεύγουν ένα συγκεκριμένο, αγαπημένο ρόφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και τα πολλά λιπαρά ώστε να μειώσουν την πιθανότητα το παιδί τους να βρεθεί στο φάσμα του αυτισμού

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Μια νέα σύσταση απευθύνουν οι επιστήμονες στις έγκυες γυναίκες που θέλουν να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά. Συγκεκριμένα, νέα μελέτη τάσσεται υπέρ του περιορισμού της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς τα ευρήματά της την συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Ecotoxicology and Environmental Safety.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wuhan της Κίνας εκτιμούν ότι πίσω από αυτή τη συσχέτιση κρύβονται οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου στη μήτρα, που προκαλούν κακή επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων, οδηγώντας σε συμπτώματα αυτισμού. Τα νέα ευρήματα συνάδουν τόσο με τις συστάσεις του CDC, που συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης σε περίπου 200 mg/ημέρα (δύο φλιτζάνια καφέ), όσο και με έναν όγκο δεδομένων που επισημαίνει την αρνητική επίδραση της καφεΐνης στην επιτυχή έκβαση της κύησης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρά τις επίσημες συστάσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση έγκυος γυναίκα καταναλώνει από 200 mg/ημέρα έως 500 mg/ημέρα, δηλαδή από 2 έως 4 φλιτζάνια. Παράλληλα, τα δεδομένα για τον αυτισμό υποδεικνύουν μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια: Μόνο στις ΗΠΑ, 1 στα 36 παιδιά διαγιγνώσκεται με αυτισμό, συνήθως γύρω στην ηλικία των 4 ετών, όταν το 2021 η αντίστοιχη αναλογία ανερχόταν σε 1 στα 44 παιδιά. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι όλο και περισσότερα μωρά θα εμφανίζουν σημάδια αυτισμού, αν η τάση δεν αναστραφεί.

Η μελέτη έδειξε, ειδικότερα, ότι δύο ήταν τα διατροφικά στοιχεία που οδηγούσαν σε μεγαλύτερες πιθανότητες αυτισμού: Η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μετά τη γέννηση. Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν πειραματόζωα που κυοφορούσαν, χωρίζοντάς τα σε δύο ομάδες: Η μία εκτέθηκε σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1,5 φλιτζάνι και η άλλη σε ένα εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν τεστ συμπεριφοράς -κοινωνικής αλληλεπίδρασης και μνήμης- για τον εντοπισμό ενδείξεων που θα μπορούσαν να μαρτυρούν αυτισμό στους απογόνους. Διεξήγαγαν, επίσης, φυσιολογικές δοκιμές για να προσδιορίσουν τη σύνθεση του μικροβιώματος και την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε καφεΐνη όσο βρίσκονταν στη μήτρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημάδια αυτισμού, όπως κοινωνική δυσλειτουργία και κακή χωρική σκέψη, μετά τη γέννησή τους. Η καφεΐνη πιστεύεται ότι διαταράσσει την αναπτυξιακή πρόοδο, ενώ μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά αυξάνει τη φλεγμονή και τις ανισορροπίες των βακτηρίων του εντέρου, τα οποία έχουν συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης αυτισμού.

Μετά τη γέννηση, οι απόγονοι χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τη διατροφή τους, με κάποιους να λαμβάνουν μια τυπική διατροφή και άλλους να λαμβάνουν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτή η ταξινόμηση επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν πώς τόσο η προγεννητική έκθεση στην καφεΐνη, όσο και τα μεταγεννητικά διατροφικά πρότυπα επηρέαζαν την πιθανότητα εμφάνισης συμπεριφορών που παραπέμπουν σε αυτισμό.

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση του ατόμου. Στον εμβρυϊκό εγκέφαλο, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ανάπτυξη των νευρικών κυκλωμάτων και των συστημάτων νευροδιαβιβαστών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες γνωστικές και συμπεριφορικές λειτουργίες. Ακόμη και μια ελάχιστη πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου και κίνησης τόσο της μητέρας, όσο και του εμβρύου.

Η μελέτη εντόπισε, επιπλέον, αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, που προκάλεσαν την αύξηση των επιπέδων μιας ένωσης, γνωστής για τις φλεγμονώδεις ιδιότητές της στο σώμα. Αυτή η φλεγμονώδης ένωση μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο και να βλάψει σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι ερευνητές δήλωσαν: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να αποτελέσει έναν πιθανό στόχο για την πρόληψη και τη θεραπεία της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού στο μέλλον».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την επιφύλαξή τους για τα ευρήματα, δεδομένου του ότι βασίζονται σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του ζητήματος σε μελλοντικές έρευνες.

Διαβάστε επίσης:

Φάσμα Αυτισμού: Οι λοιμώξεις που αποτελούν «καμπανάκι» κινδύνου για το παιδί

Αυτισμός: Επτά συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχουμε τη διαταραχή

Αυτισμός: Το γρήγορο τεστ αντανακλαστικών που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Γίνεται και στο σπίτι

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τανιμανίδης – Μπόμπα: Λευκό & μίνιμαλ το σπίτι τους – Τα νέα βίντεο μετά το makeover!

Ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα έχουν δημιουργήσει μία νέα καθημερινότητα στο ανακαινισμένο τους σπίτι και μοιράζονται μαζί μας κάθε γωνιά του!

Θοδωρής Σκυφτούλης: «Αυτές τις συμπεριφορές που βγήκαν με το #MeToo τις ξεβράζει ο κόσμος»

Ο Θοδωρής Σκυφτούλης είναι ένας υπερδραστήριος ηθοποιός, που οι παραστάσεις που επιλέγει και τον επιλέγουν λένε μια ολοκληρωμένη ιστορία για αυτόν. Mε άποψη για τη ζωή και την τέχνη του, o Θοδωρής Σκυφτούλης αυτοσυστήνεται... Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου είναι ένα έργο εποχής για τον «έρωτα μόνο-μόνο». Δηλαδή; Δουλέψαμε πάνω σε δύο άξονες. Ένα

Ισμήνη Καλέση: Αδιάφορο το να παίζεις δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου, εγώ είχα απογοητευτεί

Είχε ένα γυαλί μπροστά της που όσο και να το χτύπαγες, δεν σε άκουγε, πρόσθεσε η ηθοποιός

Μπίλι Άϊλις: Πέταξε πάλι σπόντα για τη Σουίφτ – Το να κάνεις ένα σόου 3 ωρών είναι κυριολεκτικά ψυχωτικό, λέει

Είναι γνωστό ότι οι δύο καλλιτέχνιδες έχουν ανταλλάξει ξανά στο παρελθόν επικριτικά σχόλια, η μία για την άλλη

Ο Νίκος Πολυδερόπουλος καθηλώνει για τον θάνατο του αδελφού του: “Θεέ μου, μην μου δώσεις ότι δεν αντέχω”

"Αυτός είναι και ο πόνος της μάνας, λέει "από τι; Δεν μάθαμε από τι;" και τι να της πω εγώ τώρα;" αναρωτιέται ο Νίκος Πολυδερόπουλος.

Κρινιώ Νικολάου: “Δέχθηκα αθέμιτο ανταγωνισμό, έγιναν πράγματα πίσω από την πλάτη μου”

Κρινιώ Νικολάου: «Δέχθηκα αθέμιτο ανταγωνισμό, έγιναν πράγματα πίσω από την πλάτη μου» Σάββατο, 25.5.2024, 00:22 Zappit@ZAPPIT_ "Aνακάλυψα πως άνθρωποι του περιβάλλοντός μου δεν ήταν καθόλου καλοπροαίρετοι, με επηρέασε ψυχολογικά" ομολογεί η Κρινιώ Νικολάου. Με αφορμή την επερχόμενη μουσική της παράσταση στο Γυάλινο θέατρο, η Κρινιώ Νικολάου παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό

Χείμαρρος ο Νίκος Πολυδερόπουλος: “Δεν σεβάστηκαν πως έχασα τον αδελφό μου, δεν έχασα χρυσόψαρο”

"Ήμουν ευάλωτος στη συγκεκριμένη περίοδο. Αν το είχα πιάσει εξ αρχής το ύπουλο φαινόμενο, θα το είχα κόψει" εξηγεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος.

Ισμήνη Καλέση: “Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω”

Ισμήνη Καλέση: «Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω» Παρασκευή, 24.5.2024, 20:05 temp1@ "Δεν ξεπέρασα ποτέ την απώλεια της μητέρας μου, ήταν βράχος μέχρι το τέλος" δήλωσε, παράλληλα, η Ισμήνη Καλέση. Την Ισμήνη Καλέση είδαμε στο Στούντιο 4 της Παρασκευής, όπου και παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου

Δικαστής είπε όχι στο αίτημα του Μπόλντουιν για απόσυρση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας

Απορρίφθηκε χθες το αίτημα του Άλεκ Μπόλντουιν που ζητούσε να αποσυρθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του που αφορά τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» τον Οκτώβριο του 2021. Οι συνήγοροι του Μπόλντουιν ανέφεραν σε ακρόαση της 17ης Μαΐου ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την παραπομπή

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν Η δίκη του ηθοποιού για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου Δικαστής απέρριψε χθες Παρασκευή αίτημα του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του για τον

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η τρυφερή ανάρτηση με τη γιαγιά και τη νεογέννητη κόρη της

Η δημοσίευση της ηθοποιού στο Instagram με ααφορμή τα πρώτα της γενέθλια ως μητέρα

Πυρ και μανία ο Γρηγόρης Γκουντάρας στα social media: “Σιχαίνομαι τα θλιβερά ανθρωπάκια”

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας ξεσπά για "τους υποκριτές, την αδικία, τις κακότροπες συμπεριφορές, τις κλίκες και τους ψεύτικους ανθρώπους".