Εποχικές αλλεργίες: Οδηγίες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων από το Harvard Health Medical

Date:

FITNESS

Ειδικοί από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα βασικά σημεία των οδηγιών που εξέδωσε το Harvard Health Medical για τη διαχείριση της συμπτωματολογίας των αλλεργιών την άνοιξη

-

Το Harvard Health Publishing του Harvard Health Medical μόλις δημοσίευσε απλές οδηγίες για τη διαχείριση της συμπτωματολογίας των αλλεργιών την άνοιξη. Η ιατρός της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και η Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) κάνουν μία σύντομη αναφορά στα κυριότερα σημεία της δημοσίευσης.

Η περίοδος αλλεργιών στις ΗΠΑ διαρκεί συνήθως από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Η γύρη των δέντρων κυριαρχεί την άνοιξη, η γύρη χόρτου το καλοκαίρι και η γύρη αμβροσίας στα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη περίοδος αλλεργιών κυμαίνεται κυρίως από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο. Τα κύρια αλλεργιογόνα είναι η γύρη των αγροστωδών, της παριετάριας ( περδικάκι) και η γύρη της ελιάς.

Σε αλλεργικούς ανθρώπους, με την εισπνοή της γύρης, το ανοσοποιητικό  σύστημα παράγει αντισώματα που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε και προκαλούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ισταμίνη, τα λευκοτριένια και οι προσταγλανδίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες τελικά εξαπλώνονται στους ιστούς, τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Η υπερβολική έκθεση στη γύρη μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει τα κύρια συμπτώματα αλλεργίας, όπως φτέρνισμα, υγρά μάτια, ενόχληση στο λαιμό, ρινική συμφόρηση, συριγμό και βήχα. Οι αλλεργίες μπορεί σπάνια να προκαλέσουν θόλωση της διαύγειας. Τα συμπτώματα αλλεργίας συχνά διαταράσσουν τον ύπνο και κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και ευερέθιστοι.

Τα συμπτώματα αλλεργίας ποικίλλουν ως προς τη σοβαρότητα και τη διάρκεια, ανάλογα με την ιδιαίτερη ευαισθησία στη συγκεκριμένη γύρη και την ποσότητα της έκθεσης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας μόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης διάρκειας της αλλεργικής περιόδου,  για μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Η αντίδραση στη γύρη μπορεί επίσης να διαφέρει από χρόνο σε χρόνο λόγω των καιρικών αλλαγών. Τα επίπεδα γύρης αυξάνονται όταν το κλίμα είναι πιο ξηρό και πέφτουν όταν υπάρχει περισσότερη βροχή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων αλλεργίας. Γενικά προτείνεται η θεραπεία των συμπτωμάτων με το πρώτο σημάδι ενόχλησης στη μύτη, στο λαιμό ή φαγούρας στα μάτια, ώστε να γίνει η διαχείρισή της προτού βγει εκτός ελέγχου. Ας σημειωθεί ότι τα συμπτώματα που επηρεάζουν μόνο τη μία πλευρά, όπως το ένα ρουθούνι, το αυτί ή το μάτι, θα πρέπει να ελέγχονται από το γιατρό, καθώς αυτό μπορεί να είναι κάτι που δεν σχετίζεται με αλλεργίες όπως μια λοίμωξη.

Η φαρμακευτική αγωγή εμπίπτει σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  • Αντιισταμινικά που δεν προκαλούν υπνηλία. Αυτά έρχονται ως χάπια και ρινικά σπρέι και δρουν για να εμποδίσουν τις επιδράσεις της περίσσειας ισταμίνης που προκαλεί φαγούρα και δακρύρροια, φτέρνισμα και καταρροή.
  • Αποσυμφορητικά. Αυτά είναι διαθέσιμα ως χάπια, υγρά και ρινικά σπρέι, και προσφέρουν κάποια συμπτωματική ανακούφιση.
  • Ρινικά στεροειδή. Αυτά μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλεί συμφόρηση, καταρροή ή φαγούρα στη μύτη και φτέρνισμα. Τα άτομα με γλαύκωμα θα πρέπει να τα λαμβάνουν με προσοχή. Τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά είναι μερικές φορές αρκετά για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα αλλεργίας. Αν αυτό είναι ανεπαρκές, τότε ο συνδυασμός αντιισταμινικών και ρινικών στεροειδών είναι το επόμενο βήμα. Εάν τα συμπτώματα αλλεργίας σας είναι σοβαρά ή δεν ανακουφίζονται επαρκώς, ο θεράπων ιατρός μπορεί να επιλέξει ένα προληπτικό σχήμα ανοσοθεραπείας, που χορηγείται με τη μορφή ενέσεων ή υπογλώσσια. Αυτά δεν εξαλείφουν την αλλεργία, αλλά αλλάζουν την ανοσολογική σας απόκριση για καλύτερη ανοχή και αποτελεσματικότητα.

Ένας αλλεργιολόγος κάνει αλλεργιολογικό έλεγχο για να εντοπίσει τη συγκεκριμένη αλλεργία στη γύρη και στη συνέχεια επιλέγει το κατάλληλο εμβόλιο. Τα εμβόλια αλλεργίας γίνονται σε δύο φάσεις: μια αρχική φάση και μια φάση συντήρησης. Τα υπογλώσσια δισκία προσφέρουν παρόμοια προστασία.

Ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη των συμπτωμάτων είναι η μείωση της έκθεσης στη γύρη. Για παράδειγμα, κρατήστε τα παράθυρά σας κλειστά και περιστασιακά ενεργοποιήστε το κλιματιστικό (και καθαρίστε τα φίλτρα κλιματισμού) για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της γύρης από τον εσωτερικό αέρα. Περιορίστε τις δραστηριότητές σας στον εξωτερικό χώρο, κυρίως από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα. (Η γύρη είναι συνήθως υψηλότερη από περίπου 4 π.μ. έως το μεσημέρι). Εάν βρίσκεστε έξω όταν η γύρη είναι υψηλή, φορέστε μια μάσκα, η οποία μπορεί να μπλοκάρει το 70% έως 80% της γύρης. Όταν μπείτε μέσα, κάντε αμέσως ντους και πλύνετε τα ρούχα σας για να κρατήσετε τη γύρη έξω από τον εσωτερικό αέρα.

Τέλος, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες φέρνουν νωρίς την εποχή των αλλεργιών στην Ευρώπη. Υπήρξε μια συνολική αύξηση στις αλλεργίες τα τελευταία 20 χρόνια, με λιγότερους μήνες  χωρίς αλλεργίες. Ο υψηλότερος κίνδυνος αλλεργιών οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες θερμοκρασίες, με τον περασμένο μήνα να είναι ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.

Στην αύξηση της παρουσίας γύρης στον αέρα βοηθούν και μετεωρολογικοί παράγοντες, όπως η φορά και η ένταση του ανέμου. Επίσης, η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις μπορεί να αλλάξει τις πρωτεΐνες των αλλεργιογόνων, και γι’ αυτό συνιστάται  να μην φυτεύονται αλλεργιογόνα δέντρα σε μολυσμένες πόλεις.

Η έναρξη της γύρης των δέντρων νωρίτερα και η εκτεταμένη περίοδος αλλεργιών το φθινόπωρο σημαίνει ότι λιγότερες εποχές του χρόνου είναι απαλλαγμένες από αλλεργιογόνα, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των αυξανόμενων εκπομπών CO2.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο που η σκόνη θα πάψει να προκαλεί αλλεργίες

Αλλεργίες: O πιο απλός τρόπος να απαλλαγούμε

Παιδικό άσθμα: Ένα στα τρία περιστατικά αποδίδεται στη ρύπανση του αέρα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».

Γιάννης Αγγελάκας: Το πρόβλημα υγείας που τον οδηγεί στην ακύρωση των συναυλιών του

Την διακοπή των συναυλιών του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Αγγελάκας. Ο ίδιος ενημέρωσε τους θαυμαστές του για το πρόωρο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας του, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αγγελάκας, έγραψε στη λεζάντα μιας ανάρτησής του: «Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που

Βασάλος: «Είδα την Ευρυδίκη Βαλαβάνη με τη σχέση της, δεν ένιωσα άνετα! Είναι αμήχανο»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη και τον σύντροφό της, Γρηγόρη Μόργκαν .

Φράνσις Φορντ Κόπολα: Βίντεο δείχνει τον σκηνοθέτη να φιλάει γυναίκες κομπάρσους στα γυρίσματα του Megalopolis

Μέλη του συνεργείου περιγράφουν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από την πλευρά του σκηνοθέτη

Κιμ Καρντάσιαν: Πιστεύει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει μια χώρα αφού παρακολούθησε το Crown

Η Κιμ Καρντάσιαν μοιράστηκε τις σκέψεις της για τη διακυβέρνηση μιας χώρας. Η τηλεπερσόνα αναφέρθηκε στις αλλαγές που συνέβησαν στη ζωή της, καθώς η 5η σεζόν του «Kardashians» έφτασε στο τέλος της την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Σε έναν προσωπικό απολογισμό, η 43χρονη σταρ του ριάλιτι είπε ότι εστιάζει στο να είναι μια καλύτερη εκδοχή του

Βαρύ πένθος για τον Αργύρη Πανταζάρα: Πέθανε ο πατέρας του – «Αντίο, μεγάλε»

Δύσκολες ώρες περνά ο Αργύρης Πανταζάρας, ο οποίος θρηνεί για την απώλεια του αγαπημένου του πατέρα. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου, ο Κωνσταντίνος Πανταζάρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών. Διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ολοκληρώνοντας πρόσφατα την καριέρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Lady Gaga στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

ΕΛΛΑΔΑ 5 λ. πριν Νέο παράθυρο Δύσκολή νύχτα στα Τρίκαλα από τη φωτιά σε σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ 13 λ. πριν Νέο παράθυρο Τελετή Έναρξης: Ντεμπούζ και Ζιντάν έσμιξαν πάλι σε… Ολυμπιακούς Αγώνες ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 17 λ. πριν Νέο παράθυρο Τελετή έναρξης: Η Γαλλίδα superstar Aya Nakamura ξεσήκωσε το πλήθος με τα τραγούδια