Health

Η καθιστική ζωή αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες [μελέτη]

Η καθιστική ζωή για 11,7 ώρες ή περισσότερες την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, ανεξαρτήτως του αν γυμνάζονται ή όχι

Η καθιστική ζωή για 11,7 ώρες ή περισσότερες την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 30% στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, ανεξαρτήτως του αν γυμνάζονται ή όχι.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, αυστηρής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association (JAHA).

Ο μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης της Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim του πανεπιστημίου University California San Diego και από τους συγγραφείς της μελέτης Steve Nguyen εξέτασε μετρήσεις για την καθιστική ζωή και την καθημερινή δραστηριότητα 6.489 γυναικών, ηλικίας 63 έως 99 ετών, που συγκέντρωσε από συσκευές ισχίου τις οποίες φορούσαν έως και επτά ημέρες. Στη συνέχεια, παρακολούθησε τις συμμετέχουσες επί οκτώ χρόνια.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στο πλαίσιο μελέτης, επικεφαλής της οποίας ήταν η Andrea LaCroix, Ph.D., M.P.H., Διακεκριμένη Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Herbert Wertheim, ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου εθνικού προγράμματος γνωστού ως Women’s Health Initiative (WHI), το οποίο ξεκίνησε το 1991 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εφάρμοσε έναν νέο και επικυρωμένο αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης που ονομάζεται CHAP για να εξετάσει τον συνολικό χρόνο και τη διάρκεια των περιόδων καθίσματος σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου.

Η καθιστική ζωή αποτελεί κίνδυνο για την υγεία γιατί μειώνει τις μυϊκές συσπάσεις, τη ροή του αίματος και το μεταβολισμό της γλυκόζης.

«Όταν κάθεστε, η ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας επιβραδύνεται, μειώνοντας την πρόσληψη γλυκόζης. Οι μύες σας δεν συστέλλονται τόσο πολύ, έτσι οτιδήποτε απαιτεί κατανάλωση οξυγόνου για να κινηθούν οι μύες μειώνεται και ο σφυγμός είναι χαμηλός», ανέφερε η LaCroix.

Κρίσιμο το να σηκώνεσαι κάθε 20 λεπτά

Δυστυχώς, η άσκηση δεν μπορεί να αναιρέσει αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες είτε είχαν λίγη είτε πολλή μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, εμφάνιζαν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο αν κάθονταν για πολλές ώρες.

«Αν κάνω ένα γρήγορο περπάτημα για μία, ώρα αλλά κάθομαι όλη την υπόλοιπη μέρα, εξακολουθώ να συγκεντρώνω όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό μου», ανέφερε η LaCroix.

Με βάση την έρευνα, η LaCroix κάνει την ακόλουθη σύσταση: «Ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνει όταν κάθεστε περίπου 11 ώρες την ημέρα, σε συνδυασμό με το πόση ώρα κάθεστε μονοκόμματα. Για παράδειγμα, το να κάθεστε περισσότερο από 30 λεπτά τη φορά σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο από το να κάθεστε μόνο 10 λεπτά τη φορά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να αρχίσουν να σηκώνονται από τη θέση τους έξι φορές την ώρα, αλλά θα μπορούσαν ίσως να σηκώνονται μία φορά την ώρα ή κάθε 20 λεπτά περίπου. Δεν χρειάζεται να πάνε κάπου, μπορούν απλώς να σταθούν όρθιοι για λίγο».

«Δημιουργήσαμε αυτόν τον κόσμο στον οποίο είναι τόσο συναρπαστικό να κάθεσαι και να κάνεις πράγματα. Μπορεί να σε συναρπάζει η τηλεόραση ή να σερφάρεις στο Instagram σου για ώρες. Αλλά εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να καθόμαστε συνέχεια και θα μπορούσαμε να το αντιστρέψουμε όλο αυτό πολιτισμικά απλώς με το να μην μας ελκύουν τόσο όλα αυτά που κάνουμε ενώ καθόμαστε», τονίζει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λίπος στο συκώτι: Γιατί είναι επικίνδυνο και πώς μπορεί να μειωθεί

Πώς η γονιδιακή θεραπεία άλλαξε τη ζωή ασθενούς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Επτά εκατομμύρια ανθρώπους σκοτώνει κάθε χρόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση

Related posts

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας»

admin

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin

Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

admin

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σας για να χάσετε βάρος

admin

Ποια νόσος στο συκώτι προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες

admin

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς θέμα ροής αίματος – Πώς να την αντιμετωπίσετε

admin

Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

admin

Κιρκάδιος ρυθμός: Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι και πρέπει να το ακούμε για το καλό της υγείας μας

admin