Health

Η θεραπευτική άσκηση βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών

Η θεραπευτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και όχι προαιρετική επιλογή – Τι έχουν δείξει σχετικές μελέτες στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αναγκαία θεωρεί για τους νεφροπαθείς τη θεραπευτική άσκηση, η οποία μάλιστα θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας τους, ο δρ Γεώργιος Κ. Σακκάς, Κλινικός Εργοφυσιολόγος – Ερευνητής, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ενασχόληση του με τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ξεκίνησε το 1997 στην Αγγλία, συνεχίστηκε το 2001 στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ ενώ από το 2005 πραγματοποιεί κλινικές μελέτες στην περιοχή της Θεσσαλίας στο ΤΕΦΑΑ.

Κάνοντας μια αποτίμηση αυτής της πολύχρονης έρευνας και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού στις 14 Μαρτίου, τονίζει πως οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια παρουσιάζουν χαμηλή ποιότητα ζωής, μειωμένη σωματική επάρκεια (αντοχή και δύναμη), αυξημένα επίπεδα μυϊκής ατροφίας (δηλ. μειωμένη μυϊκή μάζα), αυξημένα επίπεδα καμάτου (δηλ. κουράζονται πολύ εύκολα), χαμηλή οστική πυκνότητα (άρα οστεοπόρωση – εύθραυστα οστά), μυϊκές και νευρολογικές διαταραχές (αδυναμία, μουδιάσματα στα άκρα), διαταραχές του ύπνου (υπνηλία, αϋπνίες και λήθαργο), καρδιακή Ανεπάρκεια και αυξημένο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο. Όλα τα παραπάνω προβλήματα φυσικά και επιδεινώνονται όταν οι ασθενείς, τονίζει, αποκλίνουν από τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών τους ή υιοθετούν ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Οι πιο συχνές αρνητικές συνήθειες σχετίζονται με τη μεγάλη κατανάλωση υγρών, την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών πλούσιες σε αλάτι αλλά και συνήθειες όπως το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις διαταραχές, συνεχίζει, προλαμβάνονται ή και είναι αναστρέψιμες, ως κάποιο βαθμό, ενώ η βελτίωση των προβλημάτων αυτών σχετίζεται άμεσα με την βελτίωση της υγείας των νεφροπαθών και συνεπώς με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους (καλύτερα και περισσότερα χρόνια).

Στις κλινικές μελέτες μας χρησιμοποιούμε την «θεραπευτική άσκηση» ως μέσο επιβράδυνσης και αναστροφής της πτωτικής πορείας της υγείας των νεφροπαθών με τελικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της γενικότερης υγείας τους.

Η θεραπευτική άσκηση γίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης μεταξύ 1ης και 3ης ώρας και εφαρμόζεται αρχικά για 10 λεπτά και προοδευτικά αυξάνεται έως στην 1 ώρα. Οι ασθενείς συμμετέχουν ακόμα και σε ασκήσεις ενδυνάμωσης με λάστιχα και βαράκια.

Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στις μελέτες εκατοντάδες αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς με πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την υγεία τους.

Η ερευνητική δουλειά έχει αποδείξει με επιστημονικές εργασίες ότι η εφαρμογή της θεραπευτικής άσκησης στους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να:

-Βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες ποιότητας ζωής

-Αυξήσει την σωματική δύναμη και αντοχή

-Αναστρέψει την μυϊκή ατροφία και αυξήσει την μάζα των μυών

-Μειώσει την γενική αίσθηση της κόπωσης

-Σταθεροποιήσει την οστική πυκνότητα

-Βελτιώσει τους δείκτες καρδιακής λειτουργίας

-Βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου

-Μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο

Συμπερασματικά, τονίζει ο κ. Σακκάς, η θεραπευτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και όχι προαιρετική επιλογή. Για να καταλήξει τονίζοντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα πρέπει να δούμε ολιστικά την αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο τις «κλινικές» ανάγκες του χρόνιου πάσχοντα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ζωής του και τις προτιμήσεις του σε θέματα τρόπου ζωής. Η εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο αφορά και την αλλαγή του τρόπου ζωής προς όφελος μιας ισορροπημένης αντιμετώπισης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαθαίνοντας από την αποτυχία

Εμβοές: Πώς μπορεί να σταματήσει το βουητό στα αυτιά

Στο «Αττικόν» το πρώτο πανεπιστημιακό Κέντρο Καρκίνου στην Αθήνα με διεθνείς προδιαγραφές

Related posts

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας»

admin

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin

Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

admin

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σας για να χάσετε βάρος

admin

Ποια νόσος στο συκώτι προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες

admin

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς θέμα ροής αίματος – Πώς να την αντιμετωπίσετε

admin

Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

admin

Κιρκάδιος ρυθμός: Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι και πρέπει να το ακούμε για το καλό της υγείας μας

admin