Εμβοές: Πώς μπορεί να σταματήσει το βουητό στα αυτιά

Date:

Τι αναφέρει ένας ειδικός από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

Ένας στους επτά ενήλικες παρουσιάζει εμβοές στα αυτιά κάποια στιγμή στη ζωή του, ακούγοντας ήχους που δεν παράγονται από κάποια εξωτερική (περιβαλλοντική) πηγή. Το βουητό αυτό μπορεί να είναι παροδικό ή επίμονο και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι περισσότεροι ασθενείς περιγράφουν τις εμβοές ως βουητά, τζιτζίκια, κουδούνισμα, σφύριγμα ή σφυγμό. Σύμφωνα με συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Neurology, το 14% των ενηλίκων  έχoυν εκδηλώσει εμβοές κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επιπλέον, το 2% έχουν παρουσιάσει σοβαρές εμβοές.

Η συχνότητα του βουητού στα αυτιά είναι ανεξάρτητη από το φύλο. Αυξάνεται, όμως, με την πάροδο της ηλικίας. Κυμαίνεται από 10% στους νεαρούς ενήλικες έως 24% στους ηλικιωμένους.

Το βουητό στα αυτιά προκαλείται συνήθως από κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, όπως:

  • Η σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια ακοής
  • Τραύμα ή λοίμωξη στο αυτί
  • Απόφραξη του ακουστικού πόρου
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Πρόβλημα με το κυκλοφορικό σύστημα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενόχληση βελτιώνεται όταν αντιμετωπίζεται η υποκείμενη αιτία της ή με τη λήψη θεραπειών που μειώνουν την αντίληψη του ήχου.

Μερικές φορές, όμως, οι εμβοές επιμένουν, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Οι δυνητικές επιπτώσεις τους είναι πολλές και σοβαρές, καθώς μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο και να προκαλέσουν:

  • Προβλήματα επικοινωνίας
  • Άγχος
  • Οξυθυμία
  • Δυσκολίες συγκέντρωσης
  • Κατάθλιψη

Σε ακραίες περιπτώσεις οι ασθενείς οδηγούνται στην απελπισία που μπορεί να φθάσει έως τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Πώς αντιμετωπίζονται

Για να αντιμετωπιστεί σωστά το βουητό στα αυτιά είναι σημαντικό να καθοριστεί ο χρόνος εμφάνισής του, η συχνότητα και η ένταση. Πρέπει επίσης να εξακριβωθεί εάν ταυτοχρόνως με τις εμβοές συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία ή άλλες μορφές χρόνιου πόνου, κατάθλιψη και αϋπνία.

Όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, «οι μύθοι περί έλλειψης θεραπευτικών επιλογών έχουν πλέον καταρριφθεί. Το ίδιο και η σύσταση προς τους ασθενείς για αποδοχή της κατάστασης», επισημαίνει ο ωτορινολαρυγγολόγος Χάρης Καλεντάκης, από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Αθήνας.

Όπως εξηγεί, ιατροί από το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, στη Γερμανία, δημοσίευσαν το 2023 άρθρο με όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες για το βουητό στο αυτιά. Η σχετική δημοσίευση έγινε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Medicine και συμπεριλαμβάνει φαρμακευτικές και μη θεραπευτικές θεραπείες.

Στις φαρμακευτικές θεραπείες συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά αντικαταθλιπτικά, βενζοδιαζεπίνες, μυοχαλαρωτικά και έτοιμοι συνδυασμοί φυτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων. Στην ΩΡΛ Κλινική του Σισμανογλείου δοκιμάστηκε συνδυασμός πέντε συστατικών (ginkgo biloba, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, μελατονίνη, βιταμίνη  Β12) σε ασθενείς στους οποίους συνυπήρχαν εμβοές και κεφαλαλγία.

Οι γιατροί παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας στην Θεσσαλονίκη. Όπως είπαν, αξιολόγησαν τις μεταβολές σε ειδικά ερωτηματολόγια για τις εμβοές, διαπιστώνοντας σαφή βελτίωση στα συμπτώματα των ασθενών και την ποιότητα ζωής.

Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες

Θετική επίδραση στην αντιμετώπιση των εμβοών έχουν και μη φαρμακευτικές θεραπείες, συνεχίζει ο κ. Καλεντάκης. Τέτοιες θεραπείες είναι, μεταξύ άλλων:

  • Η ηχοκάλυψη με ακουστικά βαρηκοΐας ή συσκευές ηχοκάλυψης
  • Η θεραπεία επανεκπαίδευσης για τις εμβοές
  • Η διακρανική μαγνητική διέγερση με επαναλαμβανόμενες  χαμηλές συχνότητες
  • Η ηλεκτρική διέγερση του ακουστικό φλοιού
  • Η μεμονωμένη ή ομαδική γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Τόσο οι φαρμακευτικές θεραπείες, όσο και οι μη-φαρμακευτικές φαίνεται να δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη μείωση των εμβοών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πολλούς ασθενείς.

«Οι εμβοές αποτελούν παθοφυσιολογικά μια σύνθετη κλινική οντότητα, η οποία αν και πλημμελώς μελετημένη, δεν στερείται επαρκών θεραπευτικών στρατηγικών. Συνεπώς, η αποθάρρυνση των ασθενών για θεραπεία ή η παρότρυνση για αποδοχή και συνήθεια του προβλήματός τους, δεν συνάδει με τις σύγχρονες θεραπευτικές αντιλήψεις», τονίζει ο κ. Καλεντάκης.

«Ο ιατρός οφείλει να διαδραματίζει υποστηρικτικό και θετικό ρόλο για μια προσωποποιημένη αντιμετώπιση. Ιδίως σε καταστάσεις όπως οι εμβοές που κατά κύριο λόγο πλήττουν το επίπεδο της ποιότητας της ζωής χωρίς να επηρεάζεται κάποια ζωτική λειτουργία, είναι ωφέλιμη η ενθάρρυνση για την αναζήτηση κατάλληλης ανακουφιστικής λύσης», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική

Έρευνα αποκαλύπτει τον χρόνο που πρέπει να προπονείστε για να χτίσετε μυς

Αν πιστεύετε ότι η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο και εξαντλητικά προγράμματα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Mια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, καταρρίπτει την επικρατούσα αντίληψη, αποκαλύπτοντας πως η μυϊκή ανάπτυξη δεν απαιτεί υπερπροσπάθεια και πολυάριθμες εξαντλητικές προπονήσεις. Το μυστικό δεν είναι ο χρόνος.

Καρκίνος στομάχου: Το 75% των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί στοχεύοντας ένα και μόνο βακτηρίδιο

Τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι γιατροί εξαλείψουν τη μόλυνση από ένα κοινό βακτηρίδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με το 76% των μελλοντικών περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, ανέφεραν οι ερευνητές στις 7 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Medicine . Ο καρκίνος του στομάχου, στις

Παγωτό: Γιατί σας κάνει καλό, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα επιφυλάσσει η κατανάλωση του παγωτού για την υγεία μας. Τι λένε οι ειδικοί για τα βιολογικά παγωτά. Της: Μαρίας Παπαδοπούλου* Υγιεινή απόλαυση χωρίς …ενοχές με το βιολογικό παγωτό! Κυπελάκια, ξυλάκια, γρανίτες και πύραυλοι από βιολογικό γάλα, με ή χωρίς ζάχαρη, βρίσκονται στα ψυγεία των επιλεγμένων σούπερ μάρκετ, προσφέροντάς σας μια δροσερή και