Εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι από την πέτρα στο νεφρό

Date:

Πόσο συχνή είναι, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται και τι είδους θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν.

Η εγκυμοσύνη προκαλεί διάφορες αλλαγές στην ανατομία και την φυσιολογία της γυναίκας, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες αναπτύξεως λιθίασης στο ανώτερο ουροποιητικού (π.χ. πέτρα στο νεφρό).

Υπολογίζεται ότι μία στις 200 έως και 1 στις 1.500 εγκύους εκδηλώνουν συμπτωματική λιθίαση. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ επώδυνη και μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές οι οποίες μπορεί να απειλήσουν τη μητέρα ή/και το μωρό, όπως:

  • Φλεγμονή του ουροποιητικού
  • Σήψη (σηψαιμία)
  • Πρόωρο τοκετό

Η λιθίαση έχει επίσης υψηλό ποσοστό υποτροπής. Το 50% των ασθενών θα επανεμφανίσουν λίθο μέσα στην επόμενη 10ετία από την αρχική διάγνωση.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Χρήστος Παπαχρήστου, διευθυντής του  Ουρολογικού Τμήματος ΛΗΤΩ, πολλές από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη αφορούν το ανώτερο ουροποιητικό.

Ειδικότερα, από την έκτη εβδομάδα της κύησης αρχίζει φυσιολογική υδρονέφρωση στο 90% των εγκύων. Αυξάνεται επίσης το μέγεθος της μήτρας και τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνη, που προκαλούν ελάττωση του περισταλτισμού του ουρητήρα.

Παρατηρείται επίσης αύξηση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης. Η αύξηση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ούρα του ουρικού οξέος και του ασβεστίου – ουσιών που προάγουν τον σχηματισμό λίθων. Τέλος, παρατηρούνται αλλαγές και στο pH των ούρων.

Συμπτώματα και διαφορική διάγνωση

Η λιθίαση του ανώτερου ουροποιητικού στην εγκυμοσύνη προκαλεί πολλά συμπτώματα, όπως:

  • Κολικό νεφρού
  • Αιματουρία (αίμα στα ούρα)
  • Πυρετό
  • Ναυτία – έμετο
  • Συχνουρία – έπειξη για ούρηση.

Ωστόσο υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να μιμηθούν τα συμπτώματα της λιθίασης και πρέπει να αποκλειστούν ως ενδεχόμενα (διαφορική διάγνωση), διευκρινίζει ο κ. Παπαχρήστου. Τέτοιου είδους καταστάσεις είναι:

  • Η σκωληκοειδίτιδα
  • Η εκκολπωματίτιδα
  • Η χολοκυστίτιδα
  • Η αποκόλληση του πλακούντα
  • Ο πρόωρος τοκετός

Η διάγνωση

Η διάγνωση της λιθίασης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει με ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις. Η πρώτη που χρησιμοποιείται είναι το υπερηχογράφημα νεφρών. Η χρήση του υπερήχου είναι ασφαλής, οικονομική και μπορεί να επαναληφθεί συχνά, επειδή δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία.

Αρκετές φορές, όμως, προκύπτει διαγνωστικό πρόβλημα, διότι αφενός δεν είναι πάντοτε εφικτό να απεικονιστεί ο λίθος που προκαλεί την απόφραξη, αφετέρου διότι αντίστοιχη κλινική εικόνα μπορεί να προκαλέσει και η φυσιολογική διάταση της μήτρας λόγω της κύησης.

Η απλή ακτινογραφία νεφρών-ουρητήρων-ουροδόχου κύστεως (ΝΟΚ) είναι ασφαλής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λέει ο κ. Παπαχρήστου. Η δόση της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται το έμβρυο δεν υπερβαίνει το 0,5mGy.

Η μαγνητική τομογραφία παρέχει περισσότερες πληροφορίες από το υπερηχογράφημα, αλλά έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα όπως:

  • Μεγάλο κόστος
  • Χρονοβόρος εξέταση
  • Μικρή ειδικότητα στην αναγνώριση λίθων

Αντιθέτως, η αξονική τομογραφία δεν χρησιμοποιείται ως εξέταση ρουτίνας στην εγκυμοσύνη. Σε περιπτώσεις, όμως, όπου υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα και το αποτέλεσμα της εξέτασης θα αλλάξει το θεραπευτικό πλάνο, είναι εφικτή η χρήση ειδικών πρωτόκολλων χαμηλής ακτινοβολίας.

Πρώτα συντηρητική θεραπεία

Η λιθίαση του ανώτερου ουροποιητικού στην εγκυμοσύνη μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά (με φάρμακα) ή με πιο ειδικές θεραπείες. Μία έγκυος με λιθίαση μπορεί να χρειασθεί παυσίπονα και αντιβιοτικά φάρμακα.

Οι επιλογές της δεν είναι αντίστοιχες του γενικού πληθυσμού. Η παρακεταμόλη (ή ακεταμινοφαίνη) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Ομοίως και τα οπιοειδή, που δρουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις, εξηγεί ο κ. Παπαχρήστου.

Όσον αφορά τα αντιβιοτικά φάρμακα, πενικιλίνες και κεφαλοσπορίνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε όλη την εγκυμοσύνη.

Επειδή οι έγκυοι εγκυμονούσες αποβάλλουν αυτόματα τους λίθους πιο εύκολα απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, η αρχική αντιμετώπιση είναι πάντοτε συντηρητική. Στο 50-80% των εγκύων θα υπάρξει αυτόματη αποβολή του λίθου. Οι υπόλοιπες θα χρειασθούν πιο ειδικές θεραπείες.

Ειδικές θεραπείες

Ωστόσο η εξωσωματική λιθοτριψία αποτελεί απόλυτη αντένδειξη στην εγκυμοσύνη, λόγω των κινδύνων από τη χορηγούμενη ακτινοβολία και τις επιβλαβείς επιδράσεις της ενέργειας των κυμάτων στους ιστούς του εμβρύου.

Η παροχέτευση του συστήματος με τη χρήση ουρητηρικού καθετήρα pig-tail συχνά είναι αρκετή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Εναλλακτικό τρόπο παροχέτευσης του συστήματος αποτελεί η τοποθέτηση διαδερμικής νεφροστομίας.

Οριστική λύση στο πρόβλημα δίνεται με την ενδοσωματική λιθοτριψία με χρήση λέιζερ. Αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.

«Η αντιμετώπιση της εγκύου με λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί πρόκληση για τον ουρολόγο. Στις αποφάσεις που θα ληφθούν σημαντικό ρόλο παίζουν παράγοντες όπως η θέση και το μέγεθος του λίθου, η ένταση των συμπτωμάτων και η ύπαρξη ή όχι φλεγμονής. Η εμπειρία του ουρολόγου σε ανάλογες περιπτώσεις καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Παπαχρήστου.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα κοινά φάρμακα που κάνουν την αντιμετώπιση της ζέστης ακόμη πιο δύσκολη

Η ζέστη μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, διεγερτικά και φάρμακα για την ινσουλίνη και την καρδιά. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυξάνεται και ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη, ειδικά για όσους παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Το σώμα χρησιμοποιεί διάφορους μηχανισμούς για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία: εφίδρωση, ροή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μπορεί να προκαλεί ακόμη και εφιάλτες

Το τυρί και το γιαούρτι που τρώτε το βράδυ μπορεί να σας προκαλούν εφιάλτες; Καναδοί ερευνητές λένε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί. Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα. Όμως ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν

Φαινυλκετονουρία: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την πάθηση για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά

Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και ενήλικες ασθενείς όλων των ηλικιών και βαρύτητας νόσου. Ένα νέο φάρμακο για την φαινυλκετονουρία εγκρίθηκε στην Ευρώπη. Η φαινυλκετονουρία είναι μία γενετική ασθένεια, για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά στη χώρα μας. Και αυτό διότι, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να τους προκαλέσει νοητική υστέρηση και άλλα σοβαρά

«Καμπανάκι» για τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Το 2023 στην Ελλάδα, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το

COVID-19: Η νοσηλεία στο νοσοκομείο βλάπτει σοβαρά τις νοητικές λειτουργίες

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν