Δυσάρεστη αναπνοή: Όταν τα βακτήρια στο στόμα μας παίζουν βρώμικο παιχνίδι

Date:

Ερευνητές από την Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι για την παραγωγή κάποιων πολύ δυσάρεστων οσμών μπορεί να είναι υπεύθυνος ένας συγκεκριμένος συνδυασμός βακτηρίων

Η κακοσμία του στόματος ή η δυσάρεστη αναπνοή (αυτό που επιστημονικά ονομάζουμε χαλίτωση) είναι, ως γνωστόν, κοινό πρόβλημα ανδρών και γυναικών χωρίς να κάνει διακρίσεις. Τώρα, ερευνητές από την Ιαπωνία αναφέρουν ότι για την παραγωγή κάποιων πολύ δυσάρεστων οσμών μπορεί να είναι υπεύθυνος ένας συγκεκριμένος συνδυασμός βακτηρίων στο στόμα μας.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο mSystems, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα αποκάλυψαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ δύο κοινών τύπων στοματικών βακτηρίων οδηγεί στην παραγωγή μιας χημικής ένωσης που είναι η κύρια αιτία της δυσοσμίας στην αναπνοή.

Η κακοσμία του στόματος προκαλείται από πτητικές ενώσεις που παράγονται όταν τα βακτήρια στο στόμα αφομοιώνουν ουσίες όπως το αίμα και τα σωματίδια τροφής.

Μία από τις πιο δύσοσμες από αυτές τις ενώσεις είναι η μεθυλμερκαπτάνη (CH3SH), η οποία παράγεται από μικρόβια που ζουν γύρω από τα δόντια και στην επιφάνεια της γλώσσας.

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το ποια συγκεκριμένα βακτηριακά είδη εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία.

«Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες για τη διερεύνηση των βακτηρίων που παράγουν CH3SH χρησιμοποίησαν μεμονωμένα ένζυμα ή σχετικά μικρούς όγκους καλλιέργειας», εξηγεί ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Takeshi Hara.

«Σε αυτήν τη μελέτη, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ρεαλιστικό περιβάλλον στο οποίο θα διερευνήσουμε την παραγωγή CH3SH από σημαντικά βακτήρια του στόματος», προσθέτει.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα αναερόβιας συγκαλλιέργειας μεγάλου όγκου που τους επέτρεψε να δοκιμάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων που ζουν στο στόμα.

Το σύστημα αυτό ήταν σε θέση να ελέγξει τόσο τις άμεσες, φυσικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των βακτηρίων, όσο και το εάν αυτά τα είδη μπορούσαν να επηρεάσουν το ένα το άλλο από απόσταση, εκκρίνοντας για παράδειγμα δραστικές ουσίες.

«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα», λέει ο Masae Kuboniwa, από τους συντάκτες της μελέτης.

«Βρήκαμε ότι το Fusobacterium nucleatum παράγει μεγάλες ποσότητες CH3SH ως απόκριση στον Streptococcus gordonii, ένα άλλο στοματικό βακτήριο».

Χρησιμοποιώντας σταθερούς ιχνηθέτες ισοτόπων και αναλύοντας την έκφραση γονιδίων, οι ερευνητές έδειξαν ότι ο S. gordonii απελευθερώνει μία ουσία που ονομάζεται ορνιθίνη που ωθεί το Fusobacterium nucleatum να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από ένα μόριο που ονομάζεται πολυαμίνη.

Επειδή το F. nucleatum χρειάζεται μεθειονίνη για να παράγει πολυαμίνη, αυτή η ενισχυμένη παραγωγή πολυαμίνης ενεργοποιεί τον μηχανισμό διάσωσης της μεθειονίνης, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή CH3SH.

«Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παραγωγή CH3SH στο στόμα καθοδηγείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του S. gordonii και του F. nucleatum», λέει ο Hara.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα δύο είδη βακτηρίων συνεργάζονται για να προκαλέσουν κακοσμία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη τρόπων αντιμετώπισης ή ακόμα και πρόληψης της κακοσμίας.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η δυσάρεστη αναπνοή σχετίζεται συχνά με την περιοδοντική νόσο, η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτού του συμπτώματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών βλαβών στο μέλλον.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αμύγδαλα: 8 πιθανά οφέλη για την υγεία

Ιλαρά: 79% πάνω τα κρούσματα μέσα σε έναν χρόνο

4 τρόποι με τους οποίους δείχνει το σώμα σας ότι σας λείπει ύπνος

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο ύπνος “καίει” λίπος: Τι αποκαλύπτουν νέες μελέτες για τη σχέση «ύπνου – μεταβολισμού»

Νέες επιστημονικές μελέτες επαναφέρουν στο προσκήνιο έναν παλιό, συχνά υποτιμημένο, σύμμαχο του υγιούς μεταβολισμού: τον ύπνο. Νέες έρευνες αποδεικνύουν πως η ποιότητα και η διάρκεια του νυχτερινού ύπνου επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα του οργανισμού να καίει λίπος και να ρυθμίζει το σωματικό βάρος. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Αυξάνονται τα κρούσματα ακόμα και στις ηλικίες άνω των 50 ετών

Αναφέρονται κρούσματα ακόμα και σε παιδιά. Πώς αντιμετωπίζεται και τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Προκαλεί τυπικές βλάβες που ονομάζονται απομυελινωτικές πλάκες, οδηγώντας στην εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων και στη συσσώρευση αναπηρίας. Η νόσος εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς

Μακροζωία: Η απλή κίνηση που πρέπει να κάνουμε πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι

Μακροζωία: Η απλή κίνηση που πρέπει να κάνουμε πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι WELLNESS ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ Ανακαλύψτε την αποτελεσματική κίνηση με το διττό όφελος για το σώμα και την υγιή γήρανση - Κάντε την κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι Η καθιστική ζωή, μια απότομη κίνηση ή η άρση μεγάλου βάρους κρύβονται συχνά πίσω από

Διαβήτης: Γιατί είναι λάθος οι πολλές μετρήσεις του σακχάρου μετά τα 60

Το μήνυμα που δεν έχει περάσει στους ηλικιωμένους διαβητικούς και ο κίνδυνος που διατρέχουν όταν το παρακάνουν. Η καλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για διαφύλαξη της υγείας. Αν κάποιος πάσχει από διαβήτη, χρειάζεται τακτικές μετρήσεις για να διατηρεί το σάκχαρο υπό έλεγχο. Ωστόσο η συχνή μέτρηση, κάθε μέρα ή και πολλές

Κινητικά προβλήματα, νοητικές δυσκολίες ταλαιπωρούν 2 στους 5 καπνιστές

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, τα οποία αυξάνονται με την ηλικία. Δύο στους πέντε καπνιστές αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής σωματική, αισθητήρια ή/και νοητική δυσκολία, η οποία σε έναν στους επτά είναι αρκετά σοβαρή ώστε να επεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, ακοής, κινητικότητας και σκέψης

Γρήγορη πίτσα χωρίς μαγιά

Υλικά Για τη ζύμη: 450 γρ. αλεύρι φαρίνα 1 κ.γ. μαγειρική σόδα 1 κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη 390 γρ. κεφίρ ή γιαούρτι ελαφρύ Για τη σος ντομάτας: 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο 60 ml λευκό κρασί 500 ml ντομάτα περαστή 70 γρ. πάστα ντομάτας 1 κ.γ. ζάχαρη ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν

Νάτσος με βοδινό

Προσθήκη στα αγαπημένα YΛΙΚΑ 2 συσκευασίες (2Χ185 γρ.) Tortilla Chips Fajitas Old El Paso2 κουταλιές ηλιέλαιο½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο½ φλ. σάλτσα μαγειρέματος Τhick ‘N Chunky Old El Paso1 κονσέρβα (400 γρ.) κόκκινα φασόλια¼ φλ. νερό2 φλ. τσένταρ τριμμένο στη λεπτή μεριά του τρίφτη2 φλ. κόκκινο τυρί τσένταρ (Red Leicester)pico de callo για το σερβίρισμα1/3 φλ.

Eurovision 2026: Ριζικές αλλαγές εξετάζει η EBU μετά τις αντιδράσεις για τον φετινό διαγωνισμό

Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision άφησε πίσω του έντονες αντιδράσεις, με φόντο τόσο το αποτέλεσμα της τηλεψηφοφορίας όσο και τη συμμετοχή του Ισραήλ

Κάκια Αναλυτή: Ο έρωτας της ζωής της, η καριέρα στο θέατρο & ο θάνατος που τη λύγισε

Ήταν από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου και του σινεμά. Η Κάκια Αναλυτή, με την κομψότητα, το ταλέντο και τη χαρακτηριστική φωνή της, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη χρυσή εποχή του ελληνικού θεάματος. Γεννημένη στον Πειραιά, η Κάκια Αναλυτή σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο

Πέθανε η ηθοποιός Βάλερι Μαχάφεϊ σε ηλικία 71 ετών

Έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο - Συντετριμμένος ο σύζυγός της: «Έχασα τον έρωτα της ζωής μου»

Κατερίνα Καραβάτου για το τηλεοπτικό της μέλλον: Ό,τι γίνει θα είναι με επίσημο τρόπο, δεν αφορά κανέναν όσα έχω συζητήσει

Η παρουσιάστρια απάντησε σε ερωτήσεις για το επόμενο βήμα της στην τηλεόραση

Όταν η Κατερίνα Στικούδη συνάντησε τον Michael Jordan: “Έφαγα χυλόπιτα”

Σάββατο, 31.5.2025, 23:45 Zappit@ZAPPIT_ "Σκέφτηκα πως δεν γινόταν να αφήσω αυτή την ευκαιρία και είπαμε δυο λόγια με τον Μιχαλάκη" αποκάλυψε η Κατερίνα Στικούδη. Στο νέο επεισόδιο για τα «Τετράγωνα των αστέρων» με παρουσιάστρια την Σμαράγδα Καρύδη βρέθηκε η Κατερίνα Στικούδη, όπως είδαμε το βράδυ του Σαββάτου στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Κατά τη ροή του