Καρκίνος: Αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους – Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

Date:

Ποιοι τύποι καρκίνου αυξάνονται, ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και ποια τα μεγάλα ερωτηματικά.

Ο καρκίνος προσβάλλει ολοένα λιγότερο τους ηλικιωμένους και ολοένα περισσότερο τους μεσήλικες ή ακόμα και νεότερους ενήλικες, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι η μοναδική ηλικιακή ομάδα όπου παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων την περίοδο 1995-2020, ήταν οι ηλικίες κάτω των 50 ετών. Στις ηλικίες 50-64 ετών και 65 ετών και άνω, τα κρούσματα ήταν μειωμένα.

«Βλέπουμε μία σταδιακή μετατόπιση των διαγνώσεων προς τους νεότερους πληθυσμούς, παρότι αυξάνονται ραγδαία οι πληθυσμοί των ηλικιωμένων», δήλωσε στο CNN ο Dr. William Dahut, επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας της ACS. «Κάτι υπάρχει εδώ, το οποίο δεν έχουμε ακόμα αποσαφηνίσει».

Τα νέα δεδομένα παρατίθενται στην ετήσια έκθεση της ACS για την πορεία του καρκίνου στις ΗΠΑ. Η έκθεση δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Μειώνεται η θνησιμότητα, αυξάνονται τα κρούσματα

Όπως αποκαλύπτεται, η θνησιμότητα από τον καρκίνο μειώνεται συνεχώς, χάρη στην ελάττωση του καπνίσματος, την πιο πρώιμη διάγνωση και την βελτίωση των θεραπειών, ακόμα και για τις μεταστατικές μορφές. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 1991 και 2021 η θνησιμότητα από τον καρκίνο μειώθηκε συνολικώς κατά 33%.

Ωστόσο το σημαντικό αυτό όφελος απειλείται από την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές συχνές μορφές της νόσου. Μεταξύ 2025 και 2019 η ετήσια αύξηση κυμαινόταν από 0,6% έως 3% σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ειδικότερα, ο καρκίνος του μαστού, του παγκρέατος και του ενδομητρίου αυξήθηκαν κατά 0,6-1% ετησίως. Αντίστοιχα, η ετήσια αύξηση ήταν 2-3% για τους καρκίνους:

  • Του προστάτη
  • Του ήπατος (στις γυναίκες)
  • Του νεφρού
  • Της στοματικής κοιλότητας λόγω λοίμωξης με ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  • Του μελανώματος στο δέρμα

Το επακόλουθο ήταν να αυξηθούν σημαντικά ως αριθμός τα κρούσματα της νόσου. Μάλιστα το 2024 προβλέπεται για πρώτη φορά ότι τα ετήσια περιστατικά στις ΗΠΑ θα υπερβούν τα 2 εκατομμύρια. Οι, δε, θάνατοι υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 611.720.

Τι γίνεται στους νέους

Στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει μετατραπεί:

  • Στην κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο των ανδρών
  • Στην δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες (πρώτος είναι ο καρκίνος του μαστού)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όμως, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν η 4η αιτία θανάτου από κακοήθη νόσο και στα δύο φύλα.

«Κάτι έχει αλλάξει, αλλά είναι ακόμα απροσδιόριστο», είπε ο Dr. Dahut. Όπως εξήγησε, μερικοί από τους παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως αυτής της μορφής καρκίνου είναι:

  • Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου
  • Η ύπαρξη ορισμένων γενετικών μεταλλαγών
  • Η υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • Το κάπνισμα
  • Η παχυσαρκία

«Μερικές έρευνες δείχνουν ακόμα ότι συμβάλλουν η καθιστική ζωή και ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες», συνέχισε ο Dr.  Dahut. «Πιθανότατα, όμως, δεν υπάρχει μόνο μία αιτία. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι πολλοί νεαροί ασθενείς μας ήταν κατά τα άλλα υγιείς, γυμνάζονταν και τρέφονταν υγιεινά, χωρίς να έχουν οικογενειακό ιστορικό ή γενετικές μεταλλάξεις».

«Η συνεχής αύξηση του καρκίνου του εντέρου στους νέους είναι ανησυχητική. Πρέπει να ανακόψουμε και να αναστρέψουμε αυτή την τάση», τόνισε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ahmedin Jemal, από την ACS.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; «Με την έναρξη προληπτικού (προσυμπτωματικού) ελέγχου με εξέταση κοπράνων σε όλα τα άτομα ηλικίας 45-49 ετών», απάντησε. «Όσοι όμως έχουν οικογενειακό ιστορικό ή γενετική προδιάθεση πρέπει να αρχίζουν τον προληπτικό έλεγχο πριν τα 45 έτη».

Δεν είναι ο μοναδικός

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι ο μοναδικός που αυξάνεται στους νέους. Αυξάνονται τα κρούσματα και για μορφές για τις οποίες δεν υπάρχει προσυμπτωματικός έλεγχος, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος ή του στομάχου, είπε ο Dr. Scott Kopetz, καθηγητής Γαστρεντερικής Ιατρικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο να αρχίσουν να αυξάνονται και τα κρούσματα στους μεσήλικες και ηλικιωμένους, πρόσθεσε. «Εάν δεν αλλάξει η επιδημιολογία στους νέους, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα αυξανόμενων καρκίνων τις επόμενες δεκαετίες», εκτίμησε.

Και αυτές οι μορφές έχουν κάποιους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, που όμως δεν αρκούν για να εξηγήσουν εξ ολοκλήρου την νέα τάση. Ο καρκίνος του παγκρέατος, λ.χ., έχει ως παράγοντες κινδύνου την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον διαβήτη, το οικογενειακό ιστορικό κ.λπ.

«Είναι ένα καμπανάκι κινδύνου. Πρέπει να καταλάβουμε τι άγει αυτές τις αυξήσεις», τόνισε ο Dr. Kopetz. «Πρέπει επίσης να επιταχύνουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης μεθόδων πρώιμης διάγνωσης, που θα μας επιτρέπουν να ελέγχουμε κάθε άτομο για πολλαπλούς τύπους καρκίνου».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βουητό στο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι επίμονο – Οι τρόποι μείωσης και πρόληψης

Οι εμβοές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ετησίως εμβοές (βουητό) στο αυτί, ενώ πολλοί υποφέρουν για μήνες και χρόνια και άλλοι βιώνουν εξαιτίας του μείωση της ακοής ή/και της ποιότητας ζωής τους. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση έδειξε ότι κατά

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την βρεφική ηλικία μας: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συναρπαστικά ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Τι είναι η στατιστική και τι η επεισοδιακή μνήμη. Τα βρέφη και τα νήπια θεωρούνται «σφουγγάρια», αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά ενστικτωδώς όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του. Γιατί τότε δεν έχουμε αναμνήσεις από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας; Μία νέα

Ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική στα φάρμακα ψώρα εξαπλώνεται στη Βρετανία

Παγκοσμίως, οι θεραπείες για την ψώρα αποτυγχάνουν στο τουλάχιστον 15% των περιπτώσεων.  Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία εκδηλώνουν ψώρα που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία, γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωση του υπαίτιου παρασίτου. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία (BAD) προειδοποιούσε ότι τα κρούσματα στα νοσοκομεία «είναι ασυνήθιστα αυξημένα». Στην πραγματικότητα, τα

ECDC για εγκαυματίες της Βόρειας Μακεδονίας: Η περίπτωση της Ρουμανίας που προβληματίζει τους ειδικούς

Τι συνέβη το 2015 με τους νέους που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα σε πυρκαγιά σε κλαμπ της Ρουμανίας. Συναγερμό έχει σημάνει το ECDC στις χώρες που δέχθηκαν εγκαυματίες από τη Βόρειο Μακεδονία, καθώς είναι πολύ πιθανό οι ασθενείς να έχουν μολυνθεί από επικίνδυνα μικρόβια, με μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότεροι από 55

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή ΠΑΙΔΙ Τον ρόλο του θυμού στην εφηβεία αναλύει ο Νίκος Γιώτας, Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχοθεραπευτής της Γραμμής 115 25 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί, εξηγώντας πώς λειτουργεί ως μοχλός αποσυμπίεσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε

Βάρος στο στήθος: Καρδιακή πάθηση, άγχος ή πνευμονία – Όλες οι πιθανές αιτίες

Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν ένα βαρύ αίσθημα που μπορεί να έχουν στο στήθος με καρδιακά προβλήματα, αλλά μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή κατάθλιψης. Το σφίξιμο ή το βάρος στο στήθος μπορεί να προκύψει από διάφορες ψυχικές και σωματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της μυϊκής καταπόνησης και των επιπλοκών των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να είναι

Διάγνωση του καρκίνου με μια απλή αιματολογική εξέταση: Το παράδειγμα του 70χρονου Τζέφρι Μουρ

Ολοένα και πιο κοντά βρίσκονται οι επιστήμονες στην δημιουργία ενός απλού αιματολογικού τεστ, το οποίο θα διαγιγνώσκει τον καρκίνο χωρίς τις επίπονες και χρονοβόρες βιοψίες. Τέλος στις πολύπλοκες απεικονιστικές εξετάσεις, τις βιοψίες, ή τους μήνες αγωνίας μέχρι να επιβεβαιωθεί μια διάγνωση επιδιώκουν να δώσουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε μια καινοτόμο διαγνωστική μέθοδο

Πώς θα αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητά σας αν «κάνατε κράτει» τον χειμώνα

Σας περιμένουν καλύτερη υγεία, καλύτερη διάθεση, καλύτερη ισορροπία και ένα πλήθος άλλων πλεονεκτημάτων. Ποιος μπορεί να σας κατηγορήσει αν με τα κρύα είχατε εγκαταλείψει κάθε σωματική δραστηριότητα; Αλλά η έλλειψη δραστηριότητας δεν κάνει καλό ούτε στο σώμα ούτε στο μυαλό. Οπότε, τώρα που είναι άνοιξη, καλό είναι να αρχίσετε να γυμνάζεστε. Κι αν δεν είστε

Προσοχή στα fake παυσίπονα στο Ίντερνετ: Πέθανε νεαρός άνδρας στην Ολλανδία

Ο άτυχος ασθενής αγόρασε χωρίς ιατρική συνταγή ένα σκεύασμα που νόμιζε ότι περιείχε ισχυρό παυσίπονο φάρμακο. Πανευρωπαϊκό συναγερμό έχουν σημάνει οι υγειονομικές Αρχές της Ολλανδίας, καθώς ένας νεαρός άνδρας στο Άμστερνταμ έχασε τη ζωή του όταν πήρε ψευδεπίγραφο αναλγητικό (παυσίπονο) που προμηθεύτηκε μέσω διαδικτύου. Ο άτυχος 30χρονος αγόρασε χωρίς ιατρική συνταγή ένα σκεύασμα που πίστευε

Adolescence: Η σειρά που σφίγγει το στομάχι – Γιατί το πιο επικίνδυνο μέρος για έναν έφηβο είναι το δωμάτιό του

ΠΑΙΔΙ Η σειρά Adolecence παρουσιάζει αριστουργηματικά και σοκαριστικά την αγριότητα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, σε συνδυασμό με το γιγάντιο επικοινωνικό χάσμα γονέων - έφηβων. Δύο ειδικοί αναλύουν την οδυνηρή σειρά όπου η εφηβεία χάνει την αθωότητά της Τέσσερα επεισόδια ήταν αρκετά για να χτυπήσουν σαν γροθιά στο στομάχι όσων μεγαλώνουν παιδιά στην εφηβεία – ή

Ινομυαλγία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης μιας «αόρατης» αλλά εξουθενωτικής πάθησης

Η ινομυαλγία είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνή, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει ποτέ γι' αυτήν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση Τι είναι η ινομυαλγία Όπως αναφέρει και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα – ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., η ινομυαλγία είναι ένας τύπος ρευματοπάθειας που επηρεάζει τους μύες και τους συνδέσμους, αλλά όχι τις αρθρώσεις.

Εφηβεία: Ο ρόλος των social media στις νεανικές φιλίες δεν είναι αυτός που νομίζαμε – Έρευνα αποκαλύπτει

ΠΑΙΔΙ Η συνδεσιμότητα και η ευκολία στην επικοινωνία που προσφέρουν οι κοινωνικές πλατφόρμες επικαλύπτονται από άλλες ιδιότητες, όχι και τόσο... φιλικές για τους εφήβους Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τα ψηφιακά μέσα, οι έφηβοι είναι ίσως οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης διαδικτυακής πραγματικότητας. Όσο, όμως, κι αν αυτό τους επιτρέπει να επικοινωνούν ευκολότερα και πιο