Το κρύο μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά – Τι να προσέξετε

Date:

Τι συνιστούν ειδικοί από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF). Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται και γιατί.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος και να ασκήσουν έξτρα πιέσεις στην καρδιά, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, αναφέρουν ειδικοί από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

Ο οργανισμός αντιδρά έντονα στο κρύο, διότι προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να διατηρηθεί ζεστός. Η προσαρμογή αυτή, όμως, μπορεί να είναι πιο δύσκολη για όσους ήδη πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της BHF, το κρύο μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος, το οποίο εντείνει τις προσπάθειές του να παραμείνει ζεστό. Έτσι:

  • Συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιφέρεια του σώματος (π.χ. στα άκρα) για να διοχετευθεί περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα
  • Αυξάνεται ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση
  • Η καρδιά δουλεύει πιο σκληρά απ’ ό,τι συνήθως
  • Το αίμα πήζει περισσότερο

Η αυξημένη πηκτικότητα μπορεί στις πιο σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσει σε θρόμβωση, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Πρόβλημα συνιστά επίσης η παραμονή σε υπαίθριους χώρους, ιδίως για όσους πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα. Ο κρύος αέρας δυσκολεύει την αναπνοή τους, γι’ αυτό καλό είναι να παραμένουν σπίτι τους.

Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι σε αυτούς τους κινδύνους. Δεν είναι, όμως, οι μόνοι. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η παγωνιά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τους ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, καθώς και όσους έχουν περάσει εγκεφαλικό.

Γι’ αυτό έχει σημασία όλοι να γνωρίζουμε πως επηρεάζει το κρύο τον οργανισμό μας και τους κινδύνους που κρύβει για την καρδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την καρδιά σας από το κρύο που τώρα αρχίζει σιγά-σιγά στη χώρα μας; Οι επιστήμονες της BHF συνιστούν τα εξής:

  1. Διατηρήστε στους τουλάχιστον 18 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία του σωματίου όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες.
  2. Να μην φοράτε ένα χοντρό ρούχο, αλλά να ντύνεστε σε στοιβάδες. Όταν φοράτε πολλά ρούχα, παγιδεύεται ανάμεσά τους η θερμότητα και είστε πιο ζεστοί. Μην ξεχνάτε τις κάλτσες. Να έχετε επίσης δίπλα σας μία κουβέρτα.
  3. Τη νύχτα να σκεπάζεστε με στοιβάδες. Μία θερμοφόρα ή μία ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να θερμάνουν το κρεβάτι σας.
  4. Μην μένετε ακίνητοι στο σπίτι σας. Να κινήστε όσο περισσότερο μπορείτε για να αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία σας. Με την κίνηση ενισχύεται επίσης το ανοσοποιητικό σας.
  5. Να τρώτε γεύματα που παράγουν θερμότητα και να πίνετε ζεστά ροφήματα. Θα δώσουν στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να παραμείνει ζεστός.
  6. Αν πάσχετε από στηθάγχη (πόνος στο στήθος), να φοράτε ένα χαλαρό κασκόλ γύρω από τον λαιμό και το στόμα σας. Ή να φοράτε μία προστατευτική μάσκα, ώστε να αναπνέετε πιο ζεστό αέρα. Αυτό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά σας, αν επιδεινώνονται τον χειμώνα.

Αν αισθανθείτε ότι αρχίζει κάποια ίωση (π.χ. γρίπη, COVID, κρυολόγημα), μείνετε σπίτι και αναπαυθείτε. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την καρδιά σας ή έχετε άλλο υποκείμενο νόσημα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειασθείτε αντιϊικά φάρμακα τα οποία αποδίδουν καλύτερα όταν λαμβάνονται τα πρώτα 24ωρα από την έναρξη της γρίπης ή της COVID.

Συμβουλευθείτε επίσης τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε μη-συνταγογραφούμενο φάρμακο. Μπορεί να αλληλεπιδρά με κάποιο που ήδη παίρνετε για το πρόβλημα της υγείας σας.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς

Ρολό με προσούτο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά κοτόπουλο 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο 1 φλ. φρέσκια ντομάτα αλεσμένη (μια μεγάλη) 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 γεμάτα κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια πάπρικα 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα

• 300 γρ. πατάτες• 15 γρ. ελαιόλαδο• 200 γρ. λουκάνικα Πιτσιλιάς• 90 γρ. αλεύρι• 120 γρ. γάλα• 3 αυγά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου διαμέτρου περίπου 25εκ. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις

Πασχάλης: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο Eurovision για μένα»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Πασχάλης. Ο γνωστός τραγουδιστής απάντησε για...

Άγγελος Μπασινάς: «Το Euro έφερε λεφτά»

Ο Άγγελος Μπασινάς μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Παρέα» για το Euro και τη σπουδαία νίκης της Εθνικής Ελλάδας το 2004.

Ταξίδι με παιδιά: Απλές συμβουλές από ειδικούς για να το απολαύσετε με λιγότερη ένταση και άγχος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για τους γονείς από το να βλέπουν χαρούμενα τα παιδιά τους. Και τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολα. Μπορεί να γίνουν κουραστικά, απρόβλεπτα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία. Καθώς ετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή εξόρμηση, για να απολαύσετε το ταξίδι με

Πρεσβυωπία: Παράγοντες που την προκαλούν, εκτός από την ηλικία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η πρεσβυωπία είναι η απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να την επισπεύσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,1

Αθηνά Οικονομάκου: «Εναλλακτικές» διακοπές στις Μαλδίβες με τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα περνούν το καλοκαίρι τους στις Μαλδίβες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Έπειτα από τις οικογενειακές διακοπές τους στη Σικελία μαζί με τα παιδιά της γνωστής ηθοποιού, το ζευγάρι αποφάσισε να οργανώσει ένα ταξίδι αποκλειστικά για τους δυο τους σε αυτόν τον ονειρεμένο εξωτικό προορισμό. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά