Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα ψάχνει θεραπεία στα φύκια

Date:

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν τρόποι να σταματήσει ή να αναστραφεί η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Σε μια μάλλον απρόσμενη χρήση για τα, ούτως ή άλλως δημοφιλή στην ιατρική και φαρμακευτική, φύκια επικρεντώνεται νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος να βοηθηθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από εκφυλισμό του χόνδρου σε μια πολύ κρίσιμη άρθρωση: το γόνατο.

Ο λόγος για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, μια κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως στη μέση ηλικία και προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, καθώς και δυσκαμψία.

«Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος υποφέρουν από έντονο πόνο», λέει ο Liam Farrissey, διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής εταιρείας ιατρικών συσκευών CrannMed. «Δεν μπορούν να κοιμηθούν, δεν μπορούν να κινηθούν», προσθέτει.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν τρόποι να σταματήσει ή να αναστραφεί η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και οι φαρμακευτικές θεραπείες, όπως τα παυσίπονα, είναι ακατάλληλες για μακροχρόνια χρήση.

Αλλά νέες ιδέες για την πάθηση θα μπορούσαν να προσφέρουν μια λύση. Μία από αυτές είναι οι… ενέσεις φυκιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν σήμερα οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη πάθηση πλήττει το 13% των ενηλίκων. Οι περισσότεροι από αυτούς υπομένουν 10 έως 15 χρόνια αυξανόμενου πόνου και φθίνουσας ευκινησίας πριν χρειαστεί να καταφύγουν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος.

Παλαιότερα η οστεοαρθρίτιδα θεωρείτο απλώς φθορά. Πλέον, όμως, θεωρείται και φλεγμονώδης νόσος. Καθώς το γόνατο φθείρεται, δημιουργείται φλεγμονή και γύρω από τη φλεγμονή σχηματίζονται νέα, μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία γνωστά ως «νεοαγγεία». Όλα αυτά προσθέτουν στην πίεση που ασκείται στην άρθρωση του γόνατος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη διάβρωση και οδηγεί σε μεγαλύτερη φλεγμονή και επιπλέον νεοαγγεία.

Ο Liam Farrissey διευθύνει ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα για την προώθηση μιας πρωτοποριακής θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος με βάση τα φύκια.

Το EmboSure, όπως ονομάζεται, είναι ένα διετές πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2024.

Η έρευνα βασίζεται σε μια ανακάλυψη που έγινε πριν από σχεδόν μια δεκαετία όταν, το 2014, επιστήμονες στην Ιαπωνία σκέφτηκαν να καταστρέψουν τα νεοαγγεία για να θεραπεύσουν τη φλεγμονή.

Στο πλαίσιο μιας σειράς μελετών, οι επιστήμονες έγχυσαν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως μικροσφαιρίδια, στα γόνατα ατόμων με οστεοαρθρίτιδα. Η ιδέα ήταν ότι τα μικροσφαιρίδια αυτά θα εμπόδιζαν τη ροή του αίματος στα νεοαγγεία και θα τα σκότωναν, μια διαδικασία γνωστή ως «εμβολισμός».

Τα άτομα που συμμετείχαν ανέφεραν μεγάλες μειώσεις στον πόνο και οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν βελτιωμένη λειτουργία του γόνατος, με τα αποτελέσματα να διαρκούν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Υπήρχε όμως κάτι: οι ερευνητές βασίστηκαν σε μικροσφαιρίδια από ιμιπενέμη – ένα ισχυρό αντιβιοτικό ευρέος φάσματος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα, το οποίο δεν ενδείκνυται για ευρεία χρήση σε μια μη λοιμώδη νόσο, λόγω αφενός μεν θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη μικροβιακή αντοχή, αφετέρου με τη μείωση της αποτελεσματικότητας.

Σφαιρίδια από άλγη

Αυτό που μελετά τώρα το πρόγραμμα είναι αν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο με μικροσφαιρίδια που αποτελούνται από αλγινικό, έναν υδατάνθρακα που προέρχεται από φύκια. Τα σφαιρίδια περιέχουν επίσης ένα ένζυμο που διασπά το αλγινικό.

Τα ίδια τα σφαιρίδια διασπώνται αμέσως μετά την έγχυση, οπότε το μπλοκάρισμα των νεοαγγείων διαρκεί μόνο μερικές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος να διακόψουν τη ροή του αίματος σε άλλα αιμοφόρα αγγεία και ότι ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία.

«Αυτά τα νεοαγγεία είναι ένα είδος τεχνητών αγγείων που δημιουργούνται λόγω της φλεγμονής, οπότε αν τα μπλοκάρεις για μερικές ώρες είναι νεκρά», λέει ο Farrissey.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει εργαστηριακές και προκλινικές δοκιμές σε ζώα, οι οποίες έχουν πάει καλά.

Στόχος μέσα στον επόμενο χρόνο είναι να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάθεση της θεραπείας προς τα τέλη του 2025.

«Αυτό που κάνουμε είναι να λανσάρουμε ένα προϊόν που επιτρέπει αυτή η διαδικασία εμβολισμού να γίνει σε ευρύτερο γεωγραφικά επίπεδο», λέει ο Farrissey.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς

Ρολό με προσούτο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά κοτόπουλο 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο 1 φλ. φρέσκια ντομάτα αλεσμένη (μια μεγάλη) 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 γεμάτα κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια πάπρικα 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα

• 300 γρ. πατάτες• 15 γρ. ελαιόλαδο• 200 γρ. λουκάνικα Πιτσιλιάς• 90 γρ. αλεύρι• 120 γρ. γάλα• 3 αυγά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου διαμέτρου περίπου 25εκ. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις

Πασχάλης: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο Eurovision για μένα»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Πασχάλης. Ο γνωστός τραγουδιστής απάντησε για...

Άγγελος Μπασινάς: «Το Euro έφερε λεφτά»

Ο Άγγελος Μπασινάς μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Παρέα» για το Euro και τη σπουδαία νίκης της Εθνικής Ελλάδας το 2004.

Ταξίδι με παιδιά: Απλές συμβουλές από ειδικούς για να το απολαύσετε με λιγότερη ένταση και άγχος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για τους γονείς από το να βλέπουν χαρούμενα τα παιδιά τους. Και τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολα. Μπορεί να γίνουν κουραστικά, απρόβλεπτα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία. Καθώς ετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή εξόρμηση, για να απολαύσετε το ταξίδι με

Πρεσβυωπία: Παράγοντες που την προκαλούν, εκτός από την ηλικία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η πρεσβυωπία είναι η απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να την επισπεύσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,1

Αθηνά Οικονομάκου: «Εναλλακτικές» διακοπές στις Μαλδίβες με τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα περνούν το καλοκαίρι τους στις Μαλδίβες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Έπειτα από τις οικογενειακές διακοπές τους στη Σικελία μαζί με τα παιδιά της γνωστής ηθοποιού, το ζευγάρι αποφάσισε να οργανώσει ένα ταξίδι αποκλειστικά για τους δυο τους σε αυτόν τον ονειρεμένο εξωτικό προορισμό. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά