COVID-19: Συνδυασμός από αιθέρια έλαια κρητικών βοτάνων μειώνει με φυσικό τρόπο τη διάρκεια των συμπτωμάτων της

Date:

Εντυπωσιακά ευρήματα από νέα σημαντική ελληνική μελέτη. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων από τρία αρωματικά κρητικά βότανα μπορεί να μειώνει σημαντικά τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων που προκαλεί η COVID-19, σύμφωνα με νέα ελληνική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης χορήγησαν τον συνδυασμό σε ασθενείς που νόσησαν ήπια σε όλα τα κύματα της πανδημίας στη χώρα μας, διαπιστώνοντας πως επισπεύδει σημαντικά την ανάρρωσή τους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι ο συνδυασμός αυτός ασκεί ιδιαίτερα σημαντική δράση έναντι συγκεκριμένων ιών που ευθύνονται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως:

 • Οι ιοί Α και Β της γρίπης
 • Ο ρινοϊός HRV14 (είναι συχνή αιτία κοινού κρυολογήματος)

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ο συγκεκριμένος συνδυασμός των αιθερίων ελαίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φυσικό, συμπληρωματικό βοήθημα και για τους ασθενείς με ήπια COVID-19.

Τα τρία βότανα είναι το δίκταμο, το θυμάρι και το φασκόμηλο. Οι επιστήμονες τα χρησιμοποίησαν σε συγκεκριμένες αναλογίες σε συνδυασμό με extra παρθένο ελαιόλαδο και βιταμίνη D3, δημιουργώντας ένα φυσικό ιδιοσκεύασμα το οποίο χορήγησαν στους ασθενείς τους.

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Diseases και παρουσιάσθηκαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής. Η μελέτη διεξήχθη από πολυπληθή ομάδα επιστημόνων/ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Λιονή.

Πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2020. Η δεύτερη από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Κατ’ αυτό τον τρόπο άλλοι από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν COVID-19 λόγω του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού (του Alpha) και άλλοι λόγω των επομένων στελεχών που επικράτησαν (Beta, Delta, Omicron). Από το Νοέμβριο του 2021 έως και σήμερα επικρατούν διάφορα στελέχη Omicron, επομένως τα ευρήματα καλύπτουν όλο το εύρος των μικροβιακών στελεχών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει ήπια μορφή της COVID-19. Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, χορηγώντας μόνο στη μία τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων. Η άλλη ήταν η ομάδα ελέγχου.

Το 52% των συμμετεχόντων που έλαβαν τα αιθέρια έλαια και το 55% της ομάδας ελέγχου ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν 38 και 42 ετών αντιστοίχως. Το 34% και το 29% αντιστοίχως κάπνιζαν, ενώ τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα είχε το σχεδόν 37% και το 29%. Επιπλέον, το 50% των συμμετεχόντων που πήραν τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων και το 35% της ομάδας ελέγχου δεν είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο πατενταρισμένος συνδυασμός των αιθερίων ελαίων από τα 3 κρητικά βότανα, σε συγκεκριμένες αναλογίες ώστε να λειτουργούν συνεργικά, μείωνε σημαντικά τον αριθμό και τη συχνότητα συμπτωμάτων, όπως:

 • Η γενικευμένη κόπωση
 • Η αδυναμία
 • Ο πυρετός
 • Οι πόνοι στους μυς (μυαλγίες)

Στην πραγματικότητα, την έβδομη ημέρα από την έναρξη της λοίμωξης οι ασθενείς που έπαιρναν τα αιθέρια έλαια (CAPeo) είχαν κατά μέσον όρο 1,4 συμπτώματα έναντι 4,7 που είχαν την πρώτη ημέρα.

Οι ασθενείς, όμως, που δεν τα λάμβαναν εξακολουθούσαν να έχουν 3,1 συμπτώματα, κατά μέσον όρο. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ακόμα εντονότερη την 14η ημέρα από την έναρξη της λοίμωξης, με τους ασθενείς που έπαιρναν τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων από τα 3 κρητικά βότανα να έχουν αναρρώσει σχεδόν πλήρως αλλά εκείνους της ομάδας ελέγχου να ταλαιπωρούνται ακόμα από 2,9 συμπτώματα κατά μέσον όρο ο καθένας.

Επιπλέον, σημαντική βελτίωση υπήρχε στην ομάδα που λάμβανε το μείγμα των αιθερίων ελαίων από τα κρητικά βότανα και στην ένταση των συμπτωμάτων, η οποία μειωνόταν ολοένα περισσότερο με την πάροδο των ημερών.

Η πρακτική σημασία τους

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων από τα τρία συγκεκριμένα κρητικά βότανα «διαθέτει ισχυρή δράση εναντίον του κορωνοϊού», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Η πρώιμη και αποτελεσματική επίδρασή του στην ανακούφιση από βασικά συμπτώματα της COVID-19 υποδηλώνει ότι το πατενταρισμένο μίγμα (CAPeo) των αιθερίων ελαίων μπορεί να δρα ως φυσικός, συμπληρωματικός παράγοντας για τους ασθενείς με ήπια COVID-19».

«Ο συνδυασμός όχι μόνο επισπεύδει την ανάρρωση σε περιπατητικούς ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19, αλλά ασκεί και προληπτική/προφυλακτική δράση στην παράτασή τους», τόνισαν οι ερευνητές στο συνέδριο. Και επισήμαναν πως «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό ασθενών που ταλαιπωρούνται επί μήνες ή και χρόνια από εμμένοντα συμπτώματα (η λεγόμενη long COVID)».

Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τα αποτελέσματα προγενέστερων μελετών για τους άλλους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού που προαναφέρθηκαν (Α/Η1Ν1, γρίπη Β, ρινοϊός).

COVID

Ο συνδυασμός που χρησιμοποιήθηκε

Στη νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκε o πατενταρισμένος συνδυασμός αιθέριων ελαίων από 3 κρητικά βότανα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο CRETAN IAMA. Είναι η 8η κλινική μελέτη που διεξάγεται με αυτό και δημοσιεύεται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Την ερευνητική ομάδα του CRETAN IAMA συνθέτουν καθηγητές πανεπιστημίων και συνεργάτες τους. Οι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι:

 • Ο κ. Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
 • Ο κ. Ηλίας Καστανάς, καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας
 • Ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, καθηγητής Βιολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ
 • Η κυρία Μαριλένα Καμπά, καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας
 • Ο κ. Εμμανουήλ Συμβουλάκης,  αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας.

Το CRETAN IAMA  είναι ένα βραβευμένο φυσικό προϊόν, το οποίο διακρίνεται για τη μοναδικότητά του στη συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη (R&D) προϊόντος, τη διαδικασία επιλογής και σταθερότητας της πρώτης ύλης, τις μεθόδους παραγωγής υψηλής ακρίβειας και την καταξιωμένη διεθνώς επιστημονική τεκμηρίωσή του.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αγγελική Νικολούλη: Μετά το «Φως στο τούνελ» απολαμβάνει τα ηλιοβασιλέματα στην Πάρο

Μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης με φίλους απολαμβάνει η Αγγελική Νικολούλη μετά από έναν δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα με πολλές υποθέσεις που έφερε στο φως και τις εξιχνίασε.  Η Μις Μαρπλ της ελληνικής τηλεόρασης, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχει αφήσει πίσω της τα τηλεοπτικά πλατό και απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα στην Πάρο αλλά

Δώρα Αναγνωστοπούλου: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της και η φωτό

Αλλαγή στην εμφάνισή της έκανε η Δώρα Αναγνωστοπούλου. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια μοιράστηκε μια φωτογραφία από το δελτίο ειδήσεων με την αλλαγή που έκανε στα μαλλιά της. Αναγνωστοπούλου: O Νταλάρας ήταν διστακτικός να δώσει συνέντευξη μετά τις αντιδράσεις... Όπως θα δεις και στο ποστ της η Δώρα Αναγνωστοπούλου δεν έχει «πειράξει» καθόλου το χρώμα παρά

Γουινόνα Ράιντερ: Στα 30 μου είχα δύο καταστροφικές σχέσεις

Γουινόνα Ράιντερ: Στα 30 μου είχα δύο καταστροφικές σχέσεις Όταν κοιτάζω πίσω, σκέφτομαι, «Τι στον δι**λο σκεφτόμουν;», περιέγραψε η ηθοποιός Η Γουινόνα Ράιντερ παραδέχτηκε ότι κάποιες από τις προηγούμενες σχέσεις της ήταν προβληματικές. «Στα 30 μου, είχα δύο καταστροφικές σχέσεις που ήταν - δεν ήταν λάθος..., αλλά αυτό ήταν την εποχή πριν σκεφτείς ποτέ να

Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη

Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη Είναι απώλειες που δεν τις έχω συνειδητοποιήσει, δήλωσε ο σεναριογράφος Ο Μιχάλης Ρέππας μίλησε για

Power of love: Ποιο σπίτι θα προστατευτεί;

Παρασκευή, 12.7.2024, 19:05 Zappit@ZAPPIT_ Power of love, απόψε στις 22.00 στον ΣΚΑΪ. Η χθεσινή ψηφοφορία για τα πιο δημοφιλή πρόσωπα του Power of Love φόρεσε την κονκάρδα στη Γλυκερία και στον Αργύρη ο οποίος προηγουμένως είχε ένα έντονο ξέσπασμα για το κατά πόσο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των δύο σπιτιών ο Νίκος. Η συζήτηση του Δήμου

Live News: Ο Νίκος Ευαγγελάτος έριξε αυλαία και ανανέωσε το ραντεβού με τους τηλεθεατές

Παρασκευή, 12.7.2024, 18:43 Zappit@ZAPPIT_ "Αυτό δεν μπορούμε ούτε να το αγνοήσουμε ούτε να το ξεχάσουμε" επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ευαγγελάτος στο φινάλε του Live News. Το 12ο απόγευμα του Ιουλίου έμελλε να πέσει η αυλαία για την φετινή σεζόν στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο όπως είδαμε στο πρόγραμμα του Μεγάλου Καναλιού. Μάλιστα, ως

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: Η ιστορία της Βορείου Ηπείρου έχει ρίζα την Ελλάδα

Για την καταγωγή του, τη Βόρεια Ήπειρο μίλησε ο Αλέξης Παππάς, ξεκαθαρίζοντας πως πότε δεν έκρυβε τη γενέτειρά του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό OK!, ο Αλέξης Παππάς, τόνισε πως η ιστορία της Βορείου Ηπείρου έχει ρίζα την Ελλάδα και η γλώσσα και τα ήθη και τα έθιμα ήταν όλα ελληνικά. Στον φετινό κύκλο

Χριστόφορος Παπακαλιάτης – Κλέλια Ανδριολάτου: Reunion και ξεφάντωμα μετά το τέλος των γυρισμάτων του Maestro

Αγαπημένοι συνάδελφοι και φίλοι είναι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Κλέλια Ανδριολάτου και το λοιπό καστ της σειράς Maestro. Κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες από το reunion που έκαναν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Κλέλια Ανδριολάτου αλλά και τον Ορέστη Χαλκιά, σε συναυλία στην Τεχνόπολη της Αθήνας. Μέχρι στιγμής

Αργυρός: Μπαμπάς για πρώτη φορά; Οι φήμες και ποια είναι η σύντροφός του, Αλεξάνδρα Νίκα

Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την σύντροφό του, Αλεξάνδρα Νίκα να περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: «Ήμουν και είμαι Έλληνας»

Ο ηθοποιός και πρώην παίκτης του Survivor ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να κρύψει για την καταγωγή του, η οποία είναι από τη Βόρειο Ήπειρο. Αλέξης Παππάς: Για μπάνιο με τρεις εντυπωσιακές κυρίες μετά τον χωρισμό με την Έλενα Αϊβαλή Στον φετινό κύκλο του παιχνιδιού αναφέρθηκες στην καταγωγή σου από τη Βόρειο Ήπειρο.

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση Το συγκρότημα ζητά αποζημίωση 150.000 δολαρίων Οι Beastie Boys κατέθεσαν αγωγή κατά της Brinker International, της εταιρείας που κατέχει το Chili’s Grill and Bar, υποστηρίζοντας ότι η αλυσίδα εστιατορίων χρησιμοποίησε την επιτυχία τους «Sabotage» του 1994 σε διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια – Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια - Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία Οκτώ χρόνια αφότου μετακόμισε στο Λος Άντζελες, η τραγουδίστρια θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα της Η Adele φέρεται να σχεδιάζει να επιστρέψει στο Λονδίνο, αφού ολοκληρώσει τις συναυλίες της στο Λας Βέγκας τους επόμενους μήνες. Η 36χρονη τραγουδίστρια και ο 42χρονος σύζυγός της, Ριτς