Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, σύμφωνα με τους γιατρούς

Date:

Βελτιωμένη κινητικότητα και σταθερότητα, μειωμένο χειρουργικό χρόνο και ταχύτερη ανάρρωση προσφέρει η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος.

Του ορθοπεδικού χειρουργού Γιώργου Ρενιέρη*

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, η καταστροφή δηλαδή του χόνδρου και στη συνέχεια του οστού της άρθρωσης, αποτελεί ένα από τα συχνότερα ορθοπεδικά προβλήματα σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος, η αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών με προθέματα, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση σε προχωρημένες μορφές οστεοαρθρίτιδας.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος είναι η ακριβής τοποθέτηση των επιλεγμένων μοσχευμάτων, με στόχο την καλύτερη προσομοίωση της φυσιολογικής ανατομίας και λειτουργίας της άρθρωσης του γόνατος, ώστε να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη βάδιση, η αποκατάσταση της κίνησης του γόνατος και η μικρότερη δυνατή φθορά των μοσχευμάτων.

Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές.

Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος: Πώς γίνεται η επέμβαση

Στην κλασική αρθροπλαστική, ο χειρουργός σχεδιάζει τις παρεμβάσεις βασιζόμενος στις ακτινογραφίες και σε μετρήσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Στην εξατομικευμένη αρθροπλαστική χρησιμοποιούνται ειδικά κατασκευασμένοι μηριαίοι και κνημιαίοι οδηγοί οι οποίοι σχεδιάζονται σύμφωνα με την μοναδική ανατομία του κάθε ασθενούς. Αυτό γίνεται με την βοήθεια μιας τρισδιάστατης αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας του μέλους που πάσχει, με βάση την οποία δημιουργείται μία τρισδιάστατη αναπαράσταση του φθαρμένου γόνατος.

Χρησιμοποιώντας το τρισδιάστατο αυτό μοντέλο, ο χειρουργός μπορεί προεγχειρητικά να σχεδιάσει με ακρίβεια όλα τα βήματα που απαιτούνται για την διόρθωση του γόνατος. Στη συνέχεια αξιοποιώντας το σχεδιασμό αυτό κατασκευάζονται ειδικοί οδηγοί, η οποίοι εφαρμόζουν απόλυτα στο πραγματικό γόνατο και με βάση τους οποίους αφαιρούνται μόνο τα απαραίτητα τμήματα των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την επιλεγμένη πρόθεση επανακαλύπτονται οι φθαρμένες επιφάνειες του γόνατος.

Ποια είναι η διαδικασία πριν από ένα χειρουργείο εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος

3-4 εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη επέμβαση διενεργείται μια αξονική τομογραφία στο ισχίο, το γόνατο και την ποδοκνημική του κάτω άκρου που θα υποβληθεί σε χειρουργείο.

Η αξονική διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Κατά περίπτωση μπορεί να επιλεχθεί αντί αξονικής η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εξατομικευμένης αρθροπλαστικής του γόνατος

  • Βελτιωμένη κινητικότητα και σταθερότητα

Καθώς η εξατομικευμένη αρθροπλαστική αναπαράγει με μεγάλη ακρίβεια τη φυσιολογική ανατομία και λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος, επιτρέποντας την βέλτιστη τοποθέτηση του ορθοπεδικού εμφυτεύματος, επιτρέπει στους ασθενείς να ανακτήσουν την κινητικότητά τους απαλλαγμένοι από τον πόνο του γόνατος.

  • Μειωμένος χειρουργικός χρόνος

Μειώνει σημαντικά τη χρονική διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, καθώς δεν απαιτούνται οι μετρήσεις διεγχειρητικά, οι οποίες είναι απαραίτητες κατά τη συμβατική αρθροπλαστική

  • Προστασία οστού και μαλακών μορίων

Περιορίζει στο ελάχιστο δυνατό το μέγεθος της χειρουργικής τομής. Καθώς οι οδηγοί τοποθετούνται μόνο στην επιφάνεια του οστού και όχι εσωτερικά, όπως στην κλασσική αρθροπλαστική, περιορίζεται ο τραυματισμός του οστού και των μαλακών μορίων.

  • Ταχύτερη ανάρρωση

Οι μικρότεροι χειρουργικοί χρόνοι και ο περιορισμός του τραυματισμού μαλακών μορίων σε συνδυασμό με την εξατομίκευση σύμφωνα με την ανατομία και τις ανάγκες του ασθενούς, επιτρέπουν την ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα του ασθενούς αλλά ακόμα και στις αθλητικές δραστηριότητες.

  • Μακροζωία εμφυτεύματος

Η βέλτιστη τοποθέτηση του εμφυτεύματος εξασφαλίζει την καλύτερη κατανομή των δυνάμεων τριβής και την ομαλότερη φόρτιση της πρόθεσης. Σε συνδυασμό με την σημαντικά μεγαλύτερη αντοχή των νέων εμφυτεύσιμων υλικών, εξασφαλίζεται η σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των υλικών και αποφεύγονται συχνές αναθεωρήσεις ή αντικαταστάσεις.

* Ο Γεώργιος Ρενιέρης, MD, MSc, PhD, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός, Συνεργάτης Ορθοπεδικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Κλινική Ψυχικού
email: renierisg@yahoo.com

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ρεπόρτερ από την Καλαμάτα παράτησε τη ζωντανή σύνδεση, γδύθηκε και έφυγε με jet ski

Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Μαρκόπουλος, άφησε τους παρουσιαστές της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Action 24 με το στόμα ανοιχτό.

Ματίνα Παγώνη για Παύλο Πολάκη: “Δεν μπορείς να κάνεις τον καμπόσο όταν ο άλλος δεν μπορεί να μιλήσει”

Για το περιστατικό που σημειώθηκε στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη, o οποίος επιτέθηκε στη συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη, τοποθετήθηκε η Ματίνα Παγώνη.

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».