Δεν κοιμηθήκατε καλά; Τα 20 λεπτά που θα σας τονώσουν – Και χωρίς γουλιά καφέ

Date:

FITNESS

Ένα τέλειο τονωτικό για τον εγκέφαλο αποτελεί η άσκηση έπειτα από ένα βράδυ ακανόνιστου ύπνου, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, η οποία ταυτόχρονα συμπέρανε και την ιδανική της διάρκεια

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Αν και κανένας μάλλον δεν έχει στο πρόγραμμα του την άσκηση έπειτα από ένα βράδυ ασταθούς ύπνου, μια νεότερη μελέτη δίνει έναν πολύ καλό λόγο για να αφήσουμε στην άκρη τον καφέ και να φορέσουμε τα αθλητικά μας παπούτσια.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα ερευνητικά στοιχεία, τα δεινά μιας νύχτας ανεπαρκούς ύπνου θα μπορούσε να ισοσταθμίσουν με μόλις 20 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, μέσω των οποίων τονώνεται η εγκεφαλική λειτουργία.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ διεξήγαγε δύο πειράματα στα οποία συμμετείχαν 12 άτομα στο καθένα. Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κοιμούνται μόνο πέντε ώρες το βράδυ για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Κάθε πρωί, έπρεπε να εκτελέσουν επτά εργασίες ενώ ξεκουράζονταν. Στη συνέχεια και σύμφωνα με το πείραμα, έπρεπε να επαναλάβουν τις εργασίες μετά από 20 λεπτά ποδηλασίας μέτριας έντασης.

Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, οι περιορισμένες ώρες ύπνου επηρέασαν διαφορετικά κάθε άτομο – ενδεχομένως επειδή κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί στην κούραση. Ωστόσο, οι επιδόσεις κάθε ατόμου στις εργασίες βελτιώθηκαν μετά την ποδηλασία. 

Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες πέρασαν μια ολόκληρη νύχτα χωρίς ύπνο και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ένα περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Έπειτα, υποβλήθηκαν στις ίδιες δοκιμασίες και, παρόλο που τα επίπεδα οξυγόνου είχαν μειωθεί, εξακολουθούσαν να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους μετά την άσκηση.

«Αποδείξαμε ότι η ποδηλασία μέτριας έντασης για 20 λεπτά βελτιώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες μετά από τρεις νύχτες μερικής στέρησης ύπνου και μία νύχτα ολικής στέρησης ύπνου, ανεξάρτητα από την υποξική κατάσταση» σημειώνουν οι ερευνητές στο Physiology and Behaviour, όπου δημοσιεύτηκε η μελέτη.

Eν ολίγοις, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση των ορμονών που ρυθμίζουν τον εγκέφαλο και τον ρυθμό με τον οποίο το αίμα παρέχεται στον εγκέφαλο. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη διέγερση και τα κίνητρα, πρόσθεσαν.

«Μια πιθανή υπόθεση για το γιατί η άσκηση βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις σχετίζεται με την αύξηση της εγκεφαλικής ροής του αίματος και της οξυγόνωσης. Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ακόμη και όταν η άσκηση πραγματοποιείται σε περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, οι συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να εκτελούν γνωστικά καθήκοντα καλύτερα από ό,τι όταν βρίσκονταν σε κατάσταση ηρεμίας στις ίδιες συνθήκες» επισημαίνει ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Thomas Williams.

Παρόλα αυτά, ο Δρ Joe Costello, ο οποίος εργάστηκε επίσης στη μελέτη, δήλωσε ότι αν η άσκηση ήταν μεγαλύτερης διάρκειας ή δυσκολότερη, μπορεί να είχε ενισχύσει τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου: «Τα ευρήματα προσθέτουν σημαντικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της άσκησης και των στρεσογόνων παραγόντων, όπως η έλλειψη ύπνου, και συμβάλλουν στην ενίσχυση του μηνύματος ότι η κίνηση είναι φάρμακο για το σώμα και τον εγκέφαλο».

Βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τη γνωστική απόδοση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την προσοχή, την κρίση και τη συναισθηματική κατάσταση. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης 

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Η άσκηση που νικά την αϋπνία

Ύπνος: Τρεις συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για να γίνει καλύτερος

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Οι φυσικές λύσεις που θα σας αποκοιμήσουν

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική

Έρευνα αποκαλύπτει τον χρόνο που πρέπει να προπονείστε για να χτίσετε μυς

Αν πιστεύετε ότι η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο και εξαντλητικά προγράμματα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Mια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, καταρρίπτει την επικρατούσα αντίληψη, αποκαλύπτοντας πως η μυϊκή ανάπτυξη δεν απαιτεί υπερπροσπάθεια και πολυάριθμες εξαντλητικές προπονήσεις. Το μυστικό δεν είναι ο χρόνος.

Καρκίνος στομάχου: Το 75% των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί στοχεύοντας ένα και μόνο βακτηρίδιο

Τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι γιατροί εξαλείψουν τη μόλυνση από ένα κοινό βακτηρίδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με το 76% των μελλοντικών περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, ανέφεραν οι ερευνητές στις 7 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Medicine . Ο καρκίνος του στομάχου, στις

Παγωτό: Γιατί σας κάνει καλό, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα επιφυλάσσει η κατανάλωση του παγωτού για την υγεία μας. Τι λένε οι ειδικοί για τα βιολογικά παγωτά. Της: Μαρίας Παπαδοπούλου* Υγιεινή απόλαυση χωρίς …ενοχές με το βιολογικό παγωτό! Κυπελάκια, ξυλάκια, γρανίτες και πύραυλοι από βιολογικό γάλα, με ή χωρίς ζάχαρη, βρίσκονται στα ψυγεία των επιλεγμένων σούπερ μάρκετ, προσφέροντάς σας μια δροσερή και