Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι ένας τύπος τροφικής δυσανεξίας που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και απειλητικές αντιδράσεις για τη ζωή.
Οι αλλεργίες στα φιστίκια συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει εσφαλμένα τις πρωτεΐνες αυτών των ξηρών καρπών ως επιβλαβείς για τον οργανισμό, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση.
Τα φιστίκια είναι ένα από τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα.
Oι αλλεργίες στα φιστίκια συμβαίνουν στους ενήλικες πιο συχνά από τις αλλεργίες σε άλλα τρόφιμα και είναι συχνές, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες.
Ο επιπολασμός των αλλεργιών στα φιστίκια φαίνεται να αυξάνεται και υπολογίζεται ότι περίπου το 2,9% του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχει από την πάθηση.
Ένας τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών στα φιστίκια είναι μέσω της Στοματικής Βλεννογονικής Ανοσοθεραπείας (OMIT), μιας μορφής ανοσοθεραπείας.
Το OMIT στοχεύει να απευαισθητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα σταδιακά, στοχεύοντας ειδικά τους βλεννογόνους μέσα στο στόμα.
Ο μηχανισμός λειτουργίας της οδοντόκρεμας κατά της αλλεργίας
Οι επιστήμονες έχουν εφεύρει έναν τύπο οδοντόκρεμας που χρησιμοποιεί το OMIT για να μειώσει τις πιθανότητες να παρουσιάσουν αντίδραση τα άτομα με αλλεργία στα φιστίκια.
«Το OMIT χρησιμοποιεί μια ειδικά διαμορφωμένη οδοντόκρεμα για να μεταφέρει αλλεργιογόνες πρωτεΐνες φιστικιών σε περιοχές της στοματικής κοιλότητας», δήλωσε ο αλλεργιολόγος Dr. William Berger, MD, μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας και συγγραφέας της μελέτης.
«Το OMIT ως μηχανισμός παροχής πρωτεΐνης φιστικιού έχει μεγάλες δυνατότητες απευαισθητοποίησης από τροφικές αλλεργίες» δήλωσε.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 32 συμμετέχοντες με αλλεργίες στα φιστίκια μεταξύ 18 και 55 ετών. Στα 2/3 των συμμετεχόντων δόθηκε η οδοντόκρεμα με φιστίκια ενώ στους υπόλοιπους προσφέρθηκε εικονικό φάρμακο.
Στη συνέχεια, η δόση της οδοντόκρεμας από φιστίκια αυξήθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πειράματος διάρκειας 48 εβδομάδων.
Οι επιστήμονες προχώρησαν στην αξιολόγηση διερευνητικών βιοδεικτών χρησιμοποιώντας εξετάσεις αίματος βελτιστοποιημένες για να προσδιορίσουν εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αντιδρά σε αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια.
Η ασφάλεια ήταν το κλειδί καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής, ιδιαίτερα κατά τη φάση της αύξησης της δόσης και οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν στενά για να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρουσίαζαν ακραίες αντιδράσεις.
Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση της πειραματικής οδοντόκρεμας
Σύμφωνα με τον Dr. Berger, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 100% όσων έλαβαν την οδοντόκρεμα ανέχονταν σταθερά την προκαθορισμένη υψηλότερη δόση χωρίς κανέναν συμμετέχοντα να αναφέρει σοβαρές ενοχλήσεις.
Οι λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν ήταν ήπιες και παροδικές, όπως ο κνησμός στο στόμα.
Το ποσοστό συμμόρφωσης κυμάνθηκε στο 97%.
Αυτό, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα καθιστά τη νέα λύση ιδιαίτερα κατάλληλη και ασφαλή επιλογή για άτομα με διατροφικές ευαισθησίες.
Προκειμένου να αξιολογηθεί περαιτέρω η συνεχής χρήση της θεραπείας με οδοντόκρεμα για την παροχή μακροπρόθεσμης προστασίας έναντι της ακούσιας κατάποσης φιστικιών, σχεδιάζονται επίσης πιο εκτεταμένες μελέτες.
Με πληροφορίες από: medicalnewstoday.com Φωτογραφίες: istock