Κερατόκωνος: Τι να γνωρίζουμε για την οφθαλμοπάθεια που προσβάλλει τους νέους

Date:

Στις 10 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου, μιας νόσου που ανιχνεύεται συνήθως σε εφηβική ηλικία.

Ο κερατόκωνος είναι μία εκφυλιστική νόσο των ματιών που παραμορφώνει τον επιφανειακό χιτώνα τους, με επακόλουθο οι ασθενείς να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους θολά, μουντά και παραμορφωμένα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου (10 Νοεμβρίου), ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, παραθέτει 10 βασικά δεδομένα για τη νόσο που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

Είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση

Ο κερατόκωνος προκαλεί παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Ο κερατοειδής είναι ο επιφανειακός χιτώνας του ματιού, που έχει ως ρόλο να εστιάζει το φως στο πίσω μέρος του ματιού.

Η λέπτυνση του κερατοειδούς προκαλεί αστάθεια και αλλαγή του σχήματός του (από σφαιρικός γίνεται κωνικός).  Ο κωνικός κερατοειδής έχει επίσης το μισό σχεδόν πάχος από το φυσιολογικό, καθώς και σημαντικά παραμορφωμένη πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια. Το επακόλουθο είναι να αποκτά ο κερατοειδής σημαντικά αυξημένη κυρτότητα, κυρίως στο κέντρο του, με συνέπεια να επηρεάζει δραματικά την όραση.

Η αιτία του δεν είναι αποσαφηνισμένη

Το πιθανότερο είναι πως οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερους:

  • Την γενετική προδιάθεση (έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 16 γενετικοί τόποι που συνδέονται με τον κερατόκωνο)
  • Τις αλλεργίες

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι εύκολο να παραμορφωθεί και από τραύμα ή από το συνεχές και δυνατό τρίψιμο των ματιών.

Είναι αρκετά συχνός

Παγκοσμίως η συχνότητα του κερατόκωνου υπολογίζεται σε 1 περιστατικό ανά 1.000 ή 2.000 άτομα του γενικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα, όμως, ενδέχεται να είναι πολύ πιο συχνός. Μελέτες του δρος Κανελλόπουλου έχουν δείξει ότι η συχνότητά του ενδεχομένως φθάνει και σε 1 κρούσμα ανά 10-20 άτομα.

Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, διότι έχουν ήπια μορφή και δεν έχουν εξεταστεί ποτέ γι’ αυτόν.

Προσβάλλει κυρίως τους νέους

Ο κερατόκωνος προσβάλλει κυρίως νέους (τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται κατά την εφηβεία), εξελίσσεται γρήγορα τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (συνήθως μέχρι τα 35 έτη) και στη συνέχεια επιβραδύνεται έως τα περίπου 45 χρόνια. Από κει και πέρα, κατά κανόνα μένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμος.

Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες τον εκδηλώνουν πολύ συχνά

Περισσότερα από 20 σύνδρομα έχουν συνδεθεί με αυτόν, όπως το σύνδρομο Down και διάφορες νόσοι του συνδετικού ιστού, όπως το σύνδρομο Marfan. Από τους πάσχοντες από σύνδρομο Down, λ.χ., το 5-15% έχουν κερατόκωνο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχονται προληπτικά κατά την εφηβεία και κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Προκαλεί συνεχή αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού

Ο κερατόκωνος προκαλεί ποικίλα συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Παραμορφωμένες εικόνες
  • Συνεχής αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού (οι ασθενείς αλλάζουν συχνά τη συνταγή των διορθωτικών γυαλιών τους)
  • Θολές εικόνες
  • Μονόφθαλμη διπλωπία (οι ασθενείς βλέπουν διπλά είδωλα από το ένα μάτι)

Άλλα συμπτώματα είναι ευαισθησία στο φως και άλως γύρω από τα φώτα το βράδυ. Τα συμπτώματά αυτά συχνά είναι πιο έντονα στο ένα μάτι.

Η διάγνωση του κερατόκωνου είναι δύσκολη

Οι δυσκολίες εντοπίζονται κυρίως στα πρώτα στάδιά του, διότι:

  • Οι κλασικές οφθαλμολογικές εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν πάντοτε τις αρχικώς αδιόρατες αλλοιώσεις του κερατοειδούς
  • Τα συμπτώματα των ασθενών θα μπορούσαν να σχετίζονται και με άλλα προβλήματα στα μάτια

Η πιο σημαντική εξέταση για να διαγνωστεί σωστά ο κερατόκωνος είναι η τοπογραφία κερατοειδούς. Είναι μία εξελιγμένη, μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση, κατά την οποία γίνεται χαρτογράφηση της καμπυλότητας σε όλη την επιφάνεια του κερατοειδούς. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το κωνικό σχήμα του κερατοειδούς γίνεται αντιληπτό και με γυμνό μάτι.

Η ακριβής διάγνωση είναι πολύ σημαντική, διότι αν δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτός ο κερατόκωνος ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά, ο ασθενής μπορεί να φτάσει στο σημείο να χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Υπάρχουν συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες

Στους περισσότερους ασθενείς, οι οπτικές διαταραχές που προκαλεί ο κερατόκωνος μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (με διορθωτικά γυαλιά ή ειδικούς φακούς επαφής).

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθούν χειρουργική επέμβαση, για να σταθεροποιηθεί η εξέλιξή του. Μετά την επέμβαση μπορεί να χρειάζεται ακόμα οπτική διόρθωση με γυαλιά ή φακούς επαφής, αλλά είναι πιο εύκολη.

Οι επεμβατικές τεχνικές που μπορεί να εφαρμοσθούν είναι ποικίλες και επιλέγονται με βάση κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μία διεθνώς διαδεδομένη τεχνική είναι το «πρωτόκολλο της Αθήνας», που ανέπτυξε και πρωτοεφάρμοσε η ομάδα του δρ Κανελλόπουλου. Η τεχνική συνδυάζει τη διασύνδεση κερατοειδή με τη μερική, επιφανειακή, τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με laser. Ο στόχος είναι η εξομάλυνση και η σταθεροποίηση του κερατόκωνου, με παράλληλη μείωση της μυωπίας και του ανώμαλου αστιγματισμού, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή όραση.

Ο κερατόκωνος δεν σταματά με τους ειδικούς φακούς επαφής

Μία συχνή παρανόηση με τους ειδικούς φακούς επαφής που χορηγούνται στους ασθενείς με κερατόκωνο, είναι ότι μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξή του. Στην πραγματικότητα, οι φακοί βελτιώνουν την όραση ενόσω η πάθηση εξελίσσεται.

Ωστόσο αν οι φακοί επαφής δεν ταιριάζουν καλά στον παραμορφωμένο κερατοειδή, μπορεί να τον επιδεινώσουν, επειδή αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης ουλώδους ιστού σε αυτόν.

Η πρόγνωση για τους ασθενείς είναι καλή

Ευτυχώς, ο ρυθμός εξέλιξης του κερατόκωνου μειώνεται ή και μηδενίζεται μετά τα 45 χρόνια. Η πάθηση πολύ σπάνια εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ μπορεί να σταματήσει η εξέλιξή της οποιαδήποτε στιγμή. Αν όμως συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει έως την ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς.

«Ο κερατοειδής χιτώνας είναι υπεύθυνος για την σωστή εστίαση του φωτός στο εσωτερικό του οφθαλμού και οποιαδήποτε παραμόρφωσή του έχει σοβαρές συνέπειες στην όραση», τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος.

«Για τους ασθενείς έχει ζωτική σημασία η έγκαιρη διάγνωση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να μην τρίβουν τα μάτια τους, διότι η επίμονη τριβή μπορεί να προκαλέσει αλλά και να επιδεινώσει την οφθαλμοπάθεια. Αν λοιπόν τρίβετε συχνά τα μάτια σας, συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας» καταλήγει ο ειδικός.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Που οφείλεται και οι νέες τεχνικές για την αντιμετώπισή του

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει περίπου το 80% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο της, με τη μέση και τον αυχένα να είναι οι συχνότερες εντοπίσεις του.

O Post Malone έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας του – Δείτε το βίντεο

O Post Malone έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας του - Δείτε το βίντεο Το απρόοπτο περιστατικό καταγράφηκε και το σχετικό κλιπ έκανε τον γύρο του διαδικτύου Ένα απρόοπτο περιστατικό είχε ο Post Malone σε συναυλία του στην Αριζόνα. Ο διάσημος τραγουδιστής έπεσε από τη σκηνή, όταν τμήμα της υποχώρησε, ενώ εκείνος είχε πλησιάσει θαυμαστή του. Η άτυχη

Βέφα Αλεξιάδου: Σε παζάρι στον Ελαιώνα βρέθηκαν να πωλούνται προσωπικά αντικείμενά της

Βέφα Αλεξιάδου: Σε παζάρι στον Ελαιώνα βρέθηκαν να πωλούνται προσωπικά αντικείμενά της Βέφα Αλεξιάδου: Σε παζάρι στον Ελαιώνα βρέθηκαν να πωλούνται προσωπικά αντικείμενά της Τα πήρα γιατί μου κακοφάνηκε που η ιστορία μιας ζωής ήταν πεταμένη σε ένα παζάρι, είπε ο άνθρωπος που τα αγόρασε Σε παζάρι στον Ελαιώνα βρέθηκαν να πωλούνται προσωπικά αντικείμενα της Βέφας

Καλοκαιρινό Ραντεβού: Πρεμιέρα στο Open τη Δευτέρα 7 Ιουλίου

Ένα τέλειο «Καλοκαιρινό Ραντεβού» υπόσχονται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Ιωάννα Μαλέσκου και θα το περάσουν μαζί μας από τη Δευτέρα...

Εύη Φραγκάκη: «Αποχωρώ από το Action 24 για τεχνικούς λόγους»

Για την αποχώρησή της από το Action 24 μίλησε στην κάμερα του Breakfast@Star η δημοσιογράφος Εύη Φραγκάκη...

Αλέξανδρος Λυκουρέζος για τη διαμάχη Αίθρας Λυκουρέζου και Μάρθας Κουτουμάνου: «Είναι ζήτημα που πρέπει να λύσουν μόνοι τους οι δύο αδελφές»

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η Τζένη Οικονόμου ήταν καλεσμένοι στο Buongiorno, με τον γνωστό δικηγόρο να μιλά για τη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Μαρίας Ελένης Λυκουρέζου και της Μάρθας Κουτουμάνου για το σπίτι της Ζωής Λάσκαρη στο Πόρτο Ράφτη που κληρονόμησαν από κοινού. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος τόνισε πως δεν έχει αναμιχθεί με την υπόθεση δηλώνοντας αρχικά:

GEP: 25 χρόνια ηγεσίας στην Υγεία και Ασφάλεια

Η GEP, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της Υγείας και Ασφάλειας, συμπλήρωσε 25 χρόνια πρωτοπορίας, σηματοδοτώντας την ιστορική αυτή επέτειο με μια φαντασμαγορική εκδήλωση στα γραφεία της, την Πέμπτη 19 Ιουνίου. Η εκδήλωση, με τίτλο “GEP: Ένα ταξίδι 25 χρόνων με προορισμό τον Άνθρωπο”, υπήρξε κάτι περισσότερο από ένας επετειακός εορτασμός. Αποτέλεσε μία ουσιαστική στιγμή παρουσίασης

Θρήνος για τον Βασίλη Σταυρουλάκη – Πέθανε νικημένος από τη λευχαιμία ο άτυχος 37χρονος πιλότος

Ενδιαφεροντα 37ΧΡΟΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ Θρήνος για τον Βασίλη Σταυρουλάκη – Πέθανε νικημένος από τη λευχαιμία ο άτυχος 37χρονος πιλότος «Έφυγε» νικημένος από τη λευχαιμία ο 37χρονος πιλότος της ΠΑ, Βασίλης Σταυρουλάκης – Ανείπωτος πόνος για το 37χρονο παλικάρι Τζωρτζίνα Φράγκου 02.07.2025 | 15:45 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ «Έφυγε» νικημένος από τη λευχαιμία ο άτυχος 37χρονος πιλότος

Πριγκίπισσα Κέιτ – Η απρόσμενη εμφάνισή της σε νοσοκομείο: «Μετά την θεραπεία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα»

Σε μια απροειδοποίητη αλλά άκρως σημαντική εμφάνιση, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντα, επισκεπτόμενη σήμερα τον Κήπο Ευεξίας της Βασιλικής Φυτοκομικής Εταιρείας (RHS) στο Νοσοκομείο του Κόλτσεστερ. Η επίσκεψη, η πρώτη της από την απουσία της από το φετινό Royal Ascot, όχι μόνο τίμησε την θεραπευτική δύναμη της φύσης, αλλά αποτέλεσε

Tiktoker αποκαλύπτει ποιο είναι το κόσμημα που κάνει τους άνδρες να το «βάζουν στα πόδια»

Μια ενδιαφέρουσα θεωρία σχετικά με τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια έχουν αναπτύξει οι χρήστες των social media. Τα μαργαριταρένια κοσμήματα συχνά συμβολίζουν την ομορφιά, την κομψότητα και τη φινέτσα. Ωστόσο, για αυτούς ακριβώς τους λόγους, η New York Post γράφει πως οι ανύπαντρες κοπέλες στο TikTok τα αποφεύγουν, καθώς πιστεύουν ότι τις εμποδίζουν να γνωρίσουν κατάλληλους εργένηδες.

«Nimbus»: Το νέο στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία – Σύνδρομο του πονεμένου φάρυγγα για όποιον νοσήσει

Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία ενόψει της θερινής περιόδου, με τις υγειονομικές αρχές να παρακολουθούν στενά την εξάπλωση της υποπαραλλαγής Όμικρον 1.8.1, γνωστής και ως «Nimbus», η οποία ήδη καταγράφει παρουσία σε ευρωπαϊκές χώρες μετά την εμφάνισή της στη Νοτιοανατολική Ασία. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι δεν τίθεται

ECDC: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για τα κουνούπια – Ποια νοσήματα μας απειλούν

Τι αναφέρει το ευρωπαϊκό κέντρο λοιμώξεων σε ανακοίνωσή του. Ποια είδη κουνουπιών εξαπλώνονται στην ΕΕ. Σε επιφυλακή έχει θέσει τις υπηρεσίες του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), για να καταγράφει και να ενημερώνει γρήγορα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρούσματα των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Όπως αναφέρει σε