Η ηπατίτιδα είναι ένας τύπος λοίμωξης που μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι σας. Αν είστε έγκυος, μπορείτε να το μεταδώσετε στο νεογέννητό σας.
Μπορεί να έχετε έναν από τους τρεις πιο κοινούς τύπους ιών ηπατίτιδας – A, B και C – και να μην το γνωρίζετε. Χρειάζεται βέβαια προσοχή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνη σας.
Εάν ο γιατρός σας γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι έχετε ηπατίτιδα, μπορεί να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να μειώσετε τις πιθανότητες μακροχρόνιας ηπατικής νόσου για εσάς και το μωρό σας.
Ηπατίτιδα C (HCV)
Μπορείτε να κολλήσετε αυτόν τον ιό μέσω της επαφής με αίμα. Οι περισσότεροι το παθαίνουν αφού μοιράζονται βελόνες ή άλλα σύνεργα για λήψη ναρκωτικών.
Η ηπατίτιδα C εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες έγκυες γυναίκες, πιθανώς λόγω της απότομης αύξησης της κατάχρησης ηρωίνης και συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Πώς η ηπατίτιδα C επηρεάζει το μωρό σας
Ένα στα 20 βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με HCV κολλάει τον ιό. Αυτό μπορεί να συμβεί στη μήτρα κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά τη γέννηση του μωρού.
Η ασθένεια συνήθως δεν επηρεάζει το μωρό σας πριν από τη γέννηση.
Το μωρό σας δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό από το μητρικό σας γάλα, αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν οι θηλές σας αιμορραγούν, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω του αίματος.
Εξετάσεις και φροντίδα
Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να κάνετε εξετάσεις σε ένα μωρό για ηπατίτιδα C μετά την ηλικία των 18 μηνών.
Ο έλεγχος πριν από αυτή την ηλικία δεν είναι χρήσιμος επειδή ένα πολύ μικρό βρέφος εξακολουθεί να μεταφέρει τα αντισώματα της μητέρας του απέναντι στον HCV.
Μια εξέταση μπορεί να έδειχνε ότι το μωρό έχει μολυνθεί ενώ μπορεί να μην ισχύει.
Τι μπορείς να κάνεις
Οι γιατροί δεν κάνουν τακτικά τεστ για ηπατίτιδα C κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε οποιονδήποτε λόγο να πιστεύετε ότι μπορεί να το έχετε -επειδή είχατε κάνει χρήση ναρκωτικών ή κάνατε σεξ με κάποιον που έχει τη νόσο, για παράδειγμα- κάντε εξετάσεις. Κάντε το ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά. Τέσσερα στα πέντε άτομα με HCV δεν έχουν συμπτώματα.
Ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα σας θεραπεύσει για ηπατίτιδα C ενώ είστε έγκυος, επειδή τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες.
Ηπατίτιδα Β (HBV)
Όπως η ηπατίτιδα C, αυτός ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις που βλάπτουν το ήπαρ.
Μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό στο μωρό σας πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό από τον κόλπο ή με καισαρική τομή.
Η διαφορά με την ηπατίτιδα Β είναι ότι:
Μπορείτε να το πάρετε όχι μόνο μέσω του αίματος, αλλά μέσω του σπέρματος, των κολπικών εκκρίσεων, του σάλιου και άλλων σωματικών υγρών.
Ένα εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον HBV και τα περισσότερα μωρά τη λαμβάνουν κατά τη γέννηση.
Οι γιατροί εξετάζουν τακτικά τις έγκυες γυναίκες για αυτό.
Εάν έχετε μολυνθεί, οι πιθανότητες να το μεταδώσετε στο μωρό σας είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι για την ηπατίτιδα C.
Εάν έχετε αρρωστήσει με ηπατίτιδα Β τους τελευταίους 6 μήνες, αυτό που ο γιατρός σας μπορεί να ονομάσει οξεία λοίμωξη, το νεογέννητό σας έχει 90% πιθανότητα να το πάρει. Εάν είχατε τη λοίμωξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που ονομάζεται χρόνια ηπατίτιδα Β, αυτή η πιθανότητα πέφτει στο 10-20%.
Φροντίδα μετά την γέννηση
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα Β. Αλλά εάν το νεογέννητό σας λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου ηπατίτιδας Β και μια άλλη δόση που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη ηπατίτιδας Β εντός 12 ωρών, έχει περισσότερες από 90% πιθανότητες να μην κολλήσει ποτέ τον ιό.
Όλα τα μωρά λαμβάνουν συνήθως την πρώτη δόση. Αλλά παίρνουν την ανοσοσφαιρίνη μόνο εάν η μητέρα έχει ή υπάρχει υποψία ότι έχει HBV. Το μωρό χρειάζεται επίσης δύο υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου τους επόμενους 6 μήνες για να λάβει τη μέγιστη προστασία.
Μπορείτε να θηλάσετε με ασφάλεια εάν έχετε ηπατίτιδα Β.
Ηπατίτιδα Α (HAV)
Αυτή είναι μια πολύ πιο ήπια μορφή ηπατίτιδας από τους άλλους δύο τύπους. Είναι όμως και το μόνο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
Συνήθως παθαίνεις ηπατίτιδα Α τρώγοντας ή πίνοντας κάτι που είχε έρθει σε επαφή με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου, όπως από βρώμικα χέρια κατά την προετοιμασία του φαγητού.
Είναι σπάνιο για έγκυες γυναίκες να το μεταδώσουν στο παιδί τους.
Αλλά το HAV μπορεί να σας κάνει να ξεκινήσετε τον τοκετό πολύ νωρίς, ειδικά εάν κολλήσετε τον ιό μετά το πρώτο τρίμηνο.
Μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επικίνδυνες επιπλοκές, όπως να προκαλέσει τον διαχωρισμό του πλακούντα από τη μήτρα σας πριν το μωρό σας είναι έτοιμο να γεννηθεί.
Τι μπορείς να κάνεις
Η ηπατίτιδα Α είναι πιο συχνή σε μέρη χωρίς καθαρό φαγητό και νερό και με άσχημα συστήματα υγιεινής.
Εάν έχετε φάει σε ένα εστιατόριο που ανέφερε ξέσπασμα ηπατίτιδας Α, επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Ένα εμβόλιο μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε εσάς και το αγέννητο μωρό σας.
Πρέπει όμως να το κάνετε μέσα σε 2 εβδομάδες από τη στιγμή που θα κολλήσετε τον ιό.
Με πληροφορίες από: webmd.com