Νεϊμάρ: Πόσο σοβαρή είναι η ρήξη μηνίσκου και πώς αντιμετωπίζεται

Date:

Γιατί χρειάζεται συνήθως χειρουργική θεραπεία. Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι μεγάλη ή ολική.

Σοκ προκάλεσε στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου η είδηση ότι ο βραζιλιάνος σούπερ σταρ Νεϊμάρ υπέστη ρήξη προσθίου χιαστού και ρήξη μηνίσκου στο αριστερό γόνατο και πρέπει να χειρουργηθεί, ενώ θα χρειαστεί πιθανώς οκτώ μήνες έως ότου επιστρέψει στα γήπεδα.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι πολύ συχνή κάκωση στους αθλητές. Προκαλείται μετά από βίαιη ή ξαφνική στροφική κίνηση ή πλάγια πλήξη του γόνατος. Ωστόσο αναλόγως με την περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί και συντηρητικά.

Η ρήξη μηνίσκου, όμως, συνήθως απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση. Και αυτό διότι ο μηνίσκος έχει μικρή δυνατότητα αυτοεπούλωσης λόγω της ανεπαρκούς αιμάτωσής του.

Ο ορθοπεδικός Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος, διευθυντής της Ε’ Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους μηνίσκους και την αντιμετώπιση μιας ρήξης σε αυτούς.

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι δομή στο εσωτερικό του γόνατος που αποτελείται από κολλαγόνο ιστό. Ο ρόλος του είναι να απορροφά και να κατανέμει σωστά τα φορτία, που ασκούνται στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος.

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Οι μηνίσκοι έχουν σχήμα ημισεληνοειδές και μαλακή σύσταση (σαν μαξιλαράκια). Παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών των κονδύλων του μηριαίου οστού και της κνήμης, αυξάνοντας την σταθερότητα του γόνατος.

Πως προκαλείται η ρήξη μηνίσκου;

Ρήξη ενός μηνίσκου μπορεί να συμβεί είτε από τραυματισμό, είτε με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα μπορεί:

  • Να συμβεί μετά από βίαιη στροφική κάκωση (οξεία ρήξη)
  • Να  δημιουργηθεί προοδευτικά μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς (χρόνια εκφυλιστική ρήξη)

Από το είδος, το σημείο και την έκταση της ρήξης μηνίσκου θα εξαρτηθεί τόσο το μέγεθος των ενοχλημάτων, όσο και το είδος της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Συνήθως όμως απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση, όπως προαναφέρθηκε.

Διαβάστε ακόμα Μάγκνουσον: Πόσο σοβαρή είναι η ρήξη προσθίου χιαστού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τι συμπτώματα προκαλεί η ρήξη μηνίσκου;

Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν:

  • Άλγος (πόνο) στην έσω ή έξω επιφάνεια της άρθρωσης
  • Αίσθημα αστάθειας («μου φεύγει το γόνατο») ή/και
  • «Μπλοκάρισμα» της κίνησης του γόνατος, αν η ρήξη είναι μεγάλη (ρήξη «δίκην λαβής κάδου»)

Οι μηνισκικές ρήξεις που συνοδεύονται από συνεχές και εντονότερο άλγος, συνοδεύονται και από βλάβες στον χόνδρο. Σε τέτοιες περιπτώσεις καθίσταται ακόμα πιο επιβεβλημένη η επεμβατική αντιμετώπιση.

Πώς διαγιγνώσκεται η ρήξη μηνίσκου;

Η διάγνωση θα βασιστεί στο ιστορικό της κάκωσης και στην κλινική εξέταση από τον ορθοπεδικό. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης απαιτεί την εκτέλεση μαγνητικής τομογραφίας. Αυτή θα αποκαλύψει και τυχόν συνυπάρχουσες βλάβες του γόνατος (π.χ. ρήξη χιαστού ή χόνδρινες βλάβες).

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο αποκατάστασης των ρήξεων ενός μηνίσκου. Η τελειοποίηση των αρθροσκοπικών τεχνικών και των αρθροσκοπικών εργαλείων καθιστούν την επέμβαση γρήγορη, ασφαλή και καλά ανεκτή από τον ασθενή.

Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται συνήθως μέσω δύο πολύ μικρών οπών (μεγέθους 4-5 χιλιοστών) στο γόνατο. Στην περίπτωση που αφαιρείται το κατεστραμμένο τμήμα ενός μηνίσκου (μερική μηνισκεκτομή) ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Σε τέτοια περίπτωση ακολουθεί ένα πολύ σύντομο πρόγραμμα αποθεραπείας.

Σε περίπτωση συρραφής του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου (μηνισκοσυρραφή) τοποθετούνται ειδικά ράμματα. Ο ασθενής πρέπει ύστερα να ακολουθήσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθεραπείας με οδηγίες του θεράποντος ορθοπεδικού.

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξεως μηνίσκου παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες που είχε πριν τον τραυματισμό.

Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν όταν η ρήξη μηνίσκου είναι μεγάλη ή ολική;

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ρήξη μηνίσκου είναι μεγάλη και δεν είναι δυνατό να συρραφτεί ή έχει καταστραφεί ολόκληρος ο μηνίσκος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αφήνουμε την άρθρωση χωρίς μηνίσκο, διότι η αφαίρεση μεγάλου τμήματος ή ολόκληρου του μηνίσκου οδηγεί σταδιακά στην αρθρίτιδα.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των αρθροσκοπικών μηνισκεκτομών ανέρχεται στις 7.000-8.000 ανά έτος. Καταλαβαίνουμε λοιπόν σε πόσο μεγάλο αριθμό ασθενών (νεαρών και δραστήριων, στην πλειονότητά τους) υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί πρώιμη οστεοαρθρίτιδα.

Για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας μετά από μηνισκεκτομή, εφαρμόζονται τεχνικές μερικής ή ολικής αντικατάστασης μηνίσκων με τους πλέον εξελιγμένους και πιστοποιημένους τρόπους. Οι τρόποι αυτοί είναι η τοποθέτηση συνθετικών μηνίσκων, και η μεταμόσχευση μηνίσκων με αλλομοσχεύματα.

  • Η τοποθέτηση συνθετικών μηνίσκων συνίσταται στην εισαγωγή συνθετικού ικριώματος στη θέση του κατεστραμμένου τμήματος ή ολόκληρου του μηνίσκου. Στο ικρίωμα αυτό θα αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου νέος μηνισκικός ιστός. Η επέμβαση πραγματοποιείται αρθροσκοπικά και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Οι συνθετικοί αυτοί μηνίσκοι παρουσιάζουν ικανή μηχανική αντοχή στα πρώιμα στάδια εμφύτευσης. Διαμορφώνονται σε μέγεθος ίσο με αυτό που αφαιρέθηκε και βοηθούν την αναγέννηση του μηνίσκου με ιδιότητες ίδιες με τον φυσιολογικό.
  • Η αρθροσκοπική μεταμόσχευση αλλομοσχεύματος μηνίσκου, που εφαρμόζεται στο Υγεία, γίνεται με μηνίσκους από ιστικές τράπεζες μοσχευμάτων των ΗΠΑ ή της Ευρώπης. Τα μοσχεύματα πληρούν όλους του κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης νοσημάτων. Τα αλλομοσχεύματα μηνίσκων επιλέγονται ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στην ανατομία του γόνατος.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λασκαράκη – Σουλτάτος: «Είμαστε Boomers!» – Το ξεκαρδιστικό TikTok για την Gen Z που έγινε… viral!

Η Βάσω Λασκαράκη και ο Λευτέρης Σουλτάτος, με το γνωστό τους χιούμορ, ανέβασαν ένα TikTok που έγινε αμέσως viral. Το ζευγάρι προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει τις λέξεις και εκφράσεις της Gen Z, αφήνοντας τους fans τους να ξεκαρδιστούν. Η Βάσω Λασκαράκη ξεκίνησε το βίντεο λέγοντας: «Το πρόβλημά μας είναι ότι τα παιδιά μιλούν με λέξεις που

Μανώλης Κονταρός: Η αποκάλυψη για την κουμπαριά & για τον γάμο Βανδή-Μπισμπίκη – Θα γίνει το 2025;

Ο Μανώλης Κονταρός μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Χαμογέλα και Πάλι! και σχολίασε τις φήμες που θέλουν τη Δέσποινα Βανδή και τον Βασίλη Μπισμπίκη να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας το 2025, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για το αν θα είναι εκείνος ο κουμπάρος. «Όταν έρθει με το καλό η στιγμή του γάμου, θα τα δούμε

Αχιλλέας Μπέος: Αδιανόητη και απρεπέστατη τοποθέτηση κατά του Γιώργου Τσαλίκη – «Θα με κρίνει η λουλού;»

Στον αέρα της εκπομπής Weekenders βγήκε σήμερα ο Αχιλλέας Μπέος! Ο Δήμαρχος Βόλου κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα είπε στη συναυλία του...

Η τηλεθέαση άναψε… Φως στο Τούνελ – Τι νούμερα έκανε ο Νίκος Μουτσινάς;

Δείτε τι κατέγραψαν οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθέαση. Την πρωτιά στην τηλεθέαση, γι’ ακόμα μία Παρασκευή, πήρε χθες η Αγγελική Νικολούλη. Το Φως στο Τούνελ ήταν ξανά σαρωτικό και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον ανταγωνισμό! Με μέσο όρο 29,9% στο δυναμικό κοινό, το Φως στο Τούνελ πάτησε ξανά στην κορυφή, αφήνοντας πίσω του

Πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι; Τότε έχουμε κάτι που σε ενδιαφέρει

Το ξυπνητήρι χτυπάει, και πριν καλά-καλά το συνειδητοποιήσεις, πατάς το κουμπί της αναβολής. Ξανά και ξανά. Αν νιώθεις ότι αυτή η μικρή παράταση ύπνου είναι η προσωπική σου «αμαρτία», έχουμε νέα που μπορεί να σε κάνουν να δεις αυτή τη συνήθεια με άλλο μάτι! Είναι τελικά κακή συνήθεια; Η αναβολή στο ξυπνητήρι συχνά θεωρείται ένδειξη

Δεν έχετε χρόνο να γυμναστείτε; Κάντε αυτό το «σνακ γυμναστικής»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns, όταν τα γυμναστήρια παρέμεναν κλειστά, το περπάτημα, το τρέξιμο και η χρήση των σκαλοπατιών ήταν από τις λίγες διαθέσιμες επιλογές για να φροντίσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να κρατηθούμε σε φόρμα. Σήμερα, τα γυμναστήρια και τα στούντιο είναι ανοιχτά, αλλά πολλές φορές οι απαιτητικοί ρυθμοί της

Από το κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία: Οι 10 ασθένειες που πρέπει να προσέχουμε τον χειμώνα

Ο οικογενειακός γιατρός Δρ Μάθιου Γκόλντμαν αναλύει τις 10 πιο κοινές ασθένειες που μπορείτε να κολλήσετε φέτος (αλλά και κάθε) χειμώνα. Τα κρυολογήματα και οι ασθένειες είναι πιο συχνές το χειμώνα, επειδή τα μολυσμένα σταγονίδια ταξιδεύουν πιο εύκολα στον ξηρό αέρα. Αυτό εξηγεί ο οικογενειακός γιατρός Μάθιου Γκόλντμαν, περιγράφοντας τις δέκα κοινές ασθένειες που πρέπει

Μάστορας: «Άντε να παίρνουμε σειρά» – Η επική ατάκα του όταν ευχήθηκε στον Αργυρό για το μωρό του

Η λαμπερή πρεμιέρα της Ελένης Φουρέιρα και των Μελισσών στο ΕΝΑΣΤΡΟΝ είχε τα πάντα: μουσική, λάμψη και... αποκαλύψεις!

Έφυγε από τη ζωή ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος... Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο αδελφός του, Βασίλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του: «Αδερφέ, συνάδελφε, φίλε, καλό παράδεισο. Αδερφέ, εμείς τα αδέρφια σου, τα ανίψια σου δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ άλλοι σε ξέχασαν. Το Θέατρο, η Παιδεία, οι συνάδελφοι και οι μαθητές σου δεν θα

Μανώλης Φάμελλος για την τραπ μουσική: ∆εν µε πείθουν ούτε αυτοί που την καταγγέλλουν αλλά ούτε και αυτοί που την υπερασπίζονται

Μανώλης Φάμελλος για την τραπ μουσική: ∆εν µε πείθουν ούτε αυτοί που την καταγγέλλουν αλλά ούτε και αυτοί που την υπερασπίζονται Μανώλης Φάμελλος για την τραπ μουσική: ∆εν µε πείθουν ούτε αυτοί που την καταγγέλλουν αλλά ούτε και αυτοί που την υπερασπίζονται ∆εν έχει τύχει να ακούσω παρά µονάχα φευγαλέα, πρόσθεσε Ο Μανώλης Φάμελλος έδωσε

Χρήστος Μάστορας σε Κωνσταντίνο Αργυρό: Χάρηκα πολύ που έγινες πατέρας, άντε να παίρνουμε κι άλλοι σειρά

Πήρα πολλά εφόδια από τα γυρίσματα για την ταινία του Καζαντζίδη, είπε σε άλλο σημείο ο τραγουδιστής

Πότε ένας πολύποδας στο έντερο είναι επικίνδυνος;

Ο πολύποδας του παχέος εντέρου είναι ένας μικρός όγκος που σχηματίζεται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Οι περισσότεροι πολύποδες είναι αβλαβείς, αλλά με την πάροδο του χρόνου ορισμένοι ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο που, αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, μπορεί να είναι θανατηφόρος. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει πολύποδες του παχέος εντέρου.