Ήμασταν τυχεροί με την COVID: Η επόμενη πανδημία με τη νόσο Χ ίσως έχει 50 εκατ. θύματα

Date:

Δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για την επόμενη πανδημία, που ο ΠΟΥ αποκαλεί «νόσο Χ».

Σοβαρούς φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει η επόμενη πανδημία, που πιστεύουν πως ήδη «βρίσκεται καθ’ οδόν», εκφράζουν οι ειδικοί στη δημόσια Υγεία.

Η νόσος Χ, όπως έχει ονομαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), θα προκληθεί από κάποιο άγνωστο παθογόνο. Η εκδήλωσή της θεωρείται σχεδόν σίγουρη και όχι απλώς πιθανή, και πιστεύεται ότι είναι θέμα χρόνου να την αντιμετωπίσουμε.

Την πανδημία θα προκαλέσει κάποιος ιός από τα εκατομμύρια που κυκλοφορούν εν αγνοία μας στον πλανήτη. Ο τελικός απολογισμός της μπορεί να είναι 50 εκατομμύρια νεκροί σε όλο τον κόσμο – αριθμός πολλαπλάσιος από τα 6,9 εκατομμύρια θύματα που είχε έως τώρα ο κορωνοϊός.

Στην πραγματικότητα, η επόμενη πανδημία μπορεί κάλλιστα να είναι της ίδιας κλίμακας με την Ισπανική γρίπη που θέρισε τον πλανήτη το 1918 και το 1919. Τότε είχαν αρρωστήσει λιγότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι με τον κορωνοϊό – περίπου 500 εκατομμύρια έναντι 667 εκατομμυρίων τώρα. Ωστόσο η θνησιμότητα έφτασε στο 10% των κρουσμάτων.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι για να αναχαιτιστεί θα πρέπει να αναπτυχθούν και να διανεμηθούν ταχέως νέα εμβόλια. Το ερώτημα είναι πόσο έτοιμος είναι ο κόσμος για κάτι τέτοιο.

Η Dame Kate Bingham, ειδική σε θέματα Βιοτεχνολογίας η οποία το 2020 διατέλεσε επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τους Εμβολιασμούς εναντίον της COVID-19 της βρετανικής κυβέρνησης, τονίζει πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή πλέον η COVID-19 «θεωρείται σε μεγάλο βαθμό νόσος ρουτίνας».

«Θα το θέσω ως εξής. Η πανδημία της γρίπης του 1918-1919 σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από εκείνους που σκοτώθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε στην εφημερίδα Daily Mail.

«Σήμερα, μπορούμε να αναμένουμε ανάλογη θνησιμότητα από έναν από τους πολλούς ιούς που ήδη υπάρχουν. Σήμερα, οι ιοί που αναπαράγονται και μεταλλάσσονται εντατικά είναι περισσότεροι απ’ οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής στον πλανήτη. Δεν συνιστούν, φυσικά, όλοι απειλή για τους ανθρώπους. Πολλοί, όμως, είναι. Κατά κάποιον τρόπο, ήμασταν τυχεροί με την COVID-19», πρόσθεσε.

Ένα εκατομμύριο άγνωστοι ιοί

Όπως εξήγησε, η επιστημονική κοινότητα είναι ενήμερη για 25 οικογένειες ιών. Κάθε μία διαθέτει χιλιάδες «μέλη» που θεωρητικώς έχουν όλα την δυνατότητα να εξελιχθούν σε πανδημία.

Εκτός αυτών, εκτιμάται ότι υπάρχουν και περίπου 1 εκατομμύριο άγνωστοι ιοί, οι οποίοι καραδοκούν κάπου εκεί έξω. Αυτοί μπορεί να περνούν από είδος σε είδος, έως ότου αποκτήσουν τη δυνατότητα να μολύνουν και τους ανθρώπους.

Μολονότι λοιπόν ο κορωνοϊός επισήμως έχει προκαλέσει σχεδόν 7 εκατομμύρια θανάτους, αλλά στην πραγματικότητα αυτοί πλησιάζουν τα 20 εκατ., η ανθρωπότητα υπήρξε τυχερή.

«Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι κατάφερε να αναρρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μόλυνε ο κορωνοϊός», τόνισε. «Φαντασθείτε τη νόσο Χ που είναι εξίσου λοιμώδης με την ιλαρά και έχει το ποσοστό θνησιμότητας του Έμπολα (είναι 67%). Κάπου στον κόσμο, ο ιός που την προκαλεί αναπαράγεται. Και αργά ή γρήγορα κάποιος θα εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα».

Η Dr. Bingham τόνισε πως τα πρώτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επόμενη πανδημία, πρέπει να ληφθούν τώρα. Και αυτά είναι να διατεθούν περισσότεροι πόροι για την έρευνα και την ανάπτυξη.

«Το χρηματικό κόστος της αδράνειας είναι δυσθεώρητο», επισήμανε. «Ακόμα και η COVID-19, κόστισε στον πλανήτη 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγικότητα και σε έξοδα δημοσίας Υγείας. Και ήταν μια σχετικά ήπια νόσος σε σύγκριση με τη νόσο Χ».

Είναι επίσης απαραίτητο να αναπτυχθούν άμεσα «διαφορετικά πρωτότυπα εμβόλια για κάθε οικογένεια ιών που μας απειλεί», πριν αρχίσει η επόμενη πανδημία.

Με αυτά τα εμβόλια θα μπορούσε ενδεχομένως να  καταπολεμηθεί και η νόσος Χ – κάτι που «δεν είναι καθόλου απίθανο», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.