Μοναχοπαίδια: Είναι κακομαθημένα; Πειράζει που μεγαλώνουν χωρίς αδέλφια; Μια καθηγήτρια απαντά

Date:

Μοναχοπαίδια: Είναι κακομαθημένα; Πειράζει που μεγαλώνουν χωρίς αδέλφια; Μια καθηγήτρια απαντά

ΠΑΙΔΙ

Στερεότυπα σχετικά με τα μοναχοπαίδια επιχειρεί να γκρεμίσει πρόσφατη μελέτη που εκθέτει τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

«Το να είσαι μοναχοπαίδι είναι μια ασθένεια από μόνο του» είχε δηλώσει κάποτε ο πρωτοπόρος ψυχολόγος και πρώτος πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Granville Stanley Hall, με τον ασθενή να είναι κακομαθημένος, αλαζόνας ή μονόχνωτος μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Τι κι αν έχει περάσει ένας αιώνας από τότε; Το concept «παιδί χωρίς αδέλφια» εξακολουθεί να φέρει για πολλούς αρνητικό πρόσημο αλλά και να προβληματίζει τους γονείς, άγχος των οποίων είναι ο κίνδυνος μειωμένων κοινωνικών δεξιοτήτων.

«Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα μοναχοπαίδια δεν διαφέρουν από τους συνομηλίκους τους με αδέλφια όσον αφορά τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και την κοινωνικότητα. Έρευνα δική μου και συναδέλφων έδειξε ότι, κατά τον έλεγχο των επιδόσεων των παιδιών σε γνωστικά τεστ, τα μοναχοπαίδια έχουν συνήθως αποτελέσματα παρόμοια με των παιδιών που μεγαλώνουν με αδελφάκι» αναφέρει σε άρθρο της η Alice Goisis, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημογραφίας και Αναπληρώτρια Διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο Διαχρονικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η Δρ Goisis με την ομάδα της διερεύνησαν επιπλέον αν οι όποιες διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στα μοναχοπαίδια και τα παιδιά με αδέλφια σχετίζονταν με χαρακτηριστικά των γονέων, συμπεραίνοντας ότι η γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μέχρι την ηλικία των 11 ετών επηρεάζεται περισσότερο από παράγοντες όπως η σχέση των γονέων και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας παρά από το αν έχουν αδέρφια.

Ουσιαστικά, οι οικονομικοί και συναισθηματικοί πόροι που διαθέτει η οικογένεια μπορεί να διαδραματίζουν ουσιαστικότερο ρόλο στην εξέλιξη της ζωής των παιδιών από το με πόσα παιδιά θα πρέπει να τους μοιραστούν.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από βρετανικές μελέτες κοόρτης για 5.362 παιδιά που γεννήθηκαν το 1946, 17.416 που γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα το 1958, το ίδιο για 16.571 παιδιά το 1970 και 19.244 που γεννήθηκαν κάπου στο 2001 στη Βρετανία. Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και πληροφορίες για τις οικογένειες των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του μορφωτικού επιπέδου των γονιών, της κοινωνικής κατάστασης και της δομής της οικογένειας. Η ανάπτυξη των παιδιών εκτιμήθηκε μέσα από τα αποτελέσματα τεστ αξιολόγησης των λεκτικών δεξιοτήτων που πραγματοποίησαν σε ηλικία 10 ή 11 ετών.

Τα μοναχοπαίδια πέτυχαν παρόμοια αποτελέσματα με τα παιδιά από οικογένειες με δύο παιδιά και καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τα παιδιά που μεγάλωναν με πάνω από δύο αδέλφια. 

«Καταφέραμε να δείξουμε ότι η διαφοροποίηση που παρατηρήσαμε ανάμεσα στις γενιές θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των οικογενειών με μοναχοπαίδια. Διαπιστώσαμε ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες στη Βρετανία, κατά μέσο όρο, βρίσκονται συνήθως σε καλύτερη [οικονομική] κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου το να είσαι μοναχοπαίδι αντιστοιχήθηκε περισσότερο με δυνητικά μειονεκτικές συνθήκες, όπως το να μεγαλώνεις με χωρισμένους γονείς» σχολιάζει η καθηγήτρια.

Η μεταβαλλόμενη σύνθεση των μονογονεϊκών οικογενειών εξηγεί εν μέρει και γιατί, σε σύγκριση με το παρελθόν, τα μοναχοπαίδια σήμερα παρουσιάζουν ένα μικρότερο πλεονέκτημα σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με αδέλφια.

Νέο αφήγημα

Η καθηγήτρια μίλησε για την ανάγκη ενός νέου αφηγήματος, ξεκινώντας ότι το να μεγαλώνεις με αδέλφια έχει μηδενικό αντίκτυπο ή τουλάχιστον μικρότερο αντίκτυπο σε σύγκριση με άλλα χαρακτηριστικά της οικογένειας, όπως το χαμηλό εισόδημα του νοικοκυριού που σχετίστηκε με χαμηλότερες γνωστικές επιδόσεις.

Έπειτα, τα μοναχοπαίδια δεν αποτελούν μια ενιαία ομάδα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά υπάρχουν μια σειρά από μεταβλητές που θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν όπως οι λόγοι που δεν ήλθε στην οικογένεια δεύτερο παιδί, αν ήταν επιλογή ή το επέβαλαν άλλες συνθήκες, καθώς και οι κοινωνικές συνθήκες ή οι διαστάσεις του φαινομένου.

«Αυτή η αλλαγή στην προσέγγισή μας ως προς τον τρόπο που βλέπουμε και μελετάμε τα μοναχοπαίδια όχι μόνο θα αυξήσει την κατανόησή μας αλλά και θα συμβάλει στην κατάρριψη των στερεοτύπων που εξακολουθούν να υφίστανται στην κοινωνία» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Φίλοι: Πόσους και ποιους πρέπει να έχει το παιδί;

Μικρότερα αδέρφια: Ένας μεγάλος μπελάς ή ένα πλεονέκτημα; Έρευνα απαντά

Να ποιο παιδί αγαπούν περισσότερο οι γονείς

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο κοστίζει το απίστευτο σκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη;

Το πολυτελές σκάφος μήκους 73,5 μέτρων με την ονομασία Lady Vera του προέδρου της ΑΕΚ…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – Είναι σταθερά, με πολύ χαμηλά την μπάλα, είπε

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ανέφερε ο παρουσιαστής για τον φίλο του

Λιάγκας για Νάνσυ Αντωνίου: Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και να το κοιτάξουν…

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό και σύντροφο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Αντωνίου, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του «Πρωινού» μίλησε από την εκπομπή του για τη σχέση του μουσικού με τη σύντροφό

Βασίλης Ζούλιας: Έχουν αναλάβει πλέον οι δικηγόροι, έχω εμπιστοσύνη στη θεία δίκη

«Η εταιρία παραγωγής μου έστειλε εξώδικο ότι δεν έχουν ευθύνη για τη φωτιά, τους έστειλα κι εγώ εξώδικο», λέει ο Βασίλης Ζούλιας. Ο Βασίλης Ζούλιας άνοιξε το ατελιέ του και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια στους χώρους που κάηκαν πρόσφατα από φωτιά, αποκάλυψε πως

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε η Καίτη Φίνου. «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου» είπε σε συνέντευξή της. Σε μία εξομολόγηση καρδιάς η Καίτη Φίνου σημείωσε στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» την Παρασκευή 17/5 εξηγώντας τις συνέπειες της long

Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια ως το 2050 – Θα ζούμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: «Θα γίνει γρήγορα καλά»

Στη νευρολογική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας , ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη.

Φραγκολιάς – Σοϊλέδης: Τέλος η φιλία τους & αυτός είναι ο λόγος – Έχουμε πάψει να μιλάμε, γιατί…

Ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε το τέλος της φιλίας του με τον Άρη Σοϊλέδη και ανέφερε και τον λόγο στον αέρα της εκπομπής, Happy Day. Με αφορμή τις δηλώσεις της Ναυσικάς Παναγιωτακοπούλου για τον Άρη Σοϊλέδη και τον τον χωρισμό από τη Μαρία Αντωνά, ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε γιατί πια δεν μιλάει με τον Άρη Σοϊλέδη.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Η ερώτηση που την έκανε να αποχωρήσει on camera

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και τον Γιώργο Γιαννούλια έκανε η Βάλια Χατζηθεοδώρου. Μια ερώτηση, όμως...

Ετεοκλής Παύλου: “Ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάτι έχει πάθει τελευταία”

Ο Ετεοκλής Παύλου πέταξε τα βέλη του στον Φώτη Σεργουλόπουλο για όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες για την Μαρία Μπακοδήμου.

Το σημείωμα του Δημήτρη Σταρόβα με το κλειδί του Σολ, μέσα από το νοσοκομείο

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του αγαπημένου Δημήτρη Σταρόβα, καθώς βελτιώνεται καθημερινά έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσει την ομιλία του. Συγκίνηση προκαλεί, δε, και ένα σημείωμα που ζωγράφισε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Στο πλευρό του Δημήτρη Σταρόβα στο Τζάνειο νοσοκομείο βρίσκεται

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών είτε εξαιτίας νόσησης είτε πρόωρου θανάτου σε σχέση με το 2000, αποφάνθηκε μια σημαντική διεθνής μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16/5. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των