Φλεγμονή: Τέσσερις ασκήσεις που τη θέτουν υπό έλεγχο
FITNESS
Τέσσερις ευχάριστες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχος της φλεγμονής και να λειτουργήσουν ως φύλακες για την υγεία
ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Οι επιπτώσεις της χρόνιας φλεγμονής στην υγεία είναι πολλές και επαρκώς τεκμηριωμένες, με πλήθος επιστημονικών ευρημάτων να επισημαίνουν την ουσιαστική εμπλοκή της στην εκδήλωση ασθενειών όπως η ουρική και ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και οι καρδιοπάθειες, αλλά και οι διαταραχές από την ψυχική σφαίρα.
Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι ο έλεγχός της περνά εν πολλοίς από το δικό μας χέρι, εφόσον φροντίζουμε ώστε ο ύπνος μας να είναι ποιοτικός και επαρκής, η διατροφή μας πλούσια σε τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση και το σώμα μας δραστήριο. Η σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί παράγοντας-κλειδί για τη διαχείριση της φλεγμονής, καθώς οι κυτταροκίνες που απελευθερώνονται κατά τη γυμναστική (exerkines) διαδραματίζουν ρόλο εξισορροπιστή στη φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Για να το διαπιστώσετε κι εσείς, υπάρχει ένας απλός τρόπος ή, για την ακρίβεια, τέσσερις ασκήσεις με σούπερ αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
1. Περπάτημα
Το περπάτημα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, με κάθε στυλ της άσκησης να συνοδεύεται από ορισμένα πλεονεκτήματα. To nordic walking ρίχνει την πίεση και δυναμώνει την καρδιά, το περπάτημα στην άμμο καίει πολλές θερμίδες, ενδυναμώνει και νικά το άγχος και το γρήγορο περπάτημα εγγυάται τη μακροζωία. Κοινό όλων παραμένει η βελτίωση στον έλεγχο της φλεγμονής. Σύμφωνα με μια μελέτη στο στο Brain, Behavior, and Immunity, ακόμη και 20 λεπτά ζωηρού περπατήματος στον διάδρομο μειώνουν τα ανοσοκύτταρα που παράγουν τις προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες TNF-a, βασικό ρυθμιστή της τοπικής και συστηματικής φλεγμονής που συμβάλλει επίσης στη βελτίωση των ανοσολογικών αντιδράσεων.
2. Προπόνηση με βάρη
Οι ασκήσεις με βάρη (ή αντιστάσεις) βελτιώνουν τον ύπνο και μειώνουν τη φλεγμονή. Πολύ πιθανώς, η αντιφλεγμονώδης δράση προκύπτει από την αύξηση δύο αντιφλεγμονωδών κυτοκινών που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού των μυών. Μια ανασκόπηση μελετών στο British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι «οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης σχετίστηκαν με 10 έως 17% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου κάθε τύπου, διαβήτη και ιδίως καρκίνου του πνεύμονα».
3. Γιόγκα
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]