6 στους 10 ασθενείς με γλαύκωμα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο

Date:

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Πολλοί πάσχοντες διαγνωστήκαν μόνο επειδή συμμετείχαν σε αυτήν.

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή, μη αναστρέψιμη μείωση της όρασής τους διατρέχουν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι πάσχουν από γλαύκωμα αλλά δεν το γνωρίζουν διότι δεν υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο της όρασής τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Εξετάζοντας περισσότερους από 1.100 ηλικιωμένους εθελοντές διαπίστωσαν ότι σχεδόν ο ένας στους είκοσι έπασχε από γλαύκωμα. Ωστόσο σχεδόν οι έξι στους δέκα το έμαθαν από τους ίδιους τους ερευνητές, όταν αυτοί τους εξέτασαν στο πλαίσιο της μελέτης.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή τους στη μελέτη ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο διαγνώστηκαν, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Lena Havstam Johansson, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg και εξειδικευμένη νοσηλεύτρια στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska.

Οι ασθενείς αυτοί άρχισαν αμέσως θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες, για να μειωθεί η ενδοφθάλμια πίεσή τους και να διαφυλαχθεί το οπτικό νεύρο τους.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Acta Ophthalmologica. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 1.182 70άρηδες εθελοντές.

Όλοι τους συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό τους για γλαύκωμα. Εξετάστηκαν επίσης για αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. Οι 560 από αυτούς υποβλήθηκαν επίσης σε οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Το 4,8% των συμμετεχόντων έπασχαν από γλαύκωμα. Εν τούτοις, το 56% των πασχόντων ήταν έως πρότινος αδιάγνωστο. Το 39% των πασχόντων είχαν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος. Το αντίστοιχο ποσοστό στους συμμετέχοντες χωρίς γλαύκωμα ήταν μόλις 1,1%.

Η μέση πίεση στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) των συμμετεχόντων χωρίς γλαύκωμα ήταν 16 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg). Στους ασθενείς με γλαύκωμα ήταν 21 mmHg. Στο 67% των πασχόντων που δεν γνώριζαν ότι νοσούν, η ενδοφθάλμια πίεση ήταν από 21 mmHg και πάνω.

Δυσκολίες στην καθημερινότητα

Σχεδόν μοιραία λοιπόν πολλοί πάσχοντες από γλαύκωμα ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν κάποιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, που δεν συνειδητοποιούσαν πάντοτε που οφείλονταν.

«Τους ήταν πιο δύσκολο να χρησιμοποιούν τις σκάλες, να βλέπουν καθαρά μετά τη δύση του ηλίου και να παρατηρούν τι συνέβαινε γύρω τους με την περιφερειακή τους όραση», εξήγησε η κυρία Havstam Johansson.

Λόγω αυτών των δυσκολιών, οι πάσχοντες είχαν την τάση να περιορίζουν τις βραδινές εξόδους τους από το σπίτι. Έτσι, έκαναν λιγότερες επισκέψεις σε άλλα άτομα και σταδιακά μείωναν τις εξόδους τους για φαγητό ή άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. «Έχαναν την ανεξαρτησία τους και αυτό τους δυσκόλευε», πρόσθεσε η ειδικός.

Η ενδοφθάλμια πίεση θεωρείται ότι είναι φυσιολογική όταν κυμαίνεται από 12 έως 21 mmHg. Το γλαύκωμα είναι μία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική, μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού νεύρου. Η βλάβη αυτή συνήθως οφείλεται στην αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.

Το γλαύκωμα δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα στα πρώτα στάδιά του. Έτσι, για την πρόληψή του είναι απαραίτητος ο συστηματικός, προληπτικός έλεγχος της όρασης. Συνήθως συνιστάται να γίνεται μία φορά κάθε 1-2 χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

O Γιώργος Κρικοριάν για την επεισοδιακή γνωριμία με την σύντροφο του: “Kαίγομαι, αν είναι πες το μου να φύγω”

Παρασκευή, 17.5.2024, 22:31 Zappit@ZAPPIT_ "Πήγα και έκατσα ακριβώς απέναντι της, μήπως και ανταλλάξουμε κάποιο βλέμμα. Δεν ανταλλάξαμε" θυμάται ο Γιώργος Κρικοριάν. O Γιώργος Κρικοριάν παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Ελένη» το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μεγάλο Κανάλι. Ανάμεσα σε άλλα, δε, ο νεαρός συνεργάτης της Δανάης Μπάρκα στην πρωινή ζώνη του σταθμού μίλησε για την γνωριμία

Ελένη Τσολάκη: “Πολλές φορές αισθάνομαι αυτόν τον κόμπο στο στομάχι, ζορίζομαι πάρα πολύ”

Ελένη Τσολάκη: «Πολλές φορές αισθάνομαι αυτόν τον κόμπο στο στομάχι, ζορίζομαι πάρα πολύ» Παρασκευή, 17.5.2024, 21:35 Zappit@ZAPPIT_ "Είναι πάρα πολλά τα δύσκολα θέματα, κάθε μέρα η επικαιρότητα έχει και ένα δύσκολο θέμα" εξηγεί η Ελένη Τσολάκη. Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Ελένη Τσολάκη στο περιοδικό Hello! και την δημοσιογράφο Μαρία Κολλιάτσα αυτή την

Ιλένια Ουίλιαμς: «Περσινά ξινά σταφύλια» η διαμάχη Συνατσάκη – Κουτσελίνη

«Έχω κάνει delete εκείνη την περίοδο της ζωής μου, αλήθεια σου το λέω και δεν το θυμόμουν. Όταν μετά άρχισαν ξαφνικά να χτυπάνε τα τηλέφωνα μου, σκεφτόμουν: Αλήθεια, τώρα, με παίρνουν εμένα τηλέφωνο για να κάνω δηλώσεις και να μιλήσω για κάτι που είναι 10 χρόνια πίσω;». Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο σχολίασε η Ιλένια

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Αν είσαι αποκομμένος από Αρχαία και Καθαρεύουσα είσαι γλωσσικά ανάπηρος

Ενδιαφεροντα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Αν είσαι αποκομμένος από Αρχαία και Καθαρεύουσα είσαι γλωσσικά ανάπηρος diaforetiko newsroom 18.05.2024 | 07:46 Μια εξαιρετική συνέντευξη «Η γλώσσα θέλει το χρόνο της, θέλει αύξηση ωρών διδασκαλίας. Εάν δεν έχεις χρόνο δεν μπορείς να καλλιεργήσεις, να εμβαθύνεις, να εμπλουτίσεις τη γλώσσα. Λέμε ότι πρέπει να είναι καταρτισμένος ο

Η Σέβη, μάνα 5 παιδιών, κοιμίζει τα παιδιά και ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο, με παγωνιές, με χιόνι, εδώ και 12 χρόνια

Ενδιαφεροντα ΜΑΝΑ ΣΕΒΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η Σέβη, μάνα 5 παιδιών, κοιμίζει τα παιδιά και ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο, με παγωνιές, με χιόνι, εδώ και 12 χρόνια diaforetiko newsroom 18.05.2024 | 07:43 Λένε πως ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων σε μία κοινωνία αποτελεί δείγμα του πολιτισμικού της επιπέδου. Αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές της αποκομιδής των σκουπιδιών είναι αφανείς ήρωες κάθε

Παρβοϊός: Πώς εκδηλώνεται και πόσο επικίνδυνος είναι – Και άλλο παιδί από Θεσσαλονίκη με μυοκαρδίτιδα στο Ωνάσειο

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για τον παρβοϊό μετά τον θάνατο του 3,5 ετών παιδιού στη Θεσσαλονίκη, ενώ από τις 26 Απριλίου έχει μεταφερθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο άλλο ένα παιδί από τη Θεσσαλονίκη που νόσησε από παρβοϊό και εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα. Σύμφωνα με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Το #1 σημάδι της ήπιας γνωστικής διαταραχής που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Όλοι έχουμε στιγμές που ξεχνάμε πράγματα. Ίσως δεν μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα κάποιου που συναντήσατε στο δρόμο ή πού βάλατε το πορτοφόλι σας. Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ των «φυσιολογικών» σφαλμάτων στη μνήμη και των ενδείξεων ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Για να καταλάβετε τη διαφορά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ενδείξεις της

Στράτος Τζώρτζογλου: Ο 27χρονος γιος του έχει διαγράψει σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης στην Αμερική!

Εσείς το ξέρατε ότι ο 27χρονος γιος του Στράτου Τζώρτζογλου και της Μαρίας Γεωργιάδου έχει διαγράψει μία σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος στο εξωτερικό;  Μπορεί ο Στράτος Τζώρτζογλου και η Μαρία Γεωργιάδου να έχουν ακολουθήσει χωριστούς δρόμους, ο 27χρονος γιος τους όμως, Αλκιβιάδης, πάντα θα τους φέρνει κοντά. Τζώρτζογλου - Μαριόλα: Το φωτογραφικό άλμπουμ

Αναγνωρίζετε το μωράκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή ηθοποιός που συμμετείχε στις «Άγριες Μέλισσες»

Κι όμως! Το μωράκι της φωτογραφίας είναι γνωστή ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά «Άγριες Μέλισσες». Εσείς μπορείτε να την αναγνωρίσετε;

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη για την γνωριμία με τον σύζυγο της, Αλέξανδρο Λογοθέτη: “Η ζωή μας έκανε ένα μικρό δωράκι”

"Το επόμενο πρωί δεν ήταν πολύ αμήχανο παραδόξως και έφτιαξε έκανε υπέροχο πρωινό ο Αλέξανδρος" περιγράφει η Ευσταθία Τσαπαρέλη.

Γιάννης Ζουγανέλης για Δημήτρη Σταρόβα: “Οι γιατροί δεν λένε πράγματα για να ενθαρρύνουν, λένε την αλήθεια”

"Πονάω πολύ, πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό με ανθρώπους που φεύγουν, με ανθρώπους που ασθενούν" ομολογεί ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Ντίνος Ηλιόπουλος: Τα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει & επιγραφή που ζήτησε να μπει στον τάφο του

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ποια ήταν η επιθυμία του πριν πεθάνει;