Ο 33χρονος που άφησε την Αθήνα για να ζήσει στα Ζαγοροχώρια και έχει το μοναδικό μαγαζί στο χωριό

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

O Θανάσης Σαβαΐδης, 33 χρονών σήμερα, έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και ζήσει έως τα 22 του χρόνια στην Αθήνα. Όμως, η πιο αγαπημένη του περίοδος κάθε χρονιά ήταν η καλοκαιρινή και πασχαλινή επίσκεψη στο χωριό καταγωγής του στο Τρίστενο Ζαγορίου.

Ο Θανάσης Σαβαΐδης μίλησε στο Travel.gr για τη ζωή και την καθημερινότητα στο Τρίστενο Ζαγορίου







«Μάλλον ήρθα πρώτη φορά στην κοιλιά της μητέρας μου, ήταν έγκυος την εποχή που ανακαινίζαμε το σπίτι», λέει στο Travel.gr. Πριν περίπου 12 χρόνια, στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. «Είχα τελειώσει το στρατιωτικό μου, είχα βγάλει επαγγελματικά διπλώματα για οδηγός αλλά όπου πήγαινα να ζητήσω δουλειά απαιτούσαν προϋπηρεσία, δούλευα ως σερβιτόρος σε ένα catering που φαλίρισε. Μετά πήγα σε συγγενείς στην Αμερική με την προοπτική να δουλέψω σε εστιατόριο που είχαν εκεί. Δεν μου άρεσε. Πήρα την απόφαση να εγκατασταθώ μόνιμα στο χωριό. Ούτως ή άλλως, ήταν το αγαπημένο μου μέρος από μικρό παιδί. Υπήρχε ένα σπίτι σε καλή κατάσταση, δεν είχα λόγο να το πολυσκεφτώ. Αρχικά έκανα διάφορες δουλειές και μαστορέματα. Πριν 6 χρόνια κατάφερα να πάρω την άδεια να λειτουργήσω το κοινοτικό καφενείο.

Ο Θανάσης επένδυσε αρκετά χρήματα και κυρίως προσωπική εργασία και κατάφερε να κάνει το καφενείο-ταβέρνα σημείο αναφοράς για το χωριό των όχι παραπάνω από 30 μόνιμων κατοίκων τον χειμώνα.

«Μπορεί να ακούγονται λίγοι αλλά στην περιοχή υπάρχουν και ακόμα μικρότερα χωριά με μονοψήφιο αριθμό κατοίκων» σημειώνει. Η πιο κλασική ερώτηση που ακούει από φίλους στην Αθήνα ή ανθρώπους που γνωρίζει τυχαία είναι αν έχει μετανιώσει για την επιλογή του: «Είμαι πια 12 χρόνια εδώ, αν είχα μετανιώσει δεν θα με βλέπατε στο καφενείο».







Άλλωστε, η δουλειά και το μεράκι φαίνονται και στον απλό αλλά πεντακάθαρο και προσεγμένο χώρο όπως και στις γεύσεις που δοκιμάσαμε.

Το Τρίστενο βρίσκεται στο ανατολικό Ζαγόρι. Τα χωριά εκεί δεν έχουν την τουριστική ανάπτυξη άλλων Ζαγοροχωρίων. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα σπίτια δεν έχουν τα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που συναντάς σε χωριά όπως το Πάπιγκο.

«Το χωριό μας υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους Γερμανούς στη διάρκεια της Κατοχής, καθώς και στον Εμφύλιο. Γι’ αυτό και βλέπεις τα σπίτια εδώ να μην είναι πετρόχτιστα αλλά νεότερη κατασκευής» εξηγεί.

«Παρόλα αυτά, αξίζει να επισκεφθεί κανείς όλα τα χωριά, το καθένα έχει τη δική του ομορφιά. Να διαμείνει σε έναν από τους ωραίους ξενώνες που υπάρχουν στο Φλαμπουράρι ή στηΔολιανή. Να κάνει πεζοπορία στο Epirus Trail. Να επισκεφτεί τη λιμνούλα με τα νούφαρα κοντά στο χωριό μας. Να επισκεφτεί την ιστορικήΜονή Θεοτόκου Βουτσάς με τη σπουδαία αρχιτεκτονική η οποία περιβάλλεται από ένα δασώδες τοπίο και να δοκιμάσει τις λαχανόπιτες της περιοχής» προσθέτει ο κ. Θανάσης Σαβαΐδης συμπληρώνοντας ότι «η λαχανόπιτα δεν είναι πίτα με λάχανο. Εδώ λέμε λάχανα όλα τα ζαρζαβατικά και τα χορταρικά. Επιπλέον, αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα πεντανόστιμα κρεατικά όπως και τους ντόπιους γίγαντες».

Πάντως και το ίδιο το Τρίστενο είναι πανέμορφο, με τον πέτρινο νερόμυλο, τα πολλά νερά και τα μικρά γεφυράκια να λειτουργούν «αντισταθμιστικά» για την έλλειψη παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που συναντά κανείς σε άλλες πλευρές των Ζαγοροχωρίων.

«Πρέπει να είσαι συμφιλιωμένος με τη μοναξιά»

Ο Θανάσης Σαβαΐδης, όπως και οι άλλοι κάτοικοι στα χωριά της περιοχής, προετοιμάζονται για «τον δύσκολο χειμώνα» που ακούν στα ΜΜΕ. «Προσωπικά ανησυχώ, επειδή μου λένε να ανησυχώ. Είμαι προετοιμασμένος όπως κάθε χειμώνα. Έχω τα ξύλα μου, έχω τον κήπο μου, ούτως ή άλλως η ζωή στα χωριά είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις καθημερινές αγορές, έχει μεγαλύτερη αυτάρκεια».

Θα πρότεινε σε κάποιον άλλον να ακολουθήσει το παράδειγμα του; τον ρωτήσαμε.

«Εξαρτάται. Καταρχάς, πρέπει να σου αρέσει η φύση. Εμένα αυτό ήταν το βασικό του μου κίνητρο. Να είμαι κοντά στη φύση. Ειδικά αν μιλάμε για ένα τόσο μικρό μέρος. Επίσης, πρέπει να είσαι συμφιλιωμένος με τη μοναξιά. Δεν μιλάω μόνο για τη δυσκολία του να βρεις πχ. σύντροφο. Μπορεί να περάσεις μέρες και να μην έχεις να μιλήσεις με κανέναν άνθρωπο. Επίσης, είναι δεδομένο ότι ένας άνθρωπος που αποφασίζει να μείνει σε ένα μικρό χωριό πρέπει να είναι προετοιμασμένος να για καθημερινή χειρωνακτική εργασία. Πρέπει να φροντίζεις ο ίδιος να έχεις τα ξύλα για τη θέρμανσή σου, να περιποιείσαι τον κήπο σου. Να καθαρίζεις την περίοδο της χιονόπτωσης. Να περιμένεις ότι θα χρειαστεί να κάνεις ο ίδιος επισκευές στο σπίτι, όχι για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων αλλά επειδή θα είναι δύσκολο να βρεις μάστορα. Παρόλα αυτά, για μένα είναι παράδεισος. Πλέον όταν βρίσκομαι στην Αθήνα και βλέπω την κίνηση και τη φασαρία των αυτοκινήτων εκνευρίζομαι. Δεν θα άλλαζα με τίποτα την ησυχία, τη γαλήνη και κυρίως τη φύση του Τρίστενου».







SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ορφέας Αυγουστίδης: Πήγε στη θάλασσα με τη Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη

Αστέρης και Αργυρώ από τον «Σασμό» συναντήθηκαν ξανά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – Σελίν Ντιόν: Είμαι χαρούμενη που επέστρεψα

Συγκίνηση προκάλεσε η ερμηνεία της Σελίν Ντιόν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. Η αγαπημένη τραγουδίστρια έκλεισε την τελετή ερμηνεύοντας το κομμάτι «L’Hymne à l’amour» της Εντίθ Πιάφ και όλος ο πλανητής την απόλαυσε. Αμέσως μετά την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, η Σελίν Ντιόν εξέφρασε

Πρόβλημα στύσης: Οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών το έχουν βιώσει

Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά για πολλούς άνδρες η αυτοπεποίθηση και η ποιότητά της ζωής τους εξαρτώνται από την επίτευξη καλής στύσης. Η επίτευξη καλής στύσης, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή, απασχολεί ιδιαίτερα τους άνδρες. Από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αυτοπεποίθηση και η ποιότητα ζωής τους. Η στυτική δυσλειτουργία

Ένας ψυχολόγος εξηγεί τα 4 «ψέματα της αγάπης» που λένε τα ζευγάρια μεταξύ τους

Η αλήθεια είναι πως, όταν αγαπάμε κάποιον πραγματικά, συχνά καταφεύγουμε σε μικρά, αθώα ψέματα για να προστατεύσουμε – με τη δική μας αντίληψη – αυτή την αγάπη και να διατηρήσουμε την ηρεμία στη σχέση μας. Αυτά τα ψέματα, γνωστά και ως «ψέματα της αγάπης», μπορεί γενικά να φαίνονται αθώα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έχουν βαθύτερες

Κλέλια Ρένεση: Η νέα φωτό από τις διακοπές που προβληματίζει & το μήνυμα όλο νόημα της ηθοποιού!

Η Κλέλια Ρένεση φαίνεται πως απολαμβάνει το καλοκαίρι της!

Μαρίζα Ρίζου: Οι throwback φωτό από την παιδική της ηλικία – Δεν έχει αλλάξει καθόλου!

Η Μαρίζα Ρίζου θέλησε να κάνει ένα throwback στην παιδική της ηλικία και να μας ταξιδέψει στο παρελθόν!

Σελίν Ντιόν: Πόσο μας είχες λείψει, είσαι μαχήτρια, της γράφει ο κόσμος μετά το τραγούδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σελίν Ντιόν: Πόσο μας είχες λείψει, είσαι μαχήτρια, της γράφει ο κόσμος μετά το τραγούδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες Σελίν Ντιόν: Πόσο μας είχες λείψει, είσαι μαχήτρια, της γράφει ο κόσμος μετά το τραγούδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρά τα προβλήματα υγείας, η μεγάλη σταρ επέστρεψε στη σκηνή για την τελετή έναρξης και ανατρίχιασε το

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Στην παιδική χαρά με τον γιο της

Η παρουσιάστρια πόζαρε χαμογελαστή από τις κούνιες, ενώ έδινε ώθηση στον μεγαλύτερο από τους γιους της

Η Τόσκα Μασκ ινκόγκνιτο στην Ελλάδα

Οι µυστικές διακοπές της αδερφής του Ελον Μασκ στη Λίνδο και την Αθήνα. Η Τόσκα Μασκ ήρθε στην Ελλάδα κρυφά από το Κάιρο, όπου ήταν προσωπική καλεσμένη της Αντας Ηλιοπούλου, για να συμμετάσχει σε ένα event, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σάσας Σταμάτη στα Παραπολιτικά. Το λευκό Range Rover σταµατάει έξω από την είσοδο του

Συγκινεί η Δώρα Χρυσικού για τη μάχη με τον καρκίνο: “Ο φόβος έχει γίνει κομμάτι από τη σάρκα μου”

"Πέρυσι τέτοια εποχή οι μέρες που περίμενα αποτελέσματα ήταν ίσως οι πιο επώδυνες της ζωής μου", εξομολογείται η Δώρα Χρυσικού.

Χυμός κερασιού: Τα έξι εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Ο χυμός από κεράσια προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, χάρη στην αφθονία των αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων ενώσεων που περιέχει. Το Health παρουσιάζει τα έξι κύρια οφέλη του χυμού κερασιού: 1. Υποστηρίζει την καρδιακή υγεία Ο χυμός κερασιού είναι πλούσιος σε φυτικές ενώσεις όπως προανθοκυανιδίνες, ανθοκυανίνες και φλαβονόλες. Αυτές οι ενώσεις έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις