Έχετε πονοκέφαλο από το τρίξιμο των δοντιών; Το μπότοξ μπορεί να σας βοηθήσει

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Μελέτες δείχνουν ότι το μπότοξ χαλαρώνει τους μυς που ευθύνονται για το τρίξιμο και τον πονοκέφαλο.

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες παρουσιάζουν βρουξισμό (ακούσιο τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών), με τους δύο στους δέκα να υποφέρουν από πονοκεφάλους εξαιτίας του. Τους ασθενείς αυτούς μπορεί να βοηθήσουν οι εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (μπότοξ), χαλαρώνοντας τους μυς που ευθύνονται για το (ακούσιο) τρίξιμο των δοντιών.

Αυτό υποδηλώνουν ολοένα περισσότερες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση του μπότοξ καταπραΰνει την ένταση στη γνάθο που προκαλεί ο βρουξισμός.

Το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών στη διάρκεια της νύχτας, αλλά μερικές φορές και της ημέρας, είναι πολύ συνηθισμένο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκδηλώνει ποσοστό 15-40% των παιδιών και 8-10% των ενηλίκων.

Στα παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού, αλλά τα περιστατικά κορυφώνονται στην ηλικία των 6 ετών. Στους ενήλικες, τα ποσοστά κορυφώνονται κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και είναι πιο χαμηλά (2-4%) μετά τα 60 έτη.

Ο βρουξισμός είναι μία ασυναίσθητη κατάσταση. Χαρακτηρίζεται από σπασμωδική κίνηση της κάτω γνάθου και των μυών που την ελέγχουν.

Κροταφογναθικό σύνδρομο

Περίπου δύο στους δέκα πάσχοντες από βρουξισμό έχουν και συμπτώματα κροταφογναθικού συνδρόμου, αναφέρει ο χειρουργός δρ Νικόλαος Δημήτρουλας. Το σύνδρομο αυτό είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από:

  • Πόνο στα πλάγια του προσώπου (μπροστά από τα αυτιά)
  • Έναν ήχο σαν «κλικ» όταν ο ασθενής κινεί τη γνάθο του (π.χ. όταν μασάει)

Από τους ασθενείς με κροταφογναθικό σύνδρομο, το σχεδόν 25% αναφέρουν και πονοκεφάλους, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι πονοκέφαλοι αυτοί συνήθως είναι κεφαλαλγίες τάσης, αν και μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν ημικρανίες.

«Οι συντηρητικές θεραπείες (π.χ. λήψη φαρμάκων, ψυχρά ή θερμά επιθέματα κ.λπ.) αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας για το κροταφογναθικό σύνδρομο. Μερικοί ασθενείς, όμως, δεν ανταποκρίνονται σε αυτές», εξηγεί ο κ. Δημήτρουλας.

Οι εγχύσεις μπότοξ αποτελούν μία μη-επεμβατική θεραπεία που συνιστάται σε ασθενείς με επίμονα συμπτώματα. Η όλη θεραπεία είναι βραχεία, τα αποτελέσματά της φαίνονται σύντομα και είναι αποτελεσματική τόσο σε ασθενείς με κροταφογναθικό σύνδρομο, όσο και με πονοκέφαλο τάσης εξαιτίας του συνδρόμου.

Ωστόσο, «οι εγχύσεις πρέπει να γίνουν στα κατάλληλα σημεία και από εξειδικευμένο ιατρό για να είναι αποδοτικές», τονίζει.

Πρόσφατη ανάλυση (μετανάλυση) 24 προγενέστερων μελετών για την επίδραση της αλλαντικής τοξίνης στα συμπτώματα του κροταφογναθικού συνδρόμου έδειξε ότι στους περισσότερους ασθενείς το μπότοξ μπορεί να μειώσει σημαντικά:

  • Τον πόνο
  • Τα «κλικ» στη γνάθο
  • Την υπερκινητικότητα της γνάθου
  • Την αντανακλαστική μείωση της κίνησής της για να περιορίζεται ο πόνος

Άλλες μελέτες έχουν καταδείξει σημαντική καταπράυνση και του πονοκεφάλου, με μείωση της συχνότητας και της εντάσεώς του.

Πως γίνεται η θεραπεία με το μπότοξ

Οι εγχύσεις γίνονται στους μυς του προσώπου που κάνουν ακούσιες κινήσεις και ευθύνονται για τον πόνο, χαλαρώνοντάς τους. Οι μύες αυτοί μπορεί να είναι:

  • Οι κροταφικοί που βρίσκονται στα πλάγια του προσώπου (διέρχονται μπροστά από τα αυτιά)
  • Ο μετωπιαίος που καλύπτει μεγάλο τμήμα του μετώπου
  • Ο μασητήριος – ο πιο ισχυρός μυς του σώματος που βρίσκεται στην περιοχή της γνάθου και ρυθμίζει την κίνησή της κατά τη μάσηση

Αναλόγως, όμως, με την ένταση του πονοκεφάλου μπορεί να γίνουν εγχύσεις και σε άλλους μυς του κεφαλιού.

«Ο αριθμός των εγχύσεων σε κάθε ασθενή και κατ’ επέκταση η διάρκεια της θεραπείας, εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του κροταφογναθικού συνδρόμου και του πονοκεφάλου», διευκρινίζει ο κ. Δημήτρουλας.

Τυπικά, κάθε συνεδρία διαρκεί 10-30 λεπτά. Έπειτα από κάθε συνεδρία, οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν αισθητή βελτίωση μέσα σε 1-2 ημέρες. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να αναπτυχθούν πλήρως τα οφέλη της θεραπείας.

Η έγχυση του μπότοξ δεν είναι επώδυνη. Μερικοί ασθενείς, όμως, αναφέρουν πως νιώθουν ένα ελάχιστο τσίμπημα. Η ενόχληση αυτή δεν είναι σοβαρή και διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αν ένας ασθενής φοβάται ότι θα πονέσει, η έγχυση μπορεί να γίνει μετά από προσωρινό μούδιασμα της περιοχής με αναισθητική κρέμα ή μπορεί να τοποθετηθεί στη συνέχεια ένα ψυχρό επίθεμα.

Μετά την έγχυση

Μετά την έγχυση, ο μυς όπου έγινε αυτή μπορεί να προκαλεί κάποια ενόχληση και να είναι ευαίσθητος στην αφή. Αυτό όμως είναι παροδικό και εξαφανίζεται πολύ σύντομα. Επιπρόσθετα, μπορεί να παρατηρηθεί στο σημείο της έγχυσης:

  • Oίδημα (πρήξιμο)
  • Μούδιασμα
  • Ερυθρότητα (κοκκίνισμα)

Και αυτά όμως είναι παροδικά και μέσα σε λίγες μέρες έχουν εξαφανιστεί πλήρως. Για να αποφευχθεί η διασπορά της αλλαντικής τοξίνης σε σημεία πέρα από τα επιθυμητά, ο ασθενής πρέπει να αποφύγει να τρίψει τα σημεία των εγχύσεων. Πρέπει επίσης να παραμείνει όρθιος για 4-6 ώρες μετά τη θεραπεία. Κατ’ αυτό το διάστημα πρέπει να αποφύγει και την έντονη φυσική δραστηριότητα.

«Οι περισσότεροι μπορούν να επιστρέψουν μέσα σε λίγες ώρες στις καθημερινές δραστηριότητές τους και να αναμένουν ότι θα έχουν βελτίωση στους πονοκεφάλους και στα άλλα συμπτώματά τους για 3-4 μήνες κατά μέσο όρο. Η επίδραση των εγχύσεων σταδιακά φθίνει και η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί», καταλήγει ο κ. Δημήτρουλας.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έλενα Τσαγκρινού: “Έσπασαν” τα νερά όταν πήγα για περπάτημα 36 εβδομάδων”

Την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση πραγματοποίησε η Έλενα Τσαγκρινού στο Happy Day, μετά τη γέννηση του γιου της. Η γνωστή

Απόστολος Λύτρας στο Live News: “Μιλούσα με την πρώην σύζυγό μου όσο ήμουν στη φυλακή, όφειλε να βάλει το παιδί να με πάρει ένα...

Τετάρτη, 18.9.2024, 18:20 Zappit@ZAPPIT_ Ο Απόστολος Λύτρας έξι μέρες μετά την αποφυλάκισή του μιλάει αποκλειστικά στο LIVE NEWS. Ο γνωστός ποινικολόγος λύνει τη σιωπή τους στην κάμερα του LIVE NEWS και μιλά για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Σε πρωινές του δηλώσεις ο Απόστολος Λύτρας μίλησε για το παιδί

Φαραντούρη, Μαρινέλλα, Πρωτοψάλτη: Η συνύπαρξη των τριών μεγάλων φωνών στη σκηνή του Ηρωδείου – Δείτε βίντεο

Εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «Μαριάννα – Αγάπη, Ελπίδα, Φως», αφιερωμένη στη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη διοργάνωσε την Τρίτη στο Ηρώδειο η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη φωνή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία έφυγε από

Κλέλια Ανδριολάτου: Ποζάρει με σουτιέν και ρόλεϊ στα μαλλιά

Κλέλια Ανδριολάτου: Ποζάρει με σουτιέν και ρόλεϊ στα μαλλιά Κλέλια Ανδριολάτου: Ποζάρει με σουτιέν και ρόλεϊ στα μαλλιά Είναι όλα χάος, έγραψε η ηθοποιός στη λεζάντα της ανάρτησής της H Κλέλια Ανδριολάτου δημοσίευσε μια σειρά από στιγμιότυπα στα social media όπου ποζάρει, ενώ ετοιμάζεται για γυρίσματα. Η ηθοποιός του Maestro έχει αγαπηθεί πολύ από το

Survivor – Έβαλε από νωρίς τα κλάματα: “Έχω γονατίσει ψυχολογικά”

Ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά ήταν ο Γιάννης Γρυμανέλης στο Survivor. Ο νεαρός παίκτης έβαλε τα κλάματα, καθώς

Γιώργος Καράβας: “Δεν έχουμε μιλήσει με τη Βίκυ Καγιά”

Ο Γιώργος Καράβας μίλησε στο Buongiorno και στη Βασιλική Μπασιούρη για τη θέση του κριτή στο My Style Rocks και τη Βίκυ Καγιά."Ξεκινήσαμε

Γιάννης Γρυμανέλης: Δεν κρύβομαι, ψυχολογικά έχω γονατίσει στο Survivor

Ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά ήταν ο Γιάννης Γρυμανέλης στο Survivor και έβαλε τα κλάματα, καθώς του λείπουν η γυναίκα και οι κόρες του. Όπως είπε ο νεαρός παίκτης του Survivor «λόγω επαγγέλματος έχω λείψει πολλές φορές από το σπίτι μου, αλλά πάντα είχα επικοινωνία. Δεν κρύβομαι, ψυχολογικά έχω γονατίσει κι αγωνιστικά θεωρώ ότι ίσως είμαι ο

Με διαγωνισμό και ψήφους από το κοινό θα επιλεγεί ο καλλιτέχνης που θα στείλει η Ελλάδα στην Eurovision

Αλλάζουν τα δεδομένα στη διαδικασία που θα επιλεχθεί η ελληνική εκπροσώπηση της Eurovision της επόμενης χρονιάς. Τον διαγωνισμό θα διοργανώσει η Ελβετία, έπειτα από τη νίκη του Nemo στο Μάλμε της Σουηδίας. Ο καλλιτέχνης που θα ταξιδέψει στην Ελβετία για τον διαγωνισμό της Eurovision θα επιλεγεί μετά από πρόσκληση των δισκογραφικών εταιρειών που θα έχουν

Ο Άνθιμος μιλάει για την Ελληνοιταλίδα σύντροφό του: «Είναι ο πιο ξεχωριστός έρωτας που έζησα ποτέ»

Ο Άνθιμος Ανανιάδης σε σπάνια συνέντευξή του μίλησε για την προσωπική του ζωή, αποκαλύπτοντας πως αυτόν τον καιρό βιώνει έναν ξεχωριστό έρωτα στη ζωή του...

Σίσσυ Χρηστίδου: «Η πιο δύσκολη απόφασή μου ήταν η αποχή από την τηλεόραση για σχεδόν έξι χρόνια»

Η Σίσσυ Χρηστίδου λίγο πριν την τέταρτη κατά σειρά πρεμιέρα της εκπομπής της Χαμογέλα και πάλι, μίλησε για την πιο δύσκολη απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει στην καριέρα της...  Η παρουσιάστρια, λίγο πριν καλωσορίσει στο πλατό της ανανεωμένης εκπομπής της στο Mega το τηλεοπτικό κοινό, σε έναν σύντομο απολογισμό, μιλάει για την περίοδο αποχής της

Γιώργος Καράβας: Δεν έχουμε επικοινωνία με τη Βίκυ Καγιά

Γιώργος Καράβας: Δεν έχουμε επικοινωνία με τη Βίκυ Καγιά Γιώργος Καράβας: Δεν έχουμε επικοινωνία με τη Βίκυ Καγιά Όλοι καλά να είναι και να έχουν δουλειά, πρόσθεσε Ο Γιώργος Καράβας μίλησε για το My Style Rocks, αλλά και τη σχέση του με τη Βίκυ Καγιά. Το μοντέλο και κριτής του διαγωνισμού μόδας μίλησε στην εκπομπή

Survivor – Ορφέας για Ελένη: Δεν πείθομαι, κάνει ό,τι κάνει για να φανεί

Eίναι fake, είπε για τη συμπαίκτριά του