Τρώμε έντομα δίχως να το γνωρίζουμε;

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Τον τελευταίο χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την ενσωμάτωση των εντόμων ως συστατικών σε διάφορες τροφές ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών σε έναν πλανήτη με πεπερασμένους πόρους, ο οποίος ακολουθεί πλέον το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και επομένως και της βιώσιμης διατροφής.

Αναλυτικότερα, η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2022, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα εντάξει στη διατροφή των Ευρωπαίων τα έντομα ενώ μέχρι σήμερα σταδιακά αρκετά έντομα έχουν πάρει το «πράσινο φως» για να εισέλθουν …. στο τραπέζι των Ευρωπαίων. Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η έγκριση της χρήσης του οικιακού γρύλου (Acheta Domesticus) από τους παραγωγούς τροφίμων με τη μορφή σκόνης. Η αρχική αίτηση είχε υποβληθεί το 2019 από την εταιρεία Cricket One και πλέον οι εταιρείες τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σκόνη για την παραγωγή πολλών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής όπως είναι η βάση πίτσα, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι, διάφορα σνακ και σάλτσες, παρασκευάσματα κρέατος και σούπες, ψωμί, κράκερ και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, μείγματα για ψημένα προϊόντα, μπισκότα, επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, πιάτα με βάση τα όσπρια και λαχανικά, σκόνη ορού γάλακτος, σνακ με βάση το αλεύρι καλαμποκιού, ποτά που μοιάζουν με μπύρα και σοκολάτες.







Η έγκριση ήρθε μετά την επιστημονική γνώμη που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία επαλήθευσε και ενέκρινε την ασφάλεια της νέας σκόνης.

Η EFSA ενέκρινε επίσης τη διαδικασία παραγωγής της σκόνης, η οποία περιλαμβάνει μια περίοδο «νηστείας» 24 ωρών για τα έντομα πριν καταψυχθούν, πλυθούν, υποβληθούν σε θερμική επεξεργασία, εκχύλιση του λαδιού τους ενώ ακολουθεί η μετατροπή τους σε αποξηραμένη σκόνη.

Πιο πρόσφατα, στις 6 Ιανουαρίου η ΕΕ. Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την εισαγωγή των των προνυμφών Alphitobius diaperinus, οι οποίες θεωρούνται το μικρότερο αλευροσκουλήκι στην αγορά των τροφίμων.







Oι προνυμφές Alphitobius diaperinus

Τα παρασκευάσματα εντόμων θα ενταχθούν στον κατάλογο των εγκεκριμένων από την ΕΕ τροφών εντόμων, συμπεριλαμβανομένου του αποξηραμένου αλευροσκουληκιού Tenebrio Molitor και της αποξηραμένης σκόνης της μεταναστευτικής ακρίδας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εγκεκριμένων εντόμων που προορίζονται προς βρώση.

Εκτός από αυτές τις εγκρίσεις, οκτώ άλλες αιτήσεις για τρόφιμα με έντομα έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκονται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση.

Οι Έλληνες τρώνε έντομα και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν

Τα τρόφιμα που περιέχουν προϊόντα εντόμων απαιτείται να φέρουν κατάλληλες ετικέτες. Πρόκειται για τα λεγόμενα «βιώσιμα» προϊόντα τα οποία για λόγους (ίσως) μάρκετινγκ αναγράφουν τις επιστημονικές ονομασίες. Η χρωστική που χρησιμοποιείται για να δώσει σε τρόφιμα και σνακ ένα κόκκινο χρώμα παράγεται από την καρμίνη ή κοχενίλη ή καρμινικό οξύ (έχει καταχωρηθεί στη βάση της EFSA με τον κωδικό E120) που παράγεται από τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους, του είδους Cochineal Dactylopius coccus Costa που ζει στη φραγκοσυκιά. Έτσι, για να γίνει ροζ η ταραμοσαλάτα που τρώμε ή για να πάρουν αυτό το κοκκινωπό χρώμα που βλέπουμε ορισμένα αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες, κρουασάν, παιδικά ζελεδάκια, αλλαντικά ακόμη και γλυκά όπως το red velvet χρησιμοποιείται ως πρόσθετο η καρμίνη.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αρκετά τέτοια προϊόντα, αρκεί να ανατρέξει κανείς στην ετικέτα με τα συστατικά. Γνωστή εταιρεία αλλαντικών παράγει λουκάνικα Φρανκφούρτης και άλλα προϊόντα με καρμίνη ενώ αγαπημένα γλυκίσματα των παιδιών όπως είναι τα m&m’s crisp (καραμέλες), τα jelly berry (ζελεδάκια), οι τσίχλες mentos (full fruit) ή το kinder penguin (σοκολατένιο σνακ) περιέχουν επίσης το συγκεκριμένο συστατικό.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο της Κομισιόν, «η κατανάλωση εντόμων (…) συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον, στην υγεία και τα μέσα διαβίωσης» ενώ αναφέρεται ότι τα έντομα «είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Ως εκ τούτου, αποτελούν μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που διευκολύνει τη στροφή προς υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες».

Ποιες χώρες θεωρούν τα έντομα ως «λαχταριστό μεζέ»

Ωστόσο, η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, σε ορισμένες χώρες, δεν αποτελεί ούτε κάτι νέο ούτε απαιτεί ειδικές «συστάσεις» και αυξημένη προσπάθεια από τα τμήματα μάρκετινγκ των εταιρειών για να τα προωθήσουν.

Τα έντομα αποτελούν ένα λαχταριστό μεζέ ή γλυκό σε χώρες όπως είναι το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Γκάνα και η Ολλανδία.

Σε ορισμένες περιοχές στο Μεξικό μπορεί κάποιος να γευτεί αυγά μυρμηγκιών εμποτισμένα με βούτυρο, ακρίδες καλυμμένες με σοκολάτα και σκουλήκια με επικάλυψη καραμέλας.

Κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο, φτερωτά μυρμήγκια ή içás, κατεβαίνουν σε μια μικρή πόλη της Βραζιλίας που ονομάζεται Silveiras. Οι πολίτες μαζεύουν τα μυρμήγκια, αφαιρούν τα φτερά τους και είτε τα τηγανίζουν είτε τα βουτάνε στη σοκολάτα (ο συνδυασμός με σοκολάτα δείχνει να προτιμάται καθώς τα έντομα υποτίθεται ότι έχουν γεύση μέντας).

Τα ζωύφια αντιπροσωπεύουν έως και το 60% της διατροφικής πρωτεΐνης στην αγροτική αφρικανική διατροφή. Για πολλούς ανθρώπους στην Γκάνα, η κατανάλωση τερμιτών μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέσο επιβίωσης. Τα έντομα παρέχουν ζωτικής σημασίας πρωτεΐνες, λίπη και έλαια, ειδικά όταν άλλες πηγές τροφής είναι σε έλλειψη.

Σε πολλά μπαρ στην Ταϊλάνδη σερβίρουν τηγανητά ζωύφια μαζί με τα ποτά. Οι γρύλοι, οι ακρίδες και μια ποικιλία από σκουλήκια θεωρούνται όλα αγαπημένα σνακ (τουλάχιστον για τους ντόπιους…).

Στην Κίνα, ένας εξεζητημένος μεζές είναι οι καβουρδισμένες προνύμφες μελισσών ή τηγανητές προνύμφες σκώρου μεταξοσκώληκα, και οι δύο πλούσιες σε χαλκό, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και ψευδάργυρο.

Ακόμη, μερικοί Ολλανδοί προσπαθούν να μυηθούν στην κουλτούρα της κατανάλωσης ζωύφιων φτιάχνοντας σοκολάτα εμπλουτισμένη με αλεσμένα σκουλήκια ενώ στις ΗΠΑ, για τις κόκκινες καραμέλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το πιο πιθανό είναι να έχει χρησιμοποιηθεί κοχελίνη.







SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιατί ο βαθύς αναστεναγμός μας κάνει καλό – Πως ανακουφίζει τους πνεύμονες

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάθε βαθιά ανάσα, σαν βαθύς αναστεναγμός, βοηθά τους πνεύμονες να επανέλθουν στη φυσική τους ισορροπία. Η επιφάνεια των πνευμόνων καλύπτεται με ένα υγρό που αυξάνει την ευκαμψία τους. Αυτό το υγρό έχει τη μεγαλύτερη επίδραση όταν παίρνετε βαθιές αναπνοές κατά καιρούς, όπως ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (ETH Zurich) χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές

ECDC: Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο από γρίπη στην Ευρώπη – Κάνετε τα εμβόλιά σας

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις «θερίζουν» κάθε χρόνο τους Ευρωπαίους. Χιλιάδες ζωές θα σώζονταν με τα εμβόλια. Έκκληση προς τους Ευρωπαίους να σπεύσουν να κάνουν τα απαιτούμενα εμβόλια για την προστασία τους από τις αναπνευστικές λοιμώξεις της εποχής, απευθύνει το κέντρο λοιμώξεων της Ευρώπης, τονίζοντας πως κάθε χρόνο πεθαίνουν άδικα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή

Πώς «καθαρίζεται» ο εγκέφαλος και ενισχύεται η μνήμη στον βαθύ ύπνο

Ο εγκέφαλος «καθαρίζει» τον εαυτό του από όλες τις πληροφορίες και τις λειτουργίες της ημέρας πιο αποτελεσματικά όταν βυθίζεται στη βαθιά φάση του ύπνου. Ο ύπνος δεν είναι μια απλή διαδικασία ξεκούρασης. Κατά τη διάρκειά του, ο εγκέφαλος παραμένει ιδιαίτερα δραστήριος, οργανώνοντας και εδραιώνοντας μνήμες, επεξεργαζόμενος συναισθήματα και «τακτοποιώντας» τις εμπειρίες της ημέρας. Μια νέα

Το «κρυφό» σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό στους αδύνατους

Νέα μελέτη αποτυπώνει τους κινδύνους από τη συσσώρευση λίπους γύρω από τα όργανα της κοιλιάς και στο ήπαρ. Το σωματικό λίπος που περιβάλλει τα όργανα βαθιά μέσα στην κοιλιά μπορεί να αυξάνει σιωπηρά τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό που διατρέχουν ακόμα και οι άνθρωποι με υγιές σωματικό βάρος, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά. Την

Η μεσογειακή διατροφή μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη σεξουαλική ζωή, δείχνει νέα έρευνα

Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει άμεσα την ενδοθηλιακή παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, που παίζει κρίσιμο ρόλο στις στύσεις. Το να ακολουθεί κάποιος μια μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Έχει αποδειχθεί ευρέως ότι τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα παίζουν κρίσιμο ρόλο

Μαγνητική τομογραφία μαστών: Πότε γίνεται και τι προσφέρει στις γυναίκες

H μαγνητική τομογραφία μαστών (ή μαγνητική μαστογραφία) έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η πιο ευαίσθητη εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και, παράλληλα, η πιο αξιόπιστη για τον αποκλεισμό του. Καθώς γίνεται στο μαγνητικό τομογράφο, δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία. Συνεπώς, είναι ασφαλές να διενεργείται πολλές φορές, εφόσον χρειάζεται. Για την εξέταση είναι αναγκαία η ενδοφλέβια

Candida auris: Τι προκαλεί ο ανθεκτικός μύκητας και γιατί ανησυχεί τους ειδικούς

Τι αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε νέο επιδημιολογικό δελτίο που εξέδωσε. Σοβαρές λοιμώξεις στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση ή έχουν σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει ο μύκητας candida (κάντιντα) auris, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σε νέο επιδημιολογικό δελτίο που εξέδωσε εξηγεί ότι αυτός ο ανθεκτικός

Εμμηνόπαυση: Το άγνωστο πρόβλημα που εκδηλώνουν σχεδόν όλες οι γυναίκες

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πάσχει πάνω από το 90% των γυναικών, αλλά μόνο οι μισές συμβουλεύονται τον γιατρό. Η εμμηνόπαυση τυπικά σχετίζεται με τις εξάψεις και τον νυκτερινό ιδρώτα, ωστόσο υπάρχει ένα σύμπτωμα που εκδηλώνουν σχεδόν όλες οι γυναίκες, αλλά είναι άγνωστο στις περισσότερες. Το σύμπτωμα αυτό είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι

Μπορούν τα στενά ρούχα να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας; Τι να προσέχετε

Το να φοράτε πολύ στενά ρούχα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως πεπτικά προβλήματα, μυκητιάσεις και συμπίεση νεύρων. Το να φοράμε συνέχεια υπερβολικά στενά ρούχα μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να συμπιέσει τα νεύρα, οδηγώντας ενδεχομένως σε μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία. Μπορεί τα στενά ρούχα να φαίνονται πιο κολακευτικά, αλλά

Λευχαιμία και περίεργα σημάδια στο δέρμα: Πότε πρέπει να δείτε οπωσδήποτε γιατρό

Πόσο αξιόπιστος δείκτης πιθανής ύπαρξης λευχαιμίας μπορεί να είναι, όταν ο οργανισμός μας προκαλεί περίεργα σημάδια στο δέρμα; Η ερώτηση είναι απλή αλλά η απάντηση, όχι! Η σύγχρονη βιβλιογραφία απαντά με προσοχή: το δέρμα μπορεί να «μιλήσει» για λευχαιμία, αλλά η διάγνωση τίθεται μόνο με βιοψία από αξιόπιστο μικροβιολογικό εργαστήριο. Λευχαιμία: Πώς σχηματίζονται τα περίεργα

Χταπόδι με ούζο και μακαρόνια κοράλι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό χταπόδι• 35γρ ελαιόλαδο• 50γρ ούζο• Θαλασσινό αλάτι• 400γρ μακαρόνια κοράλι Μιτσίδη• 1 κύβο ζωμό για ζυμαρικά Μιτσίδη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Το βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, καλύπτετε και αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κατεβάζει τα υγρά του. Ξεσκεπάζετε