Θέλετε επειγόντως πίτσα; Και άλλα τέσσερα σημάδια ότι σας λείπει ύπνος

Date:

ΕΥΕΞΙΑ

Από την λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό μέχρι τις αδικαιολόγητες εξάψεις, ανακαλύψτε τα λιγότερο προφανή σημάδια που μαρτυρούν ότι κοιμάστε ελάχιστα

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δεν είναι λίγοι όσοι αναζητούν λύσεις για τα προβλήματα αϋπνίας και άλλων διαταραχών του ύπνου γιατί δεν αντέχουν να νιώθουν κακόκεφοι και κουρασμένοι την επόμενη ημέρα. Αρκετοί πάλι αποφάσισαν να συμβιώσουν με το στρες που επιβάλλουν οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, ακόμα και αν τους χαλά τον ύπνο σε μόνιμη βάση και το πρωινό τους βρίσκει με μάτια που ανοίγουν με το ζόρι, υπνηλία και αδιάκοπο χασμουρητό.

Σίγουρα, επιπτώσεις από τον ανεπαρκή ύπνο όπως οι παραπάνω μπλοκάρουν τη λειτουργικότητα του ατόμου. Πέρα όμως από αυτά τα «φαινοτυπικά» χαρακτηριστικά, υπάρχουν και άλλα σημάδια που μαρτυρούν ότι μας λείπει ύπνος.

1. Λαχτάρα για junk food


Ο ύπνος σχετίζεται με την έκκριση των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη. Συνεπώς, όταν νιώθετε συχνά την ανάγκη να πιάσετε το κινητό για να παραγγείλετε «βρώμικο» (π.χ. πίτσα, μακαρονάδες, μπεργκερ κτλ), αναρωτηθείτε μήπως σας λείπει ύπνος.

Μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Nature Communications, 2014) έδειξε ότι οι 23 υγιείς συμμετέχοντες ήταν πιθανότερο να στραφούν στο πρόχειρο φαγητό μετά από ένα βράδυ λιγοστού ύπνου, εύρημα που οι ερευνητές απέδωσαν στην πιθανή ανάγκη για αύξηση των επιπέδων ενέργειας μέσα από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες από σάκχαρα και λιπαρά που έχουν τα εν λόγω τρόφιμα.

Από την άλλη βέβαια, μελέτη του 2019 από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, έριξε την ευθύνη στη μύτη όσων στερούνται ύπνο. Συγκεκριμένα, ο ανεπαρκής ύπνος εξασθενίζει το οσφρητικό σύστημα και έτσι δεν μπορεί να σηματοδοτήσει πολλές πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με τα διάφορα οσφρητικά ερεθίσματα από το φαγητό. Κατά συνέπεια, το πρόχειρο φαγητό θα νικήσει την κούρσα αφού συνήθως έχει πιο έντονη οσμή.

2. Ασθενής μνήμη


Η στέρηση ύπνου εμποδίζει τον εγκέφαλο να συλλέγει και να ανακαλεί πληροφορίες. Όπως εξηγεί η αμερικανική Ένωση Ύπνου, κατά το στάδιο REM ο εγκέφαλος χτίζει και αποθηκεύει τις μνήμες που συνέλεξε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο λιγοστός ύπνος ουσιαστικά διαταράσσει αυτό το στάδιο της ξεκούρασης, οδηγώντας επιπλέον στον σχηματισμό λανθασμένων αναμνήσεων σύμφωνα με μελέτη από τη Σιγκαπούρη (Journal of Sleep Research, 2016).

Προσοχή: Η έλλειψη ύπνου είναι πολλαπλά επικίνδυνη αφού, πέρα από προβλήματα υγείας, μειώνει τη δυνατότητα εκμάθησης και εμπέδωσης κινητικών δεξιοτήτων και σωματικών αντανακλαστικών (μυϊκή μνήμη), γεγονός που αποτυπώνεται στο μεγάλο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων λόγω επιβράδυνσης του χρόνου αντίδρασης από την αϋπνία.

3. Αύξηση βάρους


Σύμφωνα με επιστήμονες από το Χάρβαρντ, ο ελλιπής ύπνος οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους επιδρώντας με διάφορες ορμόνες όπως:

  • τις πεπτιδικές ορμόνες γρεκιλίνη -ή «ορμόνη της πείνας» που διεγείρει το αίσθημα της πείνας- και λεπτίνη -η «ορμόνη του κορεσμού» που μας κάνει να νιώθουμε χορτασμένοι-, πολλαπλασιάζοντας την έκκριση της πρώτης περιορίζοντας παράλληλα της δεύτερης
  • την κορτιζόλη ή «ορμόνη του στρες» που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση ενέργειας (σάκχαρα και λίπος) ώστε να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Ο ελλιπής ύπνος οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης άρα μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους.
  • την ινσουλίνη κατά συνέπεια της αυξημένης κορτιζόλης, αφού η τελευταία μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνων και λιπιδίων στο σώμα για παραγωγή ενέργειας

4. Κακές αποφάσεις


Μελέτη στην Ιταλία που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Nature and Science of Sleep έδειξε ότι η παρατεταμένη στέρηση ύπνου, έστω και μερική, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σκεπτικά και προσεκτικά άτομα σε παρορμητικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις και συμπεριφορές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση οφείλεται στη μειωμένη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού από τον λιγοστό ύπνο. Πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις σκέψεις, τις πράξεις και τα συναισθήματα.

5. Εξάψεις


Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό ώστε να ρυθμίζει την εσωτερική μας θερμοκρασία και να τη διατηρήσει στα φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, αυτό σημαίνει ότι καθώς οι άνθρωποι κουράζονται περισσότερο, ο εγκέφαλός τους μπορεί να θερμαίνεται περισσότερο και έτσι, ο οργανισμός καταφεύγει σε μεθόδους αντιστάθμισης της διαταραχής στη θερμοκρασία όπως το χασμουρητό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ζέστη και ενόχληση, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει ύπνος.

Διαβάστε επίσης:

Περνούν 15′ και δεν έχετε κοιμηθεί; 7 τρόποι για να σας πάρει ο ύπνος

Ύπνος: 7 στους 10 επιλέγουν να κοιμούνται με αυτό τον τρόπο και είναι κερδισμένοι

Έρευνα προειδοποιεί για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει ο ύπνος με… αναμμένο φως!

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μελ Μπρουκς – Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards

Μελ Μπρουκς - Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards O κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα λάβει το φετινό Βραβείο Πίμποντι Επιτεύγματος Σταδιοδρομίας Ο Μελ Μπρουκς και η Κουίντα Μπράνσον θα είναι δύο από τα τιμώμενα πρόσωπα, στα  Peabody Awards. O ηθοποιός κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα τιμηθεί με το φετινό Βραβείο Πίμποντι

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Στην Πάρο με τους γιους της – Οι φωτογραφίες που ανέβασε

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου περνάει τις διακοπές του Πάσχα μαζί με τους δύο γιους της, Φίλιππο και Διονύση Πηλαδάκη. Η ηθοποιός και τα παιδιά της ταξίδεψαν στην Πάρο, όπως έκανε γνωστό μέσα από φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Instagram. Μητέρα και γιοι, ποζάρουν μαζί από την Πάρο κοιτάζοντας χαμογελαστοί τον φακό, ενώ σε άλλο στιγμιότυπο, φαίνεται να είναι

Λίλα Τριάντη: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι συμβαίνει στην προσωπική της ζωή

"Είμαι εργασιομανής. Έχω να πάω για καφέ πάρα πολλά χρόνια. Δεν κυκλοφορώ πολύ λόγω της αναγνωρισιμότητας, προτιμώ να μένω σπίτι", δηλώνει η Λίλα Τριάντη.

Μιχάλης Αεράκης: “Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος”

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος» Παρασκευή, 3.5.2024, 15:00 Zappit@ZAPPIT_ "Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδομές" ομολογεί ο Μιχάλης Αεράκης. Για την απόφαση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του… στην Ευρωβουλή μίλησε ο Μιχάλης Αεράκης στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Μέσα σε όλα

Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση»

Ενδιαφεροντα ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΥΔΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση» «Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, καθώς μετά από αυτήν τη "http://www.diaforetiko.gr/"Μαύρη Μέρα" και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση Ιλιάδα Νομικού 03.05.2024 | 17:04 Στον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής που είναι μουντός και

Στις εξέδρες του Βίλα Παρκ ο Μάρκος Σεφερλής – Είδε από κοντά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού, έβγαλε selfie με Ποντένσε

Στην εξέδρα με τους φίλους του Ολυμπιακού στο Βίλα Παρκ, όπου οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία τους, φτάνοντας ένα βήμα μακριά από τον τελικό του Europa Conference League, βρέθηκε ο Μάρκος Σεφερλής. Ο διάσημος Έλληνας κωμικός συνοδευόταν από τον γιό του, ενώ μετά το τέλος του αγώνα και εν μέσω

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος»

Ο Μιχάλης Αεράκης παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα και μίλησε για τις δυσκολίες που έχει βιώσει.

Eurovision 2024: Η πρώτη πρόβα της Γαλλίας «κόβει την ανάσα»- Σε ποια θέση είναι στα στοιχήματα;

Eurovision 2024: Ο Slimane που εκπροσωπεί φέτος τη Γαλλία με το αισθαντικό “Mon Amour” ανέβηκε στη σκηνή του Μάλμε, να κάνει την πρώτη του τεχνική πρόβα.

Εριέττα Κούρκουλου: «Δεν μου είναι απαραίτητο να τρώω κρέας»

«”Γιατί δεν τρως κρέας;” Με ρωτούν… “Γιατί δεν είναι απαραίτητο”, απαντώ», αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου αναφορικά με τον vegan τρόπο ζωής της. Το πρωί της Μ. Παρασκευής (03.05.2024), η Εριέττα Κούρκουλου, έστειλε το δικό της μήνυμα ενόψει του Πάσχα. Η εγγονή του Νίκου Κούρκουλου έχει επιλέξει να μην τρώει κρέας και έκανε μία ανάρτηση στο

Η Βαλέρια Κουρούπη ανέβασε τη δική της εκδοχή του «Ζάρι» σατιρίζοντας την Μαρίνα Σάττι

Το λογοπαίγνιο «Δικαίωμα στη Σάττι-ρα», έγραψε σε μία αυτοσχέδια πινακίδα η Βαλέρια Κουρούπη θέλοντας στην δική της εκδοχή του «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι, με το οποίο συμμετέχει στην Eurovision. Με μια δόση χιούμορ, πάντως, η Βαλέρια Κουρούπη σατιρίζει το «Ζάρι» σε ένα απολαυστικό video σε Tik Tok και Instagram. Μάλιστα, πολλοί έχουν επιχειρήσει να κάνουν

Μαρία Καρλάκη: Το πρώτο Πάσχα του γιου της στη Μύκονο και η λαμπάδες που προκάλεσαν ερωτηματικά

Η Μαρία Καρλάκη έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί πριν από λίγο καιρό και το μεγαλώνει μόνη της, καθώς η ίδια έχει πει πως δεν έχει σχέσεις με τον πρώην.

Τερέζα: «Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη»

Η Τερέζα παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και αναφέρθηκε και στον Άλκη Κούρκουλο.