Έχετε πρόωρη εκσπερμάτιση; Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας

Date:

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις των ορμονών του θυρεοειδούς στην εκσπερμάτιση

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλική λειτουργία, γι’ αυτό οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση πρέπει πάντοτε να ελέγχουν τον θυρεοειδή τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tulane, στη Νέα Ορλεάνη.

Σε ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν πρόωρη εκσπερμάτιση, η οποία όμως μπορεί να βελτιωθεί εάν αντιμετωπιστεί η θυρεοειδοπάθειά τους.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μία από τις συχνότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Sexual Medicine Reviews. Η συχνότητά της κυμαίνεται από 7% έως 22% στους άνδρες ηλικίας άνω των 16 ετών. Και προτείνουν να γίνεται έλεγχος του θυρεοειδούς, κατά την αξιολόγηση της κατάστασης και την αναζήτηση της πιθανής αιτίας της.

«Το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική υγεία», αναφέρει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος Αναστάσιος Λιβάνιος. «Ειδικά οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα φαίνεται ότι επηρεάζουν πολλές πλευρές της. Για παράδειγμα, οι άνδρες με υπερθυρεοειδισμό παρουσιάζουν συχνά στυτική δυσλειτουργία, διαταραχή της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας και πρόωρη εκσπερμάτιση. Εκτός από τις ορμόνες του αδένα αυτού, στην εύρυθμη λειτουργία συμβάλουν οι ορμόνες της υπόφυσης, των επινεφριδίων, των όρχεων στους άνδρες και των ωοθηκών στις γυναίκες».

Οι πιθανές αιτίες

Η πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «η αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης αρκετά, ώστε να είναι ικανοποιητικό το σεξ και για τους δύο συντρόφους». Η αδυναμία αυτή εκδηλώνεται:

  • Είτε με εκσπερμάτιση πριν ή πολύ γρήγορα μετά την έναρξη της επαφής
  • Είτε πριν καν επιτευχθεί επαρκής στύση ώστε να είναι εφικτή η επαφή

Για την εμφάνισή της μπορεί να ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες, άλλοι εκ των οποίων είναι ψυχογενείς και άλλοι οργανικοί.

Στους ψυχογενείς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται:

  • Η κατάθλιψη
  • Το στρες
  • Το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση
  • Η κακή εικόνα σώματος
  • Η πρώιμη σεξουαλική εμπειρία

Στους οργανικούς (βιογενείς) παράγοντες συμπεριλαμβάνονται διάφορες σωματικές, γενετικές και/ή νευροβιολογικές διαταραχές. Μερικές εξ αυτών είναι:

  • Η χρόνια προστατίτιδα
  • Η στυτική δυσλειτουργία
  • Το μεταβολικό σύνδρομο
  • Οι ενδοκρινικές διαταραχές

Λόγω της πολυπαραγοντικής φύσης της, η αιτία είναι δύσκολο να εντοπιστεί, επισημαίνει ο δρ Λιβάνιος. «Οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν στους ψυχολογικούς λόγους. Όμως, τα ευρήματα πρόσφατων μελετών υποστηρίζουν ότι οι ενδοκρινικές διαταραχές αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες της», προσθέτει.

Η αντιμετώπιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ασθενών, καθώς τους εμποδίζουν να έχουν φυσιολογικές ερωτικές σχέσεις ή σεξουαλικές επαφές. Γι’ αυτό τον λόγο «πρέπει να ξεπερνούν κάθε αναστολή και να απευθύνονται για βοήθεια στον ουρολόγο τους το συντομότερο», τονίζει ο ειδικός.

Ο γιατρός θα τους υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο για να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος. Σε αυτόν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται έλεγχος θυρεοειδούς και άλλων ορμονών.

Όταν βρεθεί η αιτία της διαταραχής, τότε μπορεί να γίνει και η κατάλληλη θεραπεία. «Έχει παρατηρηθεί ότι όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών επανέρχονται στο φυσιολογικό, υποχωρεί η συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία», αναφέρει ο δρ Λιβάνιος.

Η αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητά του, καθώς και την φυσική κατάσταση και την ηλικία του ασθενούς. Συνήθως συνίσταται σε φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές, όμως, απαιτείται περαιτέρω θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Έως ότου αποκατασταθεί η θυρεοειδική λειτουργία, στους ασθενείς μπορεί να χορηγηθούν κρέμες και σπρέι τοπικής εφαρμογής που καθυστερούν την εκσπερμάτιση.

«Το σίγουρο είναι ότι η έγκαιρη και έγκυρη θεραπεία αναπτερώνει το ηθικό των ατόμων που πάσχουν, αφού βοηθά τους ίδιους αλλά και τη σύντροφό τους να αποκτήσουν ή να αναθερμάνουν τις σεξουαλικές επαφές τους», καταλήγει δρ Λιβάνιος.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λύγισε η Μαρίνα Ψάλτη: «Δεν θέλω να ξαναμιλήσω στην τηλεόραση ποτέ για αυτό»

Άκρως αποκαλυπτική για μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής της η Μαρίνα Ψάλτη.

Αποκαλυπτική η Μπαζάκα: Το τροχαίο του αδερφού της, ο χωρισμός και η σπάνια αναφορά στην κόρη της

Στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου φιλοξενήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (21-11) η Θέμις Μπαζάκα. Σε μια από τις πιο αποκαλυπτικές της συνεντεύξεις η ηθοποιός αναφέρθηκε στα χρόνια που έζησε στην Αμερική, πώς ήρθε το τέλος στο γάμο της, μίλησε για το τροχαίο του αδερφού της ενώ έκανε μια σπάνια αναφορά στην κόρη της. Θέμις Μπαζάκα:

Μανούσος Μανουσάκης – Ορέστης Τζιόβας: «Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά»

Μανούσος Μανουσάκης – Ορέστης Τζιόβας: «Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» Πέμπτη, 21.11.2024, 11:45 Zappit@ZAPPIT_ Δείτε όσα είπαν Ορέστης Τζιόβας και Σπύρος Μπιμπίλας για τον Μανούσο Μανουσάκη. Για την απώλεια του Μανούσου Μανουσάκη μίλησε σήμερα στο Πρωινό ο Ορέστης Τζιόβας. Ο γνωστός ηθοποιός εξομολογήθηκε πως γνώριζε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του

Κώστας Σόμμερ: «Ο Μανούσος Μανουσάκης θα μείνει αθάνατος»

Στον αέρα της εκπομπής «Πρωινό Σου» βγήκε σήμερα τηλεφωνικά ο Κώστας Σόμμερ. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την απώλεια...

Σπαράζει η σύζυγος του Δημήτρη Σούρα: «Έφυγε το αστέρι της ζωής μου, δεν έφυγα λεπτό από δίπλα του και του μίλαγα συνέχεια»

Η Ελένη Μαρούδα σπάραξε για τον σύζυγό της, Δημήτρη Σούρα, σε δηλώσεις της στην εκπομπή «Το Πρωινό» τονίζοντας πως ο ψυχίατρος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, ήταν ό,τι καλύτερο υπήρξε στη ζωή της. «Είναι ανείπωτος ο πόνος στο σπίτι μου. Σας ευχαριστώ όλους σας και σας σέβομαι όλους, όπως σας σεβόταν

Κρυολόγημα: 5 μύθοι για τις ιώσεις που έχει καταρρίψει η επιστήμη

Πόσο πιθανό είναι να πάθετε ίωση αν βγείτε έξω με βρεγμένο κεφάλι και πόσο σας προστατεύει η βιταμίνη C. Οι ιώσεις του αναπνευστικού είναι εξαιρετικά συχνές, καθώς κάθε χειμώνα οι περισσότεροι από εμάς τις εκδηλώνουμε μία ή περισσότερες φορές. Μολονότι όμως είναι τόσο συχνές εξακολουθούν να περιβάλλονται από πολλούς μύθους, ορισμένοι από τους οποίους αφορούν

Μαρίνα Ψάλτη: «Δεν θέλω να ξαναμιλήσω στην τηλεόραση για τον θάνατο του Γιάννη Φέρτη»

Η Μαρίνα Ψάλτη μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Happy Day» για τον ρόλο της στη νέα σειρά του Alpha, «Άγιος Έρωτας». Η ηθοποιός τόνισε ότι δεν θέλει να ξαναμιλήσει τηλεοπτικά για τον θάνατο του Γιάννη Φέρτη, ενώ αποκάλυψε ότι έχει τρία αυτοάνοσα. «Όταν προέκυψε το πρόβλημα με την υγεία μου. δεν είχα τα περιθώρια ούτε να λυγίσω, ούτε

Αυτές τις εξετάσεις πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε από τα 40 και μετά

Η ηλικία των 40 σηματοδοτεί μια σημαντική μετάβαση στη ζωή μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Είναι η στιγμή να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην προληπτική υγεία και να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας για να διατηρήσουμε την ευεξία μας. Ο κ. Γιώργος Θεοχάρης, ειδικός παθολόγος, πρόεδρος των «Γιατρών SOS», αναλύει στο Newsbeast.gr τις βασικές εξετάσεις

Μανούσος Μανουσάκης: Η σοκαριστική αποκάλυψη της συζύγου του: «Πέθανε από οξεία λευχαιμία»

Τις πρώτες δηλώσεις στην εκπομπή Το Πρωινό έκανε η σύζυγος του Μανούσου Μανουσάκη, αποκαλύπτοντας την αιτία θανάτου. Όπως είπε στον «αέρα» της εκπομπής ο Μανούσος Μανούσακης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών «χτυπημένος» από οξεία λευχαιμία η οποία εξελισσόταν ραγδαία. Μανούσος Μανουσάκης: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του «Ο άνδρας μου

Μανούσος Μανουσάκης: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μανούσος Μανουσάκης.Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του

Δημήτρης Μπάσης για Μανούσο Μανουσάκη: Άλλαξε τη ζωή μου μέσα σε μια νύχτα

Ένας άνθρωπος πολύ δοτικός που έδινε χώρο στους νέους, είπε για τον σκηνοθέτη