Ζητούσε μια δεύτερη ευκαιρία: Επέστρεψε στο σχολείο στα 22, έδωσε Πανελλαδικές και μπήκε στην Ιατρική με 19.875 μόρια

Date:







Ο νεαρός Κώστας από τον Βόλο τους άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό λόγω της επιμονής και την πίστης του. Κατάφερε να αριστεύσει στις Πανελλήνιες 4 χρόνια αφότου τελείωσε το σχολείο.

Η ιστορία του νεαρού Κώστα που πέρασε Ιατρική πρώτος των πρώτων

Η περίπτωση του Κώστα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι ο κλασικός μαθητής της τρίτης λυκείου που έδωσε Πανελλήνιες και κατάφερε να περάσει στη σχολή που στόχευε, την Ιατρική. Ο ίδιος είχε αποφοιτήσει πριν τέσσερα χρόνια από το Λύκειο και πριν δύο χρόνια αποφάσισε πολύ συνειδητά να κυνηγήσει το όνειρο του να γίνει γιατρός. Συγκεντρώνοντας 19,875 μόρια κατάφερε να είναι από τους πρώτους των πρώτων.

Ας πιάσουμε την ιστορία του από την αρχή. Ο Κώστας τελειώνοντας πριν τέσσερα χρόνια το λύκειο έδωσε εξετάσεις για να περάσει στα ΤΕΦΑΑ, όμως ποτέ δεν είχε πάρει το διάβασμα στα σοβαρά ώστε να διεκδικήσει μια θέση στο πανεπιστήμιο. Πήγε σε μια ιδιωτική σχολή, ταυτόχρονα εργαζόταν σε μαγαζί εστίασης, και λίγο καιρό αργότερα έκανε την στρατιωτική του θητεία. Επιστρέφοντας από τον στρατό πήρε την απόφαση να καθίσει και πάλι στα θρανία διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τη ζωή του.

Πώς μπήκε η Ιατρική στη ζωή του Κώστα







«Η ιατρική δεν με ενδιέφερε πάντα, αλλά προέκυψε στη πορεία κι αφού είχα ήδη αποφοιτήσει από το σχολείο. Όταν έδωσα πρώτη φορά Πανελλήνιες εξετάσεις για να περάσω στα ΤΕΦΑΑ δεν τα είχα καταφέρει και ο λόγος ήταν πως δεν το είχα πάρει σοβαρά. Την επόμενη χρονιά πήγα σε ΙΕΚ για βοηθός φαρμακοποιού και ταυτόχρονα εργαζόμουν τα βράδια σε μια κρεπερί στο Βόλο για να έχω τα δικά μου χρήματα. Επιστρέφοντας από το στρατό, που είχα ωριμάσει, σκεφτόμουν περισσότερο τι θα κάνω από εδώ κι πέρα στη ζωή μου. Τα έβαλα κάτω και διαπίστωσα πως αυτό που ακολούθησα δεν με γέμιζε πραγματικά και μου είχε μείνει απωθημένο να δώσω σοβαρά πανελλήνιες. Έτσι αποφάσισα να πάω στο ΕΠΑΛ με στόχο να περάσω Φαρμακευτική ή Ιατρική γιατί ο τομέας της υγείας με ενδιέφερε πάρα πολύ. Όσο διάβαζα για τα μαθήματα, πάνω στον τομέα της υγείας, μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και άρχισα να ψάχνομαι περαιτέρω από μόνος μου» αναφέρει ο αριστούχος μαθητής από το Βόλο.

Πώς πήρε την απόφαση να επιστρέψει στο σχολείο ο νεαρός Κώστας

Η απόφαση του να επιστρέψει πίσω στο σχολείο δεν ήταν καθόλου εύκολη. «Ξεκίνησα να πηγαίνω στη δευτέρα λυκείου, έκανα δηλαδή ξανά τις δύο τελευταίες τάξεις, όχι τα μαθήματα γενικής παιδείας, προκειμένου να μπορέσω να δώσω Πανελλήνιες. Εκείνη την περίοδο σταμάτησα να εργάζομαι γιατί δεν ήταν εφικτό να τα συνδυάσω μεταξύ τους. Όταν θέλεις να πετύχεις κάτι είναι δύσκολο, δεν λέω ακατόρθωτο, αλλά εγώ ήθελα να ήμουν σίγουρος για τη προσπάθεια μου και να μη πω πως κάτι μου στερούσε χρόνο από το διάβασμα. Δεν ήταν εύκολο να γυρίσω πάλι στο σχολείο, στην αρχή μου κακοφαινόταν που θα ήμουν με μικρότερα παιδιά, αλλά ήταν μια θυσία που έπρεπε να κάνω ώστε να πετύχω τον στόχο μου. Στην πορεία τελικά μου άρεσε και η ειδικότητα, οι καθηγητές μου με βοήθησαν πάρα πολύ γιατί ήταν μεταδοτικοί, και εμβάθυνα σε πολλά πράγματα γιατί ήμουν βοηθός ιατρικών εργαστηρίων, μια απίστευτη εμπειρία. Τελικά πήρα πολλά από το σχολείο μου και κατάφερα να κάνω νέες παρέες χωρίς να με πειράζει που ήταν όλα μικρότερα παιδιά σε ηλικία».

Ο αριστούχος μαθητής είχε φτιάξει τη δική του ρουτίνα με πολύ διάβασμα, σωστό προγραμματισμό και τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνια για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. «Ουσιαστικά ξεκίνησα το διάβασμα από πέρυσι που πήγα πάλι στη δευτέρα λυκείου. Ήμουν πιο αγχωμένος γιατί έλεγα δεν υπάρχει περιθώριο λάθους οπότε διάβαζα πάρα πολύ. Υπήρχαν μέρες που διάβαζα επί 8 ώρες καθημερινά. Ξυπνούσα το πρωί, πήγαινα σχολείο, ερχόμουν στο σπίτι για φαγητό και κατευθείαν μετά άνοιγα τα βιβλία. Στη δευτέρα λυκείου δεν έκανα φροντιστήριο, το ξεκίνησα τη φετινή χρονιά που θα έδινα Πανελλήνιες. Στον ελεύθερο χρόνο μου δεν έβγαινα πάρα πολύ έξω, προτιμούσα να αποφορτίζομαι βλέποντας ταινίες και διαβάζοντας βιβλία», εξηγεί.

Η διαφορά από την πρώτη φορά που έδωσε Πανελλήνιες ήταν πως ο ίδιος τώρα πήρε μια συνειδητή απόφαση. «Ήταν απόλυτα συνειδητή η απόφαση μου να μπω στη συγκεκριμένη διαδικασία. Γιατί κακά τα ψέμματα, στην ηλικία των 18 ετών, δεν ξέρεις τι θέλεις να γίνεις, τουλάχιστον η πλειοψηφία των παιδιών, και πας λίγο με το σύστημα, δηλαδή είσαι στην τρίτη λυκείου και πρέπει να δώσεις πανελλήνιες. Δεν είναι πάντα μια συνειδητή απόφαση, μπορεί να το κάνεις καθαρά και γιατί στο λένε οι γονείς σου. Εμένα ήταν συνειδητή επιλογή, διάβαζα από την αρχή μέχρι την τελευταία μέρα των εξετάσεων και μου άρεσε όλη η διαδικασία».





Η αρωγή των γονέων του νεαρού

Οι γονείς του τον  στήριξαν απόλυτα την απόφαση του και ήταν στο πλευρό του. «Μόλις τους ανακοίνωσα την απόφασή μου να δώσω ξανά Πανελλήνιες μου είπαν πως θα με στηρίξουν και πως με αγαπάνε πολύ. Ούτε οι ίδιοι περίμεναν πως θα γράψω τόσο καλά και όταν βγήκαν τα αποτελέσματα χάρηκαν περισσότερο από εμένα. Για μένα ήταν σημαντικό που στάθηκαν στο πλευρό μου και δεν μου έκοψαν τα φτερά».

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ο ίδιος ήταν σίγουρος με μόνο άγχος το μάθημα της έκθεσης. «Δεν είχα πολύ άγχος όταν έδινα εξετάσεις, είχα περισσότερο επιφυλάξεις γιατί δεν ήμουν σίγουρος για την έκθεση. Ήταν το μόνο μάθημα που με προβλημάτιζε, για τα άλλα γνώριζα πως θα έγραφα πολύ καλά. Όταν βγήκα από την αίθουσα, την ημέρα που γράφαμε έκθεση, ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος. Μετά άκουγα τι έλεγαν άλλοι μαθητές και άρχισα να αμφισβητώ κάποια πράγματα με αποτέλεσμα να μην είμαι σίγουρος και να με επηρεάσει στα επόμενα μαθήματα. Για τα επόμενα τρία ήμουν πάρα πολύ σίγουρος. Με επηρέασε μήπως χάσω το στόχο μου γιατί η έκθεση είναι υποκειμενική, δεν είναι το ίδιο με τα μαθηματικά που εκεί η λύση είναι δεδομένη.

Τα αποτελέσματα τα έμαθα από τους καθηγητές του σχολείου του, όμως δεν μπόρεσε από την αρχή να καταλάβει την επιτυχία, καθώς είχε επιστρέψει από τη δουλειά νωρίς τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας. «Η αλήθεια είναι πως δούλευα το προηγούμενο βράδυ, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μέχρι τα ξημερώματα. Με πήραν τηλέφωνο οι καθηγητές μου από το σχολείο επειδή είχα γράψει πολύ υψηλή βαθμολόγια για να με ενημερώσουν και εγώ κοιμόμουν όρθιος. Εκείνη την στιγμή δεν κατάλαβα το πόσο καλά τα έχω πάει, μετά δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Δεν περίμενα ότι έχω γράψει τόσο καλά και μόλις είδα το 19,5 στην έκθεση δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Ο Κώστας έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται για να μην επιβαρύνει, όπως χαρακτηριστικά, μου αναφέρει τους γονείς του, ενώ σε λίγες ημέρες πρέπει να επιλέξει σε ποιο νομό θα ζήσει ως φοιτητής Ιατρικής. «Περνάω όπου θέλω, αλλά δεν έχω επιλέξει ακόμα τη πόλη. Νομίζω είμαι πιο κοντά στη σχολή Ιατρικής της Θεσσαλονίκης, είναι και πιο κοντά στο Βόλο, όπου μεγάλωσα. Η Αθήνα με τρομάζει λίγο, είναι τεράστια. Επίσης, είναι ακόμα νωρίς να επιλέξω ειδικότητα πάντως με ενδιαφέρει το Μικροβιολογικό, το Νευρολογικό, το Ορθοπεδικό και το Ψυχιατρικό, αλλά έχω δρόμο μέχρι εκεί» αναφέρει ο ίδιος.

Λίγο πριν κλείσουμε την τηλεφωνική μας επικοινωνία τον ρωτώ αν αυτά τα δύο χρόνια που ετοιμαζόταν για τις Πανελλήνιες υπήρξε περίοδος που ένιωσε κούραση. «Στη δευτέρα λυκείου που διάβαζα πάρα πολλές ώρες μέτρησα τα όρια μου. Αφού δεν δούλευα έλεγα θα διαβάζω και κάποια στιγμή εξαντλήθηκα. Είχα χρόνια να διαβάσω τόσο πολύ οπότε χρειάστηκε να προσαρμοστώ ξανά και έμαθα να συγκεντρώνομαι. Αν ξεκινήσεις το διάβασμα τελευταία στιγμή είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί ο εγκέφαλος και να έχεις ποιοτικό διάβασμα για αυτό το πρόγραμμα βοηθάει» μου εξηγεί.

Οι συμβουλές του Κώστα για όσους θέλουν ν´ ακολουθήσουν το παράδειγμά του

Φτάνοντας στο τέλος της συζήτησης μας του ζητώ να δώσει μια συμβουλή στους μαθητές που θα βρεθούν στη θέση του την ερχόμενη σχολική σεζόν. «Καταρχήν, να ονειρευτούν τον εαυτό τους σε ένα επάγγελμα που θα τους αρέσει. Αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο, ακόμα και τις φορές που η κούραση θα υπερτερεί, θα τους βοηθήσει να πάρουν δύναμη. Θέλει συγκέντρωση όλη τη χρονιά, να έχουν πρόγραμμα γιατί το πρόγραμμα δεν τους δεσμεύει, αντίθετα δημιουργεί ελεύθερο χρόνο. Από την προσωπική μου διαδρομή μπορώ να τους πω πως ότι και να ακολουθήσουν αν δεν προσπαθήσουν δεν θα πετύχουν και κάποιες στιγμές η ζωή δεν τα φέρνει όπως θέλουμε. Δεν ισχύει μόνο για τις πανελλήνιες αυτό, αλλά και στις δουλειές, για αυτό θα πρέπει να παλέψουν στη ζωή τους, τίποτα δεν έρχεται χωρίς θυσίες. Κι εγώ θυσίασα τις παρέες μου, ήμουν οικονομικά ανεξάρτητος και επέστρεψα πάλι στο σχολείο και χρειάστηκε να έχω τεράστια υπομονή για να ξαναβρεθώ εκεί που ήμουν κάποια χρόνια πριν. Όμως, όλο αυτό το ταξίδι που έκανα μου άρεσε, ακόμα και αν δεν πετύχαινα τόσο υψηλά μόρια ή δεν πετύχαινα το στόχο μου, έγινα καλύτερος άνθρωπος και γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου».

Μια περίπτωση που μας δείχνει πως δεν πρέπει να παρατάμε τα όνειρά μας! Του αξίζουν συγχαρητήρια!







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το ζευγάρι καλωσόρισε το πρώτο του παιδί τον Αύγουστο

Κατερίνα Καραβάτου για τον χωρισμό με τον Κρατερό Κατσούλη: Δεν έφταιγε η τηλεόραση, είναι περίεργη η ζωή με έναν ηθοποιό

Δεν ξέρω γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι, πιστεύω ότι σιγά σιγά απομακρύνονται, ανέφερε

Ιωάννα Μπούκη: «Είχα μείνει 45 κιλά, ξεχνούσα να φάω»

Παρασκευή, 27.12.2024, 08:50 Zappit@ZAPPIT_ «Με έπαιρναν τηλέφωνο και με ρωτούσαν αν έχω νευρική ανορεξία», είπε η Ιωάννα Μπούκη. Συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και την Όλγα Λαφαζάνη έδωσε η Ιωάννα Μπούκη. Η σύζυγος του Αντώνη Σρόιτερ μίλησε για τη γνωριμία τους, την κοινή τους πορεία, ενώ αναφέρθηκε και στην περίοδο που είχε αδυνατίσει πάρα πολύ.

Ξεσπά η Αθηνά Οικονομάκου: «Ποιος μπορεί να ξέρει και να κρίνει τις επιλογές μου και το πώς είμαι μέσα στο σπίτι μου;»

Ξεσπά η Αθηνά Οικονομάκου: «Ποιος μπορεί να ξέρει και να κρίνει τις επιλογές μου και το πώς είμαι μέσα στο σπίτι μου;» Πέμπτη, 26.12.2024, 08:40 Zappit@ZAPPIT_ «Είναι άλλο το να δεχθώ την κριτική και άλλο το να μου στείλεις μήνυμα που λέει “εγώ δεν συμφωνώ που χώρισες”. Έχουμε χάσει λίγο την μπάλα», λέει η Αθηνά

Αυτισμός: Η διαταραχή που ανήκει στα δέκα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας – Αφορά 62 εκατομμύρια νέους

ΥΓΕΙΑ Δραματική είναι η αύξηση των ποσοστών του φάσματος αυτισμού μέσα σε μόλις δύο χρόνια - Τι πιστεύουν οι ειδικοί  Ανάμεσα στα δέκα κυριότερα προβλήματα υγείας για τους νέους κάτω των 20 ετών συγκαταλέγεται η διαταραχή αυτιστικού φάσματος, σύμφωνα με τα νεότερα ερευνητικά ευρήματα. Ειδικότερα, σε νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Lancet Psychiatry

Γεγονότα στη showbiz που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον το 2024: Η κατάρρευση της Μαρινέλλας και ο καρκίνος της Κέιτ Μίντλετον

Λίγο πριν το 2024 μας αποχαιρετήσει, θυμόμαστε τα σημαντικότερα γεγονότα που «σημάδεψαν» τις ζωές των stars και celebrities και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αυτή τη χρονιά. Η Κέιτ Μίντλετον ανακοινώνει πως πάσχει από καρκίνο Μετά από ένα «όργιο» παραφιλολογίας για την υγεία της Πριγκίπισσας της Ουαλίας, λόγω της αιφνίδιας εισαγωγής της στο νοσοκομείο στις αρχές του

Η κορυφαία άσκηση για μέγιστη απώλεια λίπους

Η απώλεια λίπους αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς στόχους για γυμναστική. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους πριν τον επιτύχουν, απογοητευμένοι από αναποτελεσματικά προγράμματα. Το μυστικό για τη μέγιστη απώλεια λίπους δεν είναι οι περίπλοκες μέθοδοι εκγύμνασης, αλλά η επιλογή της σωστής προσέγγισης. Η απάντηση βρίσκεται στη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (High-Intensity

Χάρις Αλεξίου:Σήμερα γίνεται 74 χρονών & θυμόμαστε τους σημαντικούς σταθμούς μιας σπουδαίας καριέρας

Η Χαρούλα Αλεξίου είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το τραγούδι και πράγματι, έκοψε «μαχαίρι» τις συναυλίες, τις εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές. Δεν ανέβηκε ξανά μόνη σε κάποια για να τραγουδήσει, παρ' όλο που ήξερε ότι θα μπορούσε να γεμίσει ξανά και ξανά συναυλιακούς χώρους και γήπεδα.  Ευτυχώς για εμάς, όμως, το τραγούδι δεν την εγκατέλειψε ποτέ... Ούτε Βίσση

Γιάννα Ζιάννη: Ο γάμος με γνωστό ηθοποιό & ο ρόλος-έκπληξη στη σειρά «Τζέλα Δελαφράγκα»

Η Γιάννα Ζιάννη, μια ηθοποιός με πλούσια πορεία στον χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, πρωταγωνιστεί φέτος στη σειρά Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα, προσφέροντας μια ερμηνεία που ήδη έχει ξεχωρίσει. Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και με σπουδές στο πιάνο, η Γιάννα Ζιάννη έχει αποδείξει το ταλέντο της μέσα από

Εύα Λονγκόρια: Είναι «εκτός γραφείου» και το γιορτάζει με μπικίνι

Εύα Λονγκόρια: Είναι «εκτός γραφείου» και το γιορτάζει με μπικίνι Εύα Λονγκόρια: Είναι «εκτός γραφείου» και το γιορτάζει με μπικίνι Αυτό που δεν αποκάλυψε η διάσημη ηθοποιός, ήταν αν οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Μεξικό ή την Ισπανία, τις δύο χώρες που διαθέτει σπίτια η οικογένειά της «Εκτός γραφείου», όπως έγραψε στη λεζάντα των φωτογραφιών που

H Ελένη Φουρέιρα περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι

H Ελένη Φουρέιρα περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι GALA Ελένη Φουρέιρα Instagram Άγιος Βασίλης Στο ίδιο αισθησιακό ύφος είχε ευχηθεί και «καλά Χριστούγεννα» 27.12.2024, 06:07 Στο «στρατόπεδο» εκείνων που περιμένουν τον Άγιο Βασίλη την Πρωτοχρονιά φαίνεται ότι τάσσεται η Ελένη Φουρέιρα, αν κρίνει κανείς από την

Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Η τηλεόραση εστιάζει στο κακό αντί να του γυρνά την πλάτη»

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης παραχώρησε συνέντευξη στη Μαρία Ανδρέου και το ένθετο Enjoy που κυκλοφορεί με την «Κυριακάτικη Δημοκρατία».