ΟΗΕ: Μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δυο λεπτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στον τοκετό

Date:

ΠΑΙΔΙ

H Βενεζουέλα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μητρικής θνησιμότητας από το 2020 ως το 2022, ακολουθούμενη από την Κύπρο, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ

-

Μια γυναίκα συνεχίζει ακόμα να πεθαίνει κάθε δυο λεπτά σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη ή κατά τη γέννηση, παρότι η μητρική θνησιμότητα είχε μειωθεί κατά το ένα τρίτο μέσα σε είκοσι χρόνια, προειδοποιεί σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Είχαν επιτευχθεί πρόοδοι ως προς τη μείωση του αριθμού των θανάτων αυτής της φύσης μεταξύ του 2000 και του 2015, όμως τα κεκτημένα αποτελματώθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση αντιστράφηκε έπειτα από μια περίοδο.

Όπως επισημαίνεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που συντάχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο παγκόσμιος δείκτης μητρικής θνησιμότητας μειώθηκε κατά 34,3% από το 2000 ως το 2020. Η Λευκορωσία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ η Βενεζουέλα τη μεγαλύτερη αύξηση, ακολουθούμενη από την Κύπρο, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κείμενο.

Παγκοσμίως, 287.000 γυναίκες πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού το 2020 —με άλλα λόγια, καταγραφόταν ένας θάνατος κάθε δυο λεπτά της ώρας—, έναντι 446.000 το 2000. Όμως η μείωση είναι πολύ πιο οριακή από τους 309.000 θανάτους που είχαν καταγραφεί το 2016, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ.

Η εγκυμοσύνη παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη εμπειρία για εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας με σεβασμό προς αυτές», στηλίτευσε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.

«Αυτές οι νέες στατιστικές αποκαλύπτουν την επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί πως κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι θα έχει πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση και τη δυνατότητα να ασκήσουν πλήρως τα αναπαραγωγικά δικαιώματά τους». Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε η παρέμεινε στάσιμος σχεδόν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, με την εξαίρεση της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (–35%) και της κεντρικής και νότιας Ασίας (–16%).

Έλλειψη 900.000 μαιών παγκοσμίως

Στις δύο από τις οκτώ περιφέρειες των Ηνωμένων Εθνών —Ευρώπη/Βόρεια Αμερική και Λατινική Αμερική/Καραϊβική—, ο δείκτης μητρικής θνητότητας αντί να υποχωρήσει αυξήθηκε την περίοδο από το 2016 ως το 2020, αντίστοιχα κατά 17% και 15%. Οι θάνατοι πάντως επικεντρώνονται στις πιο φτωχές περιφέρειες του κόσμου και σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις.

Το 2020, περί το 70% των θανάτων καταγράφηκε στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας είναι «136 φορές υψηλότερος από ό,τι στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία», τόνισε η συγγραφέας της έκθεσης του ΟΗΕ, η Δρ. Τζένη Κρέσγουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σε εννιά χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις (Υεμένη, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Συρία, ΛΔ Κονγκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Σουδάν και Αφγανιστάν), ο δείκτης μητρικής θνητότητας είναι υπερδιπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι κυριότερες αιτίες των θανάτων είναι οι αιμορραγίες, η αρτηριακή υπέρταση, οι μολύνσεις που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, οι επιπλοκές αμβλώσεων υψηλού κινδύνου και τα υποκείμενα νοσήματα που τείνει να επιδεινώνει η εγκυμοσύνη (HIV/AIDS, ελονοσία…), καθώς και επιπλοκές που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποτραπεί ή θεραπευτεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν οι προγεννητικοί έλεγχοι και οι ιατρικές φροντίδες μετά τον τοκετό και χαρακτηρίζει «απόλυτα απαραίτητο» οι γυναίκες να έχουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας, ιδιαίτερα να μπορούν να αποφασίσουν εκείνες αν θα κάνουν παιδιά και πότε, ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν και να αφήνουν να περάσουν κάποια χρονικά διαστήματα ανάμεσα σε εγκυμοσύνες.

«Μπορούμε και πρέπει να πάμε καλύτερα, επενδύοντας επειγόντως στον οικογενειακό προγραμματισμό και αναπληρώνοντας την παγκόσμια έλλειψη 900.000 μαιών», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), Δρ. Νατάλια Κανέμ, στο δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Χειρότερα, σύμφωνα με τον Δρ. Άνσου Μπάνερτζι του ΠΟΥ, οι στατιστικές για το 2020, που δεν είναι ακόμη γνωστές, αναγγέλλονται ζοφερές, λόγω των παράπλευρων συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Φάρμακα: Ποια σκευάσματα αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 28% το 2022

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο κοστίζει το απίστευτο σκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη;

Το πολυτελές σκάφος μήκους 73,5 μέτρων με την ονομασία Lady Vera του προέδρου της ΑΕΚ…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – Είναι σταθερά, με πολύ χαμηλά την μπάλα, είπε

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ανέφερε ο παρουσιαστής για τον φίλο του

Λιάγκας για Νάνσυ Αντωνίου: Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και να το κοιτάξουν…

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό και σύντροφο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Αντωνίου, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του «Πρωινού» μίλησε από την εκπομπή του για τη σχέση του μουσικού με τη σύντροφό

Βασίλης Ζούλιας: Έχουν αναλάβει πλέον οι δικηγόροι, έχω εμπιστοσύνη στη θεία δίκη

«Η εταιρία παραγωγής μου έστειλε εξώδικο ότι δεν έχουν ευθύνη για τη φωτιά, τους έστειλα κι εγώ εξώδικο», λέει ο Βασίλης Ζούλιας. Ο Βασίλης Ζούλιας άνοιξε το ατελιέ του και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια στους χώρους που κάηκαν πρόσφατα από φωτιά, αποκάλυψε πως

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε η Καίτη Φίνου. «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου» είπε σε συνέντευξή της. Σε μία εξομολόγηση καρδιάς η Καίτη Φίνου σημείωσε στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» την Παρασκευή 17/5 εξηγώντας τις συνέπειες της long

Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια ως το 2050 – Θα ζούμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: «Θα γίνει γρήγορα καλά»

Στη νευρολογική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας , ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη.

Φραγκολιάς – Σοϊλέδης: Τέλος η φιλία τους & αυτός είναι ο λόγος – Έχουμε πάψει να μιλάμε, γιατί…

Ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε το τέλος της φιλίας του με τον Άρη Σοϊλέδη και ανέφερε και τον λόγο στον αέρα της εκπομπής, Happy Day. Με αφορμή τις δηλώσεις της Ναυσικάς Παναγιωτακοπούλου για τον Άρη Σοϊλέδη και τον τον χωρισμό από τη Μαρία Αντωνά, ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε γιατί πια δεν μιλάει με τον Άρη Σοϊλέδη.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Η ερώτηση που την έκανε να αποχωρήσει on camera

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και τον Γιώργο Γιαννούλια έκανε η Βάλια Χατζηθεοδώρου. Μια ερώτηση, όμως...

Ετεοκλής Παύλου: “Ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάτι έχει πάθει τελευταία”

Ο Ετεοκλής Παύλου πέταξε τα βέλη του στον Φώτη Σεργουλόπουλο για όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες για την Μαρία Μπακοδήμου.

Το σημείωμα του Δημήτρη Σταρόβα με το κλειδί του Σολ, μέσα από το νοσοκομείο

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του αγαπημένου Δημήτρη Σταρόβα, καθώς βελτιώνεται καθημερινά έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσει την ομιλία του. Συγκίνηση προκαλεί, δε, και ένα σημείωμα που ζωγράφισε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Στο πλευρό του Δημήτρη Σταρόβα στο Τζάνειο νοσοκομείο βρίσκεται

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών είτε εξαιτίας νόσησης είτε πρόωρου θανάτου σε σχέση με το 2000, αποφάνθηκε μια σημαντική διεθνής μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16/5. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των